xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Vandaag maakt minister van werk Milquet de voorlopige uitslag van de sociale verkiezingen bekend. Voorlopig omdat nog niet alle resultaten zijn doorgegeven aan het ministerie en omdat zelfs nog niet in alle bedrijven gestemd is. Maar op basis van 90 % van de resultaten hebben we natuurlijk al een goed beeld van de einduitslag. Al bij al hebben de sociale verkiezingen in ongeveer 6500 bedrijven niet geleid tot grote verschuivingen in de machtsverhoudingen tussen de vakbonden.
En die uitslag is zeer goed voor het ACV !
In de Comités haalt het ACV 53,9% (+ 0,14%) van de stemmen, tegenover 36% (-0,31%) voor ABVV en 10% (+0,17%) voor ACLVB.
In de OR halen we 53% (+0,70%) van de stemmen tegenover 35,7% (-0,08%) voor ABVV en 9,8% (+0,35%) voor de liberale ACLVB. Deze stemmen drukken het vertrouwen uit van de werknemers in het ACV.
Het ACV haalt in Vlaanderen 61,5 % van de mandaten, maar heeft ook in Wallonië (51,8 % van de stemmen) en Brussel (49,7 % van de stemmen) duidelijk de grootste aanhang.
Wat we winnen in stemmen, krijgen we niet helemaal omgezet in zetelwinst. Dat heeft te maken met verschillende factoren waaronder herstructureringen. Het totaal aantal te begeven zetels zal ongeveer 7% hoger liggen dan in 2004. Uiteindelijk gaat het procentueel aantal behaalde zetels voor het ACV zeer licht achteruit. In de Comités halen we 59,58% (-0,41% wat overeenkomt met 99 zetels op 24.224). In de OR halen we 57,34% (-0,23% wat overeenstemt met 41 zetels op 17.912). Vanuit onze absolute leiderspositie is deze status-quo een overwinning.
Maar in absolute cijfers stevent het ACV af op een historisch record: nog nooit had een vakbond zoveel verkozenen, zowel in Comité als in OR.
De verhoudingen tussen de vakbonden worden met deze uitslag bevestigd. Het ACV is en blijft de grootste vakbond, in OR én in Comité, in zetels en in stemmen. Het ACV kan dan ook terecht fier zijn op dit zeer goede resultaat. Dit is volgens de ACV-leiders Luc Cortebeeck en Claude Rolin te danken aan de inzet van kandidaten, militanten, personeel en het vertouwen van enorm veel werknemers.
West-Vlaanderen
Ook vakbondssecretaris Luc Decavel van verbond Kortrijk en onze sectorsecretaris voor Spaanderplaten Lode Windels zijn opgetogen met de behaalde resultaten in onze provincie. De situatie van de voorgaande jaren wordt bevestigd, met name: het ACV blijft de grootste en sterkste vakbond zowel in OR als in CPB, het ABVV blijft ongeveer status quo op een dertig procent, de liberale vakbond ACLVB krijgt amper voet aan de grond en blijft steken op een 2 %.
In West-Vlaanderen kunnen we spreken van een monsterscore voor het ACV met lichte verschillen tussen de vier verbonden (Zuid-West-Vlaanderen, Midden-West-Vlaanderen, Brugge en Oostende-Westhoek), met een status quo voor het ABVV op een kleine 30 % en het ACLV haalt 2 %.
Provinciale score: comité ondernemingsraad
ACV 71,94 % 67,43 %
Regionaal ACV
Zuid-West-Vlaanderen 66,8 % 61,9 %
Oostende-Westhoek 70,82 % 64,82 %
Midden West-Vlaanderen 77,3 % 73,49 %
Brugge 72,82 % 69,51 %
Het ACV haalt via LBC-NVK heel sterke scores in de non-profit, oplopend van 74 tot bijna 90 % in de diverse regios. Eveneens hoge scores voor de centrale voeding en diensten voor de arbeidersmandaten in het onderwijs en in de dienstenchequebedrijven waar voor het eerst verkiezingen doorgingen. Ook in het onderwijs scoort het ACV zeer sterk. Algemeen scoren we binnen de industrie een 58 %.
|