De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    25-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is het GI-dieet en is het gezond?

    Bij de uitleg over het tarwevrije dieet had ik het reeds over het feit dat bewerkte granen niet goed voor ons zijn. Niet alleen bevatten ‘geraffineerde’ koolhydraten minder nuttige stoffen, ze hebben ook een hogere GI. De GI of Glycemische Index is een maat voor de snelheid waarmee de koolhydraten uit een voedingsmiddel in onze bloed terecht komen. Voedingsmiddelen met een hoge GI worden snel verteerd en zorgen dus voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit ziet ons lichaam als een gevaar en gaat daarom heel veel insuline aanmaken. Insuline is een bloedsuikerverlagende stof. Doordat er heel veel van deze stof aangemaakt wordt, zal de bloedsuikerspiegel snel dalen. Hierdoor voelen we ons zwak en gaan opnieuw naar eten grijpen. Door te kiezen voor voedingsmiddelen met een hoge GI gaan we dus meer eten. Bovendien bevorderen insulinepieken de vetopstapeling.

    Voedingsmiddelen met een lage GI veroorzaken geen insulinepiek. Ze worden slechts langzaam verteerd en de suikers komen dan ook maar geleidelijk aan terecht in ons bloed. Hierdoor duurt het veel langer vooraleer we opnieuw naar eten gaan grijpen. 

    Volgens het GI-dieet moet je voedingsmiddelen met een lage GI (volkoren brood, volkoren pasta, de meeste fruitsoorten, peulvruchten, …) verkiezen boven voedingsmiddelen met een hoge GI (wit brood, witte pasta, koeken, frisdrank,…). De basis van dit dieet is goed. De GI van verschillende voedingsmiddelen opzoeken en zonder verder na te denken kiezen voor diegene met de laagste GI is dit niet. Volle melk heeft zo een lagere GI dan magere (volle melk wordt immers trager verteerd), maar is wel een stuk energierijker. Hetzelfde geldt voor volkoren pasta dat wel een lagere GI heeft dan aardappelen, maar wel dubbel zoveel kcal bevat. 

    Kiezen voor voedingsmiddelen met een lage GI is dus een eerste stap in kiezen voor een gezonde voedingsstijl, maar zeker niet de enige. De GI van een voedingsmiddel als maatstaf nemen, kan dan ook verwarrend zijn. Hoewel dit dieet dus voor een groot deel juist redeneert, is het het beste om je er niet eindeloos in te gaan verdiepen, maar gewoon te onthouden dat je best voor vezelrijke, ongesuikerde koolhydraatbronnen kiest.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs