Dit is de debuutroman van Karin Fossum. Hoewel ik al veel boeken van haar gelezen heb kon ik dit boek nog niet op mijn palmares schrijven.
Ik begon dan ook met zeer hoge verwachtingen aan dit boek, ze heeft er immers de Glazen Sleutel voor gekregen. Spijtig genoeg werden de verwachtingen niet ingelost. Ik zeg niet dat dit een slecht boek is maar ik vind persoonlijk dat ze als schrijfster gegroeid is.
Eva Magnus is schilderes en wandelt samen met haar dochter langs de rivier. De wandeling zal het leven van Eva voorgoed veranderen want in de rivier treffen ze een lijk aan. Ze rapporteert dit echter niet aan de politie. Ook een jeugdvriendin van Eva, Maja een prostitué, wordt vermoord terug gevonden in haar appartement. Een van de sporen leidt naar Eva en door haar tegenstrijdige verklaringen begint commisaris Sejer steeds meer te geloven dat Eva iets met de moorden te maken heeft. Om daar achter te komen dient men het boek te lezen.
Deze keer kon Fossum mij niet verrassen. Ze brengt altijd zo een leuke twist op het einde van het verhaal maar hier was dat niet het geval. Ik vond zelf dat het boek zeer traag op gang kwam maar vanaf pagina 100 komt er gelukkig toch wat spanning in het boek. In het geheel was het een teleurstelling ten opzichte van de andere boeken die ik reeds van haar gelezen heb!
Boek 71: Harry Potter en de vuurbeker Auteur: J.K. Rowling Aantal blz. : 546 Eerste druk: 2000 Leestijd: 27/07/2011-04/08/2011 Algemene beoordeling: ****
"Harry Potter and the goblet of fire" de vierde titel van Harry Potter klinkt zoveel beter in het Engels. Het boek begint weer in de zomervakantie wanneer Harry zijn vakantie doorbrengt bij de Duffelingen. De Wemels, de familie van zijn vriend Ron, komen Harry vervroegd ophalen om met hem naar het WK zwerkbal te gaan kijken. Zoals je al kan denken gebeurt er iets raars op dat WK. Het Duistere teken, het teken dat symbool staat voor Voldermort, wordt door iemand opgeroepen. Wanneer de schooltijd terug aanbreekt, vindt er op Zweinstein het toverschooltoernooi plaats. Enkel personen die zeventien jaar zijn of ouder mogen deelnemen. Harry denkt er niet aan om mee te doen aangezien hij nog niet oud genoeg is. Iedereen die zich kandidaat wil stellen moet zijn naam in de vuurbeker doen. Die beslist dan wie er mag aantreden. Wonder boven wonder komt de naam van Harry Potter uit de vuurbeker en hij is nu verplicht om deel te nemen aan het toernooi met zijn drie levensgevaarlijke proeven. De grote vraag is nu wie heeft zijn naam in de vuurbeker gedaan en zal Harry het redden om ongeschonden uit de wedstrijd te komen. Dit is wederom pure klasse, bij de eerste pagina's zit je werkelijk op het puntje van je stoel. Ik heb bij elk verdacht geluid rondom mij gekeken want ik was één en al spanning. Dit is ook het boek waar de heer van het Duister Voldermort, de aardsvijand van Harry, erin slaagt om weder te keren in een "menselijk" persoon waardoor zijn macht alleen maar zal stijgen. Ik ga nu een kleine pauze nemen in de Harry Potter reeks met "Eva's oog" van Karin Fossum maar dan kom ik zeker en vast terug met de drie laatste Harry Potter boeken.
Met Harry Potter en de gevangene van Azkabankomen we terecht in het derde jaar op Zweinstein. Naarmate we verder gaan in het Harry Potteravontuur worden de boeken alsmaar dikker. Dit boek valt met zijn 326 paginas nog mee maar vanaf het vierde boek worden het fameuze kleppers.
Harry zijn vakantie was weer een tegenvaller en met de nodige amok vertrekt hij voor het nieuwe schooljaar op Zweinstein. Zweinstein is niet meer wat het geweest is want de school wordt omringd door dementors de zogenaamde bewakers van de gevangenis van Azkaban. Aangezien een gevaarlijke gangster Sirius Zwarts uit de gevangenis ontsnapt is, de man die de ouders van Harry Potter zou verraden hebben aan Voldermort, en het nu op Harry gemunt heeft, zijn de dementors er nu om te zorgen dat Harry niets overkomt.
Een nieuwe leraar zwarte kunsten meldt zich aan en Remus Lupos valt enorm bij Harry en zijn vrienden in de smaak. Maar toch is er iets vreemd aan de hand met Lupos. Niet alleen gedraagt Lupos zich soms raar ook de rat van Ron Schurfie is niet in zijn normale doen.
Of Sirius Zwarts Harry Potter kan te pakken krijgen is nog maar de vraag maar één ding is zeker dit is wederom een zeer aangenaam en spannend boek. De vuurbeker wacht op mij . . .
Hier ben ik weer snel terug, het tweede boek in de Harry Potterreeks is een feit.Na een verschrikkelijke vakantie bij zijn tante en oom, de Duffelingen genaamd. Harry begint met de nodige moeilijkheden om op Zweinstein te geraken, om daar zijn tweede jaar te beginnen. Harry is verheugd om zijn vrienden terug te zien. Wanneer Harry stemmen hoort die enkel hij kan horen en er op de muur in de school geschreven staat: de geheime kamer is geopend breekt er een nieuw avontuur aan. Hermelien, Harry en Ron doen er alles aan om het mysterie te ontrafelen. Wie heeft de geheime kamer geopend en wat is er te zien in de geheime kamer? Al gauw vindt men een aantal van de leerlingen versteend terug. De paniek slaat toe in Zweinstein, wie zit erachter en al gauw verdenkt iedereen aan iedereen. Naar het einde van het boek gaan we naar een mooie en spannende finale.
Harry Potter en de geheime kamer kan samengevat worden als volgt: een vliegende auto, Dobby de elf, sisseltaal, jammerende Jenny, sprekende spinnen, een basilisk en natuurlijk niet te vergeten Voldermort. J.K. Rowling heeft alle ingrediënten in dit boek gezet waardoor ze een prachtig en boeiend werk afgeleverd heeft! Harry Potter heeft er een fan bij!
Wie kent deze beroemde tovenaarsjongen niet? Toen ik de voorstukken zag in de cinema werd ik steeds afgeschrikt door de toch wel gruwelijke beelden en ben ik de films nooit gaan bekijken. Maar toen ik mijn vriend leerde kennen en die mij overtuigde dat ik als cinefiel deze films zeker moest gezien hebben ging ik overstag. Ik moet toegeven ik was aangenaam verrast en langzaam maar zeker werd ook ik betoverd door Harry Potter. Over een tijdspanne van 5 maanden zag ik de 7 films en vond ik het enorm spijtig dat ik afscheid moest nemen van Harry en zijn vrienden.Gelukkig stond in de boekenkast van mijn broer de 7 boeken en ben ik nu aan het eerste begonnen.
Harry Potter groeit op bij zijn tante en nonkel nadat zijn ouders overleden zijn. Wanneer Harry tien jaar is wordt hij gecontacteerd door Albus Perkamantus om leerling te worden op zijn school Zweinstein, hogeschool voor hekserij en Hocus Pocus. Harry is opgelucht dat hij van zijn verschrikkelijke tante en nonkel verlost is. Op Zweinstein maakt hij kennis met Ron en Hermine die al vlug zijn vrienden worden. Ze worden ingewijd in de tovenaarskunsten in al zijn facetten en maken kennis met al hun leraren. De steen der wijzen staat in dit boek centraal. Een steen die alles omzet in goud en die een levenselexir bevat. Harry en zijn vrienden komen er al snel achter dat de steen verborgen is op de school en dat aartsvijand heerser van de duistere wereld, Voldermort, op de steen uit is. Voldermort is tevens de persoon die Harrys ouders vermoord heeft. Of dit lukt is natuurlijk de vraag maar één ding is zeker Voldermort gaat verder nog een heel belangrijke rol spelen in de Harry Potterverhalen.
Dat dit boek zo een hit ging worden kan ik wel begrijpen. Het leest zeer vlot en is echt wel spannend. Het feit dat ik de film al gezien heb vind ik absoluut niet storend. Eigenlijk ben ik zeer blij want in een boek gaat men toch net dat ietsje meer in op de details en dat is zo leuk in die wondere wereld van Harry Potter. Ik zie hem terug in de geheime kamer J
Dit boek heeft veel te lang geduurd eer ik het uit had. Het lag nochtans niet aan het verhaal. Ik vond dit eigenlijk een heel mooi boek maar doordat het enorm druk was op het werk en ik nu naast het lezen andere bezigheden heb is dit boek op de lange baan geschoven geweest wat eigenlijk een schande is.
