Vandaag waren we volop in de weer voor onze muzikale studiedag van 19 juni. De uitnodiging valt morgen in de bus van de begeleidsters...
In het kinderdagverblijf worden vorming en opleiding hoog aangeschreven. We leren alle elke dag van kinderen, ouders en collega's maar op een studiedag komen we altijd in contact met nieuwe dingen. Dit jaar gaan we samen met Musica, een organisatie uit Limburg, een aantal workshops uit het Babelut-project volgen.
En van hetgeen de begeleidsters nu volgen, kunnen jullie kinderen binnenkort genieten en de ouders misschien ook wel als zoon of dochterlief zijn muzikale talenten laat horen... wie weet.
Van Cindy, kinderbegeleidster bij de peutergroep van de Nijntjes, kregen we dit weekend een supertof mailtje in de mailbox van het kinderdagverblijf! Aan de hand van een pak foto's beschreef ze hoe ze samen met haar collega's een themaweek over Hopla organiseerde.
"Dankzij een sublieme samenwerking tussen Katrien en mezelf hebben we een vermoeiende maar supertoffe themaweek achter de rug! Naar aanleiding van 10 jaar Hopla vonden we het leuk om eens een volledige week aan hopla te wijden. Onze peuters hebben er duidelijk van genoten! (wijzelf ook trouwens!!!)
Zo vertelde wen het verhaal van Hopla die jarig is. (uit het feestboek van Hopla) Het leuke voor de peuters was dat dit gedaan werd aan de hand van enkele spullen die ook in het boek terug te vinden waren. (een taart, een kroon, het geschenk met rode laarzen in en natuurlijk Hopla zelf)
Daarna versierden we ook nog een verjaardagstaart voor Hopla. Af en toe verdween er een snoepje in de mond i.p.v. op de taart. Ons zelfgemaakt Hopla huis (dat wij op zeer korte tijd in elkaar boksten) had heel wat succes!
De peuters kregen ook een heel kort dvd fragmentje te zien van Hopla .En zoals je aan de foto's kan zien waren ze heel geboeid. Er werd ook een tekening op het raam gemaakt van Hopla, die de peuters dan mochten schilderen en voor 1 keer bovenop een tafel mochten staan. Subliem vonden ze het! De zandbak stond vol met Hopla en zijn vrienden al gauw vlogen de peuter handjes ernaar toe.
Verder kleurden ze nog een tekening,versierden ze een kroon, keken in boekjes en versierden nog een taart uit isomo. Op zijn verjaardagsdag mocht Hopla samen met Fran mee achter de aardappeltjes. Lukas was dezelfde week jarig en mocht dit vieren samen met Hopla!"
Als leidinggevende heb ik enkel eens vernoemd dat Hopla 10 jaar werd... en dan een dergelijk resultaat! Da's echt hoedje af! Onze begeleidsters blijven ons telkens verbazen met leuke initiatieven.
Bij de Dolfijntjes was het weekthema 'dieren in de dierentuin' en op bijgevoegde collage kan je zien, wat de kinderen deze week allemaal konden doen. Zoals je ziet, was dat van alles en nog wat!
Gedaan met het vruchteloos afschuimen van kinderopvangcentra in een wanhopige zoektocht naar een plaats voor uw baby. De Vlaamse regering heeft een decreet klaar dat de lokale besturen de verantwoordelijkheid geeft om een geschikte plaats voor uw kind te vinden.
'Verwek pas een kind als je opvang hebt gevonden', het is een vaak gehoorde grap. Gemiddeld moeten (toekomstige) ouders vijf maanden zoeken voor ze een plaats vinden. Maar op de ministerraad van de Vlaamse regering ligt vandaag het kader klaar voor het decreet 'Recht op kinderopvang' dat daar voorgoed een einde aan moet maken: niet de ouders, maar de besturen worden verantwoordelijk voor de zoektocht naar een opvangplaatsje.
'Ouders moeten gemiddeld dertien kinderopvangcentra contacteren. Dat betekent dat er mensen zijn die nog véél harder moeten zoeken', zegt Vlaams parlementslid John Crombez (SP.A), die het kaderdecreet mee vormgaf. 'Er zijn schrijnende verhalen van mensen die twee jaar op zoek waren. Dat verandert nu.'
Vergunning verplicht
Om te voorkomen dat het nu de overheid wordt die de kinderopvangcentra wanhopig afbelt, staat in de visienota een rist maatregelen. Zo verschuift de verantwoordelijkheid naar de lokale besturen, die zich eventueel kunnen verenigen in 'zorgzones'. Onthaalouders mogen niet langerwerken zonder vergunning, zodat het aantal beschikbare plaatsen beter in kaart te brengen is. 'Daardoor gaat ook de kwaliteit van de opvang omhoog', zegt Crombez. 'Ouders zullen niet meer verplicht zijn hun kind achter te laten in een opvangcentrum zonder attest, bij gebrek aan beter.'
Om het aantal beschikbare plaatsen nog beter te controleren, moeten ouders betalen voor elke dag dat ze een plaatsje hebben gereserveerd. 'Het gebeurt nog te vaak dat ouders een voltijdse plaats in de kinderopvang hebben maar hun kind op een van de weekdagen bijna nooit brengen. Die dagen moeten ze voortaan ook betalen. Zo wordt het inkomen voor onthaalouders ook stabieler.'
Als het decreet wordt ingevoerd, is kinderopvang voortaan een recht. Toekomstige ouders moetendan gewoon contact opnemen met het lokale loket: 'Wij willen vanaf dan kinderopvang op die en die dagen', en wat later krijg je een passend aanbod. 'Als mensen niet tevreden zijn, blijft het natuurlijk mogelijk om zelf op zoek te gaan', zegt Crombez. 'Als ze een plaats willen die dichter bij hun traject naar het werk ligt, bijvoorbeeld. Maar in principe krijgen ze een plaats die voldoet aan de verwachtingen.'
25.000 extra plaatsen
De SP.A wil de zoektocht vergemakkelijken door het aantal plaatsen in de kinderopvang te verhogen tot 125.000. Dat zijn er 15- tot 25.000 meer dan nu. Die stijging komt er vooral omdat elke onthaalouder voortaan gemiddeld zes kinderen mag opvangen in plaats van vier. 'Het adviescomité heeft daar geen problemen mee, want door de vergunningsplicht hebben onthaalouders voortaan betere competenties', zegt Crombez.
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) legt de nota vandaag ter tafel in de ministerraad. Maar omdat die niet formeel geagendeerd is, wilde de minister er nog niet over communiceren. Zijn partijgenoot Tom Dehaenewel: 'In principe keurt de ministerraad de nota goed en is er tegen volgend jaar opvang voor elk kind.'
Buiten spelen voor de Dolfijntjes wordt heel binnenkort een stuk veiliger. Vrijdag worden er immers hekkens geleverd. Deze investering was nodig om de kinderen veilig buiten te kunnen laten spelen op het gras. Van de gemeente hekkens lenen/huren was geen optie meer omwille van de kostprijs. We hebben nu echter een oplossing gevonden.
Bij de Nijntjes hebben de kinderen uitgebreid mogen experimenteren met zand. Om zandkasteeltjes te bouwen zijn ze nog net te klein, maar ze kunnen al heel wat andere zaken. Kijk maar eens naar de mooie collages die we ontvangen hebben!
Momenteel zijn we bezig met een nieuwe website en blog te bouwen voor het kinderdagverblijf. We zullen in de toekomst meer mogelijkheden hebben om foto's online te plaatsen. Er zal meer nieuws uit alle leefgroepen komen. Je zal online een aantal zaken kunnen aanvragen... Misschien heb jij ook nog een suggestie? Laat ze maar komen. Stuur ons een mailtje en we proberen er rekening mee te houden. Normaal gezien moeten we over een drietal weken een proefversie online hebben. Uiteraard kan je ondertussen gewoon de blog blijven verder volgen!
In het kinderdagverblijf is het altijd superfijn als we iemands verjaardag mogen vieren. Zo was het onlangs de verjaardag van Luna. We raden alle ouders aan om geen speelgoed te kopen voor de kindjes apart. Als er een stuk speelgoed gekocht wordt, dient dit voor de volledige groep en we willen zeker niemand verplichten om iets te kopen. We vinden het veel toffer als er inderdaad een feestje wordt gegeven met cake of ander gebak. Hetgeen we het meest appreciëren is eigenlijk een mama of papa die ons eens komt helpen met een activiteitje of eens iets komt voorlezen voor de kinderen. Dat betekent voor ons en voor de kinderen een echte meerwaarde. In elke groep worden verjaardagen gevierd. In de peutergroep leren de kinderen 2 vingers te tonen en laten ze zo zien hoe oud ze zijn. Tijd is natuurlijk een moeilijk begrip voor hen. Een dag begrijpen ze al een beetje. Maar jaren, dat is al wat moeilijker! Ze krijgen een kroontje en er is natuurlijk een feestje. In de babygroepen wordt er ook speciale aandacht gegeven. Herinner je je nog de verjaardagsluchtballon van bij de Beezekes. Verjaart jouw kind ook binnenkort? Aarzel dan niet om eens te overleggen met de kinderbegeleidsters. Ze luisteren graag naar jouw suggesties!
Vrijdag was ik nog getuige van heel wat spelplezier bij de Nijntjes. De kinderen kregen een maïsbak aangeboden en gingen echt op in hun spel. Als ik de deur openstak om een foto te nemen, waren ze even afgeleid. Maar direct erna hadden ze geen oog meer voor die vreemde fotograaf...
Vandaag kwam er iemand langs in het kinderdagverblijf in verband met de bomen die moeten gekapt worden voor de bouw van het nieuwe kinderdagverblijf. Deze persoon moest advies uitbrengen aan het schepencollege voor onze bouwvergunning. Ik nam de dame mee naar de plaats waar het kinderdagverblijf zal gebouwd worden. Het betreft 9 notelaars en 3 berken. Uiteraard willen we met het kinderdagverblijf ervoor zorgen dat er nieuw groen in de plaats komt. Normaal gezien planten we nieuwe kindvriendelijke (lees niet giftige) planten en struiken in de buurt van het kinderdagverblijf, maar om die een juiste plaats te geven zijn we nog in een te vroeg stadium.
