Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe. Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen. Springvorm invetten, niet bloemen. Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm. Strooi er een beetje suiker over. Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa. Laat de taart 40 min. bakken op 180°. Laat een beetje afkoelen. Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes rabarber aan de bovenzijde liggen. Strooi er een beetje suiker over. Even onder de grill plaatsen om te carameliseren. !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!
Zoeken met Google
Zoeken in blog
POMPOENSOEP
2 kg pompoenbrokjes
2 uien
2 liter bouillon
Muskaatnoot
Broodkorstjes
Kristof De Bisschop
TOMATENSOEP
1 liter gepureerde verse tomaten
1 kleine selder
3 wortels
2 aardappelen
1 kleine courgette
2 uien
3 preien
40 gr vetstof
3 liter bouillon
peper - zout
vermicelle
Was, reinig, spoel de groenten en snijd ze in stukjes. Laat de groenten stoven in de vetstof. Voeg de bouillon, en de gepureerde tomaten + aardappelen toe. Laat alles gaarkoken gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur. Maak de soep fijn en kruid met peper en zout. Laat ze nog eens flink doorkoken en voeg er de vermicelle aan toe. Dien warm op.
alles goed mixen ik doe geen zout in de soep (ieder kiest zelf hoeveel zout men wil ) Katrien
Tomaten - groentensoep van mama Dee
Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter. (verhoudingen volgens smaak !) Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook. Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.
Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen. Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...
De didactische map Aan tafel! bevat lessuggesties en werkbladen voor leerlingen van het eerste tot en met het vierde leerjaar basisonderwijs. In elk leerjaar kan worden gewerkt rond de actieve voedingsdriehoek en rond een gezond ontbijt. Dit maakt het mogelijk om gedurende meerdere schooljaren de kennis en vaardigheden van de leerlingen te verdiepen. Daarnaast zijn er voor de verschillende leerjaren telkens drie andere themas uitgewerkt.
Het eerste leerjaar kan nog kennismaken met fruit, tafelmanieren en boodschappen doen.
Voor het tweede leerjaar staan groenten, gezonde voeding in een gezonde mond en smaken en geuren op het menu.
Het derde leerjaar maakt kennis met de avonturen van voeding door het lichaam, brood en dranken.
In het vierde leerjaar komen leerlingen meer te weten over melk en zuivelproducten, tussendoortjes en eten in de hele wereld.
De teksten zijn ook beschikbaar op een bijgevoegde cd-rom. Daarnaast geeft het pakket een aantal suggesties om de schoolomgeving bij het project te betrekken en voorziet het in voldoende achtergrondinformatie over gezonde voeding en de verschillende themas die in het pakket uitgewerkt worden zodat leerkrachten hun weg vinden doorheen het landschap van voedingsboodschappen.
Scholen die een gezond ontbijt, een eetfestijn, organiseren voor leerlingen en/of ouders kunnen gratis onderleggers met de actieve voedingsdriehoek aanvragen.
Om de ouders van de leerlingen maximaal te informeren over gezonde voeding zijn diverse gezondheidsfolders beschikbaar, namelijk Evenwichtig eetplezier, Tijd voor ontbijt, drink-water, Je gewicht in balans en Overgewicht bij kinderen. Ze zijn gratis aan te vragen bij de dienst gezondheidspromotie.
Wij eten, wonen ergens, verplaatsen ons Voor al deze activiteiten verbruiken wij natuurlijke hulpbronnen. Maar kan onze planeet ons deze bronnen in voldoende hoeveelheden leveren en daarnaast het afval 'verwerken' dat voortkomt uit onze activiteiten? Is onze levensstijl in evenwicht met het natuurlijke kapitaal van de aarde? Of veroorzaakt ze de aantasting en de uitputting ervan?
Om op die vragen te beantwoorden, kunnen we werken met de ecologische voetafdruk. Die voetafdruk drukt uit hoeveel aardoppervlakte er nodig is om onze levensstijl mogelijk te maken. We kunnen de ecologische voetafdruk berekenen van de hele wereldbevolking, een land, een stad ... en dus ook van een klas.
Bent u een fervent internetter en wenst u liever geen papieren telefoongids te ontvangen? Dat kan : laat het ons weten en uw naam wordt geschrapt van de distributielijst voor de volgende edities van de Witte Gids en de Gouden Gids. Daarna ontvangt u geen papieren telefoongids meer en bent u enkel nog te vinden op de website van de Witte en Gouden Gids. Weetje : Het maken van de zo vertrouwde Gidsen kost maar liefst 5625 ton (weliswaar gerecycleerd) papier en zorgt ervoor dat bijna 3 miljoen CO2 in de lucht terecht komt. www.1207.be
Bedenk met je klas een manier om energie te besparen of een compleet nieuwe vorm van groene energie, en wie weet kunnen jullie naar de ruimte! Niet echt natuurlijk. Wel jullie idee. Want het allerbeste idee wordt op een gouden plaat gezet, die wordt vastgemaakt aan een raket met bestemming 'de ruimte'. Dit gebeurt allemaal tijdens het tv-programma 'Hartelijke Groeten Aan Iedereen', dat vanaf zaterdag 7 februari wordt uitgezonden op Eén. Komt jouw klas met het beste idee op de proppen, dan komen jullie tijdens de aflevering van 21 maart op tv.
Door mee te doen, maken jullie bovendien ook een grote kans op een klasuitstap naar Technopolis. Daar gaat op 23 juni het winnaarsevenement door met een superboeiende energieshow, heel wat leuke activiteiten en bekende gezichten.
Fantaseer en win Een auto die op compost rijdt, eendendons als isolatiemateriaal, windjesenergie, enz. Met een beetje fantasie kom je op toffe ideeën. Een idee gevonden? Leuk! Beeld het uit via een eenvoudige tekening, een collage, een foto of een filmpje. Nog een klein woordje uitleg en insturen maar! Alle inzendingen moeten voor 12 maart binnen zijn.
Let wel, enkel 5e en 6e klassen uit het basisonderwijs mogen deelnemen. Op http://www.energiesparen.be/frimo/ vind je alvast enkele voorbeelden, en alle praktische gegevens die je nodig hebt.
1 kg rabarber 6 blaadjes gelatine van 3g 2 eieren 1/4 l room 3 dl water 150g suiker
Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken. Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten. Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken. Houd het kookvocht apart. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook. Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker. Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Laat afkoelen. Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf. Spatel ze voorzichtig onder de bavarois. Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK
Week van het bos: 11/10/2008: 5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos 15/10/2008: kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie