Inhoud blog
  • Verhuis
  • Vriendschap, het beste Medicijn
  • Voor alles een Uitleg
  • Sensatie
  • Op Reis met Delta
  • Defensie-Uitgaven
  • Het Belgisch Leger
  • Een nieuwe Keuken... altijd een beetje Avontuur
  • Kinderachtig
  • Groene Dogma's
  • Dienstmededeling
  • Vaccinatie-alchemie
  • Die mooie Zomer
  • De katholieke Kerk
  • Mensenrechten
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Belgische politiek (48)
  • Covid (69)
  • Cursief (176)
  • De wijde Wereld (134)
  • Persoonlijk (38)
  • Portretten (7)
  • Prinses Liese (19)
  • Wetenschap (40)
  • Sinister
    Een averechtse Kijk op de Wereld
    13-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere Insecten

    Er is geen twijfel mogelijk: als we onze wereld van de ondergang willen redden, dan moeten we allemaal overschakelen op een dieet van insecten!

    De kweek van insecten kost véél minder aan grondstoffen dan de kweek van koeien of varkens, en insecten produceren ook véél minder mest en broeikasgassen dan bij voorbeeld koeien. Bovendien zijn insecten erg eiwitrijk en dus veel voedzamer dan vlees.

    Het probleem is: ik ben niet echt enthousiast om in een pot meelwormen te tasten, en al helemaal niet om een sprinkhanenpoot van tussen mijn tanden te koteren. En ik ben duidelijk niet de enige in Europa die wat reserves heeft. Terwijl in de rest van de wereld het eten van insecten, of met een geleerd woord: "Entomofagie", de gewoonste zaak van de wereld is: 84% van de wereldbevolking eet af en toe een portie insecten. (En dan heb ik het niet over de halve kilo vliegjes die we allemaal jaarlijks onbewust verorberen in onze slaap.)

    Nochtans zegt mijn gezond verstand mij dat dit echt wel dé voedselbron van de toekomst is: vroeg of laat zullen we allemaal insecteneters moeten worden.
    Maar er is goed nieuws voor mensen zoals ik, die nogal huiverig staan tegenover het inslikken van krieuwelende pootjes of krakende vleugels of slijmerige wormen: aan de Gentse Universiteit zijn ze erin geslaagd een vervangproduct voor boter te produceren, gemaakt uit insectenvet.
    Als ik de vliegen en muggen rond mijn oren zie zoeven, of de mieren zie rondspurten op mijn oprit, dan kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat er ook maar een greintje vet te vinden is bij een insect. (Misschien gaat het om dikke bromvliegen of zo?)
    Maar goed: insectenvet, dus. Te gebruiken om te braden en te bakken. Je ziet geen enkel verschil met échte boter of bakmargarine, en je smaakt, volgens de testpersonen, ook geen verschil. En bovendien is het véél gezonder dan boter. Niet alléén is het gunstig voor de cholesterol en voor ons BMI, maar bovendien zou insectenvet ook lichter verteerbaar zijn, én kan het virussen en bacteriën in ons lichaam onschadelijk maken. Langer en gezonder leven door insecten te eten; wie had dat gedacht?
    Daarenboven hebben we hier in Europa en in ons eigen land genoeg insecten, of we kunnen ze gemakkelijk hier kweken, zodat we door over te schakelen op insecten ook bijdragen aan de mobiliteitsproblemen én aan een beter klimaat, want al dat verre transport van exotisch voedsel is niet meer van doen.

    In de Thomas Moore Hogeschool in Geel zouden ze al willen experimenteren met het kweken van meelwormen op het restafval van witloof. Misschien is er wel een nieuwe Belgische delicatesse in de maak: witloof op een bedje van meelwormen? Maar ook sprinkhanen en krekels zouden gemakkelijk te kweken zijn, op restafval van de landbouw. Binnenkort krijgen we dus een heel nieuwe generatie landbouwers. In plaats van 's morgens de koeien te gaan melken, zouden die dan elke dag hun insectenvoorraad moeten oogsten.

    In Somalië en Kenia hebben ze een gigantische sprinkhanenplaag te verduren, waarbij hun totale (schamele) oogst wordt opgevreten. Ik begrijp niet goed waarom ze zo wanhopig proberen die sprinkhanen weg te jagen of de plaag met vergif te bestrijden. Zouden ze niet beter de beestjes verzamelen en vermalen om er boter van te maken, of er voedzame koekjes van te bakken? Het gaat over honderden miljoenen sprinkhanen; daar kan je véél mensen mee voeden, toch?

    En nu we bij ons zo goed als géén winter gehad hebben, mogen we ons ook hier in de zomer aan een ware insectenplaag verwachten. En dat is dus goed nieuws: insectenvet en andere lekkernijen in overvloed.

    Voor de liefhebbers heb ik alvast enkele suggesties: gefrituurde sprinkhanen in knoflookboter, of risotto meelwormballetjes in filodeeg, of ook nog: insecten sushi, of misschien tagliatelle met krekelpesto. Ik kan alvast "Het Insectenkookboek" aanraden, verkrijgbaar bij bol.com.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs