weekend 18 t/m 20 augustus 2018, Pas de Calais, regio Ternois
Op 18 augustus vertrekken we met de camper naar de Ternois regio (Noord-Frankrijk)
We parkeren in het centrum van Anvin en trekken erop uit voor een lokale wandeling (Le Bliot).
Het is de tweede keer dat we deze wandeling doen, eerste keer was in november 2014, toen niet zo aangenaam wegens het jachtseizoen en het koude weer.
Na de wandeling verplaatsen we ons naar camping La Verte Colline in Teneur. Na het avondeten doen we nog een wandeling door het dorpje.
s'anderendaags is het in de voormiddag tijd voor een bewegwijzerd fietstochtje, 'les eaux vives', een kleine 32 km maar met diverse hellingen (tot 10%) op het parcours toch een vermoeiend ritje.
In de namiddag verplaatsen we ons naar Fontaine-les-Boulans, voor de bewegwijzerde wandeling 'sentier des avinettes', zo'n 8km voornamelijk door de velden. In de buurt van Prédefin zijn nog de barakken te zien van een Duits kamp uit WW2. (25.000 m2)
Deze site had als doel om de V2 raketten (afgevuurd vanuit de lanceerbasissen in Eperlecques & Helfaut) via radiogolven naar het doel te geleiden. (Noot: wegens het risico op storingen door de Engelsen werd dit geleidingsysteem opgegeven ten voordele van een ingebouwd systeem met gyroscopen, minder precies maar zonder gevaar voor storing.)
Na deze wandeling verplaatsen we ons naar de 'camping du Chateau' in Equirre. (overnachting in een camper met 2 personen: forfait van 10 Euro...)
Op maandag 20 augustus keren we huiswaarts, na een tussenstop in Verchin en in Aire-sur-la-Lys.
Omdat alle ferry's van Kristiansand naar Hirthals volzet zijn voor de komende dagen hebben we voor de oversteek naar Denemarken opnieuw de minder populaire overzet geboekt van Varberg (Zweden) naar Grena.
We vertrekken vroeg en rijden verder naar het oosten zonder veel te bezoeken.
Kort na de middag zijn we in Stromstad, Zweden en houden halt op de Dynestrands Camping, we hebben dan bijna 300 km gereden.
In de namiddag klaart het weer een beetje op zodat we toch nog de fietsen uitladen voor een ritje in de buurt.
Zaterdag 11 augustus rijden we verder zuidwaarts, s'middags houden we halt in Kungalv (iets ten noorden van Goteburg) voor het middageten. Daarna bereiken we ruim op tijd Varberg voor de overzet naar Denemarken om 18hr.
Het is reeds laat wanneer we aan wal rijden in Grena. We volgen het voorbeeld van de meeste campers die de boot afrijden en stoppen op de parking bij de haven om er te overnachten.
Op zondag is het gebouw waar de voetgangers en fietsers zich moeten aanmelden voor de oversteek reeds vroeg open, we kunnen er gebruik maken van het sanitair. Opnieuw miezerig weer, we rijden door Denemarken en houden halt voor de nacht op de camperplaats in Sittensen, waar we op de heenreis ook overnacht hebben.
Op 13 augustus rijden we naar Essen voor een etentje in het 'Shabu-Shabu' restaurant op de Kopstadplatz. Met wat geluk vinden we er een parkeerplaats groot genoeg voor de camper. Na het avondeten rijden we naar de grote parking bij de Gasometer van Oberhausen voor onze laatste overnachting in de camper van dit zomerverlof.
Op 14 augustus rijden we terug naar huis, een rit van 300 km.
Ons doel voor vandaag is een wandeling naar de Kjeragbolten, bij de Kjeragberg.
Dit is een grote zwerfsteen die vast zit tussen 2 rotswanden, op 1000 meter boven de Lysefjord. Er is een parking voorzien op de weg naar Lysebotn, een dorpje aan het begin (of einde?) van de fjord. Vanaf deze parking is de wandelroute naar de Kjerag/Kjeragbolten aangeduid.
Meer naar het westen aan de Lysefjord ligt er nog een toeristische trekpleister, de Preikestolen, daar zijn we in 2006 geweest.
Ook vandaag is het weer wisselvallig, af en toe regen en zware bewolking. We vatten de wandeling aan goed ingeduffeld en met regenjas aan.
Wegens de regen is het op sommige plaatsen vrij glibberig, gelukkig zijn er op de steilste gedeeltes kabels voorzien waaraan we ons kunnen vasthouden. Er word ook veel werk geleverd om trappen aan te leggen (met stenen uit de omgeving) die het wandelen op de hellingen vergemakkelijken. Toch blijft het een pittige wandeling!
We doen er 6 uur over, heen en terug en met een 'fotoshoot' van een halfuurtje bij de beroemde steen. Bij droog weer is deze wandeling wellicht een stuk gemakkelijker..
Na de wandeling rijden we nog een stuk oostwaarts, tot bij Valle. Daar vinden we opnieuw een rastplass (met toilethuisje) waar we overnachten. Een avondwandeling zit er niet meer in, genoeg gewandeld voor vandaag..
Vandaag rijden we naar Kristiansand, verder zuidelijk gelegen. De stad is bekend als startpunt voor een rondrit door Noorwegen voor wie de oversteek van noord-Denemarken (Hirthals) naar zuid-Noorwegen maakt.
Het is de hoofdstad van de Noorse provincie Vest-Agder en een van de grotere steden van Noorwegen.
Een deel van de stad werd planmatig gebouwd, met straten in dambordpatroon. (Kvadraturen genaamd).
In de 17de eeuw werd er ook een vesting gebouwd om de stad te verdedigen tegen aanvallen over zee.
De kathedraal van Kristiansand is bij de grootste van het land.
Na een wandeling door de stad rijden we noordwaarts, het Setesdal in. We rijden tot over het stadje Bygland, daar is een parkeerplaats (Storstraumen rasteplass, met toilethuisje) bij de historische brug en sluis (overgang van Araksfjorden naar de Byglandfjorden).
Het weer is wisselvallig, met geregeld een bui en veel bewolking.
Vandaag bezoeken we het museum van Tonsberg, zowel de geschiedenis van het stadje, de lokale walvisvangst en de Vikings zijn hier gedocumenteerd.
Nadien wandelen we naar de heuvel waarrond de stad gegroeid is (Sjlotsfjellet) met de ruine van een fort uit de dertiende eeuw en een toren met panoramisch zicht over stad en haven.
We wandelen de heuvel af doorheen een verzameling oude gebouwen (het combiticket dat we ons aangeschaft hebben in het museum laat ons toe dit allemaal te bezoeken)
Het weer verbetert niet, na het middageten rijden we verder naar Arendal, zuidelijk gelegen t.o.v. Tonsberg. Er is geen camperparking, we parkeren aan de stadsrand en wandelen van daar naar het centrum en de haven. Na het bezoek aan Arendal rijden we verder tot His, een tiental kilometer verder. We doen er na het avondeten nog een wandeling.
Deze morgen staan we al vroeg aan de winkel van de Kerstman, te vroeg, we moeten wachten tot openingstijd vooraleer we binnen kunnen...
Na wat aankopen te hebben gedaan verlaten we Drobak en nemen de tunnel onder de Oslofjord naar Tonsberg, goed 100 km verder.
Na de hitte die we tot nu toe gehad hebben tijdens dit verlof krijgen we deze namiddag overtrokken weer.
Er is een camperparking, van daar wandelen we naar het centrum voor een bezoek aan het stadje, het oudste van Noorwegen. Er zijn diverse zaken te bezoeken in het stadje of in de directe omgeving, maar die zullen moeten wachten tot morgen..
Deze voormiddag bezoeken we een andere site in Fredrikstad, het fort Isegran met zijn maritiem museum. Ook voor deze verplaatsing nemen we de waterbus, het fort ligt op een eiland in de monding van de Glomma, de langste rivier van Noorwegen.
s'Middags verplaatsen we ons naar Drobak, een kleine stad in vergelijking met Fredrikstad, maar een toeristiche trekpleister. Vroeger was dit de 'winterhaven' van Oslo, toen de Oslofjord tijdens de winter nog tot hier bevroor en Oslo onbereikbaar werd voor schepen.
We hebben geluk een plaatsje te vinden voor de camper, het aanbod is beperkt.. Na een wandeling door het stadje -met een bezoek aan het postkantoor van de kerstman nemen- we de overzetboot naar naar Oscarburg, een eilandje in de Oslofjord dat uitgebouwd werd als vesting ter bescherming van Oslo. (om Oslo per schip te bereiken moet je voorbij dit eiland... )
Het grootste wapenfeit van deze vesting is het tot zinken brengen van het Duitse oorlogsschip Blucher op 9 april 1940. Dit schip was met troepen onderweg om Oslo per verrassing in te nemen, samen met een aantal andere oorlogsschepen.
Het werd beschoten door grote (made by Krupp, eind 19de eeuw!) kanonnen vanaf Oscarburg en kreeg 2 voltreffers te verwerken.
De commandobrug en een brandstof tank werden getroffen zodat het geschut niet meer bediend kon worden.
Twee antieke torpedos die vanuit hun ondergrondse basis op dit eiland gelanceerd werden brachten het schip tot zinken. (de Blucher was pas in januari 1940 in dienst genomen en was daarmee het jongste schip van de Kriegsmarine)
Het wrak is sinds 2016 erkend als zeemansgraf en mag niet geborgen worden. (er werd wel zo'n 1600 ton brandstof verwijderd uit een lekkende tank..)
Terug aangekomen in Drobak gaan we eerst eten, daarna willen we nog de winkel van de kerstman bezoeken, maar die is intussen gesloten...
We blijven niet hangen in Zweden, nadat we min of meer uitgeslapen zijn na de overtocht van Denemarken naar Zweden rijden we verder naar Fredrikstad, een stukje over de grens Zweden-Noorwegen, een rit van bijna 300km.
Er is een camperparking met sanitair, na het inchecken nemen we de waterbus dicht bij de parking en stappen bij de halte aan de oude vesting uit.
We bezoeken de oude versterkingen, deze werden door omstandigheden (door de witte vlag te hijsen) nooit verwoest. Begin jaren 1990 werden de gebouwen gerestaureerd en de site is nu de best bewaarde vesting in Noord Europa.
Na onze wandeling doorheen de vesting nemen we de waterbus terug richting camperparking.
We doen nog wat inkopen voor het avondeten en bereiden daarmee een smakelijk avondmaal.
We blijven vandaag in Arhus voor een bezoek aan Den Gamle By, een verzameling gebouwen van oud tot vrij recent (jaren 1960) samengebracht op één locatie.
We zorgen dat we ter plaatse zijn tegen openingstijd zodat we probleemloos een parkeerplaats vinden voor onze camper.
De site is heel groot, we brengen er het grootste deel van de dag door. Na dit bezoek rijden we naar de havenstad Grenaa, we hebben gereserveerd voor de overzet naar Zweden (Varberg), eigenlijk omdat er niet veel keuze was op korte termijn om de oversteek vanuit Denemarken naar Noorwegen te maken ... Het word dus Denemarken-Zweden..
We komen aan in Varberg in het holst van de nacht en parkeren op de eerste de beste parking, met verscheidene andere campers die van de ferry komen gereden...
We blijven deze voormiddag nog in Ribe. Ik doe een fietstochtje (opnieuw een bewegwijzerde 'panoramaroute'; nr 403, Vikings en de Waddenzee; zie bijlage).
Deze rit brengt me via Kammerslusen (gebouwd in 1912) langs de dijk die het land westelijk van Ribe beschermd tegen overstromingen bij stormweer.
Van Kammerslusen rij ik zuidwaarts langs de kustlijn, beneden de dijk op een grintweg die afgesloten is voor autos.
Op een bepaald moment gaat deze over in een asfaltweggetje met een afspliting naar boven op de dijk. Tot mijn verbazing (op mijn gps staat geen weg afgebeeld) komen een aantal autos aangereden die over de dijk 'verdwijnen'. Als laatste komt een tractor aangereden met een aanhanger vol toeristen, ook deze volgt de afsplitsing over de dijk.
Ik ga ook kijken op de dijk en zie dat er een weg door zee loopt die enkel bij ebbe vrij komt te liggen. Deze leid naar een van de wadden eilandjes, Mando. Ik volg de weg een tijdje, maar het fietst heel zwaar, de ondergrond is soms te zacht waardoor ik geregeld moet afstappen. Omdat ik niet weet wanneer het vloed zal worden kies ik er veiligheidshalve voor om maar terug naar de kust te fietsen.
Na de middag rijden we verder, naar Arhus. Wegens een zeilkampioenschap is de camperparking waar we gepland hadden te overnachten afgesloten, het duurt even voor we een andere plaats vinden, bij de yachthaven, een verzorgde plaats met water en stroom. Ook de faciliteiten voor de yachten zijn ter beschikking, uiteraard mits betaling.. Betalen gebeurt via een soort bankkaart die je 'oplaad' aan een automaat (door er geld op te storten).
Nadat we ons geinstalleerd hebben nemen we de fietsen om naar het centrum van de stad te rijden. Daar laten we onze fietsen staan voor een wandeling door de stad. Er is veel horeca, we pikken er op goed geluk een restaurantje uit voor ons avondeten en fietsen daarna terug naar de jachthaven.
In de voormiddag rijden we van Tonder naar Emmerlev, daar doen we een korte wandeling langs de kust. Het is een beschermd vogelbroedgebied, we stoten snel op een verbodsbord, geen toegang tot 31 augustus..
We rijden vervolgens naar een van de waddeneilanden aan de westkust, Romo.
Het is blijkbaar een vakantiebestemming waar veel volk op afkomt, het is er druk.
We parkeren bij de zuidpunt van het eilandje, in de buurt van Havneby. Het is hier volkomen legaal om het strand op te rijden, zowel met fiets, motor, auto, camper...
Met onze Chausson waag ik het niet om op het strand te gaan rijden, ik neem de fiets maar dat valt tegen, op de meeste plaatsen is het zand te zacht om er doorheen te fietsen. Met een mountainbike op bredere banden is het wel mogelijk zoals ik kan zien...
Wie denkt dat het strand in De Panne breed is kan hier zijn mening bijstellen.. een drietal km breed schat ik het strand hier, de voertuigen op het strand lijken heel ver weg.
We rijden verder naar Ribe, de oudste stad van Scandinavië, gegroeid uit een Viking nederzetting. De stad heeft tevens de oudste kathedraal van Denemarken. We bezoeken deze kathedraal en beklimmen ook de toren, vanaf de toren is er een mooi uitzicht op deze vlakke streek.
Er is ook een groot Viking museum en een site waar een Viking nederzetting tijdens de zomermaanden geëvoceerd word door vrijwilligers die er (tijdelijk..) leven en werken zoals 'echte' vikings.
Vandaag gaan we fietsen rond Tonder, we volgen hiervoor de Panoramarute 401, the royal Marshland. We voegen er nog een uitbreiding aan toe, met een bezoek aan Trojborg, een ruine van een waterkasteel.
het is heel warm en de route is niet zo vlak als we verwacht hadden.. we beslissen dan ook om de route wat in te korten.
In Mogeltonder vinden we een restaurantje dat echter druk bezocht word, het is reeds 2 uur in de namiddag als we bediend worden.
We rijden terug naar de camping in Tonder waar we toekomen met 45 fietskilometers op de teller.. gelukkig kunnen we ook vandaag gebruik maken van het zwembad naast de parking...
Vandaag bereiken we Denemarken, de grensstad Tonder.
Het is een gezellig stadje (met de oudste markt van Denemarken), er is een recent aangelegde camperparking.
Overnachting is er niet zo goedkoop, maar met het betaalbewijs krijg je wel toegang tot het plaatselijke zwembad net naast de parking, een gratis optie waar we s'avonds gebruik van maken.
Wat opvalt na onze eerste dag in Denemarken is dat het prijsverschil met Duitsland wat de horeca betreft groot is..
In de voormiddag nemen we onze fietsen en rijden naar Pleister Muhle aan de Werse, een rivier dicht bij Munster. We volgen de Werse (langs de Werseradweg) en verlaten het fietspad langs de rivier voor een bezoek aan het dorpje Angelmodde met een van de oudste (versterkte) kerken uit de regio (st-Agatha kerk). Van daar gaat het terug richting Munster, bij het kanaal aangekomen volgen we het jaagpad tot aan het vertrekpunt.
Na de middag rijden we verder naar het noorden en maken halt in Sittensen.
We hebben geluk, er is een interessant museum in de gebouwen van een oude watermolen, pal naast de camperparking.
In de buurt is er eveneens een site met enkele oude gebouwen die er heropgebouwd werden. Ook een restaurant bevind zich op enkele honderd meter van de parking.
We rijden naar Muenster en parkeren er op de parking van het Ostbad, een zwembad dicht bij het Dortmund-Ems kanaal. Overnachten is er gratis, tijdens de openingsuren van het zwembad is tevens gebruik van de toiletten mogelijk. Vooraf zijn we naar de haven gereden, daar is eveneens een zone waar campers toegelaten zijn, maar het was er nogal afgelegen, vandaar dat we verder gereden zijn naar de parking bij het Ostbad.
We doen eerst wat boodschappen en na het middageten trekken we op verkenning in de stad. We wandelen er de rest van de dag rond.
We tafelen in een restaurant dat min of meer op de terugweg naar de camper ligt. Het is laat wanneer we terug bij de camper komen.
s'morgens doen we een fietstochtje (Isselburger fahrradtour 1: Isselburg total).
Na het middageten rijden we naar Ahaus (60km), op een grote parking (Kirmesplatz) zijn 8 plaatsen gereserveerd voor campers. We hebben geluk, een camper verlaat net de parking als wij eraan komen, alle andere plaatsen zijn bezet.
De plaats is blijkbaar bekend en geliefd bij Nederlanders die hier het weekend komen doorbrengen..
Het centrum van Ahaus is autovrij, bij dit mooie weer zitten de terrasjes vol.
De belangrijkste bezienswaardigheid is het waterslot Ahaus (heropgebouwd na WW2).
Vandaag doen we een korte verplaatsing, van Dorsten naar Isselburg (met een ommetje via Bottrop).
Er is een kleine parkeerplaats voor campers net naast de Issel (Munsterdeich 7-9).
We fietsen vanaf de parking naar het waterkasteel Anholt, ons geleid bezoek (om 16hr) aan het kasteel kan spijtig genoeg niet doorgaan, om een of andere reden (te warm?) is de laatse rondleiding om 15hr. We nestelen ons dan maar op het terras aan het water voor een hapje en een drankje.