Meng de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de melk. Voeg daarna de gezeefde bloem toe. Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen. Springvorm invetten, niet bloemen. Snij de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in de springvorm. Strooi er een beetje suiker over. Overgiet de rabarberstukjes met de eiermassa. Laat de taart 40 min. bakken op 180°. Laat een beetje afkoelen. Neem vervolgens de taart uit de springvorm en draai ze om, zodat de stukjes rabarber aan de bovenzijde liggen. Strooi er een beetje suiker over. Even onder de grill plaatsen om te carameliseren. !!!! opgepast voor aanbranden, blijf erbij!!!!!
Zoeken met Google
Zoeken in blog
POMPOENSOEP
2 kg pompoenbrokjes
2 uien
2 liter bouillon
Muskaatnoot
Broodkorstjes
Kristof De Bisschop
TOMATENSOEP
1 liter gepureerde verse tomaten
1 kleine selder
3 wortels
2 aardappelen
1 kleine courgette
2 uien
3 preien
40 gr vetstof
3 liter bouillon
peper - zout
vermicelle
Was, reinig, spoel de groenten en snijd ze in stukjes. Laat de groenten stoven in de vetstof. Voeg de bouillon, en de gepureerde tomaten + aardappelen toe. Laat alles gaarkoken gedurende een 1/2 uur tot 3/4 uur. Maak de soep fijn en kruid met peper en zout. Laat ze nog eens flink doorkoken en voeg er de vermicelle aan toe. Dien warm op.
alles goed mixen ik doe geen zout in de soep (ieder kiest zelf hoeveel zout men wil ) Katrien
Tomaten - groentensoep van mama Dee
Ui, prei, wortel, aardappel even aanstoven in wat boter. (verhoudingen volgens smaak !) Runderbouillon toevoegen en breng aan de kook. Voeg ook nog laurier, peper, groen van selder en gepelde tomaten toe.
Als de groenten gaar zijn, laurier uithalen en alles zeer goed mixen. Naar smaak nog wat peper en selderijzout toevoegen ...
Bedenk met je klas een manier om energie te besparen of een compleet nieuwe vorm van groene energie, en wie weet kunnen jullie naar de ruimte! Niet echt natuurlijk. Wel jullie idee. Want het allerbeste idee wordt op een gouden plaat gezet, die wordt vastgemaakt aan een raket met bestemming 'de ruimte'. Dit gebeurt allemaal tijdens het tv-programma 'Hartelijke Groeten Aan Iedereen', dat vanaf zaterdag 7 februari wordt uitgezonden op Eén. Komt jouw klas met het beste idee op de proppen, dan komen jullie tijdens de aflevering van 21 maart op tv.
Door mee te doen, maken jullie bovendien ook een grote kans op een klasuitstap naar Technopolis. Daar gaat op 23 juni het winnaarsevenement door met een superboeiende energieshow, heel wat leuke activiteiten en bekende gezichten.
Fantaseer en win Een auto die op compost rijdt, eendendons als isolatiemateriaal, windjesenergie, enz. Met een beetje fantasie kom je op toffe ideeën. Een idee gevonden? Leuk! Beeld het uit via een eenvoudige tekening, een collage, een foto of een filmpje. Nog een klein woordje uitleg en insturen maar! Alle inzendingen moeten voor 12 maart binnen zijn.
Let wel, enkel 5e en 6e klassen uit het basisonderwijs mogen deelnemen. Op http://www.energiesparen.be/frimo/ vind je alvast enkele voorbeelden, en alle praktische gegevens die je nodig hebt.
Hieronder al enkele sfeerbeelden van het MOS-startmoment in Welden. Het is een geslaagd moment geworden met heel veel enthousiaste kinderen! De foto van het hijsen van de MOS-vlag ontbreekt ... maar wordt nog genomen!
De Vlaamse overheid roept iedereen op om op vrijdag 13 februari 2009 deel te nemen aan de vijfde editie van de Dikke-truiendag. Uiteraard vermijden we die dag beter ladders en zwarte katten, maar ook met onnodig energieverbruik rekenen we dan genadeloos af! Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee, en kan vaak zonder aan comfort in te boeten. Bovendien maken deelnemers aan de Dikke-truiendag kans op mooie prijzen.
Welkom bij de website van Proefjes die Boem Doen! Met de proefjes willen we leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs plezier laten beleven aan De proefjes zijn in de eerste plaats leuk om te doen en verrassend voor zowel leerlingen als leraren en leraressen. De proefjes vergen weinig voorbereiding en geven veel resultaat: Verbazing en verrassing, en vooral een hoop plezier tijdens de lessen over natuur en techniek. Voor de proefjes zijn eenvoudige spullen nodig: Inkopen doe je bij de supermarkt, de drogist, bouwmarkt en speelgoedwinkel.
