Het was al vrij duidelijk waarmee de kinderen van de buitenschoolse opvang bezig zijn, maar ik geef met de onderstaande nog enkele heel duidelijke tips... Op culinair vlak maakten ze werkelijk meesterwerkjes! Maar ook prachtige knutselwerkjes rond het thema werden gecreëerd. En fier dat ze er op zijn! Chapeau voor de voorbereiding van de begeleiders!
Deze morgen hebben we onze plannen voor het nieuwe kinderdagverblijf voorgelegd aan Kind en Gezin. Heel wat zaken werden in vraag gesteld, afmetingen opnieuw nagegaan, functies van ruimtes overlopen, de toegankelijkheid voor kinderen, ouders, personeelsleden, leveranciers en gehandicapten op de proef gesteld, de integratie van een kunstwerk toegelicht,... Er werd heel wat besproken maar de beoordeling van zowel Kind en Gezin als VIPA was positief. We zijn op de goede weg! Alles nog wat groter voorzien zodat we voorbereid zijn op een uitbreiding en zorgen voor geluidsdempende materialen waren nog belangrijke aandachtspunten. Ondertussen proberen we ook zoveel mogelijk het personeel te betrekken in het tot stand komen van de plannen. Op elke dienst kregen al enkele personeelsleden het verhaal rond deze plannen te horen; binnenkort hopen we ook nog wat ouders hun mening te vragen. Ouders die hier tijd kunnen voor vrij maken, mogen gerust een mail sturen dan maken we een afspraak om jullie feedback te horen. Feedback van iedereen is absoluut noodzakelijk! Ons eens verplaatsen in de geest en fysieke grootte van een kind kan ook al veel opleveren... Help ons gerust nadenken, je bewijst ons en nog veel toekomstige ouders en kinderen een echte dienst!
Carnaval is gedaan en wat doen ze bij de Dolfijntjes? Alle overschotjes van slingers en confetti is netjes verzameld in de zandbak. Het materiaal spreekt duidelijk aan. Het wordt zelfs opnieuw een kleine carnavalsviering want de confetti beland weer overal! De betrokkenheid van de kinderen is enorm hoog! Niemand merkt zelfs dat er foto's genomen worden. Gelukkig ruimen de kinderen ook zelf op. Flink zo! Ook bij de foto's waarbij de kinderen zelf hun halssnoer mogen maken is die betrokkenheid hoog. Ze zijn één en al aandacht voor hun materiaal en het vergt duidelijk een gezonde inspanning om de opdracht tot een goed einde te brengen... Dergelijke originele en leuke activiteiten halen het beste uit een kind naar boven. Dat proberen we met onze begeleiding voortdurend na te streven.
Klassiek is het in vakanties iets kalmer in het kinderdagverblijf maar neemt de drukte toe in onze buitenschoolse opvang. Woensdagvoormiddag gaan de kinderen van de buitenschoolse opvang op bezoek naar Berenbos, een binnenspeeltuin hier niet ver vandaan. Uiteraard hebben de begeleidsters ook een thema voorbereid en dat gaan we jullie proberen te laten ontdekken aan de hand van foto's die we hier gedurende de week gaan plaatsen.
Met spelende kinderen gebeurt er af en toe wel eens iets. Een valpartij of een ongelukkige beweging... Als er zo iets zich voordoet en er is lichamelijke schade, dan betaalt de verzekering je terug. Uiteraard dien je dan een ongevalsverklaring te laten invullen. Hiervoor kan je terecht bij iemand van de staf of zo'n formulier vind je ook in 1 van onze vakjes aan de prikklok. Maak dus als ouder dat je altijd een formulier mee hebt om direct te laten invullen, anders dien je je arts nog eens opnieuw te contacteren. Natuurlijk hopen we dat ongevalletjes uitblijven, maar langs deze weg zijn jullie toch geïnformeerd over wat je moet doen om alles terugbetaald te krijgen.
Ook bij de Nijntjes werd carnaval gevierd. Clown Diane en Cindy namen de kinderen op sleeptouw voor een heerlijk carnavalsfeestje. De muziek moet je er maar bij denken!
Om carnaval te vieren sloegen onze buitenschoolse opvang en de mensen van RVT Sint-Jozef de handen in elkaar en organiseerden ze samen een superleuke activiteit. Dergelijke samenwerkingen proberen we ook met andere verenigingen op touw te zetten. Ze geven een meerwaarde voor beide werkingen en doorbreken eens de dagdagelijkse bezigheden. De sfeerbeelden krijgen jullie hieronder te zien... Jong en oud samenbrengen is op zich ook altijd heel verrijkend. We hopen dan ook dat we samen met het RVT en ons andere buren nog dergelijke activiteiten kunnen organiseren!
