Allereerst grote complimenten voor Uw blog! Een soortgelijk leven leid ik als nederlandse in de Gers, sud-ouest, dus het is een feest van herkenning! Over de azijn verbaast het mij dat U praat over appelsap en niet over cidre. Azijn maak je toch van alcohol!Dit jaar kwam er een mobile appelpers langs in ons dorp. Iedereen kon zijn appels laten persen en dat ging met honderden kilo's tegelijk.Vervolgens werd het direct gesteriliseerd en in flessen gedaan, jaren houdbaar! Ik kwam met slechts 20 kilo appels aanzetten, want ik wilde maar 10 liter appelsap, deze heb ik laten fermenteren zodat het cider werd en vervolgens heb ik het in potten gedaan met een tamelijk losse deksel en bovenop de kast in de sejour, altijd lekker warm! In notime hadden we een prachtige milde appelazijn, een aangename afwisseling op onze onvolprezen wijnazijn . Vooral met een beetje honing maak je een prachtige zoete dressing. Overigens voegen wij geen "moer" toe. Die moer ontstaat vanzelf, net als bij zuurdezem. Met vriendelijke groet, Ivon!
|