SOEPerstars... Voorzien van eigen soeptas smulden alle leerlingen van het KBO-Mater van overheerlijke verse soep aangeboden door de natuurouders! Verse broodkorstjes en knabbelbabbelbolletjes verrasten menig kind! Tot in de lente, SOEPerstars...
Witloof is typisch belgisch en dat bewijzen zowel mythes als geschreven geschiedenis; dus geen twijfel meer mogelijk! De mythe spreekt over het jaar 1830, wanneer een boer uit Schaarbeek een cichoreiwortel begraaft onder het zand in zijn kelder en er enkele weken later een soort wit, kropvormig, zacht en zoet loof op vindt (wit loof).
De geschreven geschiedenis is wat later; het wit loof werd voor het eerst verkocht op de Brusselse markt in 1867 en later in 1883 in de Parijse hallen. Later werden de kroppen groter en vaster door betere teelttechnieken.
De witte bladeren ontstaan omdat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof.
Nu
Witloof is op verschillende manieren lekker; gekookt, gestoofd, gebakken, rauw, in de soep of in de oven. Rauw is het erg fris door zijn lichte bittere smaak, waardoor de wintergroente vaak ook in de zomer op ons bordje verschijnt. Daardoor is ook Italië en Spanje er gek op.
Weetje over Witloof
In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kilogram per persoon verorbert, wat witloof de op 1 na meest gegeten groente maakt. Ook in andere landen is het loof populair! Nederland eet gemiddeld 3,2kg per persoon met witloof op de derde plaats en Frankrijk zet met 3,5kg per persoon, de groente op de vierde plaats.
Enkele lekkere gerechtjes met witloof;
Witloofsoep Witloof met hesp in de oven Belgisch slaatje met witloof en appel
3 grote stronken witloof
1 jonagold (of andere zoete appel)
enkele zongedroogde tomaatjes
kruidenmengeling, peper en zout
10 minuten 2 personen
Bereiding
1. Reinig het witloof en ontdoe elke stronk van de bittere kern.
2. Snij het witloof fijn alsook de appel (geschild of ongeschild naar eigen keuze)
3. Snij de zongedroogde tomaatjes in fijne reepjes en voeg ze toe aan de salade.
4. Kruid af met peper en zout en een kruidenmengeling (eventueel provenciaalse of multiculti van oil&vinegar)
Veel informatie over zuivel Leuke spelletjes met zuivelproducten
http://www.zuivelonline.nl/?PageID=738 Koken is leuk. Koken zonder keuken kan nog leuker zijn. Klik op het recept en je zult zien dat je ook spaghetti zonder spetters kunt maken, soep zonder je vingers te branden.
De website www.gezonderwijs.nl maakt basisscholen op een aansprekende manier wegwijs in het grote aanbod van middelen, lessen en projecten op het gebied van voeding en beweging. De site biedt ook praktische informatie over onderwerpen als traktaties, gezonde lunches, spel en sport.
De website heeft de vorm van een driedimensionaal schoolgebouw met aparte lokalen voor de verschillende groepen. Voor iedere groep is er de keuze uit de verschillende rubrieken zoals gezonde voeding, sport en spel, traktaties, websites en games. De site heeft aparte ingangen voor de gymzaal, het schoolplein, de opvang en de directie. Er is een spreekkamer waarin de schooldiëtist en de bewegingscoach op vaste tijden vragen beantwoordt.
Gezonderwijs is een initiatief van de Nederlandse Hartstichting, het Voedingscentrum en de Nederlandse Zuivel Organisatie. Zij spelen met dit initiatief in op de groeiende aandacht voor voeding en beweging van schoolkinderen.
Je kan hier gratis informatie aanvragen: o.a. De Rioolrace Een stripverhaal over waterzuivering met onze mascotte Dario in de hoofdrol, getekend door Jan Bosschaert. Dario kent de rioleringsinfrastructuur en de waterzuivering op zijn duimpje. Wanneer hij op een dag een vreemd briefje krijgt van zijn oom Gust is hij in alle staten. De lezer volgt Dario en zijn vriend Raf de rat op een avontuurlijke maar leerrijke tocht dwars door de riolen en de waterzuiveringsinstallatie.
1 kg rabarber 6 blaadjes gelatine van 3g 2 eieren 1/4 l room 3 dl water 150g suiker
Spoel de rabarberstelen en snijd ze in stukken. Kook de rabarber, samen met het water, gedurende 15 minuten. Giet vervolgens door een zift en laat uitlekken. Houd het kookvocht apart. Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng het kookvocht van de rabarber aan de kook. Roer in een kookpot de eierdooiers en de suiker. Voeg het kokende sap toe en laat even doorkoken. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Laat afkoelen. Klop de eiwitten en de room afzonderlijk stijf. Spatel ze voorzichtig onder de bavarois. Doe het mengsel in een kom of in individuele schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.
SMAKELIJK
Week van het bos: 11/10/2008: 5de en 6de leerjaar van Mater naar het bos 15/10/2008: kleuters van Mater op zoetiefroetie fruitpad jummie