Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe. Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen. Springvorm invetten, niet bloemen. Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm. Strooi er een beetje suiker over. Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa. Laat de taart 40 min. bakken op 180°. Laat een beetje afkoelen. Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes rabarber aan de bovenzijde liggen. Strooi er een beetje suiker over. Even onder de grill plaatsen om te carameliseren. !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!
Zoeken met Google
Zoeken in blog
POMPOENSOEP
2 kg pompoenbrokjes
2 uien
2 liter bouillon
Muskaatnoot
Broodkorstjes
Kristof De Bisschop
TOMATENSOEP
1 liter gepureerde verse tomaten
1 kleine selder
3 wortels
2 aardappelen
1 kleine courgette
2 uien
3 preien
40 gr vetstof
3 liter bouillon
peper - zout
vermicelle
Was, reinig, spoel de groenten en snijd ze in stukjes. Laat de groenten stoven in de vetstof. Voeg de bouillon, en de gepureerde tomaten + aardappelen toe. Laat alles gaarkoken gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur. Maak de soep fijn en kruid met peper en zout. Laat ze nog eens flink doorkoken en voeg er de vermicelle aan toe. Dien warm op.
alles goed mixen ik doe geen zout in de soep (ieder kiest zelf hoeveel zout men wil ) Katrien
Tomaten - groentensoep van mama Dee
Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter. (verhoudingen volgens smaak !) Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook. Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.
Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen. Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...
Witloof is typisch belgisch en dat bewijzen zowel mythes als geschreven geschiedenis; dus geen twijfel meer mogelijk! De mythe spreekt over het jaar 1830, wanneer een boer uit Schaarbeek een cichoreiwortel begraaft onder het zand in zijn kelder en er enkele weken later een soort wit, kropvormig, zacht en zoet loof op vindt (wit loof).
De geschreven geschiedenis is wat later; het wit loof werd voor het eerst verkocht op de Brusselse markt in 1867 en later in 1883 in de Parijse hallen. Later werden de kroppen groter en vaster door betere teelttechnieken.
De witte bladeren ontstaan omdat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof.
Nu
Witloof is op verschillende manieren lekker; gekookt, gestoofd, gebakken, rauw, in de soep of in de oven. Rauw is het erg fris door zijn lichte bittere smaak, waardoor de wintergroente vaak ook in de zomer op ons bordje verschijnt. Daardoor is ook Italië en Spanje er gek op.
Weetje over Witloof
In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kilogram per persoon verorbert, wat witloof de op 1 na meest gegeten groente maakt. Ook in andere landen is het loof populair! Nederland eet gemiddeld 3,2kg per persoon met witloof op de derde plaats en Frankrijk zet met 3,5kg per persoon, de groente op de vierde plaats.
Enkele lekkere gerechtjes met witloof;
Witloofsoep Witloof met hesp in de oven Belgisch slaatje met witloof en appel
3 grote stronken witloof
1 jonagold (of andere zoete appel)
enkele zongedroogde tomaatjes
kruidenmengeling, peper en zout
10 minuten 2 personen
Bereiding
1. Reinig het witloof en ontdoe elke stronk van de bittere kern.
2. Snij het witloof fijn alsook de appel (geschild of ongeschild naar eigen keuze)
3. Snij de zongedroogde tomaatjes in fijne reepjes en voeg ze toe aan de salade.
4. Kruid af met peper en zout en een kruidenmengeling (eventueel provenciaalse of multiculti van oil&vinegar)
1 kg rabarber 6 blaadjes gelatine van 3g 2 eieren 1/4 l room 3 dl water 150g suiker
Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken. Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten. Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken. Houd het kookvocht apart. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook. Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker. Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Laat afkoelen. Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf. Spatel ze voorzichtig onder de bavarois. Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK
Week van het bos: 11/10/2008: 5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos 15/10/2008: kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie