ENGELBERT VAN HAMME
Engelbert Van Hamme werd geboren te Sterrebeek in 1892
Na zijn huwelijk met Eliza Cludts kocht hij kort voor de eerste wereldoorlog in 1914 de bloemmolen met drijver en petroleummotor van Alfons Haven aan de Mechelsesteenweg. Hij werd zelf maalder-handelaar in Delle. Deze maalderij bestond uit een tarwemolen, een roggemolen en een haverpletter.
Hij was ook oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog en ontving talrijke eretekens.
Engelbert Van Hamme heeft vele jaren een belangrijke rol gespeeld als vertegenwoordiger van Delle in de gemeente Winksele.
Engelbert Van Hamme deed voor de eerste keer mee aan de gemeenteverkiezingen in 1932. Hij stelde zijn kandidatuur op een lijst die vooral de Delse belangen verdedigde.
Bij deze verkiezingen die doorgingen op 9 oktober 1932 kwamen 4 lijsten op: de lijst van de toenmalige burgemeester Jan Baptist Smets die met 400 stemmen, 4 zetels zou halen, een lijst van schepen August Jult die met 370 stemmen eveneens 4 zetels zou halen, de lijst van Engelbert Van Hamme behaalde 148 stemmen en daardoor werd hij als enige van die lijst verkozen en tenslotte nog een eenmanslijst van August Van Aerschot die 41 stemmen haalde.
Het werd dus een 4-4 zetel verhouding en Engelbert Van Hamme sloot een coalitie met Jan Baptist Smets die daardoor burgemeester bleef. Engelbert Van Hamme werd schepen van openbare werken. Emiel Maes uit de Potestraat was een van de gekozenen bij de lijst van Smets
Johanna Maria Van Muylder die toen op de lijst van Engelbert Van Hamme stond was de eerste vrouw die in Winksele op een lijst opkwam. Zij zou echter maar 14 stemmen halen.
In 1938 nam Engelbert Van Hamme opnieuw deel aan de verkiezingen maar nu samen met de lijst van de toenmalige burgemeester Smets.
Bij die verkiezingen van 9 oktober 1938 kwamen weer 4 lijsten op: de lijst van burgemeester Smets werd met 576 stemmen de grote overwinnaar en kreeg 7 zetels in de gemeenteraad. Er was ook nog de lijst van schepen Felix Vervoort die met 153 stemmen, 1 zetel zou halen.
Dan was er nog een lijst van “de dolle mina’s” die hoofdzakkelijk uit vrouwen van Delle bestond en die 187 stemmen zouden behalen en met Rosalie Servranckx 1 zetel kregen toegewezen. Tenslotte was er nog de eenmanslijst van Corneel Rochette die slechts 31 stemmen kreeg.
Jean Baptist Smets werd opnieuw burgemeester en Engelbert Van Hamme bleef schepen van openbare werken. Bij die verkiezingen werd op lijst van burgemeester Smets ook Emiel Maes uit de Potestraat opnieuw gekozen.
Door de Tweede Wereldoorlog gingen er pas opnieuw verkiezingen door in 1946. Op 24 november 1946 stonden drie lijsten tegenover elkaar: de Katholieke lijst van burgemeester Jan Baptist Smets met uit Delle Engelbert Van Hamme, Emiel Maes, Jozef Lanciers (Jef Put) en Philip Waerzeggers. De ingenieur Joseph Kelecom was lijsttrekker van een lijst Gemeentebelangen en een eenmanslijst van Felix Vervoort.
Het werd zeer spannend want de lijst van burgemeester Smets won de verkiezingen met 505 stemmen tegen 498 stemmen voor de lijst van Joseph Kelecom. Felix Vervoort behaalde 72 stemmen en dat was niet genoeg om een zetel te behalen.
Daardoor kreeg de lijst van burgemeester Smets 5 zetels toegewezen en deze van Kelecom 4 zetels. Jef Lanciers behaalde, als nieuwkomer in politiek, met 146 voorkeurstemmen het hoogst aantal stemmen.
Jan Baptist Smets werd echter opnieuw burgemeester. In de stemming voor het ambt van eerste schepen kreeg Engelbert Van Hamme 5 stemmen tegen 4 stemmen voor Jef Lanciers.
Burgemeester Smets overleed op 10 januari 1948 en als eerste schepen werd Van Hamme voorgedragen als burgemeester. Op 10 mei 1948 werd hij bij Koninklijke Besluit burgemeester van Winksele.
Bij verkiezingen van 1952 stonden twee lijsten tegenover elkaar. De lijst van burgemeester Van Hamme ( de Katholieke lijst) en de lijst van Joseph Kelecom.
