Ik ga hier geen Indische achtergrond pretenderen.. en op de vele Indische sites staan superveel lekkere sambalrecepten, bijvoorbeeld op deze site of hier bij Indonesische gerechten met meer dan 1000 gerechten van alle eilanden!
Ik heb nu eenmaal heel veel pepertjes in mijn kas, uien in mijn tuin en vind het ook erg leuk (en lekker) om sambal te maken; het is ook nog eens veel goedkoper en dus kijk ik ook op een van deze sites en pas dan mijn recept een beetje aan wat ik in mijn keukenkastjes vind. Ondertussen heb ik dan ook veel kruiden en specerijen in mijn keukenkastje..mijn Engelse buurman die veel Indiaas kookt stond versteld.."er is iemand die meer kruiden heeft dan ik..":shock:
Voor dit recept heb ik 20 Spaanse pepers gebruikt en maar van 2 pepers heb ik de zaadjes laten zitten...ik vond dat meer dan genoeg, en de smaak achteraf is prima pittig voor mij en Lie.
Ingrediënten 750 gram ui, geschild en zo fijn mogelijk gesnipperd 20 pepers, schoongemaakt, van 2 (of meer) pepers de zaadjes mee 2 schijven goeloe djawa ( palmsuiker) of twee volle eetlepels basterdsuiker 15 kemirienoten 2 à 3 eetlepels kokosolie 2 centimeter geraspte gember of anderhalve eetlepel geraspte gember uit een potje 2 kleine theelepels trassi 2 kleine theelepels gemalen laos 1 eetlepel assam/tamarinde 1 eetlepel gedroogd citroengras 3 eetlepels ketjap 3teen knoflook zout
Rooster de kemirienoten zachtjes in wat olie en stamp deze fijn in een vijzel, samen met de knoflook,( je kunt de knoflook ook mee malen met de pepers) het citroengras en de suiker. Bak de uien zachtjes in de kokosolie..hou het vuur laag, het is niet de bedoeling de uien bruin te laten worden...bak zeker 5 minuten, roer vaak. Maal de pepers fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg dit aan de uien toe..bak en roer 5 minuten. Voeg de kruidenmix, de laos en de trassi toe...bak en roer minstens 5 minuten. Voeg eventueel af en toe een scheutje water bij zodat het niet te hard bakt..de uien en de pepers moeten gaar worden. Voeg de gember toe, en de ketjap. Bak totdat je het zelf zacht genoeg vind...nog minstens 5 minuten. Vaak roeren! Voeg steeds een beetje zout toe, en proef totdat je het lekker vind. Bouillon (poeder) kan ook.
De potjes heb je ondertussen met heet water gewassen en de deksels uitgekookt. Als je de sambal zacht genoeg vind doe je deze in de potjes..maak de randen schoon en draai de deksels er op. Zet eventueel nog 20 minuten in de oven op 130 graden.