Fietsen in het Meetjesland: impressies ( tweede deel) Guido Steenkiste
In het vorige artikel kon u lezen over onze tocht over de fietspaden van de gemeenten die betrokken waren bij de Gordel van het Meetjesland. Zoals beloofd bezochten we deze zomer de overblijvende gemeenten: St Laureins, Kaprijke, Assenede en Evergem.
Onze vaststellingen per gemeente
LEMBEKE
Via de d Alcantaralaan ( tweerichtingsfietspad) komen we op het voor fietsers moeilijk kruispunt met de Eeklostraat. De Eeklostraat heeft twee fietspaden, vrijliggend dus uitstekend, maar hobbelig. We rijden richting Rotonde met een niet aanliggend fietspad, smal en zonder voorrang. De Lijn heeft er een opstapplaats, echter zonder overdekte fietsstalling. Aveschoot kent twee fietspaden. Er is bespaard op de aanleg van de ene kant, we hobbelen het dorp in en staan dan op straat. Daar is een 30 km zone op zijn plaats zodat het gemengd verkeer zonder gevaren voor de fietser zou zijn De Nieuwsstraat heeft geen fietsvoorzieningen, de Vaartstraat ook niet. De gewestelijke weg tussen Sleidinge en Kaprijke, waar 70 per uur de norm is, kent twee armtierige fietsstroken. Gevaarlijk dus en dringend aan te pakken, net als de Verbindingsweg.
KAPRIJKE
Kaprijke rijden we binnen vanuit Lembeke, langs die gewestweg met de gevaarlijke fietsstrookjes .
Op het Plein liggen prachtige fietspaden, de Voorstraat kent zijn ventwegen, waar jammer genoeg snel verkeer mogelijk is en dubbel geparkeerd wordt. Op het Eindeken ligt een vrijliggend tweerichtingsfietspad, dat eindigt met een oversteek naar de Waaistraat die gevaarlijk is voor fietsers. Aan de noordzijde van het Plein eindigt het fietspad net voor de Vrouwstraat, die geen fietspaden kent. Aangezien men er 50 km per uur mag rijden zouden die er wel mogen zijn.
BENTILLE
Moeilijk geval want deels St Laureins, deels Kaprijke. Het dorp beleeft een renovatieperiode. De weg naar St Jan is in heraanleg met 2 fietspaden, het dorp zelf heeft twee uitstekende fietspaden, die aanliggend zijn in de dorpskom. Verder naar Eeklo is er een vrijliggend tweerichtingsfietspad.
Vanuit St Jan is er wel een deel met twee fietssuggestiestroken en verder niets meer. In de St Jansstraat vinden we een 30 km zone.
Conclusie: Met uitzondering van Bentille is Kaprijke geen fietsvriendelijke gemeente. De verbinding tussen de deelgemeenten Kaprijke, Lembeke en Bentille is allesbehalve fietsvriendelijk. En in de centra ontbreekt een fietsbeleid. Hier en daar zijn er enkele ingrepen maar die zijn onvoldoende ( oversteek Verbindingsweg) , fout gepland of we vinden er fietspaden die eindigen in een plantsoen of een weg.
SINT LAUREINS
Via de Eerstestraat, een brede weg zonder fietsvoorzieningen, zonder snelheidsbeperkingen zo te zien, en via de Caatsweg en Rommelsweg ( geen fietsvoorzieningen) rijden we St Laureins binnen.
Onderweg zie we een confrontatie van een fietser met een agressieve paardenliefhebber die oversteken verhindert met de gsm in aanslag. De zwakke weggebruiker verliest het pleit in wacht.
De Dorpstraat in Sint Laureins is breed, er wordt overal geparkeerd en de fietser moet zijn weg zoeken. Ook in de Vlamingstraat is de fietser vogelvrij. Rond de scholen is een 30 km zone, o.a. aangeduid met een totaal onleesbaar bord. In de Turfstraat vinden we wel een verlicht 30 km bord. Aan de school liggen plompverloren twee getekende fietspaden, ongeveer 20 meter lang, maar verder geen fietsvoorzieningen. Sint Laureins heeft blijkbaar een eigen visie op het fietsen in het dorp.
De Lijn heeft weer eens geen overdekte fietsbergplaatsen.
SINT MARGRIETE
De Hontseindestraat heeft geen fietspaden. Er wordt 50 gereden en dus zouden ze er moeten zijn. Ook de Sint Margrietstraat heeft er geen. Sint Laureins heeft wel een beleid van 30 km rond de scholen want ook hier vinden we een lichtbord. Opvallend is de wachtplaats van de Lijn. In een achterafhoekje naast het gemeentehuis is natuurlijk geen overdekte fietsstalling. Merkwaardig plaatsje.
