Ingrediënten. 65 gr bloem - 1/2thl zwarte vers gemalen peper - 1 1/2kg kip zonder vel - 2 eetlepels olijfolie - 1 middel grote ui in plakken - 450 gr champignons in plakjes - 2 teentjes knoflook geperst - 4 eetlepels verse tijm of 1 eetl gedroogde - 4 eetl verse dragon of 1 eetl gedroogde - 4 eetl verse peterselie fijngehakt - 1thl zout - 1/4 liter kippenbouillon - 1/4 liter droge witte wijn - 4 eetl water - 300 gr dopererwtjes( diepvries).
Bereiden Oven voor verwarmen op 210 c. Schut 50 gr bloem, peper en de kip in een plastic zak goed door elkaar, zodat de stukken kip mooi bedekt zijn. Verhit in een anti-kleefpan wat olie en bak de stukken kip rondom bruin aan. Doe ze in een ingevette ovenschaal. Verhit de rest van de olie in de pan en fruit de ui, voeg champignons, knoflook, tijm, dragon, peterselie, zout, bouillon en de wijn toe en meng alles door elkaar, giet dit mengsel over de kip, dek de kip af en bak in ca 45 min gaar. Lekker met stokbrood of patatjes. En smullen maar.
Was de snijbiet en laat de groente goed uitlekken. Snijd ze in repen van een centimeter breed. Meng ui, beschuitkruimels, knoflook, zout, sambal, kruiden en ei door het gehakt en bak het gehakt in boter rul in een grote pan. Als het gehaktmengsel goed doorbakken is schept u het uit de pan in een schaaltje. Gebruik deze pan om de snijbiet in gaar te roerbakken of stoven. Laat de snijbiet beetgaar worden en voeg er het gebakken gehaktmengsel aan toe. Schep dit door de snijbiet. Serveer dit gekruide gerecht bij gebakken aardappels of bij aardappelpuree.
Stroop het groene blad van de stelen en snijd de stelen in 2 - 3 cm lange stukken. Breng het water met de boter en het zout aan de kook, voeg de stukjes snijbietstengel toe en stoof ze, met het deksel op de pan, in drca 10 minuten gaar. Haal de stengels met een schuimspaan uit het kookwater en houd ze warm in de groenteschaal. Leg nu de bladeren in hetzelfde (kokende) water en kook ze 5 - 10 minuten in de gesloten pan. Haal nu ook de bladeren uit de pan en hak ze fijn. Roer het meel glad in de melk en bind hiermee het groentenat. Voeg de gehakte snijbietbladeren toe, kook alles even door en breng op smaak met de kruiden en de olie. Giet deze groene saus midden op de witte stengels en dien alles warm op.
500gr pompoen,1 preiwit, 1banaan,165 ml kokosmelk(blik),2cm verse gember, 8dl kippenbouillon, 2eetlepels olijfolie, 2 koffieleppels kerrie, peper en zout,1dl room,1 mespunt kerrie. Bereiding: Verwarm 2eetl.olijfolie in een kookpot en stoof de prei glazig ( niet laten kleuren). Voeg de blokjes pompoen, de stukjes banaan, de geraspte gember en 2 koffielepels kerrie toe en laat nog 5 min. stoven. Overgiet met de kippenbouillon en kokosmelk, dek af en laat het geheel nog 15 a 20 min.koken op een zacht vuurtje. Mix de soep fijn. Leng ze indien nodig aan met wat water. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat kerrie.U kan de soep nog een extra smaaktoets bezorgen door er 1/2dl sherry aan toe te voegen. Giet de soep in kommetjes en verdeel over elk kommetje wat halfopgeklopte kerrieroom. SMAKELIJK.