Jamilet is een Mexicaans meisje dat samen met haar moeder opgroeit. Wanneer haar moeder sterft besluit Jamilet naar Los Angeles te trekken bij haar tante Carmen. Niet alleen voor haar tante trekt ze naar daar maar ook omdat in Amerika artsen zijn die Jamilet kunnen helpen met een probleem dat ze al met haar geboorte met zich meedraagt.
Om de artsen kunnen te betalen neemt ze een job aan in de psychiatrische instelling waar ze een speciale patiënt toegegewezen krijgt, señor Peregrino. Señor Peregrino is een man waar niemand van het verzorgend personeel vat op heeft. Verschillende mensen zijn de revue gepasseerd maar het is Jamilet die een bijzondere band met de oude man opbouwt. Hij vertelt haar een verhaal over een voettocht naar Santiago de Compostella die hij gemaakt heeft en waar hij de liefde van zijn leven ontmoette. Omdat Jamilet naar zijn verhaal luistert leert hij haar lezen. En langzaam maar zeker raken hun verhalen in elkaar verstrikt.
Zeer mooi verhaal en zeker een aanrader om op vakantie te lezen.
Boek 66: Het ijshuis Auteur: Minette Walters Aantal blz.: 288 Eerste druk: 1992 Leestijd: 02/06/2011-14/06/2011 Algemene beoordeling: ***
"Het ijshuis" speelt zich af in Engeland op het landgoed Street Grange. Daar woont Phoebe Maybury met haar twee vriendinnen Anne en Diana. Tien jaar geleden is Phoebes man verdwenen en het hele dorp was er van overtuigd dat Phoebe haar man vermoord heeft. Hoofdinspecteur Walsh die toen de zaak moest onderzoeken kon toen bij gebrek aan bewijzen Phoebe voor de moord niet oppakken. Op een dag vindt de tuinman echter een lijk in het ijshuis. Al snel wordt vermoed dat het om de man van Phoebe gaat David Maybury. Walsh wordt terug op het onderzoek gezet en hoopt nu de zaak voor eens en voor altijd te kunnen oplossen. De vraag is natuurlijk is het lijk werkelijk dat van David en is Phoebe schuldig aan de moord op haar man. Dit kom je allemaal te weten als je "Het ijshuis" leest. Ik vond het een aangenaam boek zeker het begin is vlot geschreven en geeft een Agatha Christie sfeer, ik vind dat het boek naar het einde toe vaart mist en spanning! Spijtig.
Dit boek gaat over boeken. Luca Campelli heeft een boekenwinkel in Kopenhagen. Na het verdacht overlijden van Luca, erft zijn zoon Jon, die advocaat is de winkel. Jon heeft in geen jaren contact gehad met zijn vader en degene die Luca hielpen in de winkel vertellen Jon dat Luca deel uitmaakte van een geheim bondgenootschap de Lettores genaamd. De Lettores bezitten een bijzondere eigenschap namelijk dat ze door middel van boeken te lezen andere mensen kunnen beïnvloeden. Al snel blijkt dat ook Jon deze gave heeft en dit in zeer sterke mate. De vijanden die de Lettores hebben willen maar al te graag Jon in handen krijgen om ze zo te vernietigen. Of dit daadwerkelijk ook lukt is natuurlijk de vraag.
Dit is weer een heel speciaal boek, voor wie graag eens een apart verhaal leest en er zich geen vragen bij stelt of het werkelijk kan, zal aan dit boek wel plezier beleven. Het is zeer vlot geschreven maar ik had iets totaal anders verwacht!
De nieuwste van Karin Fossum heet De waarschuwer. Ik denk dat dit geen gemakkelijk boek wordt om samen te vatten maar ik ga mijn best doen. Mijn leerkracht Nederlands van in het middelbaar zou fier zijn moest ze nu eens zien hoeveel boeken ik hier al samengevat heb.
Het verhaal begint direct wanneer je het boek openslaat na vijf paginas zeg je weer wauw. Lisa en Karsten Sundelin krijgen de schok van hun leven wanneer hun baby Margerete alleen in haar koets in de tuin staat. Ze snellen naar het ziekenhuis met hun kind en daar aangekomen krijgen ze nog veel meer te verwerken. Dit is het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen, welke die allemaal zijn, daarvoor zal je het boek moeten lezen. Wat meestal terug komt in de boeken van Fossum is dat ze evenveel schrijft over zowel slachtoffers als de dader en dikwijls wordt de dader het slachtoffer. De dader, Johnny Beskowwordt uitgebreid beschreven en door dit te doen begrijp je beter zijn motieven. Dit boek bevat de nodige spanning, dat naar het einde toe naar een absolute climax gaat. Als je gedaan hebt met lezen denk je she did it again weeral een superbizarre plotwending! Karin is de top!
Dit is eveneens een pocket van Gerritsen uit de Harlequinserie. In dit boek maken we kennis met Kate Chesne, een anesthesiste. Het verhaal begint wanneer Kate de anesthesie moet doenbij één van haar collegas, een operatieverpleegster. Wat eerst een routineoperatie lijkt ontaardt plotseling in een regelrecht drama met de dood tot gevolg. Al gauw wordt met de wijzende vinger naar Kate gewezen en de familie van het slachtoffer doet beroep op David Ransom, een advocaat die artsen, die medische fouten hebben veroorzaakt, voor het gerecht sleept. Hij wil Kate kost wat kost doen boeten voor haar fout maar Kate zelf is er rotsvast van overtuigd dat zij niets verkeerd gedaan heeft. David gelooft haar niet tot er meerdere slachtoffers vallen en ze hebben één ding gemeen het zijn allemaal dokters of verpleegkundigen. Samen gaan ze op onderzoek uit en stukje bij stukje komen ze er achter wie de dader is en uiteindelijk is ook het leven van Kate in gevaar. Zal David haar kunnen redden? Dit boek was wederom een aangenaam tussendoortje. Ik denk dat deze pockets ideaal zijn als je een vliegtuigreis moet maken, ligt licht in de handbaggage, maar je hebt wel steeds een spannend verhaal in je valies!
We gaan terug naar het iets lichtere genre met Een goede vrouw van Danielle Steel.
Wanneer de broer en vader van Annabelle Worthington omkomen met de ramp van de Titanic blijft ze achter met haar moeder. Om hun zinnen wat te verzetten gaan ze vrijwilligerswerk doen in het hospitaal. Annabelle voelt zich thuis in het ziekenhuis maar haar moeder wil dat ze trouwt en geen carrière maakt. Josiah Millbank een vroegere vriend van haar vader, ziet in Annabelle de ideale echtgenote. Ze treden in het huwelijk en hoewel ze de beste vrienden zijn blijkt uiteindelijk hun huwelijk niet te werken. Annabelle verlaat Amerika en gaat naar Frankrijk. Daar is ondertussen de eerste wereldoorlog uitgebroken. Ze gaat ook daar vrijwilligerswerk doen om de oorlogsslachtoffers te verzorgen. Één van de artsen heeft oog voor haar talent en hij raadt haar aan om voor arts te studeren. Na een enorme tegenslag met grote gevolgen slaagt Annabelle erin om dokter te worden. Ze vestigt zich in Parijs als huisarts en alles lijkt haar voor de wind te gaan toch blijft het verleden haar achtervolgen.
Dit boek van Danielle Steel kan ik weer ten stelligste aanbevelen. Het is een heel mooi verhaal, er gebeurt heel veel en het is niet het zeemzoete romannetje. Ik heb er enorm van genoten, nu is het aan jullie!
Close-up is het tweede boek van Esther Verhoef. Met dit boek werd ze bekroond met de Zilveren Vingerafdruk 2007.
Nadat Margot Heijne bedrogen werd door haar vriend John, besluit ze een punt te zetten achter haar zevenjarig durende relatie. Ze plant een vakantie met haar vriendin naar Londen maar op het laatste moment zegt haar vriendin af. Margot blijft niet bij de pakken zitten en gaat alleen naar Londen. Op het vliegtuig maakt ze kennis met Leon Wagner een mysterieuze man, die haar zijn nummer geeft mocht ze nog zin hebben om hem te ontmoeten. Het hotel valt tegen en ze besluit hem te bellen vanaf dat moment raakt ze bezeten door Leon. Terug in Nederland beginnen ze een relatie maar Margot merkt algauw dat Leon een jaloerse en dominante man is. Ze keert haar leven volledig om, neemt ontslag en laat zich in met de vrienden van Leon. Zo komt ze te weten dat de vorige vriendin van Leon zelfmoord heeft gepleegd. Maar is dat wel zo? Van in het begin van het boek weet de lezer dat dat niet zo is en de vraag is nu natuurlijk of het leven van Margot eveneens bedreigd is.
Wederom was dit boek eerder teleurstellend, komt maar traag op gang. Ik vond het de naam thriller niet waard, op het einde toch nog eenietwat verrassend plot. Rendez-vous blijft mijn favoriet.
Les liasons dangereuses zal iedereen wel bekend in de oren klinken. Zo werd dit klassiek werk al meermaals verfilmd. Ik heb Cruel intentions gezien. Het boek op zich heeft ook befaamdheid omdat het een hele tijd op de verboden lijst gestaan heeft. De krant De morgen heeft een aantal jaren geleden deze verboden boeken uitgegeven en Les liasons dangereuses is één daarvan.
Dit is een zeer speciaal boek want het volledige boek wordt verteld aan de hand van brieven. De twee hoofdpersonages zijn burggraaf De Valmont enmarkiezin De Merteuil. Beide zijn bevriend met elkaar en vinden hun plezier in het bespelen van mensen. Wanneer De Valmont wordt uitgedaagd door de markiezin om de vrome presidentsvrouw De Tourvel te verleiden gaat hij er maar al te gretig op in. De presidentsvrouw geeft zich niet zo gemakkelijk over en wat volgt is een pingpongspel van brieven tussen de verschillende personages. De Valmont krijgt echter gevoelens voor de presidentsvrouw dik tegen de zin van de markiezin.
Het verhaal in het boek eindigt dramatischer dan de film. Twee personages sterven, twee andere gaan naar het klooster en één van hen krijgt de zwarte pokken waardoor ze een oog verliest, dus je ziet drama ten top!
Je merkt dat de tijden geëvolueerd zijn, want moest iemand dit boek nu publiceren zou er geen haan naar kraaien. Gelukkig voor de schrijver werd zijn werk verboden waardoor zijn liasons wereldberoemd geworden zijn.
Mijn negenvijftigste boek dat ik ga bespreken op mijn blog is voor mij zeer speciaal. Baas Gansendonck van Hendrik Conscience heb ik als zeventienjarige moeten lezen voor de les Nederlands. Het boek boeide mij niet en ik slaagde er zelfs in de verkeerde persoon te laten sterven in mijn boekbespreking. Ik wou deze misvatting rechtzetten en daarom heb ik het terug gelezen. Niet evident om het te vinden trouwens gelukkig heb ik sinds kort een vriend en die had het toevallig op zijn zolder liggen. Lucky me!
De geur alleen al van zon oud boek vind ik zalig en ik heb de fragiele paginas met zorg en liefde omgedraaid.
Het verhaal speelt zich af in de Antwerpse Kempen. Gansendonck is de baas van de herberg Sint-Sebastiaan. Zijn dochter Lisa is besproken om te trouwen met Karel, zoon van de brouwer. Gansendonck ziet dit in het begin wel zitten maar wanneer hij erft van zijn broer stijgt de rijkdom hem naar het hoofd en vind hij Karel geen goede partij meer voor zijn dochter. Ze moet volgens hem iemand uit de hogere kringen kunnen krijgen en wanneer baron van Bruinkasteel in de herberg op bezoek komt ziet hij zijn kans schoon om deze baron aan zijn dochter te koppelen. Ganzendonck doet er alles aan en hij slaagt er zelfs in de hopeloos verliefde Karel onterecht op te sluiten in de gevangenis. Lisa blijft ook verscheurt achter omdat ze niet bij haar geliefde kan zijn.
Hoe het verder afloopt zeg ik niet maar inderdaad er sterven wel mensen op het einde. Ik kan het niet beter samenvatten dan te eindigen met de woorden van Conscience: Hoogmoed is de bron van alle kwaad.
Door de film Julie And Julia ben ik mijn eigen boekenblog begonnen. Hoewel ik de film goed maar niet super vond heb ik mij toch de filmeditie van dit boek aangeschaft.
Julie Powell is een secretaresse die samen met haar man in New York woont. Om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen neemt ze op een dag het kookboek De kunst van het koken van Julia Child in haar handen en besluit om de 524 recepten die erin staan allemaal klaar te maken en dat in een tijdspanne van één jaar. Ze besluit dit eveneens met de wereld te delen en daarom begint ze met een blog. Aanvankelijk komen er niet veel mensen naar haar blog kijken, maar naarmate de maanden vorderen wint de blog aan populariteit. Op het einde zijn zelfs vooraanstaande kranten geïnteresseerd in Julies opmerkelijke verhaal.
Het koken loopt echter niet altijd van een leien dakje.
Dit boek is autobiografisch, beide dames bestaan echt. Julia Child is op tweeënnegentigjarige leeftijd om het leven gekomen en zij was het die Amerika leerde koken. In de film wordt veel dieper ingegaan op het leven van Julia Child (meesterlijk vertolkt door Meryl Streep want Julia is een ergerlijk personage maar deze vriendelijke topactrice zet een wonderbaarlijke rol neer) en dat miste ik toch in het boek. Maar niettegenstaande dit was het aangename lectuur. Julie Powell is nu fulltime schrijfster, dus ze heeft heel veel overgehouden aan haar Julie & Julia avontuur.
Tess Gerritsen is haar carrière begonnen als schrijfster van romantische thrillerpockets. Later is ze doorgebroken met haar welgekende thrillers. Uitgeverij Harlequin Holland, gekend van de stationromannetjes; heeft nu besloten om de 8 boeken die Gerritsen voor hen geschreven heeft nu ook in het Nederlands te publiceren.
Nina Cormier zit in zak en as wanneer haar verloofde haar alleen voor het altaar laat staan. Het huwelijk wordt afgeblazen en wanneer de dominee haar naar huis wil brengen vindt er een explosie plaats in het kerkgebouw.
Sam Navarro, bomdeskundige, komt er al snel achter dat de bom voor Nina bestemd was maar naar motief en dader tast hij volledig in het duister. Al gauw blijkt dat de bommenlegger het nog steeds op Nina gemunt heeft. Sam zet alles op alles om Nina te beschermen en haar veiligheid te bewaren. Waar hij echter geen rekening mee gehouden heeft is het effect dat Nina op hem heeft, en dit maakt de hele zaak alleen maar ingewikkelder.
Dit is een zeer aangenaam tussendoortje, je begint eraan en voor je het weet is het uit. Ik lees deze schrijfster zeer graag en dit is zeer zeker de betere stationroman, heel goed te begrijpen dat ze nadien doorgebroken is als volwaardig schrijfster!
The nanny diaries zo heette de heel goede film met Scarlett Johanson in de hoofdrol, dit was ook de reden dat ik dit boek gekocht heb.
Het verhaal gaat hoe raad je het over het nanny zijn in New York. Nanny, het hoofdpersonage is studente aan de NYU enals bijverdienste is ze een nanny. Op eendag in het park ontmoet ze Mevr.X die vraagt of ze de nieuwe nanny van haar zoontje Grayer wil zijn. Op dat moment zorgt er nog een andere nanny voor Grayer maar die wordt zonder pardon aan de deur gezet. Wanneer Nanny dan bij de familie X toekomt is Grayer enorm opstandig dat hij zijn oude nanny kwijt is maar langzaam maar zeker aanvaardt Grayer, Nanny als zijn nieuwe nanny. De vraag is natuurlijk kan ze Mevr. X ook tevreden blijven stelllen?
De auteurs zijn eveneens nannys geweest in New York en besloten alles op papier te zetten. Hoe de nannys de taak van de New Yorkse moeders overnemen, die niet werken en hun tijd vullen met bezoekjes aan het schoonheidssalon maar ondertussen wel van de nannys verwachten dat ze dag en nacht gereed staan om hunvan dienst te zijn. Aan de gevoelens van de nanny maar vooral aan die van hun eigen kind wordt niet gedacht. Tof boek, film beter.
