Inhoud blog
  • Insecten & kriebelbeestjes
  • paddenstoelen
  • Insecten determineren
  • lespakketten
  • 'Dikke Truiendag 2016'
  • Schoolfeest Mater 2015
  • Een schoolfeest 2015
  • DENK GLOBAAL, EET LOKAAL.
  • KBO Mater: Dikke truiendag 2014 was energievol!
  • Dikke truiendag KBO MATER - 14 februari 2014
  • NIETS GAAT VERLOREN
  • Sing for the climat
  • stoel uit karton
  • verbijsterende bijen
  • BROOD
  • Muizen
  • Villabeagle
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • 'tips over meer biodiversiteit'
  • dikke-truien-dag
  • dikke-truien-dag Mater
  • EHBO
  • hebben jullie al sporen gevolgd in de sneeuw?
  • vogeltaart
  • Brrrrrrrr... 't is warm!
  • Verbijsterde bijen
  • De maankalender
  • Dagje uit met de kids
  • Recept voor verse munthee
  • 12 januari 2012
  • GROENE HAPJES & DRANKJES
  • LEKKER GROEN
  • bospas
  • dierengeluiden
  • zaaikalender 2011
  • 'verbijsterende bijen: Zaai bloemen met een gunstig bij-effect '.
  • De vertelboom
  • SUIKER: spel
  • Chemie in de klas: gratis publicaties
  • Overstromingsvoorspeller
  • Ik geef leven aan mijn planeet . in de klas!
  • Graffiti met mos
  • zin in een frietje?
  • Halveer uw energieverbruik
  • Handjes wassen
  • ZELF MAKEN
  • ZELF MAKEN: secchischijf
  • DETERMINEREN
  • Meer weer
  • Het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders
  • Wat eten we eigenlijk?
  • Red de natuur met je GSM
  • Kijk live mee in voglnesten.
  • Golflengte
  • Hoe composteren?
  • gratis tuinbordje
  • Welden
  • Welden
  • Welden 12 februari 2010
  • Dikketruiendag Welden
  • welden
  • Foto's KBO Welden
  • foto's KBO Mater
  • Mater
  • Dikketruiendag in Mater
  • Brei je mee?
  • Dikketruiendag 12 februari 2010 Mater
  • *** Soeperstars, brei je mee op dikketruiendag? ***
  • Op de Siertoer 4 Kids: een aanrader!
  • 25% minder inkt verbruiken bij het printen?
  • Spelletjesplein: educatieve spelletjes
  • Doe mee aan de dikketruiendag
  • Zout:: vraag hier je gratis zoutmeter aan
  • Energie
  • Fietje waarom
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN: MOS logo
  • WATER
  • We hebben ons eerste MOS-logo behaald
  • Een fiets in je brooddoos?
  • Gratis naar Rovers in het Biezebos
  • Wil je meer weten over techniek?
  • Enkele leuke sites
  • Milieuzorg Op School
  • Energie
  • 10 gouden tips om papier te besparen!
  • Techniek in je klas
  • SPEUREN NAAR SPOREN ...
  • De papierwesp
  • Spelen met water
  • Meer weten over energie
  • hoe? zo! zo zit dat

    ?

    Poll


    NIET VERGETEN!


    Online kalender zonder reclame
    Hieronder klikken om de kalender te bekijken
    Kalender

    Voor tips, vragen en opmerkingen:

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    berichtje schrijven?

    RABARBERTAART


    3 eieren
    15 spl suiker
    13 spl olie
    6 spl melk
    1 pakje vanillesuiker
    15 spl zelfrijzende bloem
    3 rabarberstelen


    Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk.
    Voeg daarna de gezeefde bloem toe.
    Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen.
    Springvorm invetten, niet bloemen.
    Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm.
    Strooi er een beetje suiker over.
    Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa.
    Laat de taart 40 min. bakken op 180°.
    Laat een beetje afkoelen.
    Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes
    rabarber aan de bovenzijde liggen.
    Strooi er een beetje suiker over.
    Even onder de grill plaatsen om te carameliseren.
    !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!

    Zoeken met Google


    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    POMPOENSOEP

    2 kg pompoenbrokjes

    2 uien

    2 liter bouillon

    Muskaatnoot

    Broodkorstjes

    Kristof De Bisschop

    TOMATENSOEP

    1 liter gepureerde verse tomaten 

    1 kleine selder

    3 wortels

    2 aardappelen

    1 kleine courgette

    2 uien

    3 preien

    40 gr vetstof

    3 liter bouillon

    peper - zout

    vermicelle
     
    Was, reinig, spoel de groenten
    en snijd ze in stukjes.
    Laat de groenten stoven in de vetstof.
    Voeg de bouillon, en de gepureerde
    tomaten + aardappelen toe.
    Laat alles gaarkoken
    gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur.
    Maak de soep fijn en kruid
    met peper en zout.
    Laat ze nog eens flink doorkoken
    en voeg er de vermicelle aan toe.
    Dien warm op.
     
    Smakelijk
    Patricia
    COURGETTESOEP
    - 2 uien stoven
    - 2  prei  ""  ""
    - 6 wortels
    - 2 courgetten
    - water toevoegen

    alles goed mixen 
    ik  doe geen zout in de soep
    (ieder kiest zelf hoeveel  zout men wil ) 
    Katrien

    Tomaten - groentensoep van mama Dee

    Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter.
    (verhoudingen volgens smaak !)
    Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook.
    Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.

    Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen.
    Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...

    smakelijk

    Gewoonweg preisoep…
     ui stoven, prei toevoegen, groentebouillon, koken en mixen…

    Smakelijk
    Martine

    Natuurouders Mater & Welden

    13-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROENTE VAN DE MAAND SEPTEMBER
    Groente van de maand september: venkel      

    venkel In alle bescheidenheid: ik ben een erg mooie plant. Ik ben getooid met gele bloemschermen waar later lichtbruine zaadjes aan komen. Mijn bol wordt als groente geteeld. Toch is het eigenlijk geen bol, wel een samenstelling van verdikte bladlagen.

    Behalve de bol kan je ook mijn groen gebruiken. Ik ben afkomstig uit de streken rond de Middellandse Zee. De hoofdstad van Madeira, Funchal, draagt mijn naam: het Portugees voor venkel. Dat komt omdat de Portugezen bij hun eerste kennismaking een baai vol venkel aantroffen… Mijn smaak zweemt naar anijs, ik ben een hele zachte groente. Ook babymaagjes verdragen mij goed. Raar maar waar: zelfs echte groente-eters kiezen weinig voor mij. Ik wil je verleiden!


    Bereiding

    Het jonge en fijngevormde venkelgroen kan je net als dillegroen gebruiken in aardappelsalade, in soepen en bij vis. Je ziet het ook wel in bloemstukken.

    Venkelzaad wordt gebruikt bij het inleggen van augurken en je kan er thee van zetten. Menig moeder heeft er liters van gedronken, voor de borstvoeding.

    De bol kan je rauw gebruiken in slaatjes (fijn snijden is de boodschap!). Venkel smaakt in salades lekker samen met sinaasappel. De kern kan je eruit snijden, als je hem rauw gebruikt. Het voetje onderaan snij je ook maar beter weg.

    Gestoomd of gekookt is venkel ook lekker, of combineer met aardappelen in een puree.


    Kopen en bewaren

    venkel in de tuin Let er bij aankoop op dat het groen fris oogt. De knol moet stevig aanvoelen. Bruine vlekken zijn een minpunt. Venkel bewaar je in het groentevak in de ijskast (tussen 0 en 5°C). Wacht niet te lang met eten, want de groente boet bij het bewaren aan smaak in.


    Voedingswaarde

    Vitamine A en C krijg je met venkel volop binnen. Zoals zowat alle groenten is venkel caloriearm. Er zit veel fosfor, kalium, magnesium en calcium in.


    Keukentips

    Een aanrader voor een eerste kennismaking, ook omdat het zo gemakkelijk gaat, is venkelsoep. Je snijdt aardappelen en venkelknollen in stukken (resp. een derde aardappelen/twee derden venkel), je laat dit garen, voegt bouillon en kruiden toe en je mixt. Dit kan tot verrassingen leiden, want sommige mensen menen het geurige aroma te herkennen als kervel. Of ze denken dat er room in zit, omdat de combinatie met aardappelen een fijne en tegelijk gebonden smaak geeft.

    Of nog: scampi in de wok, met gesnipperde venkel, een beetje room en… een klein scheutje Pernod of ouzo. Lekker!

    13-09-2008 om 20:07 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleine oerknal
    In een groot experiment gaan wetenschappers in Zwitserland volgende week donderdag de oerknal nabootsen. De proef heeft inmiddels veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders, die bang zijn dat het niet goed af zal lopen. Wat is er precies aan de hand? - Door Leendert Bos

    Wetenschappers van het Large Hadron Collider in Genève gaan op 10 september een opvalllende proef doen. In een enorme ondergrondse tunnel gaan ze kleine atoomdeeltjes heel hard rond laten draaien. Op die manier denken de wetenschappers een kleine oerknal na te bootsen. Veel mensen geloven dat de aarde ooit door een grote oerknal is ontstaan. Bij het experiment kunnen volgens de wetenschappers kleine zwarte gaten ontstaan. Een zwart gat is een soort luchtbel, maar dan zonder lucht. Alles wat in de bel komt, kan er niet uit ontsnappen. Normaal gesproken komen zwarte gaten alleen maar in de ruimte voor, als een ster is ontploft.

    Weg aarde
    Tegenstanders zijn gek genoeg niet bang voor die oerknal. Het zijn de zwarte gaten waar zij zich zorgen over maken. Wat als die zwarte gaten niet vanzelf weg zullen gaan, vragen ze zich af. Zouden ze heel de aarde op kunnen slokken? Daarom willen ze de proef tegenhouden en hebben ze een rechtzaak aangespannen. Ze hopen dat de rechter de proef zal verbieden. Maar of hij de wetenschappelijke proef ook ziet als een bedreiging van de aarde (en of hij het experiment zal verbieden), valt nog te bezien. De wetenschappers zouden de proef vast niet doen als ook zij zouden denken dat er iets mis kan gaan.


    10-09-2008 om 00:00 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/06-14/06 2015
  • 20/10-26/10 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 09/09-15/09 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 27/08-02/09 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008

    Gastenboek
  • weeral es proficiat
  • tof !
  • cool
  • Opleidingsdag natuurouders rond thema het bos
  • ...

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Mijn favorieten
  • boomgaardstichting
  • De wereld van Pierlepein
  • natuurfoto's
  • zoekkaarten amfibieën
  • zoekkaart schijfhorens en gelijkvormige zoetwaterslakken
  • Daniëlle Houbrechts
  • cursussen alternatieve geneeswijzen (gratis minicursussen)
  • Zeeklas 2007
  • circus Picolini

    Laatste commentaren
  • kartonnen stoeltjes (tante nina)
        op Gooi je karton niet meer weg!
  • Foldschool website (Bianca )
        op Gooi je karton niet meer weg!
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    RABARBERBAVAROIS



    1 kg rabarber
    6 blaadjes gelatine van 3g
    2 eieren
    1/4 l room
    3 dl water
    150g suiker


    Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken.
    Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten.
    Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken.
    Houd het kookvocht apart.
    Week de gelatineblaadjes in koud water.
    Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook.
    Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker.
    Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken.
    Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder.
    Laat afkoelen.
    Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf.
    Spatel ze voorzichtig onder de bavarois.
    Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in
    de koelkast.


    SMAKELIJK
    Foto

    Foto

    Week van het bos:
    11/10/2008:

    5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos
    15/10/2008:
    kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie

    Mijn favorieten
  • 5 minutenspelletjes
  • EDULINKS

  • Blog als favoriet !

    Determinatietabel bladeren
    http://www.koentimmers.be/
    determinatie/zicht.php


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs