Inhoud blog
  • Insecten & kriebelbeestjes
  • paddenstoelen
  • Insecten determineren
  • lespakketten
  • 'Dikke Truiendag 2016'
  • Schoolfeest Mater 2015
  • Een schoolfeest 2015
  • DENK GLOBAAL, EET LOKAAL.
  • KBO Mater: Dikke truiendag 2014 was energievol!
  • Dikke truiendag KBO MATER - 14 februari 2014
  • NIETS GAAT VERLOREN
  • Sing for the climat
  • stoel uit karton
  • verbijsterende bijen
  • BROOD
  • Muizen
  • Villabeagle
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • 'tips over meer biodiversiteit'
  • dikke-truien-dag
  • dikke-truien-dag Mater
  • EHBO
  • hebben jullie al sporen gevolgd in de sneeuw?
  • vogeltaart
  • Brrrrrrrr... 't is warm!
  • Verbijsterde bijen
  • De maankalender
  • Dagje uit met de kids
  • Recept voor verse munthee
  • 12 januari 2012
  • GROENE HAPJES & DRANKJES
  • LEKKER GROEN
  • bospas
  • dierengeluiden
  • zaaikalender 2011
  • 'verbijsterende bijen: Zaai bloemen met een gunstig bij-effect '.
  • De vertelboom
  • SUIKER: spel
  • Chemie in de klas: gratis publicaties
  • Overstromingsvoorspeller
  • Ik geef leven aan mijn planeet . in de klas!
  • Graffiti met mos
  • zin in een frietje?
  • Halveer uw energieverbruik
  • Handjes wassen
  • ZELF MAKEN
  • ZELF MAKEN: secchischijf
  • DETERMINEREN
  • Meer weer
  • Het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders
  • Wat eten we eigenlijk?
  • Red de natuur met je GSM
  • Kijk live mee in voglnesten.
  • Golflengte
  • Hoe composteren?
  • gratis tuinbordje
  • Welden
  • Welden
  • Welden 12 februari 2010
  • Dikketruiendag Welden
  • welden
  • Foto's KBO Welden
  • foto's KBO Mater
  • Mater
  • Dikketruiendag in Mater
  • Brei je mee?
  • Dikketruiendag 12 februari 2010 Mater
  • *** Soeperstars, brei je mee op dikketruiendag? ***
  • Op de Siertoer 4 Kids: een aanrader!
  • 25% minder inkt verbruiken bij het printen?
  • Spelletjesplein: educatieve spelletjes
  • Doe mee aan de dikketruiendag
  • Zout:: vraag hier je gratis zoutmeter aan
  • Energie
  • Fietje waarom
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN: MOS logo
  • WATER
  • We hebben ons eerste MOS-logo behaald
  • Een fiets in je brooddoos?
  • Gratis naar Rovers in het Biezebos
  • Wil je meer weten over techniek?
  • Enkele leuke sites
  • Milieuzorg Op School
  • Energie
  • 10 gouden tips om papier te besparen!
  • Techniek in je klas
  • SPEUREN NAAR SPOREN ...
  • De papierwesp
  • Spelen met water
  • Meer weten over energie
  • hoe? zo! zo zit dat

    ?

    Poll


    NIET VERGETEN!


    Online kalender zonder reclame
    Hieronder klikken om de kalender te bekijken
    Kalender

    Voor tips, vragen en opmerkingen:

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    berichtje schrijven?

    RABARBERTAART


    3 eieren
    15 spl suiker
    13 spl olie
    6 spl melk
    1 pakje vanillesuiker
    15 spl zelfrijzende bloem
    3 rabarberstelen


    Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk.
    Voeg daarna de gezeefde bloem toe.
    Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen.
    Springvorm invetten, niet bloemen.
    Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm.
    Strooi er een beetje suiker over.
    Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa.
    Laat de taart 40 min. bakken op 180°.
    Laat een beetje afkoelen.
    Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes
    rabarber aan de bovenzijde liggen.
    Strooi er een beetje suiker over.
    Even onder de grill plaatsen om te carameliseren.
    !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!

    Zoeken met Google


    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    POMPOENSOEP

    2 kg pompoenbrokjes

    2 uien

    2 liter bouillon

    Muskaatnoot

    Broodkorstjes

    Kristof De Bisschop

    TOMATENSOEP

    1 liter gepureerde verse tomaten 

    1 kleine selder

    3 wortels

    2 aardappelen

    1 kleine courgette

    2 uien

    3 preien

    40 gr vetstof

    3 liter bouillon

    peper - zout

    vermicelle
     
    Was, reinig, spoel de groenten
    en snijd ze in stukjes.
    Laat de groenten stoven in de vetstof.
    Voeg de bouillon, en de gepureerde
    tomaten + aardappelen toe.
    Laat alles gaarkoken
    gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur.
    Maak de soep fijn en kruid
    met peper en zout.
    Laat ze nog eens flink doorkoken
    en voeg er de vermicelle aan toe.
    Dien warm op.
     
    Smakelijk
    Patricia
    COURGETTESOEP
    - 2 uien stoven
    - 2  prei  ""  ""
    - 6 wortels
    - 2 courgetten
    - water toevoegen

    alles goed mixen 
    ik  doe geen zout in de soep
    (ieder kiest zelf hoeveel  zout men wil ) 
    Katrien

    Tomaten - groentensoep van mama Dee

    Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter.
    (verhoudingen volgens smaak !)
    Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook.
    Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.

    Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen.
    Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...

    smakelijk

    Gewoonweg preisoep…
     ui stoven, prei toevoegen, groentebouillon, koken en mixen…

    Smakelijk
    Martine

    Natuurouders Mater & Welden

    09-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuivelproducten
    Veel informatie over zuivel
    Leuke spelletjes met zuivelproducten


    http://www.zuivelonline.nl/?PageID=738
    Koken is leuk. Koken zonder keuken kan nog leuker zijn. Klik op het recept en je zult zien dat je ook spaghetti zonder spetters kunt maken, soep zonder je vingers te branden.

    09-11-2008 om 23:37 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonderwijs

    De website www.gezonderwijs.nl maakt basisscholen op een aansprekende manier wegwijs in het grote aanbod van middelen, lessen en projecten op het gebied van voeding en beweging.
     De site biedt ook praktische informatie over onderwerpen als traktaties, gezonde lunches, spel en sport.

    De website heeft de vorm van een driedimensionaal schoolgebouw met aparte lokalen voor de verschillende groepen.
    Voor iedere groep is er de keuze uit de verschillende rubrieken zoals gezonde voeding, sport en spel, traktaties, websites en games. De site heeft aparte ingangen voor de gymzaal, het schoolplein, de opvang en de directie.
    Er is een spreekkamer waarin de schooldiëtist en de bewegingscoach op vaste tijden vragen beantwoordt.

            Gezonderwijs is een initiatief van de Nederlandse Hartstichting, het Voedingscentrum en de Nederlandse Zuivel Organisatie.
            Zij spelen met dit initiatief in op de groeiende aandacht voor voeding en beweging van schoolkinderen.

    09-11-2008 om 00:00 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUAFIN
    homepage Aquafin

    Je kan hier gratis informatie aanvragen:
    o.a.
    Cover stripverhaal 'De Rioolrace' De Rioolrace

    Een stripverhaal over waterzuivering met onze mascotte Dario in de hoofdrol, getekend door Jan Bosschaert. Dario kent de rioleringsinfrastructuur en de waterzuivering op zijn duimpje. Wanneer hij op een dag een vreemd briefje krijgt van zijn oom Gust is hij in alle staten. De lezer volgt Dario en zijn vriend Raf de rat op een avontuurlijke maar leerrijke tocht dwars door de riolen en de waterzuiveringsinstallatie.

    Bekijk de strip (10 mb)
    Bestel de strip

    08-11-2008 om 16:47 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROENTE VAN DE MAAND NOVEMBER

    Groente van de maand November: kool

    Geschiedenis

    Het is bekend dat de kweek van de eerste koolplanten door mensen al zo’n 4800 jaar geleden plaats had. Vermoed wordt dat de ‘oerkool’, waaruit die talrijke kweekvariëteiten zijn gekweekt, afkomstig is van de Middellandse zeekust. Maar er zijn ook archeologen die geloven dat de Kelten voor het eerst kool in cultuur brachten op het Britse eiland.

    Eigenschappen

    Alle koolsoorten bevatten enorm veel vitamine C, maar ook stoffen die zouden beschermen tegen vormen van kanker! Het is dus echt de moeite waard om deze (ondergewaarderde) groente vaker op het menu te zetten. Vaak wordt men afgeschrikt door de lucht van kool tijdens het koken, maar die lucht ontstaat alleen als de groente te lang gekookt wordt, denk ook eens aan stomen of roerbakken, prima manieren om kool klaar te maken.

    Recept: Kooltortilla’s met tofugehakt en salsa

    Bereiding:

    Blancheer de koolbladeren en laat ze afkoelen. Sjalotje in de olijfolie fruiten en tofugehakt en kruiden toevoegen. Voor de salsa tomaat en komkommer van zaadjes ontdoen en in kleine blokjes snijden, mengen met versnipperde ui en olie en citroensap. Neem de afgekoelde koolbalderen en leg er in lengte de paprikareepjes op, gevolgd door tofugehakt mengsel, rijst en salsa! Goed oprollen. Natuurlijk kun je altijd nog sla of gemengde kiemen toevoegen.
                                                                                                                                                                                                    Eet smakelijk!

    05-11-2008 om 22:35 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leren lezen met leesdas
    dasje_en_vosje

    Op de website http://www.schooltv.nl/leesdas/index.htm vinden kinderen interactieve spelletjes die hen uitdagen daadwerkelijk iets met de nieuw aangeleerde woorden te gaan doen. Plezier beleven aan taal staat hierbij voorop.

    28-10-2008 om 08:48 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duik mee in een Scheldeavontuur
    http://www.scheldelessen.be/
    download het lespakket! plaatje stroming en meeuw Het Schelde InformatieCentrum
    plaatje van een meeuw
    Duik mee in een Scheldeavontuur!
    Meer informatie over de leskist Radartoren langs het water, grote schepen varen op en neer. Zeehonden in de havens, duik je mee in de Schelde? Afbeelding van een vogel en een kraan
    Hier treft u het lespakket en de leskist voor leerlingen van 8 tot 15 jaar, voor in de klas en in het veld, langs de oevers en op het water van de rivier de Schelde in Vlaanderen en Nederland. Leer alles over de Schelde! afbeelding schip

    27-10-2008 om 19:05 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog foto's

    "Twee knipoogjes"


    Mmmmmmmmmmmmmmmm lekker!

    PIT-en SCHILpad

    Kiekeboe

    Wie wil nog een appeltje?

    Sti-sta-stappel
    'k Heb zo'n lekk're appel
    Kom maar gauw
    Die appel is voor jou

    Mmmmmmmmmmm

    Een medaille voor iedereen!!!!


    25-10-2008 om 20:53 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wiebel wobbel wappel




    *Wiebel wobbel wappel,

    hier is een stukje appel!

    Lekker en gezond,

    HAP in mijn mond!


    25-10-2008 om 20:43 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zespri kids Gezondheidsparcours

    Fruit eten en gezond bewegen, dat kun je leren met het nieuwe 'Gezondheidsparcours'!

    Kinderen eten te weinig fruit en dat is spijtig. Want fruit is niet alleen lekker maar ook gezond. Maar hoe vertellen we kinderen dat fruit heel wat goeds te bieden heeft? Gewoon, door er een spel van te maken. Een spel dat niet alleen leuk is om te spelen, maar waar je ook nog heel wat van kunt leren. 'Fruit, een lekkere buit!' is zo'n spel. Het is een prettige manier om fruit te leren kennen en ook in beweging te blijven. En wat even belangrijk is: het spel duurt een heel schooljaar en de hele klas doet er actief aan mee.
    http://www.zespri-europe.com/kids/fruiteenlekkerebuit/site.html
    kidscorner:
    http://www.zespri-europe.com/kids/language.asp?lan=nl

    18-10-2008 om 22:58 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PIT-en SCHILpad foto's



















    16-10-2008 om 11:53 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PIT-en SCHILpad foto's


















    .

    16-10-2008 om 11:52 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PIT-en SCHILpad foto's

    Het was leuk!!!






    * Fruitsapjes proeven mmmmmmmmmmmmm! *

     *een memoryspel *

    * aardbei of appel? *

    * fruitdomino *

    * 'Ardbeike' de pier *

    * waar zat nu het andere kaartje? *

    * zoeken maar! *

    16-10-2008 om 11:09 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PIT-en SCHILpad

    Versje



    in elke appel is het net als in een huis
    want daar zijn vier kamertjes, precies als bij mij thuis
    zwart zijn de knapen die in de kamertjes slapen
    wit zijn de buren
    rood zijn de muren
    appeltje rood en rond
    val maar op de grond
    kom maar in mijn buikje wonen
    jaja, ik zal je goed belonen !
                                                      Juf Ria

    16-10-2008 om 10:54 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woensdag 15 oktober : Zoetiefroeties PIT-en SCHILpad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-10-2008 om 23:23 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen naar het bos
        
      Vrijdag 10 oktober neemt natuurouder Christa het 5de en 6de leerjaar van Mater mee naar het bos 'tEname.

    Ten zuiden van de dorpskern van Ename, op de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen, ligt een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied, bekend als het "Bos t'Ename". Reeds van in de Middeleeuwen was deze bosrijke zone nauw verbonden met het havenstadje Ename, en later met de abdij van Ename. Het bos heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse leven in Ename, zowel door zijn natuurlijke rijkdommen dan wel als leefomgeving voor dier en mens.

    http://www.ename974.org/Ndl/pagina/bos_situering.html
        

    09-10-2008 om 10:33 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groente van de maand Oktober
    Pompoen

    Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).

    Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. Dat kwaliteit een factor van belang is, is niet zo verwonderlijk. Per slot van rekening worden die dingen door mensen met smaaksensoren geconsumeerd.

    Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt.

    Dat kon u in de winter van 2004 ook zelf constateren, toen we gemiddeld om de drie weken pompoen in de samenstelling opnamen. Naar onze mening is dat niet teveel, omdat het een superveelzijdige groente is. Met een beetje durf en inspiratie kunt u verschillende dagen achtereen pompoen klaarmaken zonder dat uw tafelgenoten beseffen dat ze bij de neus worden genomen. Zo hoeft u ook geen wanhopig pleidooi te houden over het belang van gezonde voeding. Dat verhaaltje kennen ze trouwens toch al.

    Naast de klassieke Hokaido-pompoen heb je ook Sweet Mama, een hybride pompoenvariëteit met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Qua smaak leunt het nauw aan bij Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnen scheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'het apenpoepje').

    Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.

    Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.

    09-10-2008 om 01:20 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knopen maken
       http://www.realknots.com/knopen/hitches.htm

    18-09-2008 om 23:34 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.natuur kalender

    Speciaal voor hen die dit onderwerp op een leuke manier ter sprake willen brengen. Teksten over klimaatverandering, activiteiten om jongeren te leren kijken naar de (veranderende) natuur, tips om het mes te zetten in de eigen uitstoot...

    http://www.natuur-kalender.be/scholen/

    16-09-2008 om 23:01 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak je eigen gezichtspeeling
    Voor wie de zalfjes bij de apotheker wat te duur uitvallen,is er goed nieuws: met een handvol eenvoudige ingrediënten kan je zelf een gezichtpeeling brouwen die net zo efficiënt is. Het volstaat een banaan te pureren, daar 2 eetlepels papaja aan toe te voegen en vervolgens het vruchtenpapje te vermengen met 2 eetlepels suiker en nog eens zoveel honing. Klaar is kees: smeer de peeling nu gedurende 2 minuten met verschillende draaibewegingen op het gezicht.  Daarna laat je het masker 60 seconden intrekken om ten slotte het gezicht goed af te spoelen met water.  De suiker zorgt ervoor dat de dode huidcellen grondig verwijderd worden.  De banaan biedt een versteviging van de huid, terwijl de papaja's ze ook nog eens reinigt.  En de honing garandeert dat je gezicht heerlijk zacht blijft.

    16-09-2008 om 22:45 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROENTE VAN DE MAAND SEPTEMBER
    Groente van de maand september: venkel      

    venkel In alle bescheidenheid: ik ben een erg mooie plant. Ik ben getooid met gele bloemschermen waar later lichtbruine zaadjes aan komen. Mijn bol wordt als groente geteeld. Toch is het eigenlijk geen bol, wel een samenstelling van verdikte bladlagen.

    Behalve de bol kan je ook mijn groen gebruiken. Ik ben afkomstig uit de streken rond de Middellandse Zee. De hoofdstad van Madeira, Funchal, draagt mijn naam: het Portugees voor venkel. Dat komt omdat de Portugezen bij hun eerste kennismaking een baai vol venkel aantroffen… Mijn smaak zweemt naar anijs, ik ben een hele zachte groente. Ook babymaagjes verdragen mij goed. Raar maar waar: zelfs echte groente-eters kiezen weinig voor mij. Ik wil je verleiden!


    Bereiding

    Het jonge en fijngevormde venkelgroen kan je net als dillegroen gebruiken in aardappelsalade, in soepen en bij vis. Je ziet het ook wel in bloemstukken.

    Venkelzaad wordt gebruikt bij het inleggen van augurken en je kan er thee van zetten. Menig moeder heeft er liters van gedronken, voor de borstvoeding.

    De bol kan je rauw gebruiken in slaatjes (fijn snijden is de boodschap!). Venkel smaakt in salades lekker samen met sinaasappel. De kern kan je eruit snijden, als je hem rauw gebruikt. Het voetje onderaan snij je ook maar beter weg.

    Gestoomd of gekookt is venkel ook lekker, of combineer met aardappelen in een puree.


    Kopen en bewaren

    venkel in de tuin Let er bij aankoop op dat het groen fris oogt. De knol moet stevig aanvoelen. Bruine vlekken zijn een minpunt. Venkel bewaar je in het groentevak in de ijskast (tussen 0 en 5°C). Wacht niet te lang met eten, want de groente boet bij het bewaren aan smaak in.


    Voedingswaarde

    Vitamine A en C krijg je met venkel volop binnen. Zoals zowat alle groenten is venkel caloriearm. Er zit veel fosfor, kalium, magnesium en calcium in.


    Keukentips

    Een aanrader voor een eerste kennismaking, ook omdat het zo gemakkelijk gaat, is venkelsoep. Je snijdt aardappelen en venkelknollen in stukken (resp. een derde aardappelen/twee derden venkel), je laat dit garen, voegt bouillon en kruiden toe en je mixt. Dit kan tot verrassingen leiden, want sommige mensen menen het geurige aroma te herkennen als kervel. Of ze denken dat er room in zit, omdat de combinatie met aardappelen een fijne en tegelijk gebonden smaak geeft.

    Of nog: scampi in de wok, met gesnipperde venkel, een beetje room en… een klein scheutje Pernod of ouzo. Lekker!

    13-09-2008 om 20:07 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/06-14/06 2015
  • 20/10-26/10 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 09/09-15/09 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 27/08-02/09 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008

    Gastenboek
  • weeral es proficiat
  • tof !
  • cool
  • Opleidingsdag natuurouders rond thema het bos
  • ...

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Mijn favorieten
  • boomgaardstichting
  • De wereld van Pierlepein
  • natuurfoto's
  • zoekkaarten amfibieën
  • zoekkaart schijfhorens en gelijkvormige zoetwaterslakken
  • Daniëlle Houbrechts
  • cursussen alternatieve geneeswijzen (gratis minicursussen)
  • Zeeklas 2007
  • circus Picolini

    Laatste commentaren
  • kartonnen stoeltjes (tante nina)
        op Gooi je karton niet meer weg!
  • Foldschool website (Bianca )
        op Gooi je karton niet meer weg!
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    RABARBERBAVAROIS



    1 kg rabarber
    6 blaadjes gelatine van 3g
    2 eieren
    1/4 l room
    3 dl water
    150g suiker


    Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken.
    Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten.
    Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken.
    Houd het kookvocht apart.
    Week de gelatineblaadjes in koud water.
    Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook.
    Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker.
    Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken.
    Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder.
    Laat afkoelen.
    Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf.
    Spatel ze voorzichtig onder de bavarois.
    Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in
    de koelkast.


    SMAKELIJK
    Foto

    Foto

    Week van het bos:
    11/10/2008:

    5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos
    15/10/2008:
    kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie

    Mijn favorieten
  • 5 minutenspelletjes
  • EDULINKS

  • Blog als favoriet !

    Determinatietabel bladeren
    http://www.koentimmers.be/
    determinatie/zicht.php


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs