Inhoud blog
  • Insecten & kriebelbeestjes
  • paddenstoelen
  • Insecten determineren
  • lespakketten
  • 'Dikke Truiendag 2016'
  • Schoolfeest Mater 2015
  • Een schoolfeest 2015
  • DENK GLOBAAL, EET LOKAAL.
  • KBO Mater: Dikke truiendag 2014 was energievol!
  • Dikke truiendag KBO MATER - 14 februari 2014
  • NIETS GAAT VERLOREN
  • Sing for the climat
  • stoel uit karton
  • verbijsterende bijen
  • BROOD
  • Muizen
  • Villabeagle
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • WILLOW
  • 'tips over meer biodiversiteit'
  • dikke-truien-dag
  • dikke-truien-dag Mater
  • EHBO
  • hebben jullie al sporen gevolgd in de sneeuw?
  • vogeltaart
  • Brrrrrrrr... 't is warm!
  • Verbijsterde bijen
  • De maankalender
  • Dagje uit met de kids
  • Recept voor verse munthee
  • 12 januari 2012
  • GROENE HAPJES & DRANKJES
  • LEKKER GROEN
  • bospas
  • dierengeluiden
  • zaaikalender 2011
  • 'verbijsterende bijen: Zaai bloemen met een gunstig bij-effect '.
  • De vertelboom
  • SUIKER: spel
  • Chemie in de klas: gratis publicaties
  • Overstromingsvoorspeller
  • Ik geef leven aan mijn planeet . in de klas!
  • Graffiti met mos
  • zin in een frietje?
  • Halveer uw energieverbruik
  • Handjes wassen
  • ZELF MAKEN
  • ZELF MAKEN: secchischijf
  • DETERMINEREN
  • Meer weer
  • Het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders
  • Wat eten we eigenlijk?
  • Red de natuur met je GSM
  • Kijk live mee in voglnesten.
  • Golflengte
  • Hoe composteren?
  • gratis tuinbordje
  • Welden
  • Welden
  • Welden 12 februari 2010
  • Dikketruiendag Welden
  • welden
  • Foto's KBO Welden
  • foto's KBO Mater
  • Mater
  • Dikketruiendag in Mater
  • Brei je mee?
  • Dikketruiendag 12 februari 2010 Mater
  • *** Soeperstars, brei je mee op dikketruiendag? ***
  • Op de Siertoer 4 Kids: een aanrader!
  • 25% minder inkt verbruiken bij het printen?
  • Spelletjesplein: educatieve spelletjes
  • Doe mee aan de dikketruiendag
  • Zout:: vraag hier je gratis zoutmeter aan
  • Energie
  • Fietje waarom
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN
  • WELDEN: MOS logo
  • WATER
  • We hebben ons eerste MOS-logo behaald
  • Een fiets in je brooddoos?
  • Gratis naar Rovers in het Biezebos
  • Wil je meer weten over techniek?
  • Enkele leuke sites
  • Milieuzorg Op School
  • Energie
  • 10 gouden tips om papier te besparen!
  • Techniek in je klas
  • SPEUREN NAAR SPOREN ...
  • De papierwesp
  • Spelen met water
  • Meer weten over energie
  • hoe? zo! zo zit dat

    ?

    Poll


    NIET VERGETEN!


    Online kalender zonder reclame
    Hieronder klikken om de kalender te bekijken
    Kalender

    Voor tips, vragen en opmerkingen:

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    berichtje schrijven?

    RABARBERTAART


    3 eieren
    15 spl suiker
    13 spl olie
    6 spl melk
    1 pakje vanillesuiker
    15 spl zelfrijzende bloem
    3 rabarberstelen


    Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk.
    Voeg daarna de gezeefde bloem toe.
    Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen.
    Springvorm invetten, niet bloemen.
    Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm.
    Strooi er een beetje suiker over.
    Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa.
    Laat de taart 40 min. bakken op 180°.
    Laat een beetje afkoelen.
    Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes
    rabarber aan de bovenzijde liggen.
    Strooi er een beetje suiker over.
    Even onder de grill plaatsen om te carameliseren.
    !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!

    Zoeken met Google


    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    POMPOENSOEP

    2 kg pompoenbrokjes

    2 uien

    2 liter bouillon

    Muskaatnoot

    Broodkorstjes

    Kristof De Bisschop

    TOMATENSOEP

    1 liter gepureerde verse tomaten 

    1 kleine selder

    3 wortels

    2 aardappelen

    1 kleine courgette

    2 uien

    3 preien

    40 gr vetstof

    3 liter bouillon

    peper - zout

    vermicelle
     
    Was, reinig, spoel de groenten
    en snijd ze in stukjes.
    Laat de groenten stoven in de vetstof.
    Voeg de bouillon, en de gepureerde
    tomaten + aardappelen toe.
    Laat alles gaarkoken
    gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur.
    Maak de soep fijn en kruid
    met peper en zout.
    Laat ze nog eens flink doorkoken
    en voeg er de vermicelle aan toe.
    Dien warm op.
     
    Smakelijk
    Patricia
    COURGETTESOEP
    - 2 uien stoven
    - 2  prei  ""  ""
    - 6 wortels
    - 2 courgetten
    - water toevoegen

    alles goed mixen 
    ik  doe geen zout in de soep
    (ieder kiest zelf hoeveel  zout men wil ) 
    Katrien

    Tomaten - groentensoep van mama Dee

    Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter.
    (verhoudingen volgens smaak !)
    Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook.
    Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.

    Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen.
    Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...

    smakelijk

    Gewoonweg preisoep…
     ui stoven, prei toevoegen, groentebouillon, koken en mixen…

    Smakelijk
    Martine

    Natuurouders Mater & Welden

    09-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen naar het bos
        
      Vrijdag 10 oktober neemt natuurouder Christa het 5de en 6de leerjaar van Mater mee naar het bos 'tEname.

    Ten zuiden van de dorpskern van Ename, op de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen, ligt een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied, bekend als het "Bos t'Ename". Reeds van in de Middeleeuwen was deze bosrijke zone nauw verbonden met het havenstadje Ename, en later met de abdij van Ename. Het bos heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse leven in Ename, zowel door zijn natuurlijke rijkdommen dan wel als leefomgeving voor dier en mens.

    http://www.ename974.org/Ndl/pagina/bos_situering.html
        

    09-10-2008 om 10:33 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groente van de maand Oktober
    Pompoen

    Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).

    Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. Dat kwaliteit een factor van belang is, is niet zo verwonderlijk. Per slot van rekening worden die dingen door mensen met smaaksensoren geconsumeerd.

    Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt.

    Dat kon u in de winter van 2004 ook zelf constateren, toen we gemiddeld om de drie weken pompoen in de samenstelling opnamen. Naar onze mening is dat niet teveel, omdat het een superveelzijdige groente is. Met een beetje durf en inspiratie kunt u verschillende dagen achtereen pompoen klaarmaken zonder dat uw tafelgenoten beseffen dat ze bij de neus worden genomen. Zo hoeft u ook geen wanhopig pleidooi te houden over het belang van gezonde voeding. Dat verhaaltje kennen ze trouwens toch al.

    Naast de klassieke Hokaido-pompoen heb je ook Sweet Mama, een hybride pompoenvariëteit met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Qua smaak leunt het nauw aan bij Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnen scheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'het apenpoepje').

    Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.

    Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.

    09-10-2008 om 01:20 geschreven door natuurouder  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/06-14/06 2015
  • 20/10-26/10 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 09/09-15/09 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 27/08-02/09 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008

    Gastenboek
  • weeral es proficiat
  • tof !
  • cool
  • Opleidingsdag natuurouders rond thema het bos
  • ...

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Mijn favorieten
  • boomgaardstichting
  • De wereld van Pierlepein
  • natuurfoto's
  • zoekkaarten amfibieën
  • zoekkaart schijfhorens en gelijkvormige zoetwaterslakken
  • Daniëlle Houbrechts
  • cursussen alternatieve geneeswijzen (gratis minicursussen)
  • Zeeklas 2007
  • circus Picolini

    Laatste commentaren
  • kartonnen stoeltjes (tante nina)
        op Gooi je karton niet meer weg!
  • Foldschool website (Bianca )
        op Gooi je karton niet meer weg!
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    RABARBERBAVAROIS



    1 kg rabarber
    6 blaadjes gelatine van 3g
    2 eieren
    1/4 l room
    3 dl water
    150g suiker


    Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken.
    Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten.
    Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken.
    Houd het kookvocht apart.
    Week de gelatineblaadjes in koud water.
    Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook.
    Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker.
    Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken.
    Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder.
    Laat afkoelen.
    Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf.
    Spatel ze voorzichtig onder de bavarois.
    Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in
    de koelkast.


    SMAKELIJK
    Foto

    Foto

    Week van het bos:
    11/10/2008:

    5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos
    15/10/2008:
    kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie

    Mijn favorieten
  • 5 minutenspelletjes
  • EDULINKS

  • Blog als favoriet !

    Determinatietabel bladeren
    http://www.koentimmers.be/
    determinatie/zicht.php


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs