Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
29-05-2011
Patersmarkt Izegem 29 mei 2011
Op zondag 29 mei 2011 vindt de 26ste editie plaats van de Izegemse Patersmarkt waar ik als belleman verstek heb moeten laten gaan vanwege een activiteit in Haasrode. (Zie http://www.patersmarkt.be/)
Op zaterdag 28 mei vierden ze in de Basisschool 'Windekind' in Rumbeke hun jaarlijkse schoolfeest.
Van 08u00 tot 17u00 was er de rommelmarkt in de Blinde Rodenbachstraat, om 12u00 het Kip- en Rib Festijn en om 14u00 was er de speciale attractie 'STERREN OP DE DANSVLOER' met optredens van leerlingen èn leerkrachten.
Ik werd als belleman uitgenodigd om er naast de Roeselaarse Schepenen Henk Kindt (feestelijke evenementen) en Chris Declerck (cultuur) in de jury plaats te nemen.
Doorlopend waren er drankkraampjes en een zonneterras op de parking. (lees er alles over op http://www.bsrumbeke.be/)
Nieuw kostuum en nieuwe kaarten voor Veurnse Belleman
Joris Goens, de Veurnse Belleman, steekt in het nieuw.
Als erkenning voor zijn niet aflatende inzet als toeristisch ambassadeur voor de stad Veurne en omdat hij voor de vijfde maal op rij Belgisch kampioen was geworden,
mocht de Belleman zich een nieuw kostuum laten aanmeten. Tegelijk liet de stad ook de nieuwe Bellemankaarten aanmaken.
De Belleman mocht bij de opening van het nieuwe bezoekerscentrum eind april voor het eerst zijn nieuw uniform aantrekken.
Het vakwerk van de firma Arzoni uit Zellik die gespecialiseerd is in dergelijke ‘veldwachters’-uniformen mag gezien worden.
‘Zowel het kostuum als de kepie zitten als gegoten. Puik maatwerk’, glunderde een terecht fiere Belleman Joris Goens.
VEURNE - Joris Goens, de Veurnse Belleman, steekt in het nieuw. Als erkenning voor zijn niet aflatende inzet als toeristisch ambassadeur voor de stad Veurne en omdat hij voor de vijfde maal op rij Belgisch kampioen was geworden, mocht de Belleman zich een nieuw kostuum laten aanmeten. Tegelijk liet de stad ook de nieuwe Bellemankaarten aanmaken.
De Belleman mocht bij de opening van het nieuwe bezoekerscentrum eind april voor het eerst zijn nieuw uniform aantrekken. Het vakwerk van de firma Arzoni uit Zellik die gespecialiseerd is in dergelijke ‘veldwachters’-uniformen mag gezien worden. ‘Zowel het kostuum als de kepie zitten als gegoten. Puik maatwerk’, glunderde een terecht fiere Belleman Joris Goens.
Ook dit jaar heeft het stadsbestuur opnieuw Bellemankaarten uitgegeven. Aan de voorzijde prijkt de Belleman in vol ornaat samen met enkele mooie beelden van de stad en omgeving. Aan de achterzijde een overzicht van de evenementen waarop de Belleman tijdens de komende zomer zijn opwachting zal maken. De kaarten kunnen afgehaald worden op de dienst toerisme, Grote Markt 29.
Ook dit jaar heeft het stadsbestuur opnieuw Bellemankaarten uitgegeven. Aan de voorzijde prijkt de Belleman in vol ornaat samen met enkele mooie beelden van de stad en omgeving. Aan de achterzijde een overzicht van de evenementen waarop de Belleman tijdens de komende zomer zijn opwachting zal maken. De kaarten kunnen afgehaald worden op de dienst toerisme, Grote Markt 29.
