Peter Motte
Peter Motte - Vertaler


Met dank aan iedereen die helpt om deze blog te onderhouden.

Foto

Foto

Foto


Zoeken in blog


Blogs over strips
 • Stripfestival Geraardsbergen
 • Andreas, striptekenaar
 • Comic Book Verfilming
 • Music, Media & Entertainment

  Met dank aan Vertaalbureau Motte
 • Vertaalbureau Motte bij WordPress
 • Vertaalbureau Motte website

  Inhoud blog
 • Officiële opening Standaard Boekhandel Geraardsbergen
 • Iedereen welkom: voorstelling van nieuwe biografie van Jean Ray
 • Eerste foto van een zwart gat
 • Deze dode morgen Biofeedback, Jean-Marc Ligny
 • Deze dode morgen: L'étranger, door Albert Camus

  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  Vertalen, vertaalbureau, vertalingen, vertaler, De Tijdlijn, film, fantasy, sciencefiction, horror, literatuur, auto's, beeldende kunsten, computers
  19-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officiële opening Standaard Boekhandel Geraardsbergen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is niet mijn gewoonte om het over winkels te hebben, maar de Standaard Boekhandel in Geraardsbergen heeft uitgebreid.

  De officiële opening is zaterdag 19 april 2019.

  Er zijn allerlei activiteiten voorzien, vooral voor de kinderen, heb ik de indruk. De kinder- en jeugdafdeling is gevoelig uitgebreid.

  Het feestprogramma begint om 10 uur ’s morgens met een signeersessie van Kristien Hemmerechts, voormalig professor literatuur van de Katholieke Universiteit Brussel, tot 11 uur.

  Daarna zijn er gedurende een uur spelletjes voor alle leeftijden.

  Over spelletjes gesproken: ze hebben er heel wat spelletjesdozen staan tegenwoordig, o.a. om thuis escape room te spelen. Er was zelfs een variant gebaseerd op Murder on the Orient Express.

  's Middags krijg je van 13 tot 18 uur een tractatie van een ijskar bij elke aankoop. Als het weer blijft zoals het nu is, kan dat van pas komen.

  Van 13 tot 16 uur is er een knutselhoek voor kinderen tot 12 jaar, en van 14 tot 17 uur stelt “Cedric” uit de tv-reeks Familie zijn favoriete boeken voor.

  Om 17 uur is er voor de kleinsten ook een paasverhaal.

  Adres: Standaard Boekhandel, Oudenaarsestraat 27, Geraardsbergen.

  19-04-2019, 13:59 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:opening, standaard, standaard boekhandel, geraardsbergen, 19 april, 2019, kristien hemmerechts, jeugdboeken, isjes
  14-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen welkom: voorstelling van nieuwe biografie van Jean Ray
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De Vriendenkring Jean Ray zet zijn schouders onder de biografie die Geert Vandamme samenstelde over de Gentse auteur met de vele namen RAYMOND JEAN-MARIE DE KREMER, alias JEAN RAY alias JOHN FLANDERS.

  Op donderdag 9 mei 2019 wordt het boek om 20 uur voorgesteld in AMSAB - ISG in de Bagattenstraat 174, 9000 Gent (België).

  De ingang is gratis, maar om te kunnen schatten hoeveel mensen zullen opdagen, wordt gevraagd vooraf te telefoneren naar +31-(0)9-222.91.67 of te e-mailen naar paul.luyten@walry.be

  Het boek is een tour de force.

  Jean enzovoort Ray schreef als een duizendpoot op steroïden, en had een enorm publicatieritme. In Soms overtreft de werkelijkheid de fantasie: Raymond de Kremer alias Jean Ray / John Flanders brengt Geert Vandamme het resultaat samen van tientallen jaren onderzoek.
  Raymond De Kremer (Gent, 1887-1964) was de auteur van een bijzonder divers oeuvre.
  Naast fantastische romans en verhalen schreef hij ook sprookjes, scenario’s voor stripverhalen, gedichten en revueteksten, avonturenverhalen voor de jeugd en talloze journalistieke stukken. In Vlaanderen is hij vooral bekend voor zijn Vlaamsche Filmkens voor de jeugd en de (verfilmde) roman Malpertuis (1943). In die laatste roman rekent hij af met zijn eigen socialistische verleden en vooral met zijn oom, Edward Anseele.
  Geert Vandamme (1962) onderzoek al tientallen jaren gepassioneerd Gent. Hij heeft zich ingezet voor de biografische aspecten van Raymond De Kremer. Deze monumentale biografie (2 delen, samen 630 pagina’s) onthult tal van nieuwe feiten, informatie en anekdotes.
  De organisatie is een samenwerking van AMSAB - ISG met BOEKHANDEL WALRY en POESPA PRODUCTIES

  14-04-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:jean ray, john flanders, raymond de kremer, raymond jean-marie de kremer, geert vandamme, van damme, vandamme, geert van damme, biografie
  10-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste foto van een zwart gat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De spanning wordt er al enkele weken in gehouden: er zou een foto van een zwart gat worden gemaakt.

  Om de foto te maken werd het internationale Event Horizon Project (EHP) georganiseerd. Dat is een netwerk van acht radiotelescopen op vier continenten. Als het beeld wordt samengevoegd, ontstaat een supertelescoop met een diameter zo groot is als die van de aarde.

  De eerste studieobjecten van het EHP waren het zwarte gat Sagittarius A* in het centrum van de Melkweg op 26.000 lichtjaar van ons, en een nog veel groter exemplaar in het centrum van het sterrenstelsel Messier 87 op 50 miljoen lichtjaar van ons.

  De foto hierboven is van Messier 87. Het is 40 miljard km doorsnede, 3 miljoen keer zo groot als de aarde. Het staat 500 miljoen biljard km ver. De massa is 6.5 miljard keer die van de zon. Het is trouwens een van de grootste in het ons bekende heelal, wat waarschijnlijk betekent dat het ontstond doordat meerdere zwarte gaten zich samenvoegden.

  Strikt gezien is aan een zwart gat niets te zien, omdat het nu eenmaal zwart is. Er kan geen licht uit ontsnappen. Wat wel zichtbaar is, is het gedrag van de materie BUITEN het zwarte gat. Met natuurkundige formules kan in hoge mate berekend worden hoe die materie zich gedraagt, maar metingen kunnen controleren of die formules juist zijn.

  De foto is een valsekleurenweergave van de gecombineerde waarneming van acht verschillende telescopen. De telescopen waren radiotelescopen en namen milimetergolven waar. Om het zichtbaar te maken, werd het omgezet in licht. Het had evengoed zwart-wit kunnen zijn, maar er werd gekozen voor rood-oranje-wit. De echte prestatie is eigenlijk dat het lukte om de gegevens van acht verschillende telescopen te combineren in één beeld. Daardoor werd een telescoop met een enorme diameter gecreëerd. De bedoeling is om nu telescopen toe te voegen, om het vermogen van de telescoop te laten stijgen.

  Ook is een zwart gat niet dat wat het zwarte gat veroorzaakt. Het is de grens van waaraf licht binnen het gat niet meer naar buiten kan. De buitengrens van het object IN het zwarte gat valt dus niet noodzakelijk samen met de "zichtbare" rand van het gat. Die rand wordt de gebeurtenissenhorizon genoemd, omdat we niets kunnen zien van de gebeurtenissen binnen die horizon.

  Het is de vraag of er objecten bestaan waarvan de grenzen van het massale object in de kern samenvalt met de gebeurtenissenhorizon. Zo'n object heet een "naakte singulariteit".

  De foto hierboven toont de kern van het sterrenstelsel Messier 87.

  De "ring van vuur" wordt veroorzaakt door gas dat uiterst heet wordt terwijl het in het zwarte gat valt. Het licht is helderder dan dat van de de miljarden sterren samen die in dat melkwegstelsel zitten.  Alleen daardoor is het vanaf de aarde zichtbaar. De "ring van vuur" rond het zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel is trouwens veel zwakker.

  Zwarte gaten zijn eigenlijk zeer eenvoudige voorwerpen, maar hun aantrekkingskracht en hun gravitatieveld is zo immens, dat veel processen binnenin zo ver af staan van onze dagelijkse ervaringen, dat we er ons moeilijk iets bij kunnen voorstellen. Ruimte en tijd zouden één en hetzelfde verschijnsel worden. Bovendien kunnen we er niets van waarnemen om het te onderzoeken.

  Vermoedelijk ontstaan melkwegstelsels rond een zwart gat. In principe bevat elk stelsel dus een zwart gat, maar door turbulente gebeurtenissen in het heelal, vooral botsingen tussen melkwegstelsels, is het niet uitgesloten dat sommige zwarte gaten hun sterren en stofwolken verliezen, waardoor ze onzichtbaar in het heelal rondzweven, soms aan duizelingwekkend hoge snelheden, terwijl hun sterren en stofwolken zonder kern verdergaan.

  Als melkwegstelsels op elkaar botsen, is de kans heel groot dat hun zwarte gaten met elkaar versmelten, en waarschijnlijk ontstond daardoor Messier 87.

  Messier 87 is het 87e object opgenomen in de catalogus samengesteld door de Franse sterrenkundige Charles Messier (26 juni 1730 – 12 april 1817). Sommige van die objecten zijn melkwesgstelsels, andere gaswolken binnen ons melkwegstelsel. Toen Messier zijn catalogus opstelde, wist men nog niet dar er ook voorwerpen BUITEN ons melkwegstelsel konden zijn.

  10-04-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:zwart gat, messier 87, foto van een zwart gat, eerste foto van een zwart gat, Event Horizon Project, EHP, astronomie, sterrenstelsel, melkwegstelsel, melkweg, Sagittarius A*, singulariteit
  07-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen Biofeedback, Jean-Marc Ligny
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze dode morgen: Biofeedback, Jean-Marc Ligny
  bespreking: Peter Motte

  Gisteren eindelijk "Biofeedback" van Jean-Marc Ligny uitgelezen. "Eindelijk", want volgens mij kun je het boekje gemakkelijk in drie avonden uitlezen. De eerste avonden racete ik zonder problemen door de eerste 70 bladzijden.

  Dat is opmerkelijk, want het zit vol neologismen, en de namen zijn bizar.

  Typisch sciencefiction. Je noemt iemand niet zomaar Jan, of in dit geval Jean, want het boek is in het Frans, maar Kis-Fish, of Sakau-Shan, of Sar-Oïa. De meeste normale naam was Pril (dag Marc), alhoewel een Fransman Fogeye misschien ook tamelijk normaal vindt.

  Laat je dus niet misleiden door de titel: "Biofeedback" is wel degelijk in het Frans. Hier en daar zijn er trouwens op het Engels gebaseerde neologismen.

  De sterkte van het boek is het ritme. Dat zit goed op elk niveau, zowel het zinsritme als de introductie van nieuwe personages en begrippen, als het aanbrengen van de gebeurtenissen en de raadsels die je telkens verder het boek inzuigen. De spanning is goed opgebouwd en de complexe achtergrond wordt geleidelijk duidelijk gemaakt.

  In de eerste bladzijden worden om de haverklap nieuwe personges ingevoerd, en toch stoort dat helemaal niet. Jean-Marc Ligny kan in een paar regels een situatie duidelijk maken en een personage typeren, zodat de lezer direct mee is. Daardoor lezen de eerste hoofdstukken als een reeks korte verhalen na elkaar, soms van maar een pagina lang, die zich allemaal in hezelfde universum afspelen.

  Jean-Marc Ligny verliest zich ook niet in literair doen om literair te zijn, zoals lange beschrijvingen van romantische zonsondergangen. Hij schreeft geen verhaal waarvan hij het verloop onderbreekt door af en toe poëzie te willen brengen.

  Sommige scènes deden me aan Akira denken, maar het boek werd gepubliceerd in 1979 (en is dus ouder), en toen bestond Akira niet.

  De doorgewinterde sciencefictionliefhebber zal er trouwens ook extra plezier aan beleven. Hij weet sneller dan de auteur het expliciet vermeld waa sommige personages zich bevinden, door een afstand te vermelden. En er zit een verwijzing naar Isaac Asimov in.

  Zeker een boekje dat ik kan aanraden.


  donderdag 21 februari - zondag 7 april 2019

  07-04-2019, 16:36 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:ligny, jean-marc ligny, biofeedback, sciencefiction, frans, science fiction
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: L'étranger, door Albert Camus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Deze dode morgen: L'étranger, door Albert Camus

  bespreking: Peter Motte

  232 woorden:

   

  Ook een knappe jongen: Albert Camus. Ik vond een schooleditie in pocketuitgave van "L'étranger". Het boek is niet erg dik. Het is meer een novelle dan een roman. Het hoofdpersonage is een ogenschijnlijk wat afwezige man, die door omstandigheden iemand doodschiet.

   

  De stijl deed me denken aan "In Cold Blood" van Truman Capote. Het spreekt voor Camus dat hij met weinig actie de lezer kan boeien. Ja, er wordt iemand doodgeschoten, maar het is geen schietpartij in een Far West saloon (in "Alita" zit er wel een saloon brawl, maar de originaliteit zit daar in de vechters: het zijn diverse typen cyborgs) en het is ook geen shoot-out. Het is domtoevallig op het verkeerde moment een geladen vuurwapen in handen hebben.

   

  Dat Camus ondanks de weinige actie je vooruitkrijgt in het verhaal, en hij evenmin stilistische kunststukjes opstapelt waardoor het erg toegankelijk is, bewijst dat hij een fijne stijlbeheersing heeft, die in vertaling waarschijnlijk veel verliest

   

  Achterin zoomt de tekstbezorger, Maurice Bruézière, van een hoger niveau telkens dieper in: eerst is er een biografie van Camus, daarna een overzicht van al zijn werk en genres, en dan wordt L'étranger nauwkeuriger bestudeerd met behulp van een essay en uittreksels met begeleidende vragen. Ideaal voor klasgebruik of zelfstudie. Er is ook een glossarium. van 25 bladzijden, en een bibliografie.

   

   

   

   zondag 7 april 2019

  07-04-2019, 16:35 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:albert camus, étranger
  23-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strips over boekhandelaren
  Er is een Australische die een strip maakt over boekhandelaren, maar ze is niet de enige.
  Meer daarover hier.

  23-03-2019, 16:55 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  18-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Caroline oh! Caroline" door Paul van Herck
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  "Caroline oh! Caroline", door Paul van Herck

  bespreking: Peter Motte

  655 woorden

   

  Deze dode morgen besteden we aan een dode schrijver: Paul van Herck. Hij werd geboren in 1938 en stierf in 1989 door zelfmoord, zoals Eddy C. Bertin me vertelde. Hij woonde zijn hele leven in Berchem. Hij is tegenwoordig wat weggezonken doordat zijn werk erg verspreid werd gepubliceerd en zijn min of meer vast uitgever het kleine De Schorpioen was, en doordat hij vooral een schrijven van midden de jaren 60 tot 1980 was.

   

  In 1965 verscheen een debuutbundel, "De Cirkels", bij een kleine uitgeverij in Antwerpen, Uitgeverij De Kentaur. Op de auteursfoto van de flap lijkt hij wat op de latere Patrick Bernauw: scherp gezicht, korte baard, kort haar.

   

  Er was één roman in het Nederlands, "Sam, of de pluterdag", bij uitgeverij Meulenhoff, waarmee hij furore maakte door de humor, en de in die tijd populaire linkse toon. Het boekje won een prijs in 1972 in Trieste, en werd uitgegeven door DAW.

   

  Eigenlijk was hij vooral actief als schrijver van hoorspelen. Hij schreef er 10, vooral van 1969 tot 1976, met nog een nakomertje in 1980. Minstens één ervan werd uitgezonden op de Nederlandse radio, "Apollo XXI". Het werd in 1973 uitgegeven bij De Schorpioen in Strombeek-Bever (België).

   

  Bij De Schorpioen verscheen Van Herck o.a. in een bundel, "Jarga van Krell", waarin alle verhalen van Bren de Bard zijn, op één na, nl. "Carol" van Paul van Herck". Over Bren de Bard is me verder niets bekend, behalve dat hij ook "Brenn de Bard" zou kunnen zijn, met twee -n'en, maar volgens mij is dat een typefout in Fandata. Overigens zouden de verhalen van Bren de Bard vertaald zijn door ene Serge F. Bertran. Bren de Bard zou in 1944 zijn geboren,

   

  Bij De Schorpioen verscheen in 1973 ook "Ysee-A" dat twee verhalen bevat: één verhaal van Paul van Herck, nl. "De laatste", maar het titelverhaal is van Louis Thirion.

   

  Van Herck schreef daarbovenop ook nog 7 scenario's voor historische stripverhalen.

   

  Door zijn publicaties in het Engels en de uitgave in 1976 van zijn roman "Caroline oh! Caroline" in het Frans, werd hij beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandstalige sciencefictionschrijvers.

   

  "Caroline oh! Caroline" heeft hetzelfde lichte, humoristische toontje als "Sam, of de Pluterdag". De humor ontstaat vooral doordat hij sommige mensen niet ernstig neemt. Het hoofdpersonage trekt een belangrijk deel van het boek rond met een zekere Adolf Hitler en de paus..Maar het gaat niet over Hitler of de paus.

   

  Het speelt zich af in een wereld waarin Napoleon de slag bij Waterloo heeft gewonnen, omdat de VS hem kwam helpen. Het Vrijheidsbeeld was immers een cadeau van Frankrijk aan de VS, en Louisiana was een voormalige Franse kolonie die aan de VS werd verkocht. Hitler heeft in die wereld niet de historische rol gespeeld die hij in werkelijkheid had. Geen SS-ers op het toneel, dus. Maar het is wel duidelijk dat de echte Hitler in het achterhoofd van Paul van Herck zat. Hij is een al even grote racist en antisemiet als het echte exemplaar, en het zweet breekt hem uit als hij zichzelf op een bepaald moment joods verklaart om te ontkomen aan vervolging door zwarten.

   

  In tegenstelling tot "Script" van Alain Dartevelle is "Caroline oh! Caroline" erg toegankelijk. De humor schuilt meer in het badinerende karakter dan in de grappen. De truc is dat Van Herck ernstige zaken luchtig afhandelt. Een stuk van de kracht ervan is wat verloren. In 1976 Hitler luchtig behandelen had een veel morbidere ondertoon dan nu, waardoor het gemakkelijker tot zwarte humor leidde. Maar de personages blijven trappen in de gevolgen van hun eigen vooroordelen. Dat neem je natuurlijk nooit weg. Het is een ontspannend boekje met een ernstiger ondertoon dan het lijkt.

   

  "Caroline oh! Caroline", Paul van Herck, 1976, Paris, Le Masque Science fiction 42, oorspronkelijk: "Caroline oh! Caroline", vertaling: Michel Védéwé, pocket, 251 p's, 17x11 cm, isbn 2-7024-0507-X.

   

  zondag, 17 maart - maandag 18 maart 2019

  18-03-2019, 21:28 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:bespreking, recensie, review, paul van herck, van herck, caroline oh caroline, sciencefiction, hitler, paus, adolf hitler
  14-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PI-DAG !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze tekening is niet perfect.

  Donderdag 14 maart 2019: PI-DAG!

  Het is die dag van het jaar dat ik alleen maar RONDE dingen eet, ter ere van het bewijs dat de straal van een cirkel niet in een deelbaar aantal delen over de omtrek kan worden gelegd.

  Anders gezegd: dat er GEEN GETAL BESTAAT WAARMEE JE DE STRAAL VAN EEN CIRKEL KUNT VERMENIGVULDIGEN OM DE LENGTE VAN DE CIRKELOMTREK TE KRIJGEN.

  In maart 2019 zette Emma Haruka een record: zij berekende meer dan 31,4 biljoen cijfers achter de komma van pi.

  Als iemand een actuelere of nauwkeurig waarde voor het aantal cijfers na de komma kent, mag je dat zeker aan de groep melden.

  New Scientist schrijft dat NASA slechts 15 decimalen gebruikt om met pi baan van raketten te berekenen en voor metingen aan het universum heb
  je maar 40 cijfers achter de komma nodig.
  Hier is een lijst van rekenopdrachten waarbij NASA pi nodig heeft.

  De cijfers van pi zijn van belang voor het coderen van boodschappen. Voor onze privacy dus.Of om bedrijfsgeheimen te bewaren. Of  staatsgeheimen.

  Maar nog veel interessanter zijn de fysieke implicaties van die vaststelling, want het betekent dat er NIETS BESTAAT DAT PERFECT CIRKELVORMIG IS

  En dat is onthustend, want het betekent ook dat het meest extreme voorwerp van het heel-al, ook niet perfect rond is.

  Ja, jullie horen me al aankomen: DE GEBEURTENISSENHORIZON VAN EEN ZWART GAT IS GEEN PERFECTE BOL !

  En die gebeurtenissenhorizon wordt veroorzaakt door de singulariteit in de kern.
  Je zou dus kunnen stellen dat ook die singulariteit niet perfect  bolvormig kan zijn, maar die bewering hangt wat in het ijle.
  Een singulariteit een sigulariteit zijnde, is het kenmerk "rond" er niet op van toepassing.

  Echter, die singulariteit werkt wel in op de omringende omgeving, o.a. door de zwaartekracht, en die zwaartekracht zou zich in principe bolvormig moeten uitstrekken. En aangezien perfecte cirkels in het heelal niet bestaan, betekent dat ook dat er iets aan de hand moet zijn met die singularieit.
  Ofwel is ze niet perfect bolvormig, in welk geval ze onstabiel zou kunnen zijn.
  Ofwel onttrekt ze zich aan de fysica-wetten van ons heelal, waardoor het dus BUITEN ONS HEELAL zou kunnen liggen.

  Maar ik gok op de eerste mogelijkheid: de singulariteit is in de grond INSTABIEL, en dat de grondreden kunnen zijn voor de HAWKING-STRALING, die o.a. wordt gebruikt om aan te tonen dat een zwart gat na biljoenen jaren gewoon ... vervliegt.

  14-03-2019, 14:27 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:pi, pi-dag, cirkel, cijfers na de komma, beduiende cijfers, cijfers van pi, emma haruka, haruka, nasa, hawking-straling, hawking-radiation
  12-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm van 10 maart 2019
  De storm van zondag 10 maart 2019 veroorzaakte in de buurt geen zware schade, maar toen ik de dag erop het nabije bos binnentrok, werd de weg versperd door een boomstam een halve meter doorsnede. Dat is meer dan het klinkt. Stap er maar 's over.

  Hij bleek een zware, afgebroken bovendeel te zijn van een boom naast het pad, die in zijn val nog een tak verloor die er nu naast ligt, tussen al andere houtresten, houtsplinters en losgerukte takken.

  Hij duwde ook nog een heel hoge maar heel dunne boom omver.


  12-03-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (1)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:storm, stormschade, boom, tak, afgebroken boomstam, 10 maart 2019, 2019
  02-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dode morgen: "Script" door Alain Dartevelle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Script" door Alain Dartevelle is een Franse toekomstroman.
  Stilistisch wisselt hij de psychologische roman af met de mozäïekroman, zoals we die kennen van "Iedereen op Zanzibar" door John Brunner of "Manhattan Transfer" door John Dos Passos.
  De talrijke personages in "Script" portretteren verschillende lagen van de maaschappij waarin het verhaal zich afspeelt, wat een slimme keuze is voor een toekomstroman. En door het psychologische gedeelte geeft hij weer hoe die personaes hun leefomgeving ervaren.

  "Script" vormt een aardig duo met "Biofeedback" van Jean-Marc Ligny, al ligt er tien jaar tussen het ontstaan van de twee boeken. Dartevelles boek is het jongste, en dateert van 1989.
  Beide romans hebben een gelijkaardig thema: het realiteitsgehalte van de wereld om ons heen. De personages belanden in een verwrongen weergave van de werkelijkheid, doordat hun waarneming wordt gemanipuleerd. De technieken zijn echter totaal verszchillend.
  In beide boeken kan een personage meerdere namen hebben. De president in "Script" wordt op een bepaald moment niet meer als de president herkend doordat hij is vermagerd, een baard heeft gekregen, en een facelift had laten uitvoeren.
  De werken worden niet moeilijk leesbaar door de doublures en persoonsverwisselingen, maar "Script" vereist wel een degelijke kennis van Frans.

  Alain Dartevelle werd in 1951 geboren in Bergen (België). Hij volgde een opleiding tot journalist en debuteerde in 1983 met de sciencefictionroman "Borg, ou l'Agonie d'un monstre".  02-03-2019, 00:00 geschreven door Peter Motte  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:dartevelle, alain dartevelle, script, sciencefiction, frans, biofeedback, jean-marc ligny, realiteit, werkelijkheid, toekomst, illusies, doublures, werkelijkheidsgehalte, manipulatie
  Met dank aan wie me helpt om deze blog te onderhouden.

  Laatste commentaren
 • Nieuws over De Laatste Farao (Peter)
      op Nieuwe Blake & Mortimers op komst
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op PI-DAG !
 • Goedemiddag blogmaatje (weetjeselkedag)
      op Storm van 10 maart 2019
 • Heb een mooie zonnige warme donderdag (bemoedigendewoorden)
      op Computerkoeltoren!
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: Tentoonstelling Geraardsbergen 950 ( Peter Motte)
      op Tentoonstelling Geraardsbergen 950
 • Re: In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017) ( Peter Motte)
      op In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017)
 • Bijna weekend (Bernward)
      op Eindelijk "Het boek der spoken" van Jean Ray!
 • Re: In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017) ( Alvin Reniers)
      op In memoriam: Alfons J. Maes (1950 - 2017)
 • Re: Win een reis naar Zuid-Frankrijk met Robbedoes ( Justme)
      op Win een reis naar Zuid-Frankrijk met Robbedoes

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Zoeken in blog


  Zoeken met Ilse  Archief per week
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2016
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 08/12-14/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 05/11-11/11 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 01/11-07/11 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 14/12-20/12 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 06/03-12/03 2006
 • 10/10-16/10 2005
 • 12/09-18/09 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 01/08-07/08 2005
 • 11/07-17/07 2005
 • 04/07-10/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 29/12-04/01 1970

  forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!