Vanaf nu zijn de kaarten voor ons multicultureel feest beschikbaar. Wil je op 28 september genieten van een Mexicaans, Italiaans, Belgisch, Afrikaans én Turks gerechtje en wil je je kinderen veel spel en plezier bieden, dan hoef je enkel één van de personeelsleden aan te spreken om jou kaarten voor deze fantastische middag te bestellen. Een kaart voor een volwassene kost 15 euro, een kinderkaart 8 euro. Je kan deze kaarten ook bestellen via email kdvstjozef@skynet.be Op vrijdag 5 september komen we samen met het feestcomité van het kinderdagverblijf om vooral de spelmogelijkheden van de kinderen op punt te zetten en al eens te bekijken hoe we de zaal zo leuk mogelijk kunnen inkleden zodat jullie echt goed kunnen kennis maken met de verschillende culturen. Wie ons wil helpen, kan om een affiche komen en deze ophangen op een Wetterse publieke plaats of in de wagen. Met onze uitnodigingen, affiches, mails en mond-aan-mond-reclame hopen we er een spetterend feest van te maken!
Op maandag 8 september 08 wordt een wielerwedstrijd ter gelegenheid van de kermis in Wetteren georganiseerd. De Wegvoeringstraat is een onderdeel van het parcours. Daarom zal gedurende deze wedstrijd (vanaf 14u30 tot 18u30) de toegang tot het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang gegarandeerd worden via de Scheldedreef. Het OCMW zal eenmalig het eenrichtingsverkeer opheffen zodat het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang bereikbaar blijven.We raden u in ieder geval aan om extra druk verkeer te voorzien en in de mate van het mogelijke uw kind(eren) te voet of per fiets te komen afhalen of af te spreken om te carpoolen.
De voorbije weken waren we redelijk intensief bezig met solliciteren... En met resultaat! Maar liefst drie vervangingen waren noodzakelijk en we zijn er in geslaagd om 3 fantastische nieuwe krachten aan te trekken. Bent u ouder van één van onze Knuffeltjes (leefgroep tot 18 maanden) dan zal u meer en meer Martine Lammens zien in plaats van Anny Temmerman. Anny Temmerman gaat na een jarenlange carrière genieten van haar brugpensioen. Martine Lammens is in het kinderdagverblijf geen onbekende. Ze stond al enkele jaren bij de Nijntjes. Nu gaat ze een nieuwe uitdaging aan bij de Knuffeltjes. Wens haar alvast van harte welkom, zij zal zeker het omgekeerde doen. Een tweede niet echt onbekende is Vanessa Malys. Zij zal de buitenschoolse helpen tijdens de drukste momenten. Ze zal dus vooral aanwezig zijn tijdens eetmomenten en vakanties. Vanessa is hier al enkele keren komen stage lopen. Ze heeft daardoor al ervaring bij zowel de allerjongste als de oudste kinderen. Vanaf nu combineert ze studie en werk. We wensen haar met het volledige personeelsteam veel succes bij beide uitdagingen! Een derde, helemaal nieuw, gezicht is Döndü Kurt. Zij zal de taken van Monique Tondeleir overnemen in onze onderhoudsploeg. Met deze drie nieuwe personeelsleden komen enkele waarden van het kinderdagverblijf wat betreft personeelsbeleid naar voor: goede personeelsleden waarderen we en proberen we te houden, stage volgen in het kinderdagverblijf kan een job opleveren en we streven naar een personeelsbeleid waarbinnen diversiteit ook zijn plaats krijgt. De rijkheid van diversiteit binnen het personeelsbeleid zorgt ook voor rijkheid in de beleving van de kinderen, daar zijn we van overtuigd!
Iedereen terug naar school! Overal in de media is dit een hot item. Dit is natuurlijk niet onverstaanbaar. Ook in de omgeving van het kinderdagverblijf zal weer een gezellige drukte hangen. De verschillende scholen uit de Wegvoeringstraat zullen weer volop bezocht worden door fietsende en wandelende kinderen. Ouders zullen opnieuw hun kinderen zo dicht mogelijk bij de schoolpoort afgezet worden. Parkeerplaatsen worden opnieuw schaarser. Fietsers worden beloond door de tijdswinst die ze maken... De drukte brengt weer een andere regelmaat mee. Voor me zelf betekent dit een kwartier vroeger vertrekken van thuis. Ook de meeste ouders zijn ondertussen opnieuw aan het werk. In het kinderdagverblijf is ook bijna iedereen terug uit verlof. De maandelijkse teamvergaderingen kunnen opnieuw zonder problemen doorgaan. Net zoals in het onderwijs is er bij ons ook een verandering. De flexibele opvang gaat van start. Onze opvanguren worden uitgebreid, maar indien u hiervan gebruik wenst te maken, dient u een aanvraagformulier in te vullen. Ondertussen werden de meeste ouders hierover al schriftelijk ingelicht. Alles zal nog niet zo direct van een leien dakje lopen. Vragen over deze flexibele opvang, kan je steeds per mail stellen.
In het kinderdagverblijf werken geregeld vrijwilligers. Deze mensen bieden telkens een meerwaarde. Ieder heeft zijn eigenheid en zijn specialiteit. Vandaag nog bood een student lichamelijke opvoeding spontaan zijn diensten aan. Hij zal voor onze peuters en buitenschoolse een sportieve middag verzorgen. Hiervoor zijn we heel dankbaar. Misschien ken je ook iemand die iets te vertellen heeft of iets speciaal kan voor onze kinderen of kan helpen met iets te veranderen in onze lokalen. Dan mag je ons altijd contacteren. De rijkheid zit hem in de diversiteit. Elke cultuur, elke persoon, elk levensverhaal kan ons helpen onze kinderen iets bij te brengen. Ouders die een middagje willen meehelpen in het kinderdagverblijf zijn dus van harte welkom!
Met het bezoek van een architect aan het kinderdagverblijf deze middag hopen we dat er in ons nieuwbouwproject weer wat snelheid komt. Momenteel zijn er twee architectenbureau's in de running om ons bouwproject als opdracht aan te nemen. Deze middag was er een eerste verkennende gesprek waarbij ons bouwprogramma alvast werd meegegeven. Kinderbegeleidsters, verpleegkundigen en ikzelf kwamen reeds een aantal keren samen om dit bouwprogramma te bespreken. In ons bouwprogramma werd aandacht gegeven aan een pedagogische visie,een functionele invalshoek,wettelijke en toekomstige kaders, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een planologisch aspect. Nu volgt er binnenkort een overleg met de verschillende bouwpartijen waarbij de verschillende architectenbureau's worden voorgesteld. Eens die keuze gemaakt kan er volop gewerkt worden aan een subsidiedossier.
Uiteindelijk kan het elke ouder wel eens overkomen: een ongeluk of een file kan er wel eens voor zorgen dat je later dan voorzien aankomt in het kinderdagverblijf. Vooral voor het kind is dit compleet onbegrijpelijk! 5 minuten geleden vertelde de kinderbegeleidster nog dat papa of mama er direct aankwam en nu zou het toch nog veel langer duren? Hoe leg je dat uit aan een kind dat mama of papa direct wil zien? Ook voor de goede gang in het kinderdagverblijf is het niet opportuun om veel laatkomers te hebben: elke minuut aanwezigheid na het sluitingsuur dient op een ander moment, wanneer er meer kinderen aanwezig zijn, gerecupereerd te worden. Daarom is het als ouder noodzakelijk om goede afspraken te maken en zeker te verwittigen wanneer er een oponthoud tussen komt. Gelukkig geven de meeste ouders ons deze info, toch zullen we met de uitbreiding van de openingsuren enkele duidelijke afspraken moeten maken. De ouders en personeelsleden krijgen donderdag deze regeling per brief mee.
In deze nieuwe werkweek zijn er naast de normale gang van zaken enkele items die mijn speciale aandacht zullen krijgen. Eerst en vooral zullen we vanaf 1 september de mogelijkheid bieden aan de kinderen van het kinderdagverblijf om tot 19u15 te blijven. Deze flexibele opvang zal met een speciaal formulier moeten aangevraagd worden en kan hopelijk voor enkele ouders een oplossing bieden om werk en gezin beter te combineren. In de loop van de week zullen alle ouders hier per brief/mail over gecontacteerd worden. Sara De Meyer, momenteel al actief als begeleidster bij de Nijntjes, zal de verantwoordelijke voor deze flexibele opvang worden. Een tweede item is een reeks sollicitaties. Karine Scheir van de buitenschoolse opvang wordt onthaalouder en dient dus vervangen te worden. Monique Tondeleir mocht op brupensioen gaan en haar functie binnen het onderhoudsteam kwam dus ook vrij. Beide functies zullen op 1 september opnieuw ingevuld zijn. Woensdag word ik verwacht in het Maisin Centre te Brussel voor een meeting in verband met zorginnovatie. Als vertegenwoordiger en praktijkwerker uit de kinderopvang ben ik lid van de reflectiegroep die onderzoekswerk in verband met zorginnovatie becommentarieert. Indien je hier meer over wenst te weten te komen kan eens een kijkje gaan nemen op de website http://www.zorginnovatie.be of komen naar ons congres op 25 september in het provinciehuis te Leuven. Een laatste belangrijk maar moeilijk item dat deze week opnieuw extra aandacht krijgt, is het SMART maken van onze doelstellingen in het kwaliteitshandboek. Het letterwoord SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Binnen onze staf merk ik dat de A niet enkel voor acceptabel staat, maar ook voor ambitieus. En deze ambitieuze vonk slaat over naar de andere personeelsleden in het kinderdagverblijf!
Deze middag gaan we richting Mozen, het milieupark van Wetteren. Met de staf zorgen we ervoor dat heel wat defect materiaal en verpakkingsafval in de gepaste container terecht komt. In het kinderdagverblijf zijn we heel kritisch wat betreft speelgoed. Het kleinste mankement aan een stuk speelgoed kan direct een onveilige situatie veroorzaken. Daarbij komt nog dat alles heel intensief gebruikt wordt door heel wat verschillende kinderen. De intensiteit en de verantwoordelijkheid die we hebben wat betreft veiligheid van materialen die we gebruiken verplicht ons om heel wat zaken te vervangen en bijgevolg toch 4 maal per jaar de Mozen te bezoeken. Elk jaar wordt er in het kinderdagverblijf minstens voor 2500 euro speelgoed gekocht! Hierbij wordt gelet op de duurzaamheid van het materiaal en worden tekorten in het gamma bewust opgespoord. Naar de Mozen gaan zelf is op zich altijd een onderneming. We zijn telkens verplicht om gebruik te maken van andermans materiaal. De papa's van Karen en Kristel participeren ook in het kinderdagverblijf door telkens hun aanhangwagens ter beschikking te stellen. Samen met de staf wordt dan werk gemaakt van het vullen en het sorteren van het materiaal in de Mozen zelf. We beseffen dat deze situatie niet ideaal is, maar voorlopig zien hiervoor geen andere oplossing. Jij wel?
1 september komt in zicht en daarmee gaat ook de aankomst van de stagiairs gepaard. In elke leefgroep gaan aan een aantal stagiairs van scholen uit Wetteren en Aalst aan de slag. Ze observeren en helpen mee in de groep met spelen, eten geven en verzorgen. Voor het kinderdagverblijf is het een verrijking om deze jonge studenten te mogen bijstaan in hun eerste stappen in de professionele wereld. Dit jaar worden we voor het eerst geconfronteerd met studenten uit de richting organisatiehulp. De begeleidsters van deze studenten zijn geen onbekenden voor het kinderdagverblijf en dat maakt de samenwerking alvast gemakkelijker. Elke vrijdag zullen deze studenten helpen om de kinderbegeleidsters zoveel mogelijk te ontlasten van logistieke taken zodat zij zich ten volle kunnen concentreren op de essentie van hun taak. Het is aan ons om de studenten een stevige structuur aan te bieden en een welomschreven takenpakket. Ook voor de evaluatie staan we deels in. De studenten zullen verantwoordelijkheden krijgen bij alle leefgroepen en bij de staf. Het wordt dan ook een uitdaging om duidelijk te communiceren over de verwachtingen en de invulling van de taken. De laatste jaren is de communicatie over de stages tussen de verschillende scholen en de stagebegeleiders grondig verbeterd. En dit is uiteraard positief voor alle partijen!
Deze morgen vertrokken de kinderen van onze buitenschoolse opvang per bus naar de doe-mee-boerderij 't Groenhof in Pulle. Elk jaar boksen de begeleidsters een dergelijke uitstap in elkaar. Morgen hopen we hier enkele foto's te kunnen plaatsen maar voorlopig kan je enkel nog maar eens rondpiepen op http://www.kinderboerderij.be Ondertussen ging in het kinderdagverblijf alles zijn normale gangetje. Deze morgen had ik een overleg met het ASZ Ziekenhuis omtrent een mogelijke samenwerking wat betreft kinderopvang. Verder maken heel wat mensen nu een afspraak om te komen wennen. Het nieuwe schooljaar staat voor de deur...
In onze peutergroepen wordt er meestal gewerkt rond een weekthema. Dit weekthema biedt een houvast aan kinderen en ouders en wordt telkens bepaald door de kinderverzorgsters. Enkele eenvoudige activiteitjes bieden de nodige variatie binnen het vaste stramien dat we elke dag de kinderen proberen aanbieden. Zo is er bij de Dolfijntjes deze week een thema dat 'voor het eerst naar school' heet. De kinderen maken kennis met een echte boekentas. Ze leren die openen en sluiten, lezen een verhaaltje 'naar school', leren hun jasje aan de kapstok hangen en verkennen samen met de begeleidsters de speelplaats. Op deze manier hopen we bij te dragen tot een gemakkelijke overgang naar school. Je kan trouwens kiezen of je kindje direct een volledige dag of een halve dag naar school gaat. Als je opteert voor een halve dag kan je kersverse kleuter blijven slapen in onze buitenschoolse opvang.
Op zondag 28 september organiseren we opnieuw ons eetfestijn in het Scheppersinstituut. Langzaam maar zeker krijgt onze nieuwe formule vorm. Uit de brainstorm van de 'GPS voor ondernemingen' kwam een multicultureel ouderfeest waarbij maaltijden uit verschillende culturen konden geproefd worden. Nu hebben we al een aantal landen waaruit we maaltijden hebben, maar zijn we nog op zoek naar enkele materialen om alles op een keitoffe manier in te kleden. We zijn op zoek naar inkledingsmateriaal van volgende landen: Italië, Mexico, België, Marokko en China (Olympische Spelen). We zijn concreet op zoek naar grote vlaggen, kleine vlaggetjes, typische klederdracht, hoofddeksels, posters, typische voorwerpen,... eigenlijk alles wat je maar vindt om onze maaltijd op een superoriginele en toffe manier aan te kleden. Uiteraard bezorgen we je de voorwerpen terug!
Heb je materiaal, neem dan zeker contact met ons op want uit alle vriendelijke ontleners worden 2 gelukkigen gekozen die een vrijkaartje ontvangen voor ons eetfestijn. Reageren kan via mail of via de knop hieronder... Bedankt alvast
Deze namiddag vindt er zowaar een echt oogstfeest plaats in onze buitenschoolse. De moestuin (van in onze projectweek rond gezonde voeding) bracht heel wat aardappelen op. Deze middag worden er daarom in de buitenschoolse opvang frietjes gesneden. Als alternatief vieruurtje worden er voor 1 keer bakjes friet aangeboden. Normaal gezien worden boterhammetjes en fruit geboden. Onze visie rond eten in het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang is eigenlijk dezelfde. Gezonde voeding vormt de basis van een leuk eetmoment. Ongedwongen verschillende zaken kunnen proeven op jonge leeftijd levert ongetwijfeld een bijdrage aan een gezond eetpatroon als volwassene. In samenspraak met Sodexo, de leverancier van onze maaltijden, proberen we elke maand opnieuw een gezonde menu samen te stellen voor onze kinderen. De groenten krijgen kindvriendelijke namen en als dessert wordt zo veel mogelijk fruit voorzien. Uiteraard moet dit alles passen binnen een vooropgesteld budget. Ons maandelijks menu kan je raadplegen via de link naar de website van het kinderdagverblijf www.kdvstjozef.be en dan eens bij 'interactief' het menu aanklikken. Hebt u zelf opmerkingen over het eten in het kinderdagverblijf of de buitenschoolse? Suggesties? Reageer gerust op dit bericht! Smakelijk!
In de vakantieperiode zijn er altijd minder kinderen, maar ook minder personeelsleden... Dankzij de flexibiliteit van personeelsleden en de planning die ze samen maken worden de meeste problemen om met voldoende personeelsleden te zijn opgelost, maar af en toe dienen we eens creatief te zijn om een dienst te laten draaien zoals het hoort. Vandaag was ik die creativiteit zelf... Ik loste Cindy van de Nijntjes af om 16u en hielp Sara tot 17u. Het was even wennen, maar het puzzelen werd algauw een activiteit die zowel jong als oud (mezelf dus) boeide. Alle dieren van de boerderij werden opgesomd, de kinderen vertelden verhalen bij de puzzel van de dokter en af en toe hoorde ik een leeuw schreeuwen. Door een rijtje appels in de juiste vorm te plaatsen werd het onderscheid gemaakt tussen klein, groot, groter, grootst en 'toch wel heel klein' gemaakt. Ondertussen werd nog gretig gebruik gemaakt van de fietsjes in het zaaltje naast ons en zo had iedereen wel zijn bezigheid. Ondertussen bemande ik ook de telefoon en was het bureau ook even verplaatst naar de ruimte van de Nijntjes... Soms lijkt het allemaal een beetje hectisch. Kristel maakte deze morgen ook zo'n moment mee: helpen bij de buitenschoolse opvang, rondgaan met aanwezigheidslijsten, ondertussen telefoons beantwoorden enz... De vakantieperiode kan dus echt wel druk zijn. Maar als we achteraf een tevreden kind of ouder enthousiast 'tot morgen' horen zeggen zijn we die drukte alweer vergeten!
Het kinderdagverblijf ontwaakte deze morgen uit zijn zomerslaap! Met mondjesmaat arriveerden de ouders met hun kinderen. Door de wegenwerken in de Wegvoeringstraat moesten ze het kinderdagverblijf en de buitenschoolse noodgedwongen langs een andere weg betreden. Dankzij de toegang via het OCMW zijn er echter nauwelijks problemen geweest. We waren blij om ook enkele nieuwe gezichten te verwelkomen! Alles ging vrij vlug zijn gewone gangetje. Om 8 uur deze morgen een eerste rondleiding, in de buitenschoolse om 9 uur de gezamenlijke verwelkoming, om 11 uur de eerste maaltijden,... De begeleiding van de BSO plande vandaag al een uitstap naar de politie met hun kersverse vakantiejob. Dus ook welkom aan Inge! Voor mezelf lag een stapel post te wachten: facturen, aangifte bij het voedselagentschap, sollicitatiebrieven,... Daarnaast nog eens een heel pak e-mails. Deze leveren voor de komende dagen nog heel wat leeswerk. De vakantie is voor ons dus definitief achter de rug!
Fantastische inzet van een volledig team levert altijd fantastische resultaten! Sfeer was er al van het eerste uur: enkele jarige personeelsleden zorgden voor een lekker ontbijt. Met heel veel energie werd het werk aangevat. De steun van enkele zusters van het klooster mocht er ook zijn. 's Middags met zijn allen een broodje gegeten in de buitenlucht en dan nog de laatste loodjes. 't Was een leuke ervaring om zo veel kameraadschap en inzet voor elkaar te zien. Een prachtig einde. En vooral alles netjes! Niets rest me nog om iedereen een fantastisch verlof te wensen en ook even mijn pen te rusten leggen... of toch ...ik moest nog Award geven. En de winnaar is... tromgeroffel... PETRA DE MOOR (ze had al een voorsprong genomen vorige maand!)
Zopas is het laatste kindje de deur doorgegaan. Tot 11 augustus zijn we gesloten. We willen alle ouders bedanken voor hun vertrouwen en hun wil om mee te helpen om kinderdagverblijf Sint-Jozef uit te bouwen tot een veilige en toffe kinderopvang! Een speciaal dankwoordje aan de begeleidsters van de Beezekes, Dolfijntjes, Knuffeltjes, Pimpernellekes, Land Van Ooit, Nijntjes, Sloebers, onderhoudspersoneel, staf en raad van bestuur! Morgen nog de grote kuis en nog eens komen lezen wie de Mysterieuze Grote Kuis AWARD wint...
Elke ochtend is het afscheid tussen kinderen en hun mama of papa telkens een hele belevenis. Soms gaat het al wat makkelijker, soms wat moeilijker. Het mooiste moment vind ik persoonlijk als een kind op de arm van een kinderverzorgster afscheid neemt van zijn mama of papa door nog eens te zwaaien door het raam. Dan weet de ouder dat het kind goed onthaald is. Ondanks het feit dat het kindje alleen gelaten wordt door zijn mama, voelt het zich veilig in de vertrouwde omgeving van zijn/haar vriendjes en de vaste kinderverzorgsters van de groep. Uiteraard is het ook logisch dat sommige kinderen het moeilijker hebben met het feit dat mama of papa door de grote deur vertrekt, maar het besef dat die weerkomen groeit elke dag. De kinderverzorgsters proberen elke ochtend zoveel mogelijk hetzelfde ritueel te bieden. De mascottes van elke groep spelen er ook een rol in, maar de kinderverzorgsters beseffen maar al te goed dat zij hier de grootste verantwoordelijkheid in nemen. Elke dag nemen ze die op met even veel energie! Op deze manier proberen ze het kindje een vertrouwde structuur aan te bieden. Indien jullie tips hebben om afscheid te nemen gemakkelijker te maken, mag je ze gerust hier noteren of doorgeven aan de kinderverzorgsters. Alvast een pluim voor de kinderbegeleidsters voor het goede werk op dit vlak!