Een heerlijk mooi weertje vandaag! En daar maakten de meeste leefgroepen gebruik van. Ze gingen op wandeling. Voor de allerkleinsten maken we dan gebruik van de bolderkar. Dan kunnen ze met heel wat kindjes samen zitten en kijken naar de natuur en de beestjes. De peutertjes gaan hand in hand op stap door het park en ontdekken de geluiden en leren de zaken benoemen die ze tegenkomen.
Alle kinderen zijn in volle spanning aan het wachten op de komst van Urkie en Purkie... Om 15u begint het grote spektakel!
Ondertussen nog even meegeven dat ons VIPA-dossier, voor de subsidies van onze nieuwbouw, goed gearriveerd is in Brussel. We kregen er vandaag melding van.
Met het oog op de zomer kochten we twee extra speelhuisjes aan. Zo garanderen we nog meer buitenspeelplezier voor jullie kinderen. Donderdag werden de huisjes geleverd in twee fantastisch grote dozen. Kristel, de kwaliteitscoördinator, en ik zelf haalden de beste knutselaar in ons zelf naar boven en zetten de huisjes in elkaar. Vlak voor het weekend mailde ik nog naar al onze personeelsleden volgende boodschap: "Nu we de twee speelhuisjes aangekocht hebben, hebben we ook twee reuzedozen ter beschikking. Welke groep maakt van de gelegenheid om iets te doen met de dozen in de leefgroep." Deze morgen kwam Nele, een begeleidster van de babygroep van de Beezekes, me al vragen naar een doos. Ze had er nog geen echte plannen mee, maar de doos verhuisde in ieder geval al mee naar boven. Even later kwam Griet, een begeleidster van de Pimpernellekes, een peutergroep, ook naar een doos vragen. Ze zou er misschien het huisje van Hopla mee proberen maken. Ideeën te over dus... Toen ik deze morgen dan rondging met de aanwezigheidslijsten, was de éne doos al "bewoond". Ik vond drie kinderen bij de Beezekes die al hu stek gevonden hadden in het huisje. Toen ik op de achterkant eens zachtjes tikte, was er één baby die spontaan de deur zocht om open te doen. Het spelplezier was begonnen. Even later kwam Nele bij mij met de boodschap dat de ruwbouw er al was, maar dat er nu nog contact ging opgenomen worden met een binnenhuisarchitect voor de afwerking. Ze kwam me enkele foto's brengen van de bewoners van het nieuwe huisje. Zo beleven we dus dubbel spelplezier aan de speelhuisjes!
Vandaag hebben we een bekendmaking op geel papier ontvangen van de gemeente. Er staat op dat we een aanvraag doen voor een stedenbouwkundige vergunning. Alweer een stap in de goede richting voor ons nieuw kinderdagverblijf. We gaan dit document maandag ophangen volgens de gevraagde reglementen.
De weergoden waren ons gisteren gunstig gezind: we kregen bijgevolg een heerlijk aangename paaszoektocht! Elk jaar organiseren we met het kinderdagverblijf en onze buitenschoolse opvang een paaszoektocht. In het park gelegen aan het kinderdagverblijf krijgen de kinderen de kans om samen met hun ouders of grootouders op zoek te gaan naar enkele paashazen. Van die paashazen krijgen ze een opdrachtje en in ruil voor de goede uitvoering daarvan krijgen de kinderen een stempel op hun stempelkaart. Een volle stempelkaart geeft recht op een zakje lekkere paaseitjes. Achteraf konden de ouders genieten van een kopje koffie of iets anders en bijpraten samen met de andere ouders. Om dit alles te realiseren kregen we heel wat hulp: een aantal vrijwilligers waren paashaas (een papa, een aantal stagiairs en enkele sympathieke sympathisanten), een aantal mensen verzorgden de catering (een mama, een aantal vroegere medewerkers die nog altijd graag het kinderdagverblijf opnieuw bezoeken en een aantal huidige medewerkers), er kwam iemand foto's nemen (iemand die een kindje verwacht en ook medewerker is), een aantal taartenbakkers (heel wat kinderbegeleidsters) en een aantal mensen die alles hebben voorbereid en versierd! Allen heel hartelijk bedankt! Zonder jullie hadden die 70 kinderen niet zo veel plezier beleefd! Zelf had ik ook de kans om met een groepje kinderen de paaszoektocht zelf eens mee te maken. Ze waren enthousiast, alhoewel er één meisje bij was dat toch wel een beetje schrik had van de paashazen... Al bij al hebben we na een intensieve zoektocht het er goed van af gebracht: iedereen een zakje paaseieren, en iedereen mooi geschminckt na de tocht! Willen jullie zelf eens kijken hoe jullie het er vanaf brachten? Houd deze blog dan goed in de gaten want er verschijnen binnenkort een pak foto's van de paaszoektocht!