Wij maakten in het vierde lampionnen van conservenblikken.
Dat was een moeilijk karweitje! De blikken werden eerst gevuld met water en daarna twee dagen in de diepvries gestopt. Wanneer ze goed bevroren waren, konden we, gewapend met handdoeken, handschoenen, een hamer en een spijker, er figuren in slaan.
Hopelijk wordt het vrijdag een mooi resultaat met de kaarsjes erin!
Met het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar trokken we naar het
Jubelpark in Brussel voor de tentoonstelling EXPO 14-18. Het is tenslotte dit
jaar precies 100 jaar geleden dat de Grote Oorlog begon, Wereldoorlog I. En dat konden ook wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
Bij aankomst in het museum mochten we eerst onze boterhammetjes gaan
opeten in het "Skycafé". En dat had blijkbaar zijn naam niet
gestolen...We keken hier al onze ogen uit en de tentoonstelling waarvoor we
eigenlijk kwamen, moest nog maar beginnen!
Wist je dat onze koning Albert I en de Duitse keizer Wilhelm II eigenlijk neefjes waren? Ze behoorden allebei tot de familie van Saksen-Coburg Gotha.
België was honderd jaar geleden een land met veel rijkdommen. Onze Fabrique National was erg beroemd en bouwde ondermeer motorfietsen en wapens. Rubber was een duur en belangrijk product dat we vonden in onze kolonie, Kongo.
In 1914 breekt er oorlog uit in Europa en Duitsland wil via België Frankrijk aanvallen. Koning Albert I zegt "nee!".
De Belgische soldaten verdedigden ons land dapper, maar het leven was erg hard in de loopgraven!
Ook dieren hielpen mee en doorstonden barre tijden.
Amerika stuurde voedselhulp. De Belgen gingen 'winkelen' met voedselbonnen.
Hopelijk was de belangrijkste les die we leerden: Nooit meer oorlog!
Kamiel verjaart op de tofste dag van het jaar, dierendag! Hij wordt negen jaar en had een leuk idee... Kamiel vond dat ons klasdiertje, Olaf, ook wel eens een cadeautje verdiende. Daarom bracht hij op vrijdag enkele hamsterspeelgoedjes mee en voor de kinderen en de juf lekkere zelfgemaakte cakejes en muffins. MMM... dat was weer smullen! Hartelijk gefeliciteerd, Kamiel!! En een dikke dankjewel voor de toffe verrassingen!
Wat vliegt de tijd! De eerste week in het vierde leerjaar is al voorbij! Even kijken wat we allemaal meemaakten...
In het 'onthaal'toneeltje maakten we kennis met een vriendelijke boer die een groot probleem heeft. Hoe goed hij ook voor zijn lieve kipjes probeert te zorgen, één van de hennen is er slecht aan toe. Ze heeft geen eetlust, legt geen eieren en het ergst van al, ze verliest ook nog eens al haar mooie pluimen! We besloten met z'n allen om deze boer en zijn zieke kip te helpen! Het vierde leerjaar kreeg een opdracht rond TALENTEN.
Onze nieuwe klas kreeg dan wel een zonnig kleurtje, toch zijn sommige muren nog een beetje kaal. We maakten daarom een groot, kleurrijk groepswerk om de boel nog een beetje meer op te fleuren!
In onze klas hebben we dit jaar ook een extra vriendje, ons klasdiertje, hamster Olaf! Natuurlijk zit ook hij graag op een schoon plekje en dus ontfermden onze eerste dierenverzorgers, Afi en Britt, zich over zijn hokje.
Maar er moet natuurlijk ook gewerkt en geoefend worden in het vierde!
Deze week gaan we op zoek naar TALENTEN in onze klas! Laat maar eens zien waar JIJ goed in bent... Het moment om in de spotlights te staan is NU aangebroken!
De laatste dagen mag er wat meer gespeeld worden. De boog kan immers niet altijd gespannen staan. Daarom trokken we na de misviering naar de speeltuinen van het provinciaal domein Kessel-Lo. We speelden ons lekker vuil en genoten 's middags van een heerlijk frietje! En dat allemaal onder een stralende zon! Kan niet beter, toch?
Op donderdag 19 juni hadden we met de hele lagere school een keileuke sportdag! We konden proeven van een hele reeks toffe sporten en spelletjes. Met dank aan juf Sabrina!
kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
laat hem een beetje uit
lekken
smelt de boter in een pan
voeg de bloem bij de boter
meng het goed en wacht tot het ruikt naar gebakken koekjes
haal de pot van het vuur en giet de melk erbij
dan goed roeren, en zet de pot terug op het vuur maar blijf
roeren tot saus dik word
laat de saus dan eventjes koken. haal de pot terug van het
vuur, doe de helft van de 400 g gemalen kaas
bij de saus. dan terug goed roeren, doe dan de peper, zout,
nootmuskaat en het sap van de halve citroen erbij, dan terug goed roeren. doe
de hesp bij de saus en giet hem op de pasta.
Meng de bloem en de suiker en de vanillesuiker en de
bakpoeder en de zout en de vanillepoeder
samen
Klop de eieren kapot en meng het bij de gesmolten boter
Maak een kuiltje in de bloem en doe daar dan de gesmolten
boter met eieren erin
Roer of mix de massa tot een geheel tot er belletjes in
komen .De belletjes betekent dat het deeg goed luchtig is. laat het deeg een2 tal uur rusten in de koelkast. Na
2uur rusten kunnen we beginnen bakken
maar wachten tot het lichtje groen is Laat het jullie smaken.
Ze verraste ons een dagje eerder al met een gezonde traktatie: superlekkere fruitsla en een iets minder gezonde kers op de taart, ah nee slagroom op de fruitsla! MMMMM
Ook Lila, de Furby, mocht meevieren en als cadeautje voor de klas was er nog een keitoffe doos Playmobil.
Dikke dankjewel en een nog dikkere proficiat, Indra!!
1 Smelt de chocolade. Klop de eigelen op met 50 gram suiker. Klop de room niet te stijf. klop het eiwit met 50 gram suiker.Smelt de gelatine in een weinig water.
2 Doe eigeel bij de gesmolten chocolade en schep onder elkaar.Doe dit mengsel bij de room en roer dit door de room
(voorzichtig, of de room schift).Doe er de gelatine bij. Schep het eiwit eronder en stort in een vorm (niet meer roeren ).
3 Na 2 uur in de koelkast kan u de mousse serveren of eventueel spuiten.
Op 17 december was Andreas jarig! We vierden het in de klas met superlekkere taart en een hele dikke BRAVO aan onze jarige!
Op 22 december was het de beurt aan Sam en die koos ervoor om zijn fopverjaardag nog voor de vakantie te vieren. Gevolg... alweer feest! Ditmaal met een al even zalige chocoladecake! We kregen ook een nieuw boek voor onze klasbib cadeau!