Schil de aardappelen en was ze. Snijd de aardappelen in schijfjes van 2 mm dik. Versnijd de uien en hak de look. Meng de aardappelschijfjes met de look, ui en spekblokjes in een kom. Smelt de boter in een pan, gooi de mengeling in de anti-kleefpan en stoof dit gedurende 3 à 4 minuten. Kruid en overgiet met wijn tot het bijna onder staat. Dek af met aluminiumfolie maar zorg ervoor dat de rand vrij blijft zodat de stoom kan ontsnappen. Kook het geheel op en plaats gedurende 20-25 minuten in een oven van 170 graden. Snij de kaas in 2 grote schijven en leg die met de korst naar beneden op de aardappelen, die plat in 2 gesneden is en zet nog eens 10 minuten in de oven onder de grill. Overstrooi met lookkruiden of pikante kruiden en serveer.
Ingrediënten. 65 gr bloem - 1/2thl zwarte vers gemalen peper - 1 1/2kg kip zonder vel - 2 eetlepels olijfolie - 1 middel grote ui in plakken - 450 gr champignons in plakjes - 2 teentjes knoflook geperst - 4 eetlepels verse tijm of 1 eetl gedroogde - 4 eetl verse dragon of 1 eetl gedroogde - 4 eetl verse peterselie fijngehakt - 1thl zout - 1/4 liter kippenbouillon - 1/4 liter droge witte wijn - 4 eetl water - 300 gr dopererwtjes( diepvries).
Bereiden Oven voor verwarmen op 210 c. Schut 50 gr bloem, peper en de kip in een plastic zak goed door elkaar, zodat de stukken kip mooi bedekt zijn. Verhit in een anti-kleefpan wat olie en bak de stukken kip rondom bruin aan. Doe ze in een ingevette ovenschaal. Verhit de rest van de olie in de pan en fruit de ui, voeg champignons, knoflook, tijm, dragon, peterselie, zout, bouillon en de wijn toe en meng alles door elkaar, giet dit mengsel over de kip, dek de kip af en bak in ca 45 min gaar. Lekker met stokbrood of patatjes. En smullen maar.
Was de snijbiet en laat de groente goed uitlekken. Snijd ze in repen van een centimeter breed. Meng ui, beschuitkruimels, knoflook, zout, sambal, kruiden en ei door het gehakt en bak het gehakt in boter rul in een grote pan. Als het gehaktmengsel goed doorbakken is schept u het uit de pan in een schaaltje. Gebruik deze pan om de snijbiet in gaar te roerbakken of stoven. Laat de snijbiet beetgaar worden en voeg er het gebakken gehaktmengsel aan toe. Schep dit door de snijbiet. Serveer dit gekruide gerecht bij gebakken aardappels of bij aardappelpuree.
Stroop het groene blad van de stelen en snijd de stelen in 2 - 3 cm lange stukken. Breng het water met de boter en het zout aan de kook, voeg de stukjes snijbietstengel toe en stoof ze, met het deksel op de pan, in drca 10 minuten gaar. Haal de stengels met een schuimspaan uit het kookwater en houd ze warm in de groenteschaal. Leg nu de bladeren in hetzelfde (kokende) water en kook ze 5 - 10 minuten in de gesloten pan. Haal nu ook de bladeren uit de pan en hak ze fijn. Roer het meel glad in de melk en bind hiermee het groentenat. Voeg de gehakte snijbietbladeren toe, kook alles even door en breng op smaak met de kruiden en de olie. Giet deze groene saus midden op de witte stengels en dien alles warm op.