VOETBALCLUB S.K. DELLE
Sportkring Delle of S.K. Delle werd gesticht in 1943 en sloot op 14 november 1944 aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond onder stamnummer 4151 en met de kleuren geel en blauw.
In het eerste bestuur van S.K. Delle was Jozef Massie voorzitter, Philip Waerzeggers kassier, Jef Lanciers secretaris en Emiel Vandenbosch en Raymond Van Hamme bestuursleden.
Het allereerste voetbalterrein van S.K. Delle lag vooraan in de Oude Hoevestraat en het lokaal was bij Frans Waerzeggers. Een jaar later voetbalde S.K. Delle op een stuk land van Edward Vervoort, dat langs een veldweg lag die de Oude Hoevestraat met de Ellestraat verbond.
Vervolgens kwam het voetbalveld aan het pachthof Perdieus. Ook daar bleef het niet lang, waarna het nieuwe speelveld aan ‘de Zwarte Fles’ kwam. Daarna vond men voor enkele jaren zijn thuishaven op een veld van August Neefs aan de Mechelsesteenweg nabij de pastorij .Na wat omzwervingen kreeg het voetbalveld uiteindelijk vanaf 1953 zijn vaste plaats in de Eikestraat.
In het prille begin was het elftal samengesteld met Gust Volckaerts in doel, verder Michel Otto, Rik Imbrechts, Jef Bisschop, Jules Van den Eynde Germain Neefs, Maurice Saelens, Raymond Versonnen, Jef Neefs Frans Caes en Joris Vanhove.
Nadat de ploeg de eerste twee jaar enkel vriendschappelijke wedstrijden had gespeeld kwam de ploeg vanaf het seizoen 1946-1947 uit in de officiële competie en deed het meer dan behoorlijk. Er waren enkele goede spelers de ploeg komen versterken en hierbij denken we vooral aan Oscar Meurrens, Gustaaf Theys en Frans Hannes.
Zoals bij alle voetbalclubs was het na ieder voetbalseizoen een komen en gaan van spelers. Eind van de jaren veertig kwamen Raymond Pardon, Raymond Merckx, Guillaume Meulemans, Georges Feyaerts en doelman Gustaaf Saelens zich in de kijker spelen.
Na het seizoen 1950-51 vertrok Jef Neefs, wellicht het grootste voetbaltalent dat Delle ooit heeft gehad naar Stade Leuven. Jonge Delle spelers dienden zich aan. Hierbij denken we aan Henri Stroobants, Alfons Van Calster, Gaston Engelborghs, Willy Vander Velde en Florent Poels. Florent Poels zou zich vele jaren verdienstelijk maken binnen de club. Rond 1955 kon Delle de talentvolle Freddy Knaepkens uit Haacht binnenhalen.
Op het eind van de jaren vijftig kwamen vooral spelers uit Wijgmaal het elftal versterken. Enkele namen Louis Anthoon, Jules Anthoon, André Baumans, Ghislain Tobback, Raymond Moelants en Louis Venster. Willy Jossart , die later sportdirecteur van de wielerploeg Watney’s werd voetbalde ook een jaartje bij S.K. Delle. Uit Wilsele kwam Alfons Geeraerts (de lel) om als doelman de kleuren van Delle te verdedigen..
Op bestuurlijk vlak was Germaan Marine jaren voorzitter, Jozef Waerzeggers was in die periode kassier en ook Henri Gordts was vele jaren bestuurslid. Raymond Van Hamme, die reeds van bij de oprichting in het bestuur was, is al die jaren S.K. Delle trouw gebleven en zou later van de Koninklijke Belgische Voetbalbond de hoogste bondsonderscheiding ontvangen voor meer dan 35 jaar onafgebroken bestuurslid.
De burgemeesters Englebert Van Hamme en Albert Devue waren achtereenvolgens erevoorzitters van de club.
In jaren 60 kwam het sportieve hoogtepunt van de vereniging.
In 1962 werd Miel Pattijn secretaris van S.K. Delle. Met de komst van Miel Pattijn veranderde er heel wat. Miel zorgde ervoor dat veel Congolese studenten die aan de Leuvense Universiteiten studeerden ook aan sport konden doen. Onder hen waren er heel wat die behoorlijk tegen een bal konden trappen. We willen dan ook enkele namen in herinnering brengen. Hierbij denken we aan Paul Mbiombi, Diolo Konbo, doelman Jean Makoko, Albert Mupenda, B. Boelangandi, Jean Kilosho, Nicolas Fataki, Pierre Kuigwabidi en Edward Kasongo.
Miel Pattijn was erg ambitieus en wilde met S.K. Delle hogerop. In Delle kwam een sterke groep jonge voetballers naar voren met Michel Vandenberghe, Raf Vanvlasselaer, Paul Caes, Jos Piot, Michel Waerzeggers en Theo Neefs en later ook Englebert Van Hamme, Henri Simonart en Jules Laeremans. Bovendien kwamen nog uit de jeugdploegen Constant Costers en Maurice Rogge uit Winksele en doelman Julien Saelens. Samen met de ervaren spelers als André Verboven en Florent Poels en met de versterkingen van Lucien Massie uit Wijgmaal, André Belmans uit Schaffen en Herman De Belder van S.K. Lierse kreeg S.K. Delle in die jaren een zeer sterk elftal, dat onder leiding van “kapitein” André Verboven vele ploegen in het zand deed bijten. In het seizoen 1965-1966 werd met deze ploeg de kampioenstitel nipt gemist en ook in de eindronde met de tweede gerangschikten uit de andere reeksen werden de jongens uit Delle tweede. Aangezien er slechts één ploeg promoveerde viel S.K. Delle naast de promotie.
Op het eind van de jaren zestig kwamen in de transferperiode Hugo Vandenbroeck, Louis Dierickx en Raymond Artoos van Sparta Haacht en de gebroeders Wilfried en Elmar Holemans van Rapid Wezemaal naar S.K. Delle.
In de loop van de jaren zeventig kwamen weer nieuwe spelers op het voorplan. Uit Delle zelf denken we aan Jos Caes, Luc Neefs, Alfons Baert en later John Vanhove en François Van Calster. Als doelman hadden we toen Marcel Geeraerts. Van Olympia Haacht kwamen Willy Van Horenbeeck, Marcel Van Loo en Roger Devroe, Walter Saey, Eric De Ceulenaer,Flor Laenen waren de andere aanwinsten. Dolf Willems de vroegere Rotselaar vedette werd speler-trainer.
In de daarop volgende jaren werden spelers aangetrokken zoals Achiel De Wachter en Jos Geypen. Ze werden in de ploeg aangevuld door Gilbert Geeraerts, Danny Hoeylaerts, Luc Engelborghs, Hubert Engelborghs, Stefan en Patrick Sweeck, Axel Knaeps en als vedette van de ploeg mogen zeker Michel Deroost niet vergeten. Emile Felix uit Hever werd als doelman aangeworven.
Op bestuursvlak werd Roland Deleus secretaris. Roland zou sterk ziin stempel drukken op een aantal grote organisaties van S.K. Delle. Hierbij denken we aan een optreden van Will Tura in een reuzentent, alsook de feestavond met Walter Capiau. Zijn organisatie van de kaarttornooien met ‘een auto’ als eerste prijs lokten veel kaartspelers naar Winksele-Delle.
In de loop van de jaren tachtig begon het wat minder te gaan met S.K.Delle.
Op 1 juli 1986 kwam het dan tot een fusie tussen Olympia Wijgmaal en S.K. Delle.
Tot spîjt van vele voetballiefhebbers verdween in Delle een vereniging die toch meer dan 40 jaar in de Delse samenleving niet was weg te denken.
20-01-2012 om 00:00
geschreven door Jozef
Categorie:Sport - Voetbal
|