In alle bescheidenheid: ik ben een erg mooie plant. Ik ben getooid met gele bloemschermen waar later lichtbruine zaadjes aan komen. Mijn bol wordt als groente geteeld. Toch is het eigenlijk geen bol, wel een samenstelling van verdikte bladlagen.
Behalve de bol kan je ook mijn groen gebruiken. Ik ben afkomstig uit de streken rond de Middellandse Zee. De hoofdstad van Madeira, Funchal, draagt mijn naam: het Portugees voor venkel. Dat komt omdat de Portugezen bij hun eerste kennismaking een baai vol venkel aantroffen
Mijn smaak zweemt naar anijs, ik ben een hele zachte groente. Ook babymaagjes verdragen mij goed. Raar maar waar: zelfs echte groente-eters kiezen weinig voor mij. Ik wil je verleiden!
Bereiding
Het jonge en fijngevormde venkelgroen kan je net als dillegroen gebruiken in aardappelsalade, in soepen en bij vis. Je ziet het ook wel in bloemstukken.
Venkelzaad wordt gebruikt bij het inleggen van augurken en je kan er thee van zetten. Menig moeder heeft er liters van gedronken, voor de borstvoeding.
De bol kan je rauw gebruiken in slaatjes (fijn snijden is de boodschap!). Venkel smaakt in salades lekker samen met sinaasappel. De kern kan je eruit snijden, als je hem rauw gebruikt. Het voetje onderaan snij je ook maar beter weg.
Gestoomd of gekookt is venkel ook lekker, of combineer met aardappelen in een puree.
Kopen en bewaren
Let er bij aankoop op dat het groen fris oogt. De knol moet stevig aanvoelen. Bruine vlekken zijn een minpunt. Venkel bewaar je in het groentevak in de ijskast (tussen 0 en 5°C). Wacht niet te lang met eten, want de groente boet bij het bewaren aan smaak in.
Voedingswaarde
Vitamine A en C krijg je met venkel volop binnen. Zoals zowat alle groenten is venkel caloriearm. Er zit veel fosfor, kalium, magnesium en calcium in.
Keukentips
Een aanrader voor een eerste kennismaking, ook omdat het zo gemakkelijk gaat, is venkelsoep. Je snijdt aardappelen en venkelknollen in stukken (resp. een derde aardappelen/twee derden venkel), je laat dit garen, voegt bouillon en kruiden toe en je mixt. Dit kan tot verrassingen leiden, want sommige mensen menen het geurige aroma te herkennen als kervel. Of ze denken dat er room in zit, omdat de combinatie met aardappelen een fijne en tegelijk gebonden smaak geeft.
Of nog: scampi in de wok, met gesnipperde venkel, een beetje room en
een klein scheutje Pernod of ouzo. Lekker! |