Ben: 250gr roggebloem (ook gewone bloem gaat, maar de structuur is toch anders), 1 ei, 15 cl melk, 325 gr honing van oranjebloesem (heb je die niet dan is accacia ook lekker), 8gr bakpoeder, 6gr bicarbonaat, 1/2 kfl kaneelpoeder, 1/2 kfl gember, 1/2 kfl anijspoeder en een mespuntje zout. Ww: Meng de bloem met de bakpoeder, bicarbonaat en de kruiden. Kook de melk, neem dan van het vuur en los de honing en het zout hierin op. Meng de 2 bereidingen en klop er krachtig het ei bij met een klopper. Bekleed je bakvorm ( langwerpige cakevorm) met bakpapier en giet er dan je mengsel erin. Verwarm je oven voor op 170° en laat 40 minuten bakken. Ga met een mes of een prikker in je deeg om te kijken of het genoeg gebakken is (als er geen deeg meer kleeft aan je mes is dit ok). Ontvorm je peperkoek,laat afkoelen en wikkel hem in plastiekfolie en laat een dag rusten onderaan in de frigo. Je kan de peperkoek 2 weken bewaren in het onderste van je frigo.
Lekker in winterse koude dagen met een tasje warme chocomelk!
Ben: 6 blaadjes gelatine, 80 cl vers fruitsap gezeefd en zeste van een halve appelsien, 1 eetl suiker en wat chocolade (druppels of reep die je in stukjes doet) Ww: Week de gelatine in koud water 5 minuten. Kook de fruitsap met de suiker en de zeste. Knijp de gelatine uit en los op in de warme fruitsap, nu niet meer laten koken. Giet je mengsel in de vormpjes en doe er wat chocoladestukjes bij. Laat 2h opstijven de frigo.
Voor 8 personen Op algemeen verzoek mijn eerste recept. En aangezien we in het digitale tijdperk leven leek me dit wel een interessant medium. Ben: 4 eierdooiers, 1 1/2 dl melk, 1/2 stokje vanille,125 gr suiker, 10 gr gelatine (dit is normaal gezien 5 blaadjes), 400gr banaan, 2,5 dl room, wat druppels citroensap. 100 gr chocoladedruppels (of een reep die je in stukjes breekt) en een weinig melk (10cl) Ww: * Laat de gelatine weken in koud water. * Klop de eierdooiers met de fijne suiker. * Laat de melk net opkoken met het vanillestokje, die je doormidden hebt gesneden en haal er dan het stokje uit. * Giet je mengsel van ei en suiker bij de melk en laat nog warmen tot 70° maar niet meer opkoken. * Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en los die op in het mengsel van ei, melk en suiker. * Snij nu pas je bananen in schijfjes en besprenkel met wat citroensap(om het bruin worden tegen te gaan) terwijl je melkmengsel wat afkoelt. * Doe je bananen in de blender samen met je melkmengsel en mix tot je een egaal mengsel hebt. * Klop je room op en spatel dit onder je massa. * Doe dit in kleine glazen schaaltjes of bekertje. Zet je bavarois in de frigo en laat 1h opstijven. * smelt je chocolade au bain marie in de melk en giet de chocolade over je bavarois. Laat nog 1 h verder opstijven in de frigo. Voor de versiering kan je nog een toefje slagroom en een vers muntblaadje of een chocoladekoffieboontje opleggen. * Wil je er een taart van maken. Neem dan een springvorm en smeer die in met slaolie (om nadien je taart beter uit de vorm te krijgen). Maak een bodem van biscuitdeeg of maderakoekjes en giet daar je mengsel over. Je kan dit dan afwerken met een laagje chocolademousse. En versieren met toefjes slagroom en schijfjes banaan.