Met het hemelvaartweekend trekken we naar het grensgebied Nederland-Duitsland, tussen Maas en Rijn.
Op donderdag 30 mei rijden we naar de camperplaats in Walbeck.
Er is een dorpsfeest met rommelmarkt, life muziek en DJ-optredens. We wandelen rond in het dorp. De landbouw in de regio legt zich toe op apsergeteelt, op het marktplein staat een standbeeld van de aspergesteekster.
De Fossa Eugenia fietsroute loopt ook door Walbeck. Deze route volgt min of meer het traject van een (onafgewerkt) kanaal dat de Rijn met de Maas zou verbinden (begin 17de eeuw). We fietsen een stukje van deze route, tot in Arcen (Nederland). Het kasteel van Arcen en de bijhorende tuinen staan op ons programma voor morgen. s'Avonds pikken we nog wat van de life optredens in Walbeck mee.
Vrijdag 31 mei fietsen we opnieuw naar Arcen, dit keer via een andere weg. We zijn kort na openingstijd ter plaatse en bezoeken eerst het kasteel. Om 11 uur hebben we afspraak met een gids en wandelen we in groep zo'n anderhalf uur door de diverse tuinen van het kasteel.
Na de middag spenderen we nog enkele uren in de diverse thematische tuinen die we niet bezocht hebben met de gids. Afsluiten doen we in het tot café annex terras omgebouwde koetshuis.
Zaterdagmorgen verplaatsen we ons naar de camperparking van Xanten, gelukkig zijn er reeds enkele campers vertrokken zodat we een plaatsje vinden. De camperplaats ligt op wandelafstand van het oude centrum van Xanten. Het stadje is ontstaan naast de oude Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, na Keulen en Trier destijds de grootste romeinse stad ten noorden van de Alpen.
De dom van Xanten is imposant groot voor een stadje van 20.000 inwoners. Ook een overgebleven stadspoort toont aan dat dit ooit een belangrijke stad was. Voor diverse gebouwen werden stenen gerecupereerd uit de (verwoeste) Romeinse stad.
In de namiddag fietsen we door Xanten richting Rijn, op zoek naar het voet- en fietsveer dat we morgen van plan zijn te gebruiken. Er is bij het veerpont een café-restaurant waar veel motorrijders een stop houden. We volgen hun voorbeeld..
Zondag 2 juni hebben we een fietstochtje gepland, we blijven in de sfeer door een etappe van de Römer-Lippe fietsroute te volgen. Deze route loopt van Detmold naar Xanten. De hoofdroute is bijna 300 km lang, er zijn ook lussen uitgezet waarbij een stukje van de hoofdroute gecombineerd word met een ander tracé tot een gesloten lus, wij kiezen voor de lus 'Rhein-auen', een kort tochtje van 24 km. We nemen het veer over de Rijn en rijden via kleine wegen en op fietspaden bovenop dijken naar Wesel. In de namiddag volgen we de hoofdroute vanuit Wesel terug naar Xanten, de Rijn steken we nu over via een brug. Er is nog een omleiding op de route, deze is echter zo slecht aangeduid dat we de laatste kilometers noodgedwongen de hoofdweg volgen, gelukkig op een afgescheiden fietspad, wegens deze omleiding komen we uiteindelijk aan 31 km fietsen.
Maandag heeft Jessica nog een vrije dag, we bezoeken het archeologisch park van Xanten, de volledige Romeinse stad is één grote archeologische site. Een deel van de gebouwen is nagebouwd en geeft een beeld van hoe deze stad er uitzag. Er is ook een museum, met tal van voorwerpen die op de site of in de buurt werden gevonden. We eten in het centrum van Xanten, daarna fietsen we terug naar de camperplaats die intussen bijna verlaten is. Ook voor ons tijd om naar huis te gaan..
Voor fotos: klikken op de kleine foto of op de link hieronder.
Er zijn 2 gpx-files; eentje is de 'officiële', zonder omleiding, de tweede is wat wij gefietst hebben (met omleiding...)
Dit jaar opnieuw naar China, van eind maart tot begin mei.
Met Hainan airlines is opnieuw een rechtstreekse vlucht van Zaventem naar Shanghai mogelijk, een lange trip maar toch te verkiezen boven een vlucht met tussenstop.
Dit jaar opteren we voor Vietnam als uitstapje vanuit China.
Onze hoofdactiviteit in China zijn de vele familiebezoeken, dikwijls in combinatie met een daguitstap, maar steeds in de omgeving van Suzhou.
op zaterdag 13 april verplaatsen we ons van Da Lat naar Nha Trang aan de kust, een rit van ongeveer 140km.
We bezoeken er het Po Nagar Cham tempelcomplex, gebouwd in de 8ste tot de 11de eeuw door het Cham volk. Hun rijk strekte zich uit over Cambodja en Thailand, ook daar zijn gebouwen (hoofdzakelijk tempels) van het Cham volk uit deze periode te vinden.
Vanaf deze site kijk je uit over de baai van Nha Trang en de bruggen over de Cai rivier die hier uitmond in zee.
Als we naar beneden wandelen tot aan de oever is het gedaan met het feërieke plaatje, het ligt er bezaaid met plastic afval...
Na dit bezoek checken we in in het hotel voor het middagmaal, het is hier aan de kust opnieuw heel warm zodat we de namiddag doorbrengen met wat rust een een duik in het zwembad boven op het dak van het hotel.. ook hier hebben we het zwembad voor ons alleen... Pas nadat de zon verdwenen is wandelen we naar het nabije strand en op de boulevard langs de zee.
De volgende dag vertrekken we na het ontbijt naar de haven van Nha Trang. Er loopt een kabelbaan naar een nabijgelegen eiland, maar wij nemen een shuttleboot naar een klein eilandje (Hon Mun) wat verderop gelegen.
Dit eilandje ligt in een beschermd natuurgebied met een koraalrif. Na wat rondgewandeld te hebben nemen we een kleine boot met een glazen plaat in de bodem die toelaat om het leven onder water waar te nemen. Het koraal ziet er niet goed uit, op vele plaatsen gebleekt en dood.. Na de rondvaart stappen we op een volgende boot die ons naar Robinson beach brengt, op het grote eiland. Het is reeds middag, dus etenstijd..
Na de middag installeren we ons voor enkele uren op het strand om er te zwemmen en een kanotochtje te maken.
Volgende bestemming is een ander eilandje in de buurt, voor een bezoek aan het Long Tru Nguyen aquarium, ondergebracht in een vreemd uitziend gebouw. We moeten de tijd in de gaten houden om tijdig naar een andere plaats te wandelen voor een show met zeehonden.
het word stilaan avond, we nemen voor de laatste keer de boot terug naar de haven van Nha Trang.
Op zondag 15 april nemen we s'morgens het vliegtuig naar Hanoi. Met een bus rijden we van het vliegveld naar de Tran Quoc Pagode gelegen aan het grootste meer van Hanoi. Na het middageten bezoeken we het Ba Dihn plein, waar het mausoleum voor Ho Chi Minh staat. We passeren het presidentieel paleis en na een grondige 'security scan' mogen we het plein betreden. We zien er ook de wisseling van de wacht. Het militair museum van Vietnam en het Ho Chi Minh museum liggen ook bij dit plein en wat verder de keizerlijke oude stad. We bezoeken deze niet maar wandelen naar de site van de 'one pillar pagoda', een boeddhistische tempel die rust op één zuil (en daarmee de lotusbloem nabootst).
Volgende stop is het Hoan Kiem meer met de Jade heuveltempel op een klein eilandje, we wandelen rond het meer en aansluitend door het oude centrum waar we nog de St-Josephs kathedraal bezoeken. Tijd om terug te keren naar het hotel voor een douche en het avondeten. Opgefrist en aangesterkt nemen we een taxi terug naar het centrum. Intussen zijn de straten rond het Hoan Kiem meer autovrij, er is meer volk op pad dan deze namiddag.. We kopen tickets voor het Thang Long waterpoppentheater waar we genieten van een mooie show. Nadien wandelen we nog wat rond en proeven van het lokale 'streetfood' op deze laatste dag in Vietnam.
Morgen nemen we het vliegtuig naar Shanghai waar we nog 3 weken zullen blijven.
Dit jaar combineren we ons bezoek aan China met een uitstapje naar Vietnam.
We vertrekken op dinsdag 9 april vanuit Shanghai naar Ho Chi Minh city, het vroegere Saigon.
De vlucht vertrekt met meerdere uren vertraging, wanneer we in het hotel aankomen is het reeds te laat om nog op stap te gaan.
Op 10 april bezoeken we Saigon, starten doen we bij de kathedraal Notre Dame en het hoofdpostkantoor dat nog stamt uit de franse koloniale tijd (een ontwerp van Gustav Eiffel).
Van hier hebben we zicht op het 'herenigingspaleis', het gebouw waar de Vietnamese president en de ministers werkzaam zijn.
Volgende stop is bij het operagebouw, daarna wandelen we naar het stadhuis. Er volgt nog een bezoek aan de Quan Am Pagode, een boedhistische tempel in de Chinese wijk. Ook voor het middageten blijven we in de Chinese wijk, daarna gaat het de bus op naar een vakantieresort, het Melon Phan Thiet Beach Resort.
Onderweg stoppen we in de buurt van Phu Thuy, voor een bezoek aan een tempel (en bijhorende toeristen winkels). Er word ook gedemonstreerd hoe er (manueel) bandweefsel gemaakt word. Op dezelfde heuvel bevind zich ook een overwinningsmonument en een bunkercomplex. In de buurt van het vakantieresort wandelen we nog langs een riviertje dat zich door de duinen naar zee slingert.
Na het avondeten rijden we terug naar de baai voor een zicht op de talrijke visserbootjes. Daarna is het tijd om in te checken in het Melon vakantieresort.
Bij de receptie krijgen we wat voorstellen voor morgen, we kiezen ervoor om een jeep te huren -met chauffeur- die ons na het middageten zal komen oppikken.
Op 11 april, een kwartier voor de afgesproken tijd komt de jeep ons afhalen aan het resort.
We rijden naar de baai met de visserbootjes die we gisterenavond gezien hebben in het donker. Dan gaat het verder langs de kust tot we bij een duinengordel komen waar we overstappen op een quad voor een rit door de uitgestrekte duinen. Nadien brengt de chauffeur ons naar een andere kustplaats (eveneens met veel duinen...) voor een wandeling. Ondanks het feit dat we voldoende drinken hebben we stilaan het gevoel uit te drogen in de brandende zon. We laten de volgende bezienswaardigheid op het programma vallen en keren wat vroeger dan voorzien terug naar het resort voor een verfrissende duik in het zwembad (dat we voor ons alleen hebben...) We vinden een lokaal restaurant op wandelafstand waar we lekker (en goedkoop) tafelen.
De volgende dag vertrekken we uit Phan Tiet en rijden het binnenland in naar Da Lat, gelegen op een kleine 200 km.
We rijden de bergen in, Da Lat ligt 1500 meter boven zeeniveau. Voor we de stad bereiken word er gestopt aan de Datanla watervallen, een druk bezochte 'scenic spot'. Om de watervallen te bezoeken word er gebruik gemaakt van een achtbaan (van Oostenrijkse makelij). Na het bezoek aan de watervallen stappen we opnieuw in een 'slee' die door een kabelsysteem naar het vertrekpunt boven getrokken worden.
Op deze hoogte is het een stuk minder warm dan aan de kust, vandaar dat de laatste koning van Vietnam (Bao Dai) hier zijn zomerpaleis had. Ook veel Fransen hadden hier in de koloniale tijd een villa. In Da Lat bezoeken we eerst het 'crazy house', een bizarre constructie die lijkt op Disneyland maar dan ontworpen door Gaudi..
Volgende bezoek is aan het treinstation van Da Lat, gebouwd naar de plannen van een Franse architect.
Er werd in Da Lat een spoorweg aangelegd die 84 km verder aansloot op de noord-zuid lijn tussen Saigon en Hanoi. Omwille van de moeilijke geografie werden Zweedse spoorwegingenieurs ingehuurd om het tracé uit te tekenen. Op enkele secties was de helling te groot voor gewone treinen en moest er met een tandrad systeem gewerkt worden. De stoomlocomotieven werden dan ook (in fases) besteld in Zwitserland waar men ervaring had met dit type locomotief dat zowel geschikt was voor gebruik op een normaal spoor als op een tandradspoor. De meeste ervan werden tijdens de Japanse bezetting (WW2) vernield of zwaar beschadigd.
In 1947 werden 4 tweedehandse locomotieven uit Zwitserland aangekocht voor deze spoorweg (toen de Zwitsere Furka-Oberalp lijn overstapte op electrische tractie ipv stoom.) Bouwjaar van deze locomotieven was 1913 en 1914, een stuk ouder dan de oorspronkelijke 9 locomotieven waarvan de laatste 2 in 1930 gebouwd werden.. Ook deze 4 werden beschadigd tijdens de Vietnam-oorlog.
Pikant detail: een deel van deze locomotieven werden door Zwitserland teruggekocht in 1990 en 2 ervan werden intussen reeds gerestaureerd. In 1993 werd de historische Zwitserse Furka spoorlijn opnieuw in gebruik genomen voor toeristische uitstapjes tijdens de zomer. Deze spoorweg verloor in 1982 zijn nut (na de bouw van de Furka tunnel).
We brengen nog een bezoek aan het zomerpaleis van de laatste koning/keizer van Vietnam dat in quasi originele toestand is gebleven, inclusief de originele inboedel. Deze keizer Bao Dai werkte samen met de Japanse bezetter tijdens WW2 en moest aftreden in 1945. Hij ging in ballingschap in Frankrijk. In 1947 werd hij gerecupereerd door de Fransen en aangesteld als president. In 1955 verloor hij de verkiezingen en ging terug in ballingschap naar Frankrijk waar hij in 1997 overleed.
Na aankomst in het hotel frissen we ons eerst op. Na het avondeten wandelen we naar de nabijgelegen markt van Dalat, daar is het heel druk. We proeven nog wat lokaal 'streetfood' vooraleer terug te keren naar het hotel.
op 22 december zijn we vertrokken naar Duitsland, eerste stop in Traben-Trarbach, aan de Moezel. We hebben nog een kort bezoek gebracht aan de kerstmarkt.
De bijzonderheid aan de kerstmarkt in Traben-Trarbach is dat zich een groot deel ondergronds afspeelt, in voormalige wijnkelders.
Op zondag 23 december hebben we ons aangemeld voor een geleid bezoek aan een aantal wijnkelders. Er zijn in totaal 12 hectares (120.000 vierkante meter!) aan wijnkelders in Traben. Enkel Bordeaux doet beter...
Onze gids was een gepensioneerde wijnboer en kon alle vragen in verband met de lokale wijncultuur beantwoorden. Het bezoek eindigde met een proeverij van de lokale wijnen. Daarna was het tijd om de kerstmarkt te bezoeken.
Op maandag hebben we dan Trarbach bezocht op de andere oever. Trarbach was het oude centrum van de regio, burchtruine incluis. Echter zoals quasi alle versterkingen langs de Moezel vernietigd tijdens de pogingen van Frankrijk om de grens te verleggen tot aan de Rijn. (Enkel Burg Eltz -gelegen in een zijdal van de Moezel- ontsnapte hieraan).
Dinsdag 25 december hebben we een kleine wandeling gemaakt, eerst langs de Moezel, dan via de wijngaarden naar het centrum en vandaar terug naar de camper. In de late namiddag hebben we ons dan verplaatst naar Zell, een stukje stroomafwaarts.
Op Woensdag nemen we uitgebreid de tijd om rond te wandelen in Zell, het is wel lang zoeken voor een restaurant s'middags want quasi alle horecazaken zijn potdicht op 2de Kerstdag... We overnachten een tweede keer op de camperplaats in Zell. Donderdagvoormiddag doen we nog wat boodschappen in Zell, daarna verplaatsen we ons naar Essen voor een lekkere Chinese hot-pot in het Shabu Shabu restaurant. Helaas is het restaurant gesloten tussen kerstdag en nieuwjaar...
We zoeken een overnachtingsplaats in Mullheim-an-der-Ruhr en wandelen van daar naar een (eveneens aanbevolen) Chinees restaurant in Duisburg. Het is een stevig eindje wandelen van de camperparking.
28 december, tijd om naar huis te gaan, morgen moeten we inkopen doen in voorbereiding van oudejaarsavond (we hebben vrienden uitgenodigd om de overgang naar 2019 te vieren).
We blijven tot de middag in Duisburg omdat Jessica nog een aanbevolen Chinees restaurant opgesnord heeft via haar 'Chinese Michelingids'... Echter daar aangekomen blijkt dat ze wel degelijk open zijn, maar vandaag enkel vanaf 18hr... We zoeken dus noodgedwongen een lokaal Duits alternatief voor ons middagmaal.. Na het eten vatten we de rit naar huis aan.
Op vrijdagmiddag 30 november vertrokken naar Rotterdam.
We overnachten in het van der Valk hotel bij de zoo van Rotterdam (Blijdorp).
Op 1 december in de voormiddag fietsen we in groep en met gids door het centrum van Rotterdam, een tochtje van een tiental km, met veel stops en uitleg onderweg. Om 13h30 is de fietstocht afgelopen, en stipt begint het te regenen..
Op de terugweg stoppen we in Antwerpen om boodschappen te doen in Sun Wah, de Chinese supermarkt.
Daarna gaan we eten bij Ni Shifu.
Voor enkele fotos, klik op de kleine foto of op de link hieronder.
Op 1 november start het laatste verlengd weekend van dit jaar.
We trekken er nog eens op uit met de camper, dichtbij dit keer, naar de Opaalkust.
Parkeren doen we in Bray-Dunes waar twee (gratis) parkings zijn voor campers. (zonder voorzieningen).
In de namiddag trekken we de duinen in voor een bepijlde wandeling van een negental km, "circuit de la dune Marchand". Onze track is blijkbaar niet helemaal up to date, maar grosso modo klopt die wel. Na deze wandeling bezoeken we het stadje zelf, samen met de 'aanlooproute' komen we zo aan 11km.
Op vrijdag 2 november starten we s'morgens met een wandeling aan de andere kant van Bray-Dunes, "circuit de la dune Perroquet", een korte wandeling van een vijftal km, maar met de aanlooproute erbij komen we aan 6.7km voor deze voormiddag.
Na het middageten verplaatsen we ons naar de nieuwe camperplaats in Calais, deze ligt iets verder van de haven (en van het centrum) in vergelijking met de oude camperplaats, maar 10 minuten wandelen is geen drama.. En van de uitlaatgassen van de ferryboten hebben we ook geen last, hetgeen op de oude camperplaats aan de haven toch een nadeel was.
De toegang is geautomatiseerd, de ganse incheckprocedure duurt toch vrij lang. (10 Euro, met kredietkaart te betalen maar met meerdere plaatsen om water af te laten, toilet leeg te maken en vers water te tanken, geen stroom echter). We wandelen naar het centrum van Calais, na een stop bij het office de Tourisme begeven we ons op weg naar het fort Nieulay maar al snel realiseren we ons dat we hiertoe beter de fiets hadden genomen. We keren terug naar de camper zonder het fort te passeren, toch was deze wandeling ruim 7 km lang.
Op 3 november rijden we verder, richting Wissant, onderweg stoppen we in Escalles voor een wandeling naar het momument op Cap Blanc-Nez. Het is bij momenten behoorlijk steil. Vanop de top krijgen we zicht op de witte kust van Dover, aan de overzijde van het kanaal. We wandelen terug naar Escalles via de D940.
In Wissant is er een gratis camperparking op wandelafstand van het dorp. De parking is reeds bijna vol als we er toekomen in de late voormiddag. (s'avonds zien we dat heel wat campers geparkeerd staan op plaatsen die in principe voorbehouden zijn voor touring cars).
Op zoek naar een restaurant valt het ons op dat de brasserie Charlemagne (rue Gambetta) krioelt van het volk. We melden ons aan en krijgen een tafel(tje) toegewezen voor de aperitief en het voorgerecht, als die genuttigd zijn is er wat plaats vrijgekomen en worden we verhuisd naar een andere tafel voor het hoofdgerecht en het dessert. Het is een klein restaurantje waar je dicht opeen zit maar met voldoende keuze op de kaart en aan heel democratische prijzen.
Na het eten bezoeken we de rest van het dorp (veel Belgen blijken hier een vakantiehuisje te bezitten), vanop de dijk is ook hier de Engelse kustlijn goed zichtbaar. Bij terugkeer op de parking blijken we volgens de GPS goed 4 km te hebben afgelegd.
Op onze laaste dag van dit weekend had ik gepland om een stuk van de GR128 te wandelen. Dit wandelpad loopt van Wissant tot Aachen en ik heb het eerste stuk (Op Belgisch grondgebied) reeds gewandeld, van Kemmel tot Zonnebeke. De track is opgeslagen in de GPS, ook het handboekje met de papieren beschrijving hebben we bij. We beginnen dus vol goede moed aan een wandeling van ongeveer 12 km, in Sombre zouden we het pad verlaten en via de D244 terugkeren naar Wissant. De start verloopt goed, de bewegwijzering vanuit Wissant klopt, maar na ongeveer 1 km stuurt de bewegwijzering ons op een splitsing naar links ipv naar rechts zoals de track aangeeft.
Gezien de bewegwijzering 'in het veld' steeds voorrang heeft op de track volgen we die. De Mont de Couple die op het oorspronkelijke tracé lag werd blijkbaar weggelaten (het is ook een stevige omweg voor wie meer geïnteresseerd is om van A naar B te wandelen met zo weinig mogelijk km ertussen). In de velden zijn er groepjes jagers op stap, we zien patrijzen, fazanten en hazen die ... het hazepad kiezen.
Zo word onze wandeling een stuk korter dan gedacht, na iets meer dan 6 km staan we terug bij de camper. Geen erg, we melden ons aan bij hetzelfde restaurant, dit keer bij openingstijd. Opnieuw lekker & democratisch gegeten, achteraf wandelen we nog even tot aan de zee en vertrekken wat vroeger dan eerst gedacht terug naar huis.
fotos: klikken op de kleine foto of onderstaande link.
Vandaag gaan we we verder met ons bezoek aan Ottawa, we starten in het Major's Hill Park en gaan richting Nationale Galerij van Canada en de kathedraal Notre-Dame. Na een bezoekje aan deze kerk gaan we naar het Point Nepean, een uitzichtpunt op een heuvel met zicht op de Ottawa rivier, de stad, het parlement en op de tegenoverliggende oever het Canadian Museum of History.
We keren terug op onze stappen, door Major's Hill Park met zicht op het historische Rideau Canal (in gebruik sinds 1832). Van oorsprong een militair project verbind dit kanaal Ottowa met Kingston aan het Ontario meer. Het kanaal vangt aan in Ottawa met 8 sluizen op rij, om vanaf de Ottawa rivier voldoende hoogte te winnen. Het kanaal is nog steeds in gebruik voor de plezierscheepvaart, met de originele infrastructuur. Het kanaal is erkend als werelderfgoed.
Onze wandeling brengt ons via een brug bij het Fairmont Château Laurier over het kanaal naar de Parlementsheuvel. Daar bevinden zich een aantal overheidsgebouwen; East- en West Block en het centrale Parlementsgebouw met de Bibliotheek. Van daar gaat het terug naar het centrum van de stad. In de late namiddag vertrekken we naar Cananoque aan de Saint Lawrence rivier (Thousand Islands regio).
5 oktober.
Onze laatste dag in Canada, morgen vliegen we vanuit Toronto terug naar Brussel.
In plaats van de snelweg te nemen naar Toronto kiezen we voor de 'scenic' road langs de Saint Lawrence rivier. Daar hoort ook een korte overzet bij. Nadat we in Toronto ingecheckt zijn word de Chinese restaurantgids geraadpleegd en opnieuw met succes, ons laatste avondetentje is heel lekker.
op 6 oktober kunnen we uitslapen, onze vlucht is pas in de namiddag.
Op dinsdag 2 oktober rijden we nog wat verder naar het oosten, we bezoeken de Canyon Sainte-Anne, waar een zijrivier van de Lawrence rivier zich een weg door de rotsen gebaand heeft. We zijn er niet alleen, veel Aziatische toeristen zijn er ook aan het wandelen.
Op de terugweg richting Quebec stoppen we aan het bedevaartsoord van Sainte-Anne de Beaupre voor een bezoek. Daarna gaat het richting Trois-Rivères. Nadat we ingecheckt zijn wandelen we naar de kerk Sanctuaire Notre-Dame-du-Cap.
3 oktober.
We rijden naar het oude centrum van Trois-Rivières. De Franse katholieke invloed is duidelijk aanwezig; klooster, scholen.. Het weer is niet zo goed vandaag, en we houden het vrij snel voor bekeken rijden verder naar Ottawa. We overnachten in de buurt van Byward Market, na het inchecken bezoeken we dit historische stadsdeel.
Van Kingston gaan we richting Montreal. Onze eerste stop is bij Morrisburg, daar ligt het Upper Canada Village, het Canadese Bokrijk zeg maar.
Men is volop bezig met de voorbereidingen voor Halloween, de gehele maand oktober staat het 'dorp' in het teken hiervan. Daarom worden er vandaag enkel bezoeken met gids toegestaan. We sluiten ons aan bij een groep met een gids die zowel in het Engels als het Frans uitleg geeft en vragen beantwoord. Blijkt dat de dame ook Nederlands spreekt, als dochter van een Nederlands koppel dat eind jaren dertig naar Canada geemigreerd is.
Aanpalend aan het Upper Canada Village liggen het Upper Canada Pioneer Memorial en de historische site van de 'Battle of Crysler's farm', waar volgens de infoborden in november 1813 een Amerikaanse invasiepoging afgeblokt werd op de oever van de Lawrence rivier.
We rijden Montreal binnen tijdens de avondspits, heel druk verkeer gecombineerd met veel wegenwerken. We doen er lang over om het hotel te bereiken dat een stuk buiten het centrum ligt. (Montreal is na Toronto de tweede grootste stad van Canada). Bij het inchecken vragen we of het centrum gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer, men verzekert ons echter dat er tijdens het weekend geen druk verkeer is in het stadscentrum.
29 september.
We rijden met de auto naar het centrum van Montreal, en het valt inderdaad goed mee. Ook een parkeerplaats is gemakkelijk te vinden, weliswaar betalend. We starten ons bezoek in Vieux-Montreal met de basiliek Notre-Dame de Montreal. Daar is het even aanschuiven om binnen te geraken. We bezoeken ook nog de oude haven en de Marché Bonsecours, een gebouw van 1847 met een interessante historie. Vandaag herbergt het gebouw een aantal boetieks en horecazaken.
Via het Champs de Mars wandelen we naar de Chinese wijk waar we s'middags heel lekker Chinees gaan eten, weeral dank zij de 'Chinese Michelingids'. (De klanten zijn quasi allen etnische Chinezen, altijd een goed teken...)
Nadien volgt een stevige wandeling/klim naar de Mont Real, van daaruit krijgen we een mooi uitzicht over de stad. Het weer word wel slechter, we komen in een regenbui terecht. Gelukkig kunnen we schuilen in het chalet op de top.
Als het opklaart begeven we ons naar het Saint Joseph's oratory of Mount Royal, een imposante kerk wat verder op de heuvel. Na dit bezoek is het tijd om terug te keren naar de auto, daar aangekomen blijkt dat we vandaag ruim 21 km te voet hebben afgelegd.
30 september.
Vandaag bereiken we Quebec, eerst bezoeken we er de citadel onder leiding van een gids.
Na afloop van het gegidste deel bezoeken we het (militaire) museum en wandelen we nog over de diverse taluds met mooi uitzicht op de oude stad en de haven. Onze wandeling van gisteren zit nog in de benen, het bezoek aan de stad zelf stellen we uit tot morgen.
1 oktober.
Bezoek aan Quebec, we vinden een parkeerplaats in de buurt van de citadel, aan de oever van de Lawrence rivier. Veel geluk met het weer, zonnig en droog. Ook vandaag word het een stevige wandeling. Na het bezoek aan het oude centurm (met het hotel 'le Chateau Frontenac' als meest imposante gebouw) bezoeken we de 'vlakte van Abraham', nu een mooi park, destijds de plaats waar de Engelsen hun tenten opgeslagen hadden die Quebec belegerden in 1759. (een deel van Canada was toen nog een Franse kolonie). We bezoeken het museum dat gewijd is aan deze periode. We willen ook het parlement van Quebec bezoeken maar dat kan niet vandaag wegens een belangrijk bezoek.
26 september. We verlaten Niagara Falls en rijden via de scenische Parkway langs de rivier naar het Ontario meer. De rivier vormt hier de grens tussen Canada en de Verenigde Staten. Tijdens de oorlog van 1812-1815 tussen beide landen voerden de Amerikanen hier invallen uit.
We bezoeken het Quentons Heights Park waar destijds een veldslag plaatsvond.
Wat verder naar het meer toe willen we de site van het Fort George bezoeken, spijtig genoeg opent dit slechts in de namiddag in deze periode van het jaar.
Na Niagara-On-The-Lake rijden we langs het Ontario meer terug richting Toronto en verder naar Oshawa waar we s'middags aankomen. Na het middageten bezoeken we er het Canadian Automotive Museum, een klein maar interessant museum over de autoindustrie in Canada. Naast auto's gebouwd in Canada staan er ook heel wat andere voertuigen (dicht opeengepakt, oorspronkelijk was dit een privé collectie).
We rijden verder langs het meer tot Cobourg, een mooi stadje waar echter niet zoveel te zien is. Na een koffie met een gebakje rijden we verder naar ons eindpunt voor vandaag, de stad Kingston.
27 september. We bezoeken Kingston te voet en kopen tussendoor tickets voor een boottochtje in de namiddag. Kingston ligt aan het eind van het Ontario meer, hier versmalt het meer en begint de Lawrence rivier. In de overgang tussen meer en rivier liggen de 'Thousand Islands', daar brengt de boot ons naartoe. Net zoals in Toronto en Cobourg blijkt ook in Kingston veel aandacht voor de komende 'Rememberance Day', het einde van WW1.
fotos via link hieronder of klikken op de kleine foto.
Canada, 23 tot 26 september, Toronto, Niagara Falls.
We vertrekken op 23 september kort na de middag uit Brussel, een rechtstreekse vlucht naar Toronto en komen 2 uur later toe in Toronto.. van de 8 uren in het vliegtuig hebben we er 6 ingewonnen door het tijdsverschil.
Nadat we onze huurauto hebben opgehaald en ingecheckt zijn in het hotel gaan we wandelen.
We starten in het oude Distillery district bij de St-Pauls basiliek en wandelen vandaar naar Old Toronto.
Het oude centrum van Toronto is vooral een financieel centrum, veel wolkenkrabbers met daartussen enkele historische gebouwen waarvan het oude stadhuis een van de meest imposante is.
Het weer valt goed mee, we wandelen ruim 10 km, het is reeds 3 uur in de nacht in België wanneer we terug zijn in het hotel.
24 september. Vandaag toch wat last van jetlag, het is reeds 11hr wanneer we aan de (overdekte) st.-Lawrence markt staan... die echter gesloten is op maandag...
We wandelen dan richting CN toren (in 1976 geopend), lange tijd met 553 meter het hoogste bouwwerk ter wereld. (sinds 2007 gaat deze titel naar de Burj Khalifa). Het bovenste gedeelte gaat compleet verborgen in de wolken, dat ziet er niet goed uit. We passeren door het centraal station van Toronto (Union Station), ook een indrukwekkend gebouw. Gelukkig breekt de zon door als we bij de toren komen.
Het hoogste punt dat je als bezoeker kunt bereiken is 350 meter hoog. De vloer is er gedeeltelijk in glas uitgevoerd. Het uitzicht is spectaculair.
Na dit bezoek wandelen we naar Chinatown in downtown Toronto voor het middageten, de straatnaamborden in de chinese wijk zijn tweetalig; engels en chinees..
De rest van de namiddag wandelen we verder rond in het stadscentrum. We brengen een bezoek aan het oude stadhuis (nu rechtbank). Bij dit gebouw staat een gedenkteken van WW1, met vermelding van de belangrijkste plaatsen waar de Canadezen slag geleverd hebben. (o.a. Ypres, Passchendaele..)
In de late namiddag vertrekken we naar Niagara Falls.
Nadat we ingecheckt zijn wandelen we door het pretpark-achtig centrum van het plaatsje naar de watervallen. Die zijn mooi verlicht.
25 september. We starten met een boottochtje dat ons tot vlakbij de watervallen brengt. Bij een windstoot krijg ik stuifregen over mij en de camera, die geeft er de brui aan... Na de middag wandelen we langs de rivier tot aan de volgende 'must', 'journey behind the falls', gangen die in de rots zijn uitgehakt en die de bezoeker tot vlakbij en achter de Horseshoe waterval brengen. Later proberen we nog om via de Rainbow brug naar de Verenigde staten te wandelen, maar dit lukt niet (geen visum).
Canada; Ontario en Quebec, 23 september tot 6 oktober 2018
Eind september vertrekken we voor onze laatste vakantie van dit jaar, naar Canada.
We hebben een huurauto gereserveerd bij de luchthaven van Toronto, en ook de eerste hotelovernachting geboekt.
De rest van onze trip is niet gepland, enkel de terugvlucht Toronto-Brussel ligt vast.
Gezien het toeristisch seizoen afgelopen is verwachten we niet te veel problemen om hotels te boeken.
Wat wel losjes gepland is zijn de steden die we willen bezoeken; Toronto, Montreal, Quebec, Trois-Rivières en Ottawa. Ook de Niagara Falls staan op het programma.
We beperken ons tot de provincies Ontario en Quebec, Canada is groot..
De foto in bijlage is genomen in de Canadian Tower, Toronto.
Vandaag gaan we wandelen in het domein Palingbeek, in Hollebeke.
Het is onze bedoeling het kunstwerk 'coming world' met de 600.000 beeldjes te bezoeken vooaleer de beeldjes weggenomen zullen worden. Er groeit reeds heel wat onkruid op het veld waar de beeldjes opgesteld staan..
Onze wandeling leid ons ook langs Hill 60 met de 'caterpillar' mijnkrater van 7 juni 1917 (doorsnede van bijna 80 meter).
De Duitse stellingen bovenop 'Hill 60' waren het doelwit. (bijna 700 Duitse soldaten kwamen om bij deze explosie).
fotos door te klikken op de kleine foto of link hieronder.
Nadien begeven we ons naar de Esplanade om er oude auto's te bekijken.
Er is vandaag een rondrit voor oldtimers met start en einde op de Esplanade.
Parallel is er ook een evenement voor eigenaars van Land Rover Defenders, op het strand bij de dijk is een hindernissenparcours aangelegd waar gedemonstreerd word wat de terreincapaciteiten zijn van deze voertuigen...