INGREDIËNTEN 1 volledige kip 1 stuk prei 1 stuk selder 1 ui 2 wortelen 1.5l water 2 laurierbladeren 10-tal geplette zwarte peperbollen 1 à 2 kruidnagels 20cl room 60g boter 60g bloem peper en zout madeira citroen 250g gehakt 1 ei 1 eetlepel broodkruimel 250g Parijse champignons half teentje look, gesnipperd boter
RECEPT 1. Bouillon maken Zet water op en voeg wortelen, ui, prei en selder toe. Voeg de peperbollen, kruidnagel en laurierblaadjes toe en een snuifje zout. Breng aan de kook en voeg dan pas de kip toe. Laat ongeveer 40-45minuten zachtjes koken. Verwijder de kip en zeef de bouillon. Dat is de basis voor vol-au-vent. Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees van de kip. Hou apart.
2. Saus maken Maak de roux met boter en bloem. Voeg dan zachtjes de bouillon toe en dan room. Zachtjes roeren tot de saus zich bindt. Voeg een scheutje madeira toe.
3. Balletjes Meng gehakt, ei, broodkruim en peper en zout en maak er kleine balletjes van. Kook die even in wat bouillon tot ze komen bovendrijven. Hou dan apart.
4. Champignons Versnijd de champignons in kwartjes en bak aan in boter met wat look. Kruiden met peper. Hou apart.
5. Bouchees Even verwarmen in de oven. 10-tal min op 120°C.
6. Afwerking Doe alle ingrediënten nu in de saus (kippenstukken, balletjes, champignons). Kruid eventueel bij met peper en zout en pers 1 citroen uit. Nog even omroeren en in en over de bouchees opscheppen en ... klaar!
Serveren met verse frietjes of puree.
JEFF
|