Op de lijst van Engelbert Van Hamme stond ook hoogleraar Albert Bruylants (als lijsttrekker) uit Winksele en uit Delle, Jef Lanciers, Frans Peeters en Felix Van Hove. Op de lijst van Kelecom stonden uit Delle, Alfons Engelborghs, Filip Waerzeggers, Jozef Bosmans en Jozef Grauwels.
De lijst van Bruylants-Van Hamme behaalde de overwinning met 608 stemmen, goed voor 5 zetels. De lijst van Joseph Kelecom behaalde 557 stemmen, goed voor 4 zetels.
Engelbert Van Hamme had 201 voorkeurstemmen gekregen en Albert Bruylants had 82 voorkeurstemmen. Engelbert Van Hamme werd dus voorgedragen als burgemeester. (Er was vooraf een afspraak gemaakt dat de persoon met de meeste voorkeurstemmen zou voorgedragen worden)
Na heel wat interne politieke verwikkelingen werd hij toch niet herbenoemd tot burgemeester. In een van de vergaderingen sloot Jef Lanciers bij de verdeling van de schepenzetels zich aan bij de oppositie en werd hoogleraar Albert Bruylants voorgedragen als burgemeester.
Daardoor ontstond er ook een tegenstelling tussen Bruylants en Van Hamme wegens woordbreuk. Albert Bruylants zou burgemeester benoemd worden en Kelecom en Lanciers schepen.
Deze tegenstelling zou zijn gevolgen hebben in de verkiezingsstrijd van 1958.
Engelbert Van Hamme kwam in 1958 op met een eigen “neutrale lijst”. Op deze lijst stonden van Delle ook Emiel Maes, Donny Ooms en Germaan Marine maar ook Filip Poels ,Albert Devue en Jan Servranckx uit Winksele.
Albert Bruylants kwam op met een lijst “Gemeentelijke Welvaart”. Op deze lijst stonden uit Delle, Frans Peeters, August Perdieus en Achille Ooms en uit Winksele Theophiel Poels.
Tenslotte kwam er nog een onvolledige lijst van de Socialisten op.
De lijst van Engelbert Van Hamme won de verkiezingen met 518 stemmen tegen de lijst van Albert Bruylants met 498 stemmen. De lijst van de Socialisten behaalde 121 stemmen.
De lijst Van Hamme kreeg 5 zetels toegewezen. Naast Engelbert Van Hamme werden Filip Poels, Jan Servranckx, Albert Devue en Emiel Maes gemeenteraadsleden. De lijst van Albert Bruylants kregen 4 zetels toegewezen naast Albert Bruylants, werden Frans Peeters, Maurice Buelens en Theophiel Poels verkozen. Theophiel Poels moest echter ontslag nemen omdat zijn broer Filip Poels bij de meerderheidslijst ook gekozen was en hij werd bij de oppositie vervangen door José Duchesse.
Filip Poels overleed echter een paar maanden later en werd in de meerderheid als gemeenteraadslid vervangen door Donny Ooms.
Deze keer werd Van Hamme opnieuw benoemd tot burgemeester. Jan Servranckx en Albert Devue werden schepen. Op 29 mei 1959 werd Engelbert Van Hamme plechtig ingehuldigd met een kleurrijke stoet die door Delle en Winksele trok.
Bij de verkiezingen van oktober 1964 kwamen er twee lijsten op.
De lijst van burgemeester Van Hamme met ondermeer uit Delle: Emiel Maes, Donny Ooms en Germaan Marine en uit Winksele Jan Servrancks, Albert Devue, Petrus Van Aerschot en Jules Stroobants. Op de tweede lijst was Theophiel Poels uit Winksele lijsttrekker. Op deze lijst stonden van Delle August Perdieus, August Neefs, Gust Goossens en Raymond Waerzeggers en uit Winksele ondermeer Pierre Libens.
De lijst van Engelbert Van Hamme won met 726 stemmen goed voor 6 zetels. De lijst van Theophiel Poels haalde 428 stemmen goed voor 3 zetels.
Naast Engelbert Van Hamme, werden Jan Servranckx, Albert Devue, Jules Stroobants, Donny Ooms en Petrus Van Aerschot als raadsleden gekozen.
Bij de andere lijst werden Theophiel Poels, August Perdieus en Pierre Libens gekozen.
Engelbert Van Hamme werd opnieuw benoemd als burgemeester en Albert Devue en Jan Servranckx werden schepen.
Op 18 november 1969 overleed Engelbert Van Hamme op 77-jarige leeftijd. Eerste schepen Albert Devue volgde hem op als burgemeester. Donny Ooms werd schepen.
18-02-2012 om 00:00
geschreven door Jozef
Categorie:Politiek
|