Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    11-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mère de Vinaigre..ook wel Azijnmoer genoemd
    Azijnmoer..ken je dat?

    Het wordt gebruikt om wijn in azijn te veranderen..goede wijn in goede azijn of gewone wijn in (?) azijn.
    Ook kun je vers geperst appelsap ( of onbehandeld appelsap van de bio-winkel) omtoveren tot appelazijn.
    Nu het hip is om zelluf  te doen komt na het appelstroop maken, de shi takes op stam pluggen en het zuurdesembrood bakken nu ook deze oude ambacht in zicht.

    Mère de Vinaigre is een bacterie cultuur, de mycoderma aceti.
    Om een goede azijn met een azijnmoer te maken heb je een stukje van deze moer nodig. Je schijnt ook een moerstarter te kopen kopen, maar ik ben begonnen met een stukje. Een bevriende moestuinier had op het moestuinforum om een stukje gevraagd; ik ben gaan zoeken in Frankrijk en vond azijnmoer op appelsap... ik kreeg dus een stuk azijnmoer dat weliswaar niet uit de wijn kwam..het lag al tientallen jaren op vers appelsap, maar we gingen ervan uit dat het wel zou lukken. De moer werd verdeeld tussen 4 mensen, er werden azijnpotten aangeschaft en hoe we in het begin aan t rommelen waren om de moer aan de gang te krijgen kan je hier uitgebreid lezen.

    Samenvattend komt het er op neer dat je vooral geduld moet hebben. De helft van mijn stuk moer had ik in het begin op rode wijn liggen, de andere helft op vers geperst appelsap. Beide potten warm in de huiskamer.

    Op de appelsap groeide het glibberige velletje als kool, maar op de wijn gebeurde niets. Maanden lang niets. Totdat ik eens op het idee werd gebracht om er een glas azijn bij te doen, de azijn waarin de moer was gekomen.
    Bingo! Binnen enkele weken groeide ( en groeit) de wijnmoer..de azijn begint op smaak te komen...heerlijk.

    Ik gebruik geen dure wijnen voor mijn moer, simpelweg omdat ik geen dure wijnen heb. Maar op mijn gewone Bordeautjes&Cote du Rhonetjes met sulfiet groeit mijn wijnazijn ook prima. Ondanks de berichten dat dat niet kan met wijn waar sulfiet in zit...
    Met dure wijn zal de azijn ook beter van kwaliteit zijn stel ik me zo voor, maar is dus niet noodzakelijk.

    Ondertussen heeft een van mijn mede azijnmakers met deze rode wijnmoer ook witte wijn gemaakt..een kwestie van geduld.
    Ook hier zou ik bij willen aanraden een beetje van de originele azijn mee toevoegen..dat maakt de witte wijn misschien iets rozig, behalve als je appelsapazijn toevoegd.
    Als straks de frambozen rijp zijn zal ik zeker proberen om met een stukje moer en vers sap frambozenazijn te maken..daar ben ik gek op. Vers druivensap is daarna misschien de volgende stap.

    Op deze Amerikaanse site kan je daarover -en over moer maken in het algemeen- nog veel meer lezen..
    Er is ook een leuke Nederlandse site met informatie: Minke kookt

    Voor wie zelf azijn wil gaan maken: hier enkele tips:

    Probeer aan een azijn-pot te komen..deze heeft een deksel waar nog lucht doorkomt, en een kraantje onderin waar je de azijn uit kan tappen zonder de moer te verstoren.
    Voeg samen met de moer ook een glas van de originele azijn toe aan de wijn.
    Zet de pot met moer op kamertemperatuur.
    Laat de deksel er een tijd op zitten, maar zo dat er lucht bij kan komen.
    Giet eventuele nieuwe wijn voorzichtig langs de wand van de pot zodat de moer boven blijft drijven.
    Gebruik geen port of sherry.
    Als de moer in de pot eenmaal goed op gang is de pot kouder zetten.
    Haal oude gezonken moer uit de pot..start er een nieuwe azijn mee op of geef het weg...als je dit niet doet dan zal de moer na een tijdje de hele pot dichtgegroeid hebben..en uiteindelijk aan gebrek aan voeding afsterven/gaan beschimmelen.
    Als je je moer gaat splitsen hergebruik dan de zachte stukken..de harde komen minder goed op gang.
    Wil je appelazijn maken pers dan vers appelsap. Heb je dat niet dan kan je het proberen met onbehandeld ( niet verhit, geen toevoegingen) appelsap uit de bio winkel.

    Zo zag de appelsap moer eruit bij binnenkomst..(en hier is zij al afgespoeld!) bruin, een beetje viezig. De geur was wel lekker zurig/fris



    De eerste twee potten: moer op wijn en moer op appelsap. Met de appelsap ben ik niet verder gegaan..van de Moergever krijg ik ieder jaar 6 literflessen wat meer dan genoeg is.



    Toch maar een echt vinaigrier aangeschaft.



    Hoera het werkt..mijn eerste echte moer!



    Als laatste nog twee foto`s van vriend Bit die ook met een stukje aan de gang is gegaan..maar hij dan wel op mooie wijnen. De moer is in ieder geval heel erg mooi op deze foto`s ( is jouw azijn al op smaak Bit?)..misschien kunnen we binnenkort een azijnproeverijtje houden.



    %%%FOT6%%%






    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    10-04-2020
    Vraagje over afgestorven moer

    Hallo,

    Ik kwam toevallig op uw blog terecht. Ik heb exact aan de hand wat u beschrijft, namelijk een afgestorven gigantische moer met een dikke laag schimmel erop. Ben erin geslaagd de moet uit het vat te halen en de laag schimmel ook. Heb een stukje goede moer terug in het vat gedaan, samen met de azijn die overbleef, en aagevuld met verse wijn. Maar nu begin ik toch te twijfelen of dit nog wel kan goed komen. De schimmelresten zitten immers nog in het vat. Wat denkt u ervan? Alvast bedankt! Ester



    10-04-2020, 12:58 geschreven door Ester Janssen
    17-04-2014
    Azijn maken

    Allereerst grote complimenten voor Uw blog! Een soortgelijk leven leid ik als nederlandse in de Gers, sud-ouest, dus het is een feest van herkenning! Over de azijn verbaast het mij dat U praat over appelsap en niet over cidre. Azijn maak je toch van alcohol!Dit jaar kwam er een mobile appelpers langs in ons dorp. Iedereen kon zijn appels laten persen en dat ging met honderden kilo's tegelijk.Vervolgens werd het direct gesteriliseerd en in flessen gedaan, jaren houdbaar! Ik kwam met slechts 20 kilo appels aanzetten, want ik wilde  maar 10 liter appelsap, deze heb ik laten fermenteren zodat het cider werd en vervolgens heb ik het in potten gedaan met een tamelijk losse deksel en bovenop de kast in de sejour, altijd lekker warm! In notime hadden we een prachtige milde appelazijn, een aangename afwisseling op onze onvolprezen wijnazijn . Vooral met een beetje honing maak je een prachtige zoete dressing. Overigens voegen wij geen "moer" toe. Die moer ontstaat vanzelf, net als bij zuurdezem. Met vriendelijke groet, Ivon!



    17-04-2014, 22:27 geschreven door Ivon
    16-03-2014
    goed te zien .....................

    Hai Mik,

    Goed te zien dat je weer aan de slag bent.

    Gaat het "goed" met je?

    Liefs



    16-03-2014, 10:46 geschreven door wies
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!