Op vrijdagnamiddag 11 mei vertrekken we op weekend naar Noord Frankrijk.
Overnachten doen we op de camperparking van Richebourg.
Nadat we er ons geïnstalleerd hebben is er nog tijd voor een wandeling door het dorp.
Vanaf de parking vertrekt een uitgestippelde thematische fietsroute met als naam "14-18 un conflit mondial". (zie pdf in bijlage). Deze fietstocht doen we op zaterdag.
De route brengt ons naar een militair kerkhof waar Indiase soldaten begraven liggen, honderd meter verder is er een kerkhof met uitsluitend Portugese militairen die hier in de streek gesneuveld zijn. Volgende stop is aan een Duitse bunker (blockhaus), de route leid dan naar Fromelles maar dat stukje laten we over, daar zijn we vroeger reeds geweest.
We snijden het parcours af maar verliezen daarbij de weg naar het volgende punt.. We komen pas terug op het juiste parcours in de buurt van Richebourg, bij het St.Vaast militair kerkhof. Daarna volgen nog het Portugees moment van La Couture, het militair kerkhof van Le Touret en het memorial van Givenchy.
Op zondagvoormiddag doen we nog een fietsritje en na de middag rijden we naar Béthune voor een wandeling (zie pdf in bijlage).
op 11 april bezoeken we de site van Ta Prohm, maar daar is nog veel werk aan..
De ruines zijn overwoekerd, deels ook met grote bomen die men niet kan kappen zonder risico op meer beschadiging.
Nadien bezoeken we de ruines bij Leang Dai, deze zijn in nog slechtere staat maar ook vandaag nog indrukwekkend door de afmetingen en de vooruitstrevende architecktuur. We nemen een rustpauze in het dorpje in plaats van terug te keren naar het hotel zoals de voorbije dagen het geval was.
De Khmer hadden destijds een groot gebied onder controle en een voor die tijd sterk ontwikkelde cultuur te oordelen naar wat we de voorbije dagen hebben gezien. Kanalen, waterreservoirs, ook naar hedendaagse normen grote en ingenieuze realisaties
Het Khmer rijk was een -voor die tijd- immens groot rijk dat standhield van de achtste tot de veertiende eeuw. Uit de overlevering is gebleken dat het tempelcomplex van Angkor Wat gebouwd werd in een recordtempo van 32 jaar.. De bouw van kathedralen die in diezelfde tijd gebouwd werden in onze contreien duurde heel wat langer. (voor de bouw van Angkor Wat werden naar schatting 50.0000 arbeiders ingeschakeld..)
Alle ruïnes die we de voorbije dagen hebben bezocht behoorden ooit tot één stad, de hoofdstad van het rijk, Angkor, waarschijnlijk toen de grootste stad op aarde. Hoofdstad van een beschaving die wellicht ten onder is gegaan aan overbevolking en overexploitatie van de leefomgeving. Erosie veroorzaakt door het kappen van bomen om er akkerland van te maken heeft mogelijk het irrigatiesysteem naar de knoppen geholpen met hongersnood en een volksverhuizing naar een nieuwe stad (huidige Phnom Phenh) tot gevolg... Pas in 1860 werd Angkor herontdekt.
Vandaag zijn we vroeger terug in het hotel. We nemen een taxi naar het centrum van Seam Reap, meer bepaald naar Pub Street.
op 12 april bezoeken we het nabijgelegen meer Tonié Sap (eigenlijk het enige meer van betekenis in Cambodja). In het regenseizoen word dit meer immens groot omdat de rivier die het meer verbind met de verder gelegen Mekong dan omgekeerd gaat stromen, door de hoge waterstand in de Mekong stroomt het meer vol.. visvangst is de voornaamste activiteit, maar er worden ook krokodillen gekweekt.
Er is een volledige drijvende stad op dit meer, met school, kerk, supermarkten, restaurants, cafés, benzinestation enz.. (nergens parking voor auto's, alle verplaatsingen gebeuren met bootjes..) Op sommige drijvende huizen worden kippen gehouden.
De aandrijvingen op deze boten getuigen van grote creativiteit, motoren in alle vormen en maten, antiek (gerecupereerd uit DAF vrachtwagens...) zowel als modern (Honda Marine), met precisiegegoten schroefbladen zowel als grove versies in vorm gebracht uit blik met hamer en aambeeld.
We blijven er 'drijven' voor het avondeten (met op het menu onder meer krokodillenei, omelet of hardgekookt naar wens.. ) en keren na zonsondergang terug naar het hotel voor onze laatste nacht in Cambodja.
Op 8 april zijn we vertrokken van Shanghai naar Siem Reap in Cambodja.
Het was reeds laat bij inchecken in het hotel 'Empress Angkor Resort and Spa' (https://www.empressangkor.com)
Op 9 april zijn we vroeg uit de veren, er staat ons een druk programma te wachten met bezoeken aan Angkor Wat, Angkor Thom en de Bayon tempel.
Angkor Wat is volgens onze gids de grootste religieuze site ter wereld, oorspronkelijk door de Khemrs gebouwd als een hindoe tempelcomplex, maar in de loop der eeuwen geevolueerd naar boeddhitisch. Resten van een 3,6 km lange slotgracht/ommuring zijn nog aanwezig.
Angkor Thom ligt eveneens in de oude stad Angkor, ooit de hoofdstad van het Khmerrijk dat zich uitstrekte over Vietnam en Thailand.
Een van de ruines hier is de Bayon tempel, de staatstempel die wat jonger is dan Angkor Wat. Imposant zijn de vele torens, telkens met de afbeelding van 4 gezichten.. (een god met 4 gezichten komt zowel voor in het Hindoeisme als in het Boeddhisme..)
Een andere ruine in Angkor Thom staat bekend als het elephant bordess, een ruine met veel afbeeldingen van olifanten. Volgens onze gids was dit ooit een arena voor gevechten met olifanten als strijdwapen. (gevechtstorens bemand door boogschutters bovenop olifanten..)
Alle ruines van deze oude hoofdstad bevinden zich niet zo ver van het hotel waar we verblijven.
s'middags is er een pauze voorzien zodat we na het middageten even kunnen uitblazen in de koelte van onze hotelkamer vooraleer de volgende site te bezoeken.
Na afloop van het laatste bezoek worden we naar een groot restaurant gebracht, tijdens het eten kunnen we nog genieten van een folkloristisch optreden met zang en dans. We doen nog een avondwandeling in de buurt van het hotel maar gaan vroeg slapen, het belooft morgen opnieuw druk te worden...
Op 10 april staan er opnieuw 3 sites op het bezoeksprogramma; de eerste is Banteay Srei, een Hindoe tempel in vrij goede staat. Zelfde scenario als gisteren, s'middags terug naar het hotel voor het eten en wat platte rust, daarna volgt een bezoek aan Prasat Bakong. Als laatste bezoek voor vandaag staat Phnom Bakheng op het programma, een tempelheuvel met een weids uitzicht over de omgeving. We blijven er tot zonsondergang, daarna is het tijd voor het avondeten.
Na het avondeten hebben we niet veel zin meer in een wandeling, de koelte van de kamer is uitnodigend..
klikken op kleine foto leid naar fotos van 9 april.
Naar aanleiding van het Chinees nieuwjaar 2018 heeft Jessica enkele dagen vrij.
We benutten deze korte vakantie voor een uitstapje naar Corsica. We hebben enkele dagen voor ons vertrek een Fiat 500 gehuurd voor de duur van onze uitstap.
Op 15 februari wandelen we rond in Ajaccio en na het bezoek aan het centrum bezoeken we de Tour de la Parata. (in Ajaccio zelf hebben we het geboortehuis van Napoleon bezocht, intussen omgevormd tot een museum gewijd aan de keizer).
Op 16 februari bezoeken we Bonifacio, we wandelen er door de oude stad (met zicht op Sardinië), nadien verplaatsen we ons naar Porto-Vecchio voor een wandeling in het antieke centrum.
de volgende dag rijden we via Corté naar Bastia.
In Corté bezoeken we het 'musée de Corse' en de citadel (combinatieticket). De weg naar Corté en verder naar Basita is redelijk bergachtig, er ligt hier en daar nog sneeuw in de wegbermen.
Op 18 februari blijven we nog tot de middag in Bastia, het weer is zonniger (en warmer) dan gisteren.
Na de middag verplaatsen we ons naar Calvi, eveneens een stadje gebouwd rond een militaire vesting.
We overnachten er in een hotel met een mooi uitzicht op de citadel en de zee, met een korting van bijna 50% op de 'normale' prijs van 175 Euro.
s'anderendaags 'ronden' we onze uitstap af waar we begonnen zijn, in Ajaccio. Eindelijk kunnen we er ook de kathedraal bezoeken, bij onze eerdere pogingen op 15 februari was er telkens een begrafenisdienst aan de gang.
Op 20 februari is het tijd om terug te reizen. We brengen onze huurauto terug, vuil en met ruim 1000km bij op de teller maar dat is ok... Het heeft zo zijn voordelen om in het laagseizoen vakantie te nemen...
We vliegen terug naar Parijs bij helder weer, met zicht op de besneeuwde 'alpes du mer'.
fotos (per dag) via de links onderaan of door klikken op de kleine foto (foto's van 15 februari)
Vandaag hadden we het geluk om uitgenodigd te zijn in het havenhuis in Antwerpen, nav "China day" aldaar. We werden er goed ontvangen door Marc Van Peel en zijn Chinese medewerker. Na de obligate speeches kregen we een rondleiding op de hoogste verdiepingen van het havenhuis, van waar we een mooi uitzicht hadden zowel op het havengebied enerzijds als op het oude centrum van Antwerpen aan de andere kant.
Een mooi en architecturaal geslaagd gebouw trouwens.
Na afloop was er nog de opening van een kunsttentoonstelling, met nog meer speeches door de Chinese ambassadeur bij de EU, de gouverneur van Antwerpen Cathy Berx en nog enkele excellenties, met kunstwerken geïnspireerd door contacten met China, maar niet zo beklijvend (noch de speeches, noch de tentoongestelde werken).
Na het bezoek aan het Eindhoven Glow evenement verleden weekend zijn we vandaag dichter bij huis gebleven.
In De Panne is er een bescheiden lichtevenement opgezet. Over een afstand van 4 km -hoofdzakelijk door het Calmeynbos- wandelen we langs diverse lichtinstallaties.
Na afloop wandelen we verder naar het -zeer kalme- centrum van De Panne waar we nog een hapje eten vooraleer huiswaarts te keren.
Enkele foto's kun je zien door op de kleine foto te klikken of de link hieronder te volgen.
Op zondag 12 november zijn we vertrokken naar Eindhoven voor een bezoek aan het Glow evenement.
Vanaf 18h30 worden 21 installaties rond het thema 'licht' opgestart, er is een bepijlde luswandeling van 6 km die deze installaties met elkaar verbind.
De ene oogt al wat spectaculairder dan de andere, maar als geheel het bezoeken waard.
Er is 2x per avond ook nog een lichtshow in het lokale Philips stadion, maar voor zondagavond waren alle plaatsen uitverkocht..
Voor meer info over dit evenement, zie link hieronder.
Voor meer foto's; klik op de kleine foto bij dit bericht of volg de link hieronder.
2017_10_22 bezoek aan het kasteel Beauvoorde en de kerk in Wulveringem.
Eind september 2016 heb ik de Moerenfietsroute afgebold, een fietsrit van 39 km zuidoostelijk van Veurne. Uiteraard loopt een gedeelte van deze fietstocht door de Moeren.. Startpunt van deze fietsroute ligt bij het kasteel van Beauvoorde, na mijn fietstochtje was het kasteel echter reeds gesloten.
Dus maar het plan opgevat om er eens terug te keren teneinde het kasteel te bezoeken, en vandaag was het zover.
(Ter info; we zijn lid van Herita, hierdoor krijgen we 2 Euro korting op de toegangsprijs)
Het kasteel van Beauvoorde is een bescheiden waterburcht, gebouwd op een terp. Eind 19de eeuw gered van verder verval door ene Arthur Mergelynck. Die liet het kasteel restaureren/opfleuren met tal van verwijzingen naar de middeleeuwen. (onder andere nogal wat materiaal gerecycleerd uit kerken).
Het feit dat dit kasteel volledig gemeubileerd is maakt het bezoek interessant. De uitleg bij dit bezoek krijgen we dmv een audiogids. Het voormalige koetshuis bij het kasteel is vandaag ingericht als receptie, toeristinfo en café. We willen nog iets consumeren maar om 17hr is het café reeds gesloten..
We bezoeken nog de kerk van Wulveringem (gelegen aan de overkant van de straat).
Zowel het kasteel en de kerk zijn het bezoeken waard.
voor meer fotos: klikken op de kleine foto of de link onderaan volgen.
We hebben een bezoek geboekt aan de (nieuwe) thermen in Spa, gelegen boven de vallei met mooi uitzicht over Spa.
(Er is een kabellift tussen Spa en deze nieuwe thermen).
We kunnen 3 uur gebruik te maken van de faciliteiten van de thermen; binnenzwembad, buitenzwembad, jacuzzi, infrarood sessie, geurtherapie, sauna... We sluiten af met een middagetentje in het restaurant van de thermen en daarna is het tijd om huiswaarts te keren.
Vandaag keren we terug naar België, naar Spa, waar we een stadswandeling doen. We maken een kleine omweg voor een tussenstop op het 'dak' van België, het signal de Botrange, waar helaas alles potdicht is. Geen bezoek aan de uitkijktoren dus, en ook een koffie moeten we zelf brouwen in de camper.
Spa heeft het oudste casino ter wereld, de plaatsnaam is synoniem geworden voor elke plaats waar genezing d.m.v. het drinken van of baden in bronwater aangeprezen word. Spa was reeds gekend bij de Romeinen, maar is pas echt befaamd geworden na het bezoek van Tsaar Peter de Grote die het bronwater beter vond dan de beste Wodka.
De camping in Spa is op deze tijd van het jaar reeds gesloten, na ons bezoek aan de stad rijden we naar camping Spa d'or in Nevezé. Volgens de dienst voor toerisme zijn er in Spa 2 parkings waar een overnachting in een camper gedoogd word, echter beide liggen langs een drukke weg en zijn bijgevolg niet aantrekkelijk.
Het weer is ons ook vandaag gunstig gezind, ik besluit dan ook om nog even het pré-ravel fietspad op te zoeken dat loopt van Spa naar Stavelot.
We zijn hier eind mei 2009 reeds in de buurt komen fietsen, vanuit Stavelot op de L45 (waar destijds nog volop aan gewerkt werd), om wat verder de aftakking naar de L44a te nemen. Dit fietspad bracht ons langs het circuit van Franchorchamps. Echter wat verder (in Hockai) hebben we toen rechtsomkeer gemaakt, na zo'n halfuur te hebben geschuild voor de regen onder de spoorwegbrug van Hockai. De toestand van de pré-ravel zag er verderop niet zo goed uit (single-track tussen het onkruid) en na gewacht te hebben tot de stortbui over was leek het ons aangewezen terug te fietsen naar Stavelot..
Vandaag dus een ander stukje van dit fietspad.
Dank zij de GPS vind ik snel een plaats waar ik de L44a op kan, de toestand ervan is echter vergelijkbaar met de toestand in 2009, hetgeen bevestigd word door de infobordjes; deze weg is opgenomen in een lokale mountainbikeroute en zo ziet hij er ook uit... veel plassen en bijhorende modder, de 2 fietsers die ik tegenkom zijn dan ook mountainbikers. Ik volg het fietspad tot aan het voormalig station van Sart, niet helemaal tot Hockai dus. In betere omstandigheden (droog) een heel mooi traject door de bossen, deels op een verhoogd talud.
Het plan was om vanuit Roetgen verder te fietsen op de Vennbahn, nu in zuidelijke richting, maar bij dit weer geen leuk vooruitzicht.
We doen wat boodschappen in het dorp (morgen is er een vrije dag in Duitsland, dag van de hereniging, alle winkels dicht dus) Nadien verkennen we het fietspad richting Monschau.. te voet en met de regenjas aan. We stoppen aan de "Wander-Bar", een rustplaats op de Vennbahn op het grondgebied van Roetgen.
Je kunt er (gratis) de batterij van je electrische fiets opladen, er is een publiek toilet, een ruimte om wat uit te rusten (met allerhande documentatie over de regio), gratis internet. (De koffie is betalend..) Qua infrastructuur voor fietsers en wandelaars mag dit gezien worden.
Gezien het kwakkelweer kiezen we voor plan B, een bezoek aan Stolberg, eveneens behorend tot de regio Aachen.
Stolberg is een industriestad (ruim 50.000 inwoners), maar de "Altstad" is er goed bewaard/gerestaureerd en een bezoek waard.
Na de middag klaart het weer stilaan op en rond 14h30 beslissen we om terug te keren naar Roetgen. Het weer is intussen helemaal omgeslagen, vanuit Roetgen fiets ik langs de Vennbahn tot aan het voormalige station van Monschau (en terug) bij onverwacht mooi en droog fietsweer.
De "Vennbahnradweg" is heel goed, slechts een klein stuk tussen Roetgen en Monschau is niet geasfalteerd maar goed te doen met een gewone fiets.
Om meer fotos te zien; klikken op kleine foto of op de link hieronder