Door dit warme weer is het natuurlijk een uitdaging voor de begeleidsters om het de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Onder het motto 'wat je binnen kan, kan ook buiten' werd een degelijk aanbod voor de buitenruimte opgesteld. Zowel bij de Nijntjes als Dolfijntjes is er een verhuis gebeurd naar buiten. De begeleidsters doen elke dag hun best om alles zo veel mogelijk naar buiten te verhuizen zodat de kinderen buiten kunnen eten en spelen. Geen moeite is hen te veel! Uiteraard wordt er dan ook extra aandacht besteed aan veiligheid! Insmeren tegen de zon en deuren en hekkens gesloten houden zijn de vaste voorschriften. Maar het is eigenlijk vooral het zomerse plezier dat ons vooral bij blijft. Freia van de Dolfijntjes sprokkelde enkele sprekende foto's bijeen.
De Beezekes stuurden ons een aantal foto's waarbij ze de theorie van de studiedag omgezet hebben in de praktijk. De muzikale tamtamritmes moet je er maar zelf bij denken!
Vandaag is het zoals de meeste donderdagen redelijk druk. Vooral op de peutertuinen piekte het aantal aanwezigheden. Op dat moment proberen we extra ondersteuning te geven. Zo ging ik deze morgen op stap met de bolderkar en 6 Dolfijntjes. We hadden heel wat plezier. Ik merkte ook de zin voor humor bij de kinderen. Zo prikte ik me een paar keer met opzet aan een hulstplant. De kinderen lachten me honderduit uit omdat ik me zoveel keer prikte aan de pijnlijke plant. 't Was tof om ze met zijn allen zo te zien lachen. Even later toonden ze me alle diertjes en blaadjes en bomen...
Deze morgen kregen we ook een leuke verrassing met de post. De Nijntjes deden een tijdje geleden mee met een Hopla-wedstrijd en wonnen een 4-tal fijne kartonboekjes van hopla. Proficiat hiervoor!
Cindy van de Nijntjes stuurde ons een aantal prachtige foto's over het thema van vorige week: 'naar de kapper'. De kinderen waren zelf kapper of konden een nieuwe snit uitproberen. Dit thema scoorde zo te zien wondergoed bij de jonge peuters!
Het einde van het schooljaar komt eraan... Vele kinderen verhuizen volgend jaar van klas. In september gaan er echter ook een paar kinderen voor het eerst naar school. Onze pimpernellekes zullen wellicht met zijn allen de grote stap zetten. Daarom gingen ze met Griet al eens op verkenning in de klas van juf Hilde. De eerste kennismaking was in ieder geval een meevaller!
Kinderdagverblijf Sint-Jozef dompelde afgelopen zaterdag zijn kinderbegeleidsters onder in de wereld van muziek voor jonge kinderen. Kinderbegeleidsters van babys, peuters en kleuters konden 2 workshops volgen uit een aanbod aangeboden door het Limburgse Musica Impulscentrum voor Muziek. Het project Babelut zet de relatie van babys en peuters met muziek, dans, beeld en theater centraal. Met Babelut maakt Musica iedereen die omgaat met 0- tot 3-jarigen bewust van het belang van muziek bij de allerkleinsten
Muziek stimuleert ontwikkeling
In het verleden wezen verschillende belangrijke pedagogen en muzikanten (o.a. Kodaly, Suziki en Gordon) op het belang van muziek bij de geboorte. Internationaal onderzoek wees immers aan dat musiceren een breed gamma van essentiële ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Musiceren met babys en peuters stimuleert hun ontwikkeling zowel cognitief, motorisch, communicatief, sociaal als emotioneel.
Aandacht uit heel Oost-Vlaanderen
De studiedag was er niet alleen voor begeleidsters van Sint-Jozef. De studiedag was opengesteld naar het brede publiek. Er waren bijgevolg begeleidsters en onthaalmoeders uit heel Oost-Vlaanderen. Ninove, Gent, Aalst,... iedereen wist Wetteren te vinden! Kinderdagverblijf Sint-Jozef is ook bewust bezig met netwerken! Door de aanwezigheid van andere begeleidsters werden nieuwe invalshoeken aangeboden en konden ervaringen uitgewisseld worden. Kennis delen en uitwisselen betekende echt een meerwaarde!
Workshops
De workshops hadden vreemde titels zoals Bajoeschki Bajoe en hadden allemaal wel iets met muziek te maken. Er werd gewerkt met instrumenten, de eigen stem en bewegingen om kinderen zaken te laten ontdekken of structuur te bieden. In een workshop werden zelfs instrumenten ter plekke gemaakt! Het was voor iedereen een leerrijke dag en de evaluatie leerde dat een dergelijke studiedag zeker voor herhaling vatbaar is! Tenslotte willen we langs deze weg ook de mama's bedanken die materiaal verzamelden om deze studiedag mogelijk te maken.
Zaterdag gaat onze studiedag voor ons personeel door. Eén van de workshops is het maken van voelkoffers. Daarvoor zijn we nog op zoek naar materiaal. Iedereen kan ons helpen om dit te verzamelen. We zijn per deelnemer op zoek naar het volgende:
6 lege plastiek flesjes (van dezelfde grootte), 6 lege blikken doosjes met deksel (van dezelfde grootte), schoendoos, (stenen) bloempot met gat vanonder, verschillende stukken stof of oude babykleedjes, knopen, 2 kartonnen rolletjes van keukenrol, eventueel een stuk afvoerbuis, 2 ronde kartonnen doosjes van smeerkaas, 2 oude washandjes
Er zijn ongeveer 15 deelnemers aan deze workshop! Dus u kan ons zeker van dienst zijn met dit materiaal! U kan dit binnen brengen op het bureau. We zijn u heel dankbaar! En eens de workshop achter de rug zullen de kinderen er wellicht ook dankbaar voor zijn!
Vandaag arriveerde het team van het Vtm-programma 'de Stip' op de Wetterse markt. Wij trokken er met enkele peutertjes naar toe. Allemaal jasje aan, bolderkar in en naar de markt. Daar vroegen we om met het oog op de zomer een beetje extra buitenspeelgoed. Hopelijk zie je ons binnenkort dus op tv en krijgen we positieve reactie's. Alvast bedankt aan de mama's en papa's die de toestemming gaven om mee te gaan... Er waren maar enkele kindjes wakker op het moment waarop we konden gaan, en we waren dan ook heel tevreden dat ze mee mochten. Bedankt en tot op ... de stip!
Langs deze weg willen we jullie er op wijzen dat het in onze visie niet nodig is om geschenkjes of cadeautjes mee te brengen bij een speciale gelegenheid. Is je kindje jarig of gaat het naar een andere groep dan wordt dit zeker gevierd in de groep zelf maar geschenkjes voor andere kinderen zijn zeker niet nodig.
Sta je er echt op om iets mee te brengen, dan mag je iets meebrengen waar de hele groep kan van genieten op een duurzame manier. Een stukje speelgoed meebrengen, een leuke groepsfoto maken of eens de kinderbegeleidsters een complimentje geven, is meer dan genoeg. Uiteraard zijn we hier dankbaar voor.
Integendeel! Baby's kunnen heel wat. De Beezekes bewezen het ons: ze kunnen zwemmen in het zwembad en kunnen heel goed papier scheuren. Ze vieren zelfs al verjaardagen! Ook dikke boeken lezen behoort tot de mogelijkheden of gewoon samen eens babbelen over de politiek... Samen schilderen... Er zijn zoveel zaken die de Beezekes ons willen laten zien. Kijk vanavond maar eens op hun digitale fotokader!
Gisteren plaatste de BVBA Herrebaut een uitstekend hekken aan onze klas van de buitenschoolse opvang. Op die manier verhogen we de veiligheid van zowel de kinderen van de buitenschoolse opvang als die van de peutertjes die buiten spelen. Het enige waar we natuurlijk moeten op letten is het sluiten van het hekken. Graag willen we aan alle ouders en personeelsleden er nog eens attent op maken om steeds de hekkens zowel binnen als buiten steeds te sluiten. In het belang van ieders veiligheid dienen we dit absoluut na te streven.
Met het kinderdagverblijf zijn we weer het enige Wetterse bedrijf dat meedoet aan de ikkyoto-actie. Om personeelsleden en ouders te motiveren om op een duurzame manier naar het kinderdagverblijf te komen, kan je gedurende de maand juni jouw persoonlijke kyotoverhaal kwijt op deze blog. Wat moet je daarvoor doen? Neem maximum 9 digitale foto's van jouw kyoto-weg naar het kinderdagverblijf. Beschrijf jouw tocht die je maakt te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Wat zijn de leuke zaken onderweg, wat is minder leuk, wat levert problemen of wat brengt het jou op? Laat het ons weten! Je kan jouw persoonlijk kyoto-verhaal doormailen naar kdvstjozef@skynet.be.
"Deze morgen was ik al vroeg uit de veren. Het was een prachtige morgen om te fietsen. Van bij me thuis tot in het Zomergemse centrum is het 2 kilometer bergop fietsen. In het begin van de rit beginnen met bergop fietsen vind ik niet zo erg. Dan ben ik nog fris en niet vermoeid. In het dorp van Zomergem kan je eventjes blijven stilstaan bij het gemeentehuis. Dat heb ik dan ook gedaan. Jullie kunnen het zien op mijn eerste foto.
Eens het centrum gepasseerd rijd ik dan weer lang bergaf richting de brug over het Schipdonckkanaal. Een prachtige omgeving! Daar klikte ik dan ook meteen mijn tweede foto.
Vanaf mijn derde foto gaat het weer bergop. Ik moet de brug over het kanaal Gent-Brugge bedwingen. Ik kan me dus uiteraard aan het snelheidsgebod van 70 km/u houden. U merkt het, mijn weg gaat op en af, maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg... Gratis fitness! En nu het volleybal een tijdje stil ligt, kan ik dat zeker gebruiken! Even later rijd ik op het ezelspad, ik noem het zo omdat er in de weide ernaast twee ezels zitten (deze morgen waren ze nog niet wakker), richting Merendree. Ondertussen passeer ik ook nog een mooi en mysterieus kasteel. Ik vraag me altijd af wie er zou wonen... Als ik aan de kerk van Merendree ben, weet ik dat het eerste gedeelte van mijn rit er bijna opzit want dan is het maar 5 minuutjes meer rijden naar het station van Landegem, een andere deelgemeente van Nevele. Dan trein ik via Gent naar Wetteren. In Wetteren is mijn fiets alweer in de goede vorm geplooid nog voor de trein vertrekt.
Dan is het nog een kleine 5 minuutjes fietsen naar het kinderdagverblijf.
Ik doe deze verplaatsing in juist 1 uur. Als ik mijn auto neem van Zomergem naar Wetteren, doe ik er minstens 45 minuten over... Het minst leuke aan de verplaatsing is slecht weer... Als het teveel regent als ik terugkeer, probeer ik te liften. Een vouwfiets past immers perfect in een autokoffer. In het terugkeer doe ik er wel een kwartier langer over. Dan is de verbinding in Gent niet zo vlot. De nadelen wegen echter niet op ten opzichte van de voordelen: ik kan lezen op de trein, kan babbelen met de mensen, ben ontspannen na de fietstocht, hoef geen benzine te betalen en geen parkeerplaats te zoeken... Ik kyoto graag!"
