Op dinsdag 5 februari werden we door L5 en L6 uitgenodigd op hun Europese landenmarkt.
We luisterden er naar een boel interessante weetjes over landen die we al een beetje of nog helemaal niet kenden. We speelden een leuk spel of testten onze kennis in een quiz en we konden ook proeven van de plaatselijke specialiteiten... mmm...!
BEREIDING Je weegt 500g bloem op de weegschaal en doet dit in een grote kom. Voeg er de suiker, het bakpoeder, het puddingpoeder, het snuifje zout en het geschraapt vanillezaad aan toe. De boter laat je zachtjes smelten op het vuur, maar het mag niet verkleuren. Je giet de gesmolten boter bij het bloemmengsel. Meng dit goed en voeg er de 6 eieren aan toe. Mix dit alles gedurende 1 minuut. Het wafeldeeg is klaar , maar moet nog 1 uur in de koelkast opstijven.
EN DAARNA ...................... BAKKEN
je schept met een eetlepel een balletje deeg en legt het op het wafelijzer . Laat ze eventjes bakken en met een prikvork neem je ze uit het wafelijzer. Je laat ze afkoelen op het rooster......... SMAKELIJK!
RECEPT 1. Bouillon maken Zet water op en voeg wortelen, ui, prei en selder toe. Voeg de peperbollen, kruidnagel en laurierblaadjes toe en een snuifje zout. Breng aan de kook en voeg dan pas de kip toe. Laat ongeveer 40-45minuten zachtjes koken. Verwijder de kip en zeef de bouillon. Dat is de basis voor vol-au-vent. Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees van de kip. Hou apart.
2. Saus maken Maak de roux met boter en bloem. Voeg dan zachtjes de bouillon toe en dan room. Zachtjes roeren tot de saus zich bindt. Voeg een scheutje madeira toe.
3. Balletjes Meng gehakt, ei, broodkruim en peper en zout en maak er kleine balletjes van. Kook die even in wat bouillon tot ze komen bovendrijven. Hou dan apart.
4. Champignons Versnijd de champignons in kwartjes en bak aan in boter met wat look. Kruiden met peper. Hou apart.
5. Bouchees Even verwarmen in de oven. 10-tal min op 120°C.
6. Afwerking Doe alle ingrediënten nu in de saus (kippenstukken, balletjes, champignons). Kruid eventueel bij met peper en zout en pers 1 citroen uit. Nog even omroeren en in en over de bouchees opscheppen en ... klaar!
WERKWIJZE Verwarm de oven voor op 200°C en schuif het rooster midden in de oven. Vet een bakvorm in met boter. Breek de chocolade in stukjes en smelt die op een heel laag vuur. Geregeld roeren tot alles goed gesmolten is. Voeg dan de boter toe en roer tot die gesmolten en vermengd is met de chocolade. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe. Spatel de warme chocolade door het mengsel. Giet nu het beslag in de bakvorm. Bak de taart 20minuten in de oven. Voor je de taart er uit haalt, zet je een bak met koud water en ijsblokjes klaar. Haal de bakvorm met de taart uit de oven en zet die meteen in de bak koud water. Laat de taart verder afkoelen.
Heel lekker bij de taart is een bolletje vanille-ijs of slagroom.
materiaal: een grote kom een snijmesje een snijplank een pannetje 3ovenschalen
werkwijze: Doe de havervlokken in de kom. Hak de noten in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de noten met de havervlokken. Verwarm de ahornsiroop 3minuten tot dat hij dunner is geworden. Giet de siroop bij het notenmengsel en meng goed. Verdeel het mengsel over de 3 ovenschalen en zet de schalen 20 minuten in de oven. Schep het mengsel regelmatig om zodat alle kanten kunnen roosteren.haal het uit de oven en laat het afkoelen. Bewaar het in een luchtdichte doos.Het is lekker bij het ontbijt met melk of yoghurt en gedroogde vruchten of vers fruit. Smakelijk.
Laat de boter smelten in een pannetje op het vuur . De suiker doe ik in een kom, samen met de 4 eitjes Ik klop de suiker en de eitjes op met de mixer tot het schuim is geworden Daarna doe ik er voorzichtig de boter bij en roer alles goed door elkaar Dan ga ik de bloem zeven en schep deze onder mijn mengsel De bakvorm vet ik goed in met boter en strooi er wat bloem in (dan blijft de cake niet aan de randen plakken) Tegen dan is de oven warm en kan de cake in de oven Laat de cake 40 min bakken in de oven Nadien moet je de cake uithalen, laten afkoelen en uit de bakvorm halen JE KAN BEGINNEN SMULLEN !!!!
1. Pel de scampi s drog ze dan met keukenrol. 2. 2auine fijn snijden. 3. 2 teentjes look. 4. verse peterselie fijn snijde. 5. punt2/3 en 4saame in een pan doen bakken in boter en olijfolie en goed af kruide met peper en zout. 6. 5 tomaten fijn snijde en nog 1 auin. 7. doe boter en olijfolie in een pan doen en punt 6 er bij in doen. 8. en dan alles saamen in een grote pot doen. 9. tomatensaus en tomatenpuree bij doen. 10. afwerken met peterselie en sambal oelek van suzi wan
INGREDIENTEN -900 gr scampi s -bakboter en olijfoli -3 grote auine -peterselie -look -5 tomaten tomatensaus -tomatenpuree -sambal oelek van suzi wan peper en zout
MATERIAAL -pan -pot -mes -houte lepel om te roere smakelijk eete iedereen
Eerst neem je de eieren en doe je het eigeel en het eiwit in een apart kommetje.
Het eiwit moet je opkloppen tot het helemaal stijf is.
De eierdooiers, boter en suiker moet je ongeveer 30 minuten roeren tot alles goed met elkaar vermengd is.
Dan neem je een zeefje en zeef je de bloem.
Daarna doe je de gezeefde bloem en het stijfgeklopt eiwit bij het mengsel van eierdooiers, boter en suiker.
Vervolgens neem je een bakvorm, beboter je deze en bestrooi hem met een beetje bloem. Dit is om ervoor te zorgen dat je koek niet blijft plakken in de bakvorm.
Nu giet je het deeg in de bakvorm en zet je die in de oven op 180° C.
Af en toe moet je eens kijken of je koek al klaar is. Dit kan je doen door met een breinaald in de koek te prikken.
De koek is klaar als er niets meer aan de breinaald blijft plakken.
Dit heb je nodig: 250g zelfrijzende bloem-250g boter- 250g suiker-4 eieren-4 appels- 1 zakje vanillesuiker
Het recept: meng de boter met de suiker en de vanillesuiker door ellaar.Splits de eieren.Meng de eierdooier door het mengsel.Zeef de bloem en meng dit ook door het mengsel.Klop het eiwit stijf en spatel het voorzicht door het mengsel. Schil de appels en doe het klokhuis er uit en maak er schijfjes van. Besmeer een bakvorm met boter. Voorverwarm de oven op 175°C 15min. Bedek de bodem met een laag van het mengsel. Leger de schijfjes appel op en bedek het met de rest van het mengsel.Verlaag de tempratuur naar 160°c 35à40min.Om te kijkenof hij goed is of slecht is.Dan prik je er een er een naalt door en als hij droog is dan is hij goed als hij nad is dan de cake er tug in.
Na ons bezoek aan Gasthuisberg, hadden we toch wel nood aan een beetje frisse lucht.Wat leuk dat het nu net zoveel gesneeuwd had! We organiseerden een heuse sneeuwpoppenwedstrijd in de schooltuin! Wie wordt de winnaar???