
In een groot experiment gaan wetenschappers in Zwitserland volgende week donderdag de oerknal nabootsen. De proef heeft inmiddels veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders, die bang zijn dat het niet goed af zal lopen. Wat is er precies aan de hand? - Door Leendert Bos
Wetenschappers van het Large Hadron Collider in Genève gaan op 10 september een opvalllende proef doen. In een enorme ondergrondse tunnel gaan ze kleine atoomdeeltjes heel hard rond laten draaien. Op die manier denken de wetenschappers een kleine oerknal na te bootsen. Veel mensen geloven dat de aarde ooit door een grote oerknal is ontstaan. Bij het experiment kunnen volgens de wetenschappers kleine zwarte gaten ontstaan. Een zwart gat is een soort luchtbel, maar dan zonder lucht. Alles wat in de bel komt, kan er niet uit ontsnappen. Normaal gesproken komen zwarte gaten alleen maar in de ruimte voor, als een ster is ontploft.
Weg aarde
Tegenstanders zijn gek genoeg niet bang voor die oerknal. Het zijn de zwarte gaten waar zij zich zorgen over maken. Wat als die zwarte gaten niet vanzelf weg zullen gaan, vragen ze zich af. Zouden ze heel de aarde op kunnen slokken? Daarom willen ze de proef tegenhouden en hebben ze een rechtzaak aangespannen. Ze hopen dat de rechter de proef zal verbieden. Maar of hij de wetenschappelijke proef ook ziet als een bedreiging van de aarde (en of hij het experiment zal verbieden), valt nog te bezien. De wetenschappers zouden de proef vast niet doen als ook zij zouden denken dat er iets mis kan gaan.