Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe. Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen. Springvorm invetten, niet bloemen. Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm. Strooi er een beetje suiker over. Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa. Laat de taart 40 min. bakken op 180°. Laat een beetje afkoelen. Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes rabarber aan de bovenzijde liggen. Strooi er een beetje suiker over. Even onder de grill plaatsen om te carameliseren. !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!
Zoeken met Google
Zoeken in blog
POMPOENSOEP
2 kg pompoenbrokjes
2 uien
2 liter bouillon
Muskaatnoot
Broodkorstjes
Kristof De Bisschop
TOMATENSOEP
1 liter gepureerde verse tomaten
1 kleine selder
3 wortels
2 aardappelen
1 kleine courgette
2 uien
3 preien
40 gr vetstof
3 liter bouillon
peper - zout
vermicelle
Was, reinig, spoel de groenten en snijd ze in stukjes. Laat de groenten stoven in de vetstof. Voeg de bouillon, en de gepureerde tomaten + aardappelen toe. Laat alles gaarkoken gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur. Maak de soep fijn en kruid met peper en zout. Laat ze nog eens flink doorkoken en voeg er de vermicelle aan toe. Dien warm op.
alles goed mixen ik doe geen zout in de soep (ieder kiest zelf hoeveel zout men wil ) Katrien
Tomaten - groentensoep van mama Dee
Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter. (verhoudingen volgens smaak !) Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook. Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.
Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen. Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...
Veel informatie over zuivel Leuke spelletjes met zuivelproducten
http://www.zuivelonline.nl/?PageID=738 Koken is leuk. Koken zonder keuken kan nog leuker zijn. Klik op het recept en je zult zien dat je ook spaghetti zonder spetters kunt maken, soep zonder je vingers te branden.
De website www.gezonderwijs.nl maakt basisscholen op een aansprekende manier wegwijs in het grote aanbod van middelen, lessen en projecten op het gebied van voeding en beweging. De site biedt ook praktische informatie over onderwerpen als traktaties, gezonde lunches, spel en sport.
De website heeft de vorm van een driedimensionaal schoolgebouw met aparte lokalen voor de verschillende groepen. Voor iedere groep is er de keuze uit de verschillende rubrieken zoals gezonde voeding, sport en spel, traktaties, websites en games. De site heeft aparte ingangen voor de gymzaal, het schoolplein, de opvang en de directie. Er is een spreekkamer waarin de schooldiëtist en de bewegingscoach op vaste tijden vragen beantwoordt.
Gezonderwijs is een initiatief van de Nederlandse Hartstichting, het Voedingscentrum en de Nederlandse Zuivel Organisatie. Zij spelen met dit initiatief in op de groeiende aandacht voor voeding en beweging van schoolkinderen.
Je kan hier gratis informatie aanvragen: o.a. De Rioolrace Een stripverhaal over waterzuivering met onze mascotte Dario in de hoofdrol, getekend door Jan Bosschaert. Dario kent de rioleringsinfrastructuur en de waterzuivering op zijn duimpje. Wanneer hij op een dag een vreemd briefje krijgt van zijn oom Gust is hij in alle staten. De lezer volgt Dario en zijn vriend Raf de rat op een avontuurlijke maar leerrijke tocht dwars door de riolen en de waterzuiveringsinstallatie.
Het is bekend dat de kweek van de eerste koolplanten door mensen al zon 4800 jaar geleden plaats had. Vermoed wordt dat de oerkool, waaruit die talrijke kweekvariëteiten zijn gekweekt, afkomstig is van de Middellandse zeekust. Maar er zijn ook archeologen die geloven dat de Kelten voor het eerst kool in cultuur brachten op het Britse eiland.
Eigenschappen
Alle koolsoorten bevatten enorm veel vitamine C, maar ook stoffen die zouden beschermen tegen vormen van kanker! Het is dus echt de moeite waard om deze (ondergewaarderde) groente vaker op het menu te zetten. Vaak wordt men afgeschrikt door de lucht van kool tijdens het koken, maar die lucht ontstaat alleen als de groente te lang gekookt wordt, denk ook eens aan stomen of roerbakken, prima manieren om kool klaar te maken.
Recept: Kooltortillas met tofugehakt en salsa
Bereiding:
Blancheer de koolbladeren en laat ze afkoelen. Sjalotje in de olijfolie fruiten en tofugehakt en kruiden toevoegen. Voor de salsa tomaat en komkommer van zaadjes ontdoen en in kleine blokjes snijden, mengen met versnipperde ui en olie en citroensap. Neem de afgekoelde koolbalderen en leg er in lengte de paprikareepjes op, gevolgd door tofugehakt mengsel, rijst en salsa! Goed oprollen. Natuurlijk kun je altijd nog sla of gemengde kiemen toevoegen. Eet smakelijk!
Op de website http://www.schooltv.nl/leesdas/index.htm vinden kinderen interactieve spelletjes die hen uitdagen daadwerkelijk iets met de nieuw aangeleerde woorden te gaan doen. Plezier beleven aan taal staat hierbij voorop.
Fruit eten en gezond bewegen, dat kun je leren met het nieuwe 'Gezondheidsparcours'!
Kinderen eten te weinig fruit en dat is spijtig. Want fruit is niet alleen lekker maar ook gezond. Maar hoe vertellen we kinderen dat fruit heel wat goeds te bieden heeft? Gewoon, door er een spel van te maken. Een spel dat niet alleen leuk is om te spelen, maar waar je ook nog heel wat van kunt leren. 'Fruit, een lekkere buit!' is zo'n spel. Het is een prettige manier om fruit te leren kennen en ook in beweging te blijven. En wat even belangrijk is: het spel duurt een heel schooljaar en de hele klas doet er actief aan mee. http://www.zespri-europe.com/kids/fruiteenlekkerebuit/site.html kidscorner: http://www.zespri-europe.com/kids/language.asp?lan=nl
* Fruitsapjes proeven mmmmmmmmmmmmm! * *een memoryspel * * aardbei of appel? * * fruitdomino * * 'Ardbeike' de pier * * waar zat nu het andere kaartje? * * zoeken maar! *
in elke appel is het net als in een huis want daar zijn vier kamertjes, precies als bij mij thuis zwart zijn de knapen die in de kamertjes slapen wit zijn de buren rood zijn de muren appeltje rood en rond val maar op de grond kom maar in mijn buikje wonen jaja, ik zal je goed belonen ! Juf Ria
Vrijdag 10 oktober neemt natuurouder Christa het 5de en 6de leerjaar van Mater mee naar het bos 'tEname.
Ten zuiden van de dorpskern van Ename, op de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen, ligt een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied, bekend als het "Bos t'Ename". Reeds van in de Middeleeuwen was deze bosrijke zone nauw verbonden met het havenstadje Ename, en later met de abdij van Ename. Het bos heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse leven in Ename, zowel door zijn natuurlijke rijkdommen dan wel als leefomgeving voor dier en mens.
Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).
Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. Dat kwaliteit een factor van belang is, is niet zo verwonderlijk. Per slot van rekening worden die dingen door mensen met smaaksensoren geconsumeerd.
Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt.
Dat kon u in de winter van 2004 ook zelf constateren, toen we gemiddeld om de drie weken pompoen in de samenstelling opnamen. Naar onze mening is dat niet teveel, omdat het een superveelzijdige groente is. Met een beetje durf en inspiratie kunt u verschillende dagen achtereen pompoen klaarmaken zonder dat uw tafelgenoten beseffen dat ze bij de neus worden genomen. Zo hoeft u ook geen wanhopig pleidooi te houden over het belang van gezonde voeding. Dat verhaaltje kennen ze trouwens toch al.
Naast de klassieke Hokaido-pompoenheb je ook Sweet Mama, een hybride pompoenvariëteit met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Qua smaak leunt het nauw aan bij Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnen scheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'het apenpoepje').
Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.
Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.
Speciaal voor hen die dit onderwerp op een leuke manier ter sprake willen brengen. Teksten over klimaatverandering, activiteiten om jongeren te leren kijken naar de (veranderende) natuur, tips om het mes te zetten in de eigen uitstoot...
Voor wie de zalfjes bij de apotheker wat te duur uitvallen,is er goed nieuws: met een handvol eenvoudige ingrediënten kan je zelf een gezichtpeeling brouwen die net zo efficiënt is. Het volstaat een banaan te pureren, daar 2 eetlepels papaja aan toe te voegen en vervolgens het vruchtenpapje te vermengen met 2 eetlepels suiker en nog eens zoveel honing. Klaar is kees: smeer de peeling nu gedurende 2 minuten met verschillende draaibewegingen op het gezicht. Daarna laat je het masker 60 seconden intrekken om ten slotte het gezicht goed af te spoelen met water. De suiker zorgt ervoor dat de dode huidcellen grondig verwijderd worden. De banaan biedt een versteviging van de huid, terwijl de papaja's ze ook nog eens reinigt. En de honing garandeert dat je gezicht heerlijk zacht blijft.
In alle bescheidenheid: ik ben een erg mooie plant. Ik ben getooid met gele bloemschermen waar later lichtbruine zaadjes aan komen. Mijn bol wordt als groente geteeld. Toch is het eigenlijk geen bol, wel een samenstelling van verdikte bladlagen.
Behalve de bol kan je ook mijn groen gebruiken. Ik ben afkomstig uit de streken rond de Middellandse Zee. De hoofdstad van Madeira, Funchal, draagt mijn naam: het Portugees voor venkel. Dat komt omdat de Portugezen bij hun eerste kennismaking een baai vol venkel aantroffen Mijn smaak zweemt naar anijs, ik ben een hele zachte groente. Ook babymaagjes verdragen mij goed. Raar maar waar: zelfs echte groente-eters kiezen weinig voor mij. Ik wil je verleiden!
Bereiding
Het jonge en fijngevormde venkelgroen kan je net als dillegroen gebruiken in aardappelsalade, in soepen en bij vis. Je ziet het ook wel in bloemstukken.
Venkelzaad wordt gebruikt bij het inleggen van augurken en je kan er thee van zetten. Menig moeder heeft er liters van gedronken, voor de borstvoeding.
De bol kan je rauw gebruiken in slaatjes (fijn snijden is de boodschap!). Venkel smaakt in salades lekker samen met sinaasappel. De kern kan je eruit snijden, als je hem rauw gebruikt. Het voetje onderaan snij je ook maar beter weg.
Gestoomd of gekookt is venkel ook lekker, of combineer met aardappelen in een puree.
Kopen en bewaren
Let er bij aankoop op dat het groen fris oogt. De knol moet stevig aanvoelen. Bruine vlekken zijn een minpunt. Venkel bewaar je in het groentevak in de ijskast (tussen 0 en 5°C). Wacht niet te lang met eten, want de groente boet bij het bewaren aan smaak in.
Voedingswaarde
Vitamine A en C krijg je met venkel volop binnen. Zoals zowat alle groenten is venkel caloriearm. Er zit veel fosfor, kalium, magnesium en calcium in.
Keukentips
Een aanrader voor een eerste kennismaking, ook omdat het zo gemakkelijk gaat, is venkelsoep. Je snijdt aardappelen en venkelknollen in stukken (resp. een derde aardappelen/twee derden venkel), je laat dit garen, voegt bouillon en kruiden toe en je mixt. Dit kan tot verrassingen leiden, want sommige mensen menen het geurige aroma te herkennen als kervel. Of ze denken dat er room in zit, omdat de combinatie met aardappelen een fijne en tegelijk gebonden smaak geeft.
Of nog: scampi in de wok, met gesnipperde venkel, een beetje room en een klein scheutje Pernod of ouzo. Lekker!
1 kg rabarber 6 blaadjes gelatine van 3g 2 eieren 1/4 l room 3 dl water 150g suiker
Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken. Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten. Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken. Houd het kookvocht apart. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook. Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker. Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Laat afkoelen. Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf. Spatel ze voorzichtig onder de bavarois. Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK
Week van het bos: 11/10/2008: 5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos 15/10/2008: kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie