xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Getrouwde of wettelijk samenwonende werklozen die nog geld te goed hebben van de fiscus zullen dat niet individueel aan de belastingen moeten vragen, maar zullen een regularisatie krijgen. Dat heeft staatssecretaris