Midden mei ontvangen we bij Unilin ons vakantiegeld. Dit wordt berekend op basis van het aantal vakantiedagen, waar we recht op hebben. Het aantal vakantiedagen wordt op zijn beurt berekend met een formule op basis van onze werkprestaties of gelijkgestelde dagen tijdens het vorig jaar 2008. Alle informatie daaromtrent staat in het vakantieboekje van ACV, dat deze dagen is uitgedeeld en gratis ter beschikking blijft bij je ACV-afgevaardigden en je ACV-dienstencentrum. Info ook op http://jaarlijksevakantie.acv-online.be

Alle arbeiders die recht hebben op het volledig aantal vakantiedagen (minstens 231 fulltime gepresteerde of gelijkgestelde dagen in 2008 berekend volgens vijfdagenweek geven recht op maximum van 20 dagen vakantie in 2009), hebben ook recht op het volledig vakantiegeld.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Algemeen kan gesteld dat het brutovakantiegeld 15,38 % bedraagt van het brutoloon verdiend in 2008, zoals dit werd aangegeven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Het brutoloon dat hierbij in aanmerking wordt genomen is het loon aan 108 %, gezien het feit dat op het enkel vakantiegeld van de arbeiders geen sociale zekerheidsbijdragen worden afgehouden omdat deze bijdragen in de loop van het jaar al werden afgehouden.
Dat bekomen loonbedrag wordt eventueel nog vermeerderd met een fictief loon voor de met arbeid gelijkgestelde dagen. Dit fictief dagloon is gelijk aan 100 % van het gemiddeld dagloon, berekend op basis van de brutolonen aan 100 %. Het totaal van de fictieve lonen zijn uiteraard wel begrensd op het niveau van de toestand dat er geen inactiviteitdagen zouden zijn toegekend.
Gelijkgestelde dagen worden ondermeer toegekend voor :
- economische werkloosheid zoals bij ons tijdelijke werkloosheidsperioden
- arbeidsongeschiktheid (ongeval, ziekte)
- bevallingsrust en vaderschapsverlof
- afwezigheid wegens vervullen van burgerplichten (klein verlet) en bepaalde syndicale opdrachten, staking of lock-out
- afwezigheid wegens educatief verlof en sociale promotie
Het vakantiegeld wordt door de vakantiekas(sen) van je werkgever(s), die je in 2008 tewerkstelden, uitbetaald. Vooraf worden er wel nog drie welbepaalde afhoudingen gedaan :.
- een solidariteitsinhouding van 1 % op het bruto vakantiegeld
- een Sociale Zekerheidsbijdrage van 13,07 % op een deel van het dubbel vakantiegeld (in praktijk komt dit overeen met een afhouding van 13,07 % op 6,8 % van het basisloon).
- een voorheffing van 17,16 % of 23,22 % naargelang belastbaar bedrag lager of hoger is dan 1170 euro.
Een hele boterham dus. Om enigszins te verduidelijken geven we hier nog een voorbeeld van een arbeider met vorig jaar 200 bezoldigde dagen en 40 gelijkgestelde dagen in 5-daagse werkweek uitgedrukt. Hij komt dus aan meer dan de vereiste 231 werkdagen in 2008 en heeft recht op volledig vakantiegeld.
|