Als erkenning voor zijn niet aflatende inzet als toeristisch ambassadeur voor de stad Veurne en omdat hij al voor de vijfde keer op rij Belgisch kampioen was geworden, mocht de Veurnse Belleman Joris Goens zich een nieuw kostuum laten aanmeten. Het vakwerk van de firma Arzoni uit Zellik, gespecialiseerd in dergelijke ‘veldwachters’-uniformen mag gezien worden. ,,Zowel het kostuum als de kepie zitten als gegoten. Puik maatwerk,’’ glunderde de fiere Belleman. Joris Goens zal in zijn nieuwe uitrusting het hele land en zelfs het buitenland rond trekken om er te vertellen hoe mooi Veurne wel is.
Ook dit jaar geeft het stadsbestuur weer Bellemankaarten uit. Op de voorzijde prijkt de Belleman in vol ornaat, samen met enkele mooie beelden van de stad Veurne en de omgeving. Op de achterzijde staat een overzicht van de evenementen waarop de Belleman komende zomer zijn opwachting zal maken. De kaarten kunnen afgehaald worden op de dienst toerisme, Grote Markt 29 in Veurne.
Tulip Time Towncrier Tournament Holland / Michigan 13 mei 2011
Ik heb een klein
berichtje ontvangen vanuit Amerika, alwaar enkele van onze leden deelnemen
aan het concours wat
verbonden is aan het "Tulip Festival" in Holland, Michigan, de stad
van ons
medelid omroeper John
Karsten.
De uitslag is als volgt:
Lydia v.d. Ruit 10e Gerard Kuijper 9e Marco van Avermaete 8e Wim de Smit 6e
Wel moet vermeldt worden
dat Wim de Smit de tweede prijs heeft gekregen voor best geklede omroeper. De opbrengst was 50
dollar, die gelijk meester zijn gemaakt door de aanwezige omroepers.
Tijdens de lentekoopjes dit weekend, kregen de bezoekers uitgebreid de kans om kennis te maken met alles wat
Lommel te bieden heeft op winkel- en horecavlak. De handelaren plaatsten kraampjes waar men ongelofelijke
koopjes kon doen. Voor de allerkleinsten was er animatie voorzien en waren er tal van 'goodiebags' voor de
winkelende dames.
Op zaterdag 7 mei zorgden de 'Borderline Pipes and Drums' uit Antwerpen voor de muzikale sfeer in het
verkeersvrijecentrum.
De groep is ontstaan rond de eeuwwisseling en heeft van bij het begin gekozen voor de
blauw-groene kleuren van de tartan 'Modern Douglas'. De artistieke leiding ligt in de handen van Pipe Major
Robert De Roost en 'leading dancer' Debbie Verschueren.
Thevens vierde het stadsbestuur van Lommel diezelfde dag ook haar wielerheld Johan Vansummeren, winnaar van Parijs-Roubaix 2011. Na een korte officiële zitting in het Raadshuis om 18.30u, organiseerde de stad aansluitend een drink voor de bevolking en de sympatisanten op het marktplein, waar men Johan persoonlijk ook kon feliciteren. En we vergeten natuurlijk zijn Jasmientje niet, want die gaat trouwen met die coureur !
En op zondag 8 mei was er de 1ste Internationale Lommelse Dweilorkestendag met 4 podia en goed voor een 250 muzikanten. En er waren prijzen te winnen : twee groepen van telkens 3 professionele muzikanten vormden een jury. Anderzijds kon de bevolking met een stembiljet zijn stem uitbrengen en aldoende hun favoriete orkestje aanduiden (zie verder). De volgende groepen hebben hun deelname alvast bevestigd: - Heavy Hoempa (Uden, Nederland) - Krankjorum (Eersel, Nederland) - Teute mè Leut (Hamont) - Blazerij Smarteez (Eindhoven, Nederland) - Happy Best (Best, Nederland) - De Eindhoveniers (Veldhoven, Nederland) - PIAS (Eindhoven, Nederland) - De Phillies (Helmond, Nederland) - High Mierd Band (Hoge Mierde, Nederland) - De Hurkers (Eindhoven, Nederland) - Dik d’r Neffe (Maarheze, Nederland) - James Overlast (Eersel, Nederland) - Toeternietoe (Hasselt)
Meegenietend van het feestgedruis plaatste ik tussen de serenades door mijn sponsor- roepen. Een verslag...
En zoals gebruikelijk, maakte ik er, als ambassadeur van mijn gemeente, de groeten over van mijn stadsbestuur en de Izegemse bevolking aan de heer burgemeester Peter Vanvelthoven.
De fotoreportage van die huldiging is van Monique Bogaerts, Lommels stadsfotografe en kun je bekijken op http://www.pbase.com/zippo/huldigingsummi En Johan had z'n handen vol met handtekeningen uitdelen...
Op zondag was er dan die 'Lommelse Dweildag', een organisatie van 'De Oelewappers'.
Dat hield in dat vanaf 13.00u het stadscentrum overspoeld werd met al te gekke orkestjes, al dan niet professioneel, maar die wel aardige stukjes muziek ten berde brachten. Er waren 11 kapellen die elk drie keer 20 minuten zouden optreden op 4 verschillende podia.
Als afsluiter zouden de muzikanten dan nog om 18.00u een slotserenade geven. Bovendien konden de bezoekers nog eens genieten van een grote rommelmarkt, alwaar ik nog een 'koopje' deed ten gunste van mijn verzameling bellen...
Een 'kamerbelletje' met alles erop en eraan : veertje, kettingkje, haakje,...
Temse is een van de weinige Vlaamse gemeenten die een belleman heeft. Op 19 juni 1998 werd Gerard Vercauteren (°Temse 11.06.1944) officieel aangesteld als belleman. Meer dan 40 jaar nadat Temses laatste omroeper -Hypoliet Van Haevre- actief was, nam hij daarmee opnieuw de draad op van een functie die ooit een absolute noodzaak vormde voor de informatieverstrekking aan de bevolking.
De belleman, die in de regel oproept in opdracht van het gemeentebestuur, kondigt feestelijkheden, toeristische en culturele manifestaties aan : zijn vaste aankondigingsplaats is de wekelijkse vrijdagmarkt in Temse-centrum, maar in functie van de aankondiging is hij ook op andere plaatsen actief.
Gerard is lid van de Gilde van bellemannen vh Europese Continent, de Eerste Vereniging voor Stads- en Dorpsomroepers Nederland en de Engelse Ancient and Honorable Guild of Town Criers. Hij is dan ook een veelgevraagde gast ver buiten zijn stadsgrenzen.
De Gooikse belleman Wim Beeckmans(63) kreeg zopas van de gemeente Gooik een nieuw kostuum. De kostprijs bedraagt 1.500 euro, het vorige kostuum was tot op de draad versleten.
Het was burgemeester Michel Doomst(CD&V) die in 2006 Wim Beeckmans aansprak om belleman te worden. “Ik had hem al enkele keren horen roepen en hij had zo een galmende stem dat hij de geknipte kandidaat was om onze belleman te worden”, sprak burgemeester Doomst.. “Daarom vroegen wij hem om in navolging van onze champetter vroeger, bepaalde gemeentelijke activiteiten op te luisteren als belleman. Ik moet zeggen hij doet dit uitstekend , zodat wij dan ook met alle plezier hem een nieuw kostuum schenken”, zei Doomst.
“Het heeft even geduurd vooraleer ik het nieuwe kostuum aanhad, maar in de toekomst zal dit wel gemakkelijker gaan”, lachte Wim de belleman. “Mijn vorig kostuum was dringend aan vervanging toe. Normaal ga ik per jaar op een veertigtal plaatsen mijn ding doen, met dit nieuwe kostuum ga ik nog meer opvallen. Ik heb even uitgerekend, mijn vorig kostuum kostte 4 eurocent per inwoner per jaar, dit nieuwe kostuum is nog zuiniger en kost slechts drie eurocent, voor deze Gooikse Rubens” grapte Wim met zijn gekende luide stem.
GOOIK - De Belleman van Gooik heeft van de gemeente een nieuw kostuum gekregen. Wim Beeckmans (63) werd vier jaar geleden door het gemeentebestuur van Gooik gevraagd om Belleman te worden. Voor hem werden alle feestelijke activiteiten aangekondigd door de champetter. 'Zijn eerste kostuum, in zwart en wit, was versleten. Daarom hebben wij hem een nieuw geschonken. Het rode kostuum kostte 1.500 euro', vertelt burgemeester Michel Doomst (CD&V). Wim Beeckmans is in zijn nopjes. 'Met dit rode kostuum met gouden knopen zie ik er veel indrukwekkender uit en zal mijn stem nog luider klinken', zegt hij.
Voor de 33ste editie van de Mesense carnavalstoet werd er tegen 14.00u verzamelen geblazen in het plaatselijke ontmoetingscentrum, waar de verschillende figurantengroepen zich aan het klaarmaken waren voor de stoet. Hier de Roeselaarse 'Dolle Dolfijntjes' met een parodie op het programma 'Mijn Restaurant'...
Hun t-shirts spreken boekdelen... (gesponsord door restaurant De Historic in Dadizele)
Vier zussen op een rij ! Van links naar rechts...: - Yana, Mini-prinses van de OVH Blauwe Masker/Poperinge - Kyara, Jeugdprinses van Mesen - Melissa, Juniorprinses van Mesen - Stefanie, Prinses van Mesen Stefanie Laleman uit Watou werd voor de tweede keer Prinses en reikt nu reeds naar het kroontje van Keizerin !
Laat ik er meteen bijvertellen dat de capes handmatig gemaakt werden door 'de motor achter det carnavalgebeuren in Mesen', Myriam.
Na de drink in het OC ging het richting Au Faubourg d'Armentières waar de groepen zich verzamelden voor de stoet.
De fanfare 'Hoger Op' uit Woumen (fanfare.hogerop@hotmail.com)
Aanstelling carnaval-prins Mesen zaterdag 16 april 2011
De afspraak was gemaakt in brasserie Au Faubourg d'Armentières waar Elise en Doris de gasten verwelkomden. In afwachting van het muziekkorps, die de groep voor de feestelijkheden naar het Ontmoetingscentrum zou brengen, werd er al eens een glas gedronken...
De muzikale escorte bestond uit Het Kliekske uit Bredene.
In de feestzaal zaten er al tal van prominenten en vertegenwoordigers van diverse carnavalordes : de Kandeeleters uit Menen...
De delegatie van Prinses en Prins van Belgie en hun eregarde en hofmaarschalk... met vooraan de secretaris-generaal van de Westvlaamse Carnavalvereniging Eric Schoutteet...
De Roeselaarse afvaardiging van Het Driegestern van Centrum Belgie... met vooraan Regio-voorzitter voor de Westvlaamse carnavalvereniging Kust Oost en Prins van Westvlaanderen Camiel Beckenbach
De afvaardiging van FEN-Vlaanderen...
De afvaardiging van het Roeselaarse Stedelijke Rodenbach Carnaval Comite...
Met de openingsspeech van burgemeester Sandy Evrard (in aanwezigheid van de OCMW-voorzitter en zijn Schepen van Feestelijkheden) konden de vereremerkingen beginnen en werd voorzitter van de Mesense Dikkoppen Ghislain al meteen tot Keizer Maantje geslagen... op zijn knieën !
Het was in Mesen trouwens de viering van 3x11 jaar carnaval (voor ingewijden een magisch getal) en voor deze 33ste verjaardag kreeg de Orde van de Dikkop een speciale plakette van de Federatie van Europese Narren/Vlaanderen. Als je bedenkt dat dit een tweejaarlijkse aangelegenheid is, dan zijn ze hier in Mesen al 66 jaar bezig !
Van de Carnaval Federatie Westvlaanderen kreeg Ghislain ook onderstaande '3x11'-plakette.
En ja... Miriam, de rechterhand en levensgezel van Keizer Ghislain had voor een lentegevoel gezorgd en voor boeketjes meiklokjes uit haar tuin gezorgd. En dit op 16 april !!!
Ook ik werd nog eens in de bloemetjes gezet voor mijn aandeel in het carnavalgebeuren in Vlaanderen en werd door de Provinciale Secretaris van FEN Vlaanderen Georges Braeye vereremerkt met de jaarorde van de Federatie van Europese Narren.
Vandaag was ik een van de eregasten op de receptie van de Mesense Carnaval Orde van de Dikkop. Ja... Mesenaars noemen ze 'dikkoppen' en dat hebben ze te danken aan de speciale vorm van hun St Niklaaskerktoren !
En zodoende heet de lokale carnavalsvereniging dan ook 'CV De Dikkop'.
Een dertigtal genodigden werden er in de bloemetjes gezet voor hun blijvende inzet voor het carnaval en kregen uit de handen van Voorzitter Ghislain (thevens 'Keizer van Mesen') een wondermooie oorkonde en de nieuwe Orde-medaille (beide ontwerpen van medewerker-fotograaf Philippe Braem). Let op het kleine belleman-zegeltje die hij er speciaal aan toevoegde voor mij...
Dimitri was in zijn nopjes vanwege de grote opkomst
Even poseren met de 'staf' van de carnavalsvereniging De Daffy's
En natuurlijk moest hij nogmaals zijn lijflied zingen.
Daar ontmoette ik ook nog eens het Prinsenkoppel Griet De Decker en Jurgen Van Rie uit Adegem die mijn hun pin overhandigden. Waarvoor dank !
Wat ik ook heb bijgeleerd (na al die jaren !) dat er niet alleen een groot verschil is in de modellen van de narren-steken, maar ook de aankleding ervan is belangrijk. Zo dragen kandidaat-prinsen twee fazantenstaartpluimen op hun hoofddeksel, gevestigde prinsen dragen er drie en drievoudige prinsen met de status van 'keizer' mogen er vier dragen. Als die keizer dan nog eens voorzitter is van zijn carnavalsvereniging, mag hij er een vijfde pluim bijdragen (zoals Ghislain van Menen)
of een gewatteerde bovenrand (zoals bij de prins derde leeftijd Oostende hieronder)
François De Schouwer is sinds 1990 bellenman van Mechelen. Over drie jaar geeft hij er de brui aan. Een opvolger voor dit folkloristische beroep is er nog niet. Het heeft voor De Schouwer tien jaar geduurd voordat hij de erkenning van de stad Mechelen kreeg. Volgens de bellenman was het een politiek spelletje. Nu is hij het al twee decennia en in al die jaren maakte hij genoeg mee. De 67-jarige zit vol verhalen. Een portret van François De Schouwer
...een fotografisch eerbetoon aan de-man-met-de-bel, die feesten en evenementen al klingelend inzet: François de Schouwer!
(foto: Jan Smets - bij de aankomst van de historische postkoets Parijs-Leipzig) (foto: Jan Smets - den Belleman samen met Opsinjoorke...)
(foto: Jan Smets - den Belleman als Sinte-Mette...)
(foto: Jan Smets - ...met de keizer himself: Swa met Rudi Demets...)
(foto: Jan Smets - ...met de kapitein van de 'Malinska' op de Vismarkt, bij de feestelijkheden rond de eerste maatjes...)
'Boeren, burgers en buitenlui…', zo klinkt de krachtige stem van Piet Schuijn door de historische Hattemse binnenstad. Tijdens het Primavera Lentefestival op zaterdag 16 april zal de Hattemer officieel als stadsomroeper worden geïnstalleerd door burgemeester Jan Willem Wiggers.
Tijdens het Dikke Tinne festival, vorig jaar, werd Schuijn gevraagd te fungeren als Stadsomroeper : ,,Dat was erg leuke ervaring. De reacties vanuit het publiek waren positief. Dat gaf voor mij de doorslag om te reageren op de oproep van voormalig stadomroeper Dries Jonker.'' Vooral de promotie van 'zijn' stad Hattem is een aspect wat Schuijn aanspreekt in zijn rol als stadsomroeper : ,,Dankzij de inspanningen van RondUit Hattem heeft Hattem opnieuw een stadomroeper. Het is een goede aanvulling op de evenementen en de toeristische promotie van Hattem. Je bent als stadsomroeper het visitekaartje van de stad. Hattem is voor mij een prachtige stad waar ik al 41 jaar woon en 32 jaar lang een zaak heb gehad. Ik ben geboren in de binnenstad van Elburg. In Hattem woon ik weer in de binnenstad, daar voel ik me thuis. Ik heb veel zin om deze mooie stad te promoten in de breedste zin van het woord'', aldus de kersverse enthousiaste 61 jarige stadsomroeper.
Piet Schuijn is toegetreden als aspirant lid van de gilde van de Eerste Vereniging Stads- en Dorpsomroepers Nederland. Deze vereniging heeft als doel om het ouderwetse ambacht ,,omroepen'' uit te dragen en te promoten opdat het niet verloren gaat. Evenals de andere leden van de gilde gaat Schuijn gekleed in een prachtig historisch kostuum dat speciaal gemaakt werd door de dames Brem en Ter Haar van de Stichting instandhouding Historische kleding Hattem : ''Het is geweldig wat de dames hebben gemaakt. Naast de evenementen zal ik Hattem vertegenwoordigen op verschillende concoursen die het Gilde organiseert. Na deelname aan 4 concoursen is een stadomroeper volwaardig lid. Tijdens een concours dient een omroeper een verplichte - en een vrije roep uit te voeren. De verplichte roep is een opdracht van de organisator van 2 minuten over een bepaald onderwerp. De vrije roep is ter promotie van de eigen stad. In samenwerking met de Hattemse schrijver Albert ten Cate is een mooie roep over Hattem als' eenen aangenamen oord' gemaakt''. Tijdens de roep worden de stadsomroepers beoordeeld op orginaliteit, algemene indruk en op een duidelijk en goed verstaanbaar verhaal. Piet Schuijn is druk bezig met het organiseren van een stadsomroepersconcours in de Hanzestad, tijdens het Chocoladefestival op zaterdag 8 oktober : ''De voorbereidingen zijn in volle gang. Het beloofd een mooi concours te worden waar zal worden gestreden om de Hattemse Hanzebokaal als wisseltrofee. Voor de doorgang van het concours zijn we nog op zoek naar sponsoren. Ik hoop dat mijn initiatief in de toekomst een vervolg krijgt. Ik ga enthousiast aan de slag als nieuwe stadsomroeper. Zo lang mijn stem dat toe laat hoop ik dat nog jaren te gaan doen'', aldus stadsomroeper Schuijn. Voor meer informatie: www.ronduithattem.nl of pieterschuijn@orange.nl
Poperinge is dol op haar carnaval. De eerste stoet en carnavalsfeesten werden er in al 1867 georganiseerd. Ondermeer door WO I viel dat stil en hervatte de traditie in de jaren 1930. Ook daarna was WO II spelbreker en duurde het tot 1967 tot de studenten van Moeder Bladluis het Keikoppencarnaval in het leven riepen. Keikoppencarnaval bestaat in zijn huidige vorm dus al 45 jaar. Keikoppen is de bijnaam van de Poperingenaars. De oorsprong van deze naam komt van hun hardnekkige strijd voor het behoud van de lakenhandel tijdens een middeleeuwse burenruzie met Ieper. Aan deze bijnaam herinneren o.a. de woonwijk Keikopwijk en het Keimonument op de Grote Markt.
45ste INTERNATIONALE CARNAVALSFEESTEN 1 – 2 – 3 APRIL 2011
ZATERDAG 12 MAART
20u 45ste PRINSCARNAVALSVERKIEZING in Zaal Maeke Blyde
VRIJDAG 1 APRIL
13u30 : 15de KINDERCARNAVALSSTOET in het stadscentrum. 18u00 : Opening CARNAVALSFOOR 19u00 : De “3-STERREN-CAFES” (deel 1)
ZATERDAG 2 APRIL
13u30 : KIDS DISCO (DJ, videowalls, diverse corners,...) zaal Maeke Blyde, Doornstraat 43 (GRATIS TOEGANG) 20u00 : De “3-STERREN-CAFES” (Deel 2) in de deelnemende horecazaken
ZONDAG 3 APRIL 14u30 : Publi-karavaan 15u00 : 45ste INTERNATIONALE CARNAVALSSTOET (Gratis toegang).