Gisterenavond was ik nog aanwezig op de schoolraad van de kleuter- en lagere school van Sint-Jozef. Ook de toegangscontrole kwam er aan bod. Ik lichtte toe dat de school in dezelfde complexe situatie verzeild geraakt is als het kinderdagverblijf. Veel ingangen, veel verbanden met andere partners en ook een dualiteit tussen toegangscontrole en brandveiligheid. Het heeft geen zin angst als raadgever te gebruiken. Kinderdagverblijven en scholen mogen geen gevangenis worden, maar moeten wel een veilige thuishaven zijn. Ieder kan zijn steentje daartoe bijdragen. Dat begint met elkaar beter te leren kennen en niet naast elkaar te lopen. Terecht werd aangehaald dat een gezamenlijk beleid van de scholen (middelbaar, lager, kleuter) en kinderdagverblijf meer vruchten zal afwerpen dan individueel beleid inzake deze problematiek. Elkaar een helpende hand uitsteken is altijd een meerwaarde! Ik benadrukte dat er uiteraard overleg nodig is. Morgen wordt de individuele situatie van het kinderdagverblijf bekeken door een veiligheidsfirma. Op basis van hun studie kunnen we enkele acties overwegen en ondernemen. Vanzelfsprekend worden de richtlijnen van Kind en Gezin ook meegenomen naar de nieuwbouw die we gaan realiseren. Verder wil ik ook al aankondigen dat vanaf 3 maart de verkiezingsprocedure voor nieuwe ouders in de schoolraad wordt opgestart. Meer info krijgt u daarover per brief op school.
Bij de Dolfijntjes konden de kinderen gisteren met spiegels aan de slag. Zo konden ze zichzelf leren kennen... Eens met een kleurtje aan de lipjes, of eens vergelijken met een vriendje of vriendinnetje... En hoe zou ik er uit zien met een uitgerokken hoofd? Allemaal vragen die kinderen zich stellen als ze eens de tijd krijgen om in de spiegel te staren. De kinderen konden zich mooi maken, haartjes kammen, zich op tutten net zoals mama en papa. Groot zijn is toch leuk!
Bij de Nijntjes merken we dat er heel wat ouders hun kindje brengen tussen 8u en 8u30. Tot voor kort was dat eigenlijk altijd een stukje later. Aangezien we de Nijntjes allemaal een even goed onthaal willen bieden, zullen er vanaf nu telkens 2 personeelsleden aanwezig zijn vanaf 8u15. Bij de Dolfijntjes merken we een gelijkaardige beweging en zal het tweede personeelslid telkens om 8u30 aanwezig zijn. Wij hopen met deze aanpassing aan de service de ouders en vooral de kinderen van dienst te zijn. Uiteraard danken we onze personeelsleden voor hun flexibiliteit! Bij de Knuffeltjes en Beezekes worden de uren soms ook op dezelfde manier aangepast. Dit is afhankelijk van de uren waarop ouders hun kinderen brengen.
Op de eerste twee foto's zie je een toffe aktiviteit van bij de Knuffeltjes, één van onze babygroepen. Met kartonnen buisjes kan je heel wat beleven! Er door kijken, er mee rollen, ze in elkaar passen. Al die bizarre voorwerpen bij elkaar zijn echt heel interessant. We steken er onze handjes en voetjes in, voelen en tasten...
Bij de peuters van de Nijntjes werden hartjes met van raar voelend papier gekleefd. Love is in the air?
Langs deze weg willen we jullie er op wijzen dat het in onze visie niet nodig is om geschenkjes of cadeautjes mee te brengen bij een speciale gelegenheid. Is je kindje jarig of gaat het naar een andere groep dan wordt dit zeker gevierd in de groep zelf maar geschenkjes voor andere kinderen zijn zeker niet nodig.
Sta je er echt op om iets mee te brengen, dan mag je iets meebrengen waar de hele groep kan van genieten op een duurzame manier. Een stukje speelgoed meebrengen, een leuke groepsfoto maken of eens de kinderbegeleidsters een complimentje geven, is meer dan genoeg. Uiteraard zijn we hier dankbaar voor.
Bij de Dolfijntjes werd er deze week koortsachtig gewerkt aan de voorbereiding van een ideale Valentijn. Er werd brooddeeg gekleurd en met een deegrol werd deze mooi plat gerold. De kinderen konden dan hartvormpjes duwen in het deeg en deze ordenen op een bakplaat. Alles werd mooi in de oven gestoken en in de tussentijd konden de kinderen een tekening kleuren. Deze avond krijgen ze hun valentijnshartjes mee naar huis!