De Pimpernellekes hebben zich creatief uitgeleefd! Zoals beloofd vandaag een woordje uitleg: vorige week gingen we met alle Pimpernellekes winkelen. We kochten onder andere bloem en zout. Daarmee maakten de kinderen gisteren (dinsdag 1/6) brooddeeg. Onze kapoenen hielpen maar al te graag mee en hadden achteraf veel plezier met het deeg. Broodjes kneden, worstjes draaien, in stukjes snijden, eens proeven,... Met de nodige attributen (deegrolletjes, kindermesjes,...) leren ze nog wat handigheid bij!
Het volgende artikel las ik vandaag op het Nieuwsblad. In eerste instantie leek me dit verontrustend. Het einde van het artikel nuanceert echter veel...
Baby'tjes van drie maanden hebben stress doordat ze naar de crèche worden gestuurd. Thuisblijvertjes hebben die stress helemaal niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse orthopedagoge Esther Albers, die ouders daarom adviseert hun kinderen tot hun eerste verjaardag thuis te houden. 'Nergens voor nodig', zegt opvoeddeskundige Marijke Bisschop. DirkMusschoot
Esther Albers van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft die stress wetenschappelijk vastgesteld. Ze onderzocht onder meer het speeksel van 64 baby's van drie maanden oud en stelde daarbij vast dat kindjes die naar de crèche gaan meer van het stresshormoon cortisol in hun lichaam hebben dan kinderen die thuis blijven.
'Dat is ook logisch', zegt Albers. 'Baby's in de crèche worden aan heel veel prikkels blootgesteld: meer auditieve en visuele prikkels, wisselende verzorgsters, andere kinderen, andere routines. Slapen in een crèche is voor zo'n kindje heel anders dan slapen in zijn bedje thuis.'
Praten helpt
Volgens Albers kun je daar iets aan doen, door als verzorgster de kinderen meer aan te spreken bij pakweg de verzorging. 'Ouders praten tegen hun kinderen tijdens de verzorging', zegt Albers. 'Professionele verzorgsters doen hun werk veel functioneler.'
Volgens Albers moeten ouders daarom hun kindje meenemen naar het kennismakingsgesprek in de crèche, om zo te zien hoe de verzorgsters reageren op het kindje. 'Het is ook aan te bevelen om onverwacht de crèche binnen te stappen, dan kun je zien hoe het er aan toegaat.' Albers adviseert ouders om hun kindje zeker tijdens het eerste levensjaar thuis te houden.
'Niet schadelijk'
'Het kan wel zijn baby'tjes in de crèche meer van dat stresshormoon hebben, maar dat is niet wat telt', zegt pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop. 'Je moet naar het gedrag van die kinderen kijken en wat dat betreft, zie ik geen verschil tussen kinderen in de crèche en kinderen thuis. Natuurlijk is er meer stress bij de crèchekinderen - er zijn zoveel meer, en andere, prikkels. Maar dat is normaal en helemaal niet schadelijk.'
'De negatieve stress komt later, als kinderen na vier uur nog uren op school moeten blijven voor ze opgehaald worden. Die kinderen zitten daar te veel uren. De prikkels blijven maar komen, waardoor ze niet tot rust komen. Dát is stressvol en dat kun je die kinderen maar beter besparen. Maar baby'tjes thuishouden van de crèche? Ten eerste: welke ouders kunnen dat? Maar ook: het lijkt me nergens voor nodig. Baby'tjes naar de crèche sturen heeft meer voordelen dan nadelen.'
Een tijdje geleden vroeg Kathleen, een begeleidster van de Dolfijntjes, of we niet voor een spiegel op maat konden zorgen om een speeltuigje voor de kinderen te maken. We gingen ten rade bij de firma Canipel. We kregen heel veel sympathie én een gratis spiegel van deze firma! Zeker een bedankje waard op onze blog!
Op onderstaande foto's kan je alvast zien hoe de Dolfijntjes op hun manier de spiegel welkom geheten hebben.
Ouders die met de fiets komen kunnen een stempel komen halen in het bureau... en medewerkers kunnen zich vanaf nu inschrijven op de website www.ikkyoto.be en zo kans maken op prachtige prijzen dankzij hun engagement.