Wederom een bloemenboek, ditmaal speelt het verhaal zich af in Londen anno 1763. Het verhaal begint echter in Bristol waar Grace Marshall als negenjarige met haar gezin opgroeit. Grace is als klein meisje al bezeten door tekenen en kleuren. Wanneer de pest uitbreekt sterft bijna iedereen van haar gezin. Filip, haar broer is vast besloten om een kunstenaar te worden en vertrekt naar Italië en laat Grace achter maar hij belooft haar dat hij zo snel mogelijk terug zal komen wanneer hij zijn doel bereikt heeft. Filip keert terug als kunstenaar en heeft zich gevestigd in Londen maar niet meer als Filip Marshall maar wel als Filipo di Vecellio, omdat hij denkt dat een Italiaanse kunstenaar meer furore kan hebben dan iemand die afkomstig is van Bristol. Hij gaat op zoek naar Grace en eist van haar dat ze als huishoudster bij hem aan de slag gaat en voortaan door het leven gaat als Francesca di Vecellio. Grace die zelf droomt van een leven als schilderes gaat in op zijn aanbod. Van Filipo mag ze echter niet schilderen en dus is Grace genoodzaakt om stiekem het schilderen te leren en daarvoor moet ze veel opofferen. Er komen veel mensen uit de kunstwereld over de vloer en wanneer James Burke een kunsthandelaar, Grace ontmoet ontdekt hij meteen haar verborgen talent. Kan ze haar geheim voor haar broer verborgen houden en zal ze ooit een befaamde schilderes worden daarvoor zit er maar één ding op, Verf van rode rozen gaan lezen en je weet het antwoord! Zeer aangename lectuur.
Camron Wright de auteur van het boek Emily werd geïnspireerd door zijn grootvader Harry Wright die ook gedurende zijn ganse leven gedichten schreef.
In het boek heet het hoofdpersonage Harry Whitney, hij staat aan het einde van zijn leven en lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Harry heeft echter nog steeds heldere momenten en in die momenten schrijft hij gedichten naar zijn favoriete kleindochter Emily. Wanneer Harry sterft laat hij drie boeken na aan zijn zoon Bob, dochter Micheline en schoondochter Laura. Daarin staan de gedichten gebundeld. Al gauw ontdekken ze dat er codewoordenin de gedichten terug te vinden zijn die hen toegang geeft om bestanden op Harry zijn computer te openen. Daar ontdekken ze allerlei levenswijsheden die hij aan zijn kleindochter wil meegeven. Zijn deze misschien ook voor zijn zoon bestemd die te kampen heeft met huwelijksproblemen en ook hadden vader en zoon nooit een goede relatie?
Emily was voor mij een zeer aangenaam boek, het feit dat de gedichten en het leven van Harry er in verweven zijn zorgen voor een leuke benadering van dit verhaal!
Boek 54: De wilde orchidee Auteur: Kate Furnivall Aantal blz.: 714 Eerste druk: 2006 Leestijd: 05/02/2011-20/02/2011 Algemene beoordeling: ***
"De wilde orchidee" is wederom een omvangrijke kanjer in de bloemenserie. Het verhaal begint in 1917 wanneer Lydia Ivanova samen met haar ouders vlucht uit Rusland dat door een revolutie wordt geteisterd. Tijdens de vlucht worden ze tegen gehouden door Bolsjewieken. Om Lydia uit hun handen te redden offert haar vader zichzelf op en wordt meegenomen naar een Russisch werkkamp. Tien jaar later groeit Lydia op in Junchow, de Internationale stad van China, samen met haar drankverslaafde moeder die de kost verdient als pianiste. Lydia is echter genoodzaakt om te gaan zakkenrollen in de oude Chinese stad om toch te kunnen overleven en algauw komt ze in aanraking met een crimineel broederschap dat de stad terroriseert. Gelukkig is er Tjang An Lo, een Chinese communist die ook op de hielen wordt gezeten door dit broederschap, die Lydia uit hun handen kan redden. Ze raakt steeds meer door hem geïntrigeerd en wordt verliefd op hem. Door toe te geven aan hun liefde lopen ze beiden echter gevaar en trachten ze te overleven in deze gevaarlijke stad. "De wilde orchidee" is een boek met een open einde en we ontdekken wat er verder gebeurd met Lydia in "Russische kamille". Het boek leest zeer vlot maar, hier ben ik weer, toch is het niet "De theeroos", dat voor mij nog steeds de topper blijft in de bloemenserie. Voor wie houdt van de Chinese cultuur is dit boek zeker aan te raden. Ik ben toch ook benieuwd naar het vervolg.