Vandaag had ik een ontmoeting in een bankinstelling om de eerste plannen omtrent onze nieuwbouw toe te lichten en onze financiële toestand te bekijken. Om onze terugbetalingsmogelijkheden voor een lening te bekijken, is het noodzakelijk dat ik een financieel plan opmaak. Alle perspectieven voor de komende jaren komen aan bod. Langs de andere kant is het noodzakelijk kostenposten te bekijken en samenwerkingsverbanden te zoeken om die te verkleinen. Actief op zoek gaan naar subsidies wordt de opdracht. Voorlopig hebben we er van de Vlaamse Gemeenschap en worden er aangevraagd bij de provincie Oost-Vlaanderen. Tips op dat vlak zijn altijd welkom!
Ondertussen blijven onze architecten ook hard aan het werk. Nu hangen er 3 types leefunits aan de magneetborden waar je gerust feedback op kan geven. Als ouder heb je misschien wel een ander zicht op een leefgroep of zijn er misschien wel andere zaken waar je op let. Laat het ons gerust weten door te reageren op dit berichtje of door ons eens aan te spreken.
Natuurlijk gaat ook de gewone werking verder. Het werk dat de staf op velerlei vlakken uitvoert eist heel veel energie. Deze morgen was er weer stafvergadering. En soms sta je er van te kijken hoeveel informatie en gegevens vlot verwerkt worden! Een team professionele mensen waar je kan op terug kan vallen tijdens moeilijke momenten! En dat helpt mij enorm goed vooruit! Respect! Telkens kinderbegeleidsters, kinderen, ouders en mij ondersteunen waar nodig, is geen gemakkelijke opdracht! Daarvoor mogen ze wel eens in de bloemetjes gezet worden!
Met het kinderdagverblijf produceren we toch nog vrij veel afval. Vandaag gaan we nog eens naar de Mozen, het milieupark van Wetteren. We brengen er heel wat kapot speelgoed, afgekeurde hekjes, afval dat we niet langs de reguliere kanalen kunnen meegeven. We hebben ook een container voor restafval en één voor luierafval. We dienen ook een integraal milieuverslag in te vullen. Wist je bijvoorbeeld dat het kinderdagverblijf in 2008 ruim 35 m³ luierafval produceerde?
Jana, stagiaire van de Arteveldehogeschool, vertelde een verfverhaaltje bij de Dolfiijntjes. Iedereen kreeg een getekend huisje en een auto. Op de eerste foto zie je de Dolfijntjes vol interesse de tekening bekijken. De auto's mochten door de verf rijden en vervolgens door de straat. Er wordt een afdruk gemaakt van de straat en onderaan vinden jullie het uiteindelijke resultaat terug. Een prachtig kunstwerk!
Sinds kort werkt Freia als nieuwe kinderbegeleidster bij de Knuffeltjes. Ik laat haar zelf even aan het woord om zich voor te stellen:
"Beste ouders,
Mijn naam is Freia Wettinck.
Ik ben een nieuwe kinderbegeleidster bij de Knuffeltjes, dus voortaan ga je mij dikwijls zien samen met Lutgarde, Nadine en Isabel.
Ik ben zopas afgestudeerd als kinderbegeleidster en ouderenverzorgster in het Sint-Augustinusinstituut te Aalst.
Als hobby's probeer ik mij creatief en sportief bezig te houden. Daarnaast probeer ik ook op de hoogte te blijven van wat er zoal algemeen in de kinderopvang gebeurt en alles wat er mee te maken kan hebben.
Wat is nu juist mijn doel bij de knuffeltjes?
Ik wil graag de kinderen en ouders leren kennen. Ik wil eveneens graag de kinderen iets bij leren; door hen te laten experimenteren met allerlei voorwerpen, hen er leren mee omgaan en de nodige uitleg erbij te geven. Ik ben er van overtuigd dat dit me zal lukken mits de nodige uitdagingen, vragen en uitleg, herhalingen en vooral niet te vergeten met een grote dosis plezier!! En als slot wil ik graag elk kind als een individu zien, elk kind is uniek, en hierbij wil ik graag werken rond de zelfstandigheid van het kind...
Beste ouders, personeelsleden en kinderen (die op bezoek komen bij hun kleine broer of zus)
We willen er jullie even op wijzen dat het belangrijk is om telkens de hekjes die jullie openen ook daadwerkelijk te sluiten. Ook als ouder heb je daarin een verantwoordelijkheid. We zouden niet graag hebben dat onze peutertjes of zelfs baby's op stap gaan...
Ondertussen bekijken we hoe we de middelen, die vrij komen om de veiligheid in het kinderdagverblijf te kunnen verhogen, kunnen aanwenden en willen we de papa die onze deurpomp aan de inkomdeur herstelde hartelijk bedanken!
Bij de Nijntjes drinken ze natuurlijk nog geen koffie maar de dozen ervan blijken heel gemakkelijk te stapelen... Of toch niet? Boem patat omver! En weer opbouwen dan maar! Tot boven je hoofd, zou dat lukken? Proberen maar... En opnieuw!