WATERLAND- OUDEMAN
Uit de Appelstraat, waar geen fietspad nodig is naar de Nieuwstraat, zonder fietspad, maar wel met parkeren aan beide zijden, naar de Kerkstraat zonder fietsvoorzieningen. De Lijn heeft geen overdekte wachtplaats en fietsstalling.
WATERVLIET
We komen Watervliet binnen langs het Meuleken. Daar staat een merkwaardig bord dat aangeeft dat er een tweerichtingsfietspad volgt. Blijkt dat achter de hoek het fietspad op de Oudemansdijk bedoeld wordt dat hooguit één fietser kan verdragen.
De Lijn gaat door op het Hoogkasteel met het vergeten van droge fietszadels. Daar zijn in de richting Watervliet een eind 2 vrijliggende fietspaden maar meer naar het dorp toe zijn ze verdwenen. Alhoewel in het centrum veel plaats is, langs beide zijden geparkeerd wordt, is er geen plaats voorzien voor de fiets.
De Calustraat in , zonder fietsvoorzieningen, met snel verkeer naar de Roste Muis. Niet gezellig voor de vele recreanten die we hier ontmoeten. De St Janspolderdijk heeft geen fietsvoorzieningen, wel snel verkeer.
SINT JAN IN EREMO
Het dorp is heraangelegd. 50 km per uur wordt geadviseerd. Er is een kort fietspad, een versmalling van de weg en dan niets meer. Er wordt ijverig aan twee kanten geparkeerd en op weg naar Bentille is er eerst tot aan Bloso geen fietspad ondanks het snel verkeer.
Conclusie: Sint Laureins is wat fietsen betreft onder de maat. Er is enige verbetering op komst ( Bentille-St Jan) of gerealiseerd, maar de zwakke fietser is in de dorpen overgeleverd aan de luimen van het autoverkeer. Zone dertigs zijn er in de omgeving van scholen maar zonder omkaderende infrastructuur.
OOSTEEKLO
Van Lembeke naar Oosteeklo liggen twee vrijliggende fietspaden. De snelheid van het verkeer is er beperkt tot 70 km maar weinigen houden zich daaraan. De dorpskom van Oosteeklo is zone dertig. Waar de school is gelegen zijn suggestiestroken aan beide kanten niettegenstaande er zone dertig is en dus gemengd verkeer. De Ertveldsesteenweg hoort ook thuis in de zone 30 en erbuiten liggen er twee vrijliggende fietspaden. We verlaten Oosteeklo richting Bassevelde. Een brede weg, zonder fietsvoorzieningen waar 50 mag gereden worden. Via de Stroomstraat rijden we, op een tweerichtings fietspad dat hier en daar de schoktest niet kan doorstaan, richting expressweg.
BASSEVELDE
De Lijn springt er in de Ventstraat weer eens uit. Een paal in het gras, zonder wachtplaats, noch fietsberging. De openbaar vervoergebruiker is er soms slechter aan toe dan de fietser, als hij/zij al geen fietser is. De Kraaigemstraat heeft één fietspad. Hier valt ons op dat de deksels van putten allemaal midden in het fietspad zijn gelegd. Geen pret. De Beekstraat heeft twee fietspaden als kenmerk maar vanaf de Kraaigemstraat gaat dit over in twee strookjes. Plots is in de Beekstraat, richting dorp, het ene fietspad verdwenen. Hier wordt 50 gereden en dan is een fietspad verantwoord. Richting Assenede moeten we ons weer tevreden stellen met twee fietsstrookjes. Je kunt er niet naast elkaar rijden en gezelligheid is één van de kenmerken van een goed fietspad.
In de Boekhoutestraat worden we aan de school op onze wenken bediend. Fietspad met haag als afsluiting. Jammer genoeg eindigt dit gevoel verder voorbij de school. Fietsers zoeken het daar maar uit.
BOEKHOUTE
De brede Stationsstraat nodigt uit tot snel verkeer. De fietser is er vogelvrij. Zelfs waar het bord 50 staat is er geen fietsvoorziening. Bij de versmalling voor het dorp wordt het zone 30. Het dorp nodigt uit tot snel rijden niettegenstaande die zone 30. Dat doen dan ook een aantal automobilisten die we zagen. Het smalle straatje naar Philippine is deels 30, verder niet meer. Waarom?
ASSENEDE
De Kapellestraat heeft geen fietspad, het Holleken evenmin. Snel ogende straten zonder fietsvoorzieningen. Ook de Veldstraat is breed, zonder fietpad, oogt snel. De Groenijk kent een parallelweg waar ook gefietst wordt. Het loopt over in een spiksplinternieuwe suggestiestrook van enkele tientallen meter. Dan weer niets meer.
We hebben onze ogen uitgekeken in Assenede dorp. Er zijn enkele zijstraten met zone 30 ( Diederikplein bijvoorbeeld) maar het dorp zelf is het niet. In de Diederikstraat kan dubbel geparkeerd worden, maar is voor het fietsen niets voorzien. De weg ligt er kaduuk bij en bemoeilijkt het fietsen. Ook de Sportstraat, de Leegstraat, de Markt munten uit in fietsonvriendelijkheid. Omdat ik mijn ogen niet kon geloven heb ik de trajecten twee maal gereden. Assenede ziet er helemaal niet fietsvriendelijk uit. De Lijn op de Markt gaat mee in de malaise. Er is geen overdekt wachthuisje, laat staan een overdekte fietsstalling.
Via de Molenstraat ( weer niets voor fietsers maar wel 50) verlaten we Assenede.
Conclusie: Deze grote gemeente is ondanks het feit dat de spoorwegbedding een fietspad geworden is en voldoet om een aantal fietsbewegingen af te leiden, zeer fietsonvriendelijk, vooral op zijn verbindingswegen maar ook in de dorpskommen. Hier en daar zijn ingrepen gebeurd maar dat is toch onvoldoende om van een fietsvriendelijke gemeente te spreken. De dorpskom van Assenede maakt een troosteloze indruk waar de fietser zeker niet welkom is.
ERTVELDE
De Achterstraat is vernieuwd en uitgerust met 2 fietspaden. Die gaan over in fietsstrookjes naar het dorp. De Holstraat heeft geen fietspaden.
In Ertvelde dorp wacht ons de voor fietsers levensgevaarlijke rotonde. De Eeklostraat kent een deel zone 30 aan de school, de Pastorijstraat heeft geen fietsvoorziening maar naar Gent kleurt de hemel blauw. We vinden er twee uitstekende aanliggende fietspaden, die jammer genoeg aan het eind van het dorp overgaan in 2 strookjes op een weg waar 70 per uur mag worden gereden. Onverantwoord.
KLUIZEN
Naar Kluizendorp via de Oude Burggrave. Weer de strookjes op een vernieuwde weg waar snel kan worden gereden. Tot in Kluizendorp waar het smalle deel van de Kluizendorpstraat een zone dertig is.
WIPPELGEM
De doorgangsweg in Wippelgem is voorzien van 2 aanliggende fietspaden in een 50 km zone. We worden bijna overhoop gereden door een vlammende bromfiets. In het dorp zelf zijn 2 aanliggende fietspaden, met deksels in het midden, maar eens Wippelgem door moeten we het weer stellen met de 2 strookjes.
EVERGEM
Droogte ( 50 km/u) geen fietsvoorzieningen, het smalle gedeelte 30. Kapellestraat ( zone dertig) met fietspad dat eindigt naar dorp toe. Er is daar wel plaats voor dubbel parkeren. Op het dorpsplein doet zich het merkwaardig feit voor dat de zone 30 er eindigt en weer begint op dezelfde plaats. Begrijpe wie kan. Op het Dorpsplein is er gemengd verkeer en zone 30. Tussen Evergem dorp en Sleidinge valt ons op hoeveel zone 30 straten er in Evergem zijn. Een goede zaak maar wordt dit gecontroleerd? De Schoonstraat tussen Evergem en Belzele heeft twee aanliggende fietspaden.
SLEIDINGE
Via Weegse rijden we Sleidinge binnen. Geen fietspad niettegenstaande breed genoeg. Ook de Weststraat is in hetzelfde geval. In het dorp geldt een 50 regel maar zijn geen fietsvoorzieningen. Je voelt je er als fietser vogelvrij. Aan de scholen is er zone 30 maar wie houdt er zich aan? Het rond punt in het centrum is hier ook voor fietsers levensgevaarlijk We rijden Sleidinge uit richting Lembeke over de twee strookjes. Een gewestweg die dringend dient aangepast.
Conclusie
Evergem heeft de bel horen rinkelen maar vind duidelijk de klepel van een fietsvriendelijk beleid niet. De vele zones dertig zijn gelegen in rustige woonstraten en aar het er op aankomt ontbreken belangrijke ingrepen. Het dorp van Evergem is moeilijk te lezen voor ons, fietsers, en nog moeilijker denk ik voor chauffeurs. Gelukkig raast het verkeer naar Gent er niet door het dorp, wat wel in Sleidinge het geval is. Misschien daarom dat Sleidinge voor de fietser zo gevaarlijk is. Daar helpt geen zone 30 aan de school aan.





|