Als kers op de taart trekt om 15u de 45ste internationale carnavalsstoet met meer dan 50 groepen door de straten van Poperinge. Heel wat Poperingse groepen zorgen voor sfeer, kleur en carnavaleske taferelen. Aangevuld met het betere werk uit de West- en Oost-Vlaamse carnavalssteden en internationale groepen zorgen zij voor een wervelende stoet. Gratis toegang.
Traject
Het traject ziet er dit jaar als volgt uit : Veurnestraat, Grote Markt, G. Gezellestraat, Bruggestraat, St. Jorisstraat, Ieperstraat, Rekhof, Deken de Bolaan, B. Bertenplein, Hondstraat, Gasthuisstraat en Veurnestraat.
Tribuneplaatsen
Er staan twee tribunes op de Paardenmarkt. Kaarten hiervoor kosten 3 euro en zijn te verkrijgen bij Toerisme Poperinge, Grote Markt 1.
19u00 : “MASCHJER’N” . Honderden gemaskerden en andere verklede feestneuzen zorgen voor de typische Poperingse carnavalssfeer in het stadscentrum.
20u30 : KEIKOPPENVUURWERK
Een desolaat gezicht : de heraanleg van de Grote Markt van Poperinge.
Juist op tijd om de Keibloazers te escorteren naar de plek van samenkomst wqaar de Prinsengarde de wagen opwachtte voor het afhalen van de nieuwe Prins.
Prins 2010 Michiel nog eens voor de laatste keer op kop...
Onderweg werd er stevig meegezongen met de loeiharde muziek die uit de boxen kwam.
Aangekomen 'ten huizen van ' tracteerde Prins Bart het gezelschap op chips en een lekkere Jupiler.
Even op de foto met de prins en zijn 'hofmaarschalk'...
Daar kregen alle deelnemers nog een speciaal door Prins Roger ontworpen pin van de Orde van de Hommelknop.
'Schooldirecteur' (echt waar !) Jaap had weer een show in petto om onze vingers af te likken en het begon al meteen (nog maar eens) met de plaatselijke burgervader op de rooster te leggen en zijn politiek beleid op de korrel te nemen.
Ook de Schepen van Jeugdzaken (die eerder dit jaar een sportterreintje had gesloten na protest van enkele debiele buurtbewoners) kreeg een oranje voetbal kadoo... en varkensslachter-annex-Hommelprins Vik werd 'in het spek gezet' (eens iets anders of bloemetjes) vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap bij de club.
Ze hadden voor de gelegenheid speciaal voor hem een liedje gemaakt...
Natuurlijk mocht ons Belgisch Koningshuis niet ontbreken en welk onderwerp konden ze beter kiezen dan de reis van onze Prins (een echte !) Laurent naar Congo. Daarom had zijn Nederlandse 'dubbelganger' een tamtam meegebracht om zijn act nog wat meer allure te geven
En dan was het tijd voor een lekker Hommelbiertje nadat de burgemeester de receptie voor open had verklaard.
Eerst nog even poseren bij het nieuwe prinsenpaar, Bart II en Lin.
Zij hadden van Stad een mooie keramieken schotel gekregen.
Ik raakte er aan de praat met enkele leden van de Federatie van Europese Narren, met o.a. de afgevaardigde voor Oostvlaanderen
13.00u : hoog tijd voor hapje. Ik was weeral eens uitgenodigd om te tafelen in restaurant De Kring waar ik door ceremonie-meester en oud-voorzitter van de Orde van de Hommelknop Bernard, een plaatsje toegewezen kreeg aan de pers-tafel.
Na dit lekkere bordje, was het de hoogste tijd om de stoet klaar te zetten voor vertrek.
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.