Ben. voor 4 personen: 4 escaloppes eendenlever, 300gr pompoen in blokjes, 1 sinaasappel, 75 gr suiker, peper en zout. Ww: Stoof de pompoenblokjes met het sinaasappelsap en de suiker ongeveer 30 min. Mix met een staafmixer en laat afkoelen. Bak de lever in een pan op een hoog vuur en zonder vetstof. 2 minuten aan de ene kant en 2 minuten aan de andere kant. Breng op smaak met peper en zout. Haal de lever uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveren: neem een diep bord. Leg de afgekoelde confituur midden in het bord. Leg de lever er schuin op. en leg er een stukje geroosterd brood en een klein driehoekje peperkoek bij.
carpaccio van sint jakobsvruchten met een vinaigrette van agrum
voorgerecht voor 4 personen Ben. voor de vinaigrette: 1/2 pompelmoes, 2 appelsienen, 1/2 citroen, peper, zout, chillipoeder, 30 cl olijfolie en 1 advocado. Ben. voor de carpaccio: 400 gr sint jakobsvruchten, zout en peper. Ww: Pel de appelsienen en de pompelmoes. Snij de partjes uit de vliezen. Hou 6 partjes appelsien en 4 partjes pompelmoes apart en snij die in brunoise. Snij de advocado in blokjes. de partjes vruchten mag je mixen en mengen met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met peper en zout en chillipoeder. Voeg er dan de brunoise van de vruchten en de advocado aan toe. Snij de sint jakobsvruchten in fijne plakjes en leg op een bord en kruid met peper en zout. Overgiet met de vinaigrette en laat 30 minuten marineren. Neem een diep bord en leg je sint jakobsvruchten in een cirkel. In het midden van de cirkel leg je wat gemengde sla die je overgiet met de vinaigrette.
Ben: 250gr roggebloem (ook gewone bloem gaat, maar de structuur is toch anders), 1 ei, 15 cl melk, 325 gr honing van oranjebloesem (heb je die niet dan is accacia ook lekker), 8gr bakpoeder, 6gr bicarbonaat, 1/2 kfl kaneelpoeder, 1/2 kfl gember, 1/2 kfl anijspoeder en een mespuntje zout. Ww: Meng de bloem met de bakpoeder, bicarbonaat en de kruiden. Kook de melk, neem dan van het vuur en los de honing en het zout hierin op. Meng de 2 bereidingen en klop er krachtig het ei bij met een klopper. Bekleed je bakvorm ( langwerpige cakevorm) met bakpapier en giet er dan je mengsel erin. Verwarm je oven voor op 170° en laat 40 minuten bakken. Ga met een mes of een prikker in je deeg om te kijken of het genoeg gebakken is (als er geen deeg meer kleeft aan je mes is dit ok). Ontvorm je peperkoek,laat afkoelen en wikkel hem in plastiekfolie en laat een dag rusten onderaan in de frigo. Je kan de peperkoek 2 weken bewaren in het onderste van je frigo.
Lekker in winterse koude dagen met een tasje warme chocomelk!
Ben: 6 blaadjes gelatine, 80 cl vers fruitsap gezeefd en zeste van een halve appelsien, 1 eetl suiker en wat chocolade (druppels of reep die je in stukjes doet) Ww: Week de gelatine in koud water 5 minuten. Kook de fruitsap met de suiker en de zeste. Knijp de gelatine uit en los op in de warme fruitsap, nu niet meer laten koken. Giet je mengsel in de vormpjes en doe er wat chocoladestukjes bij. Laat 2h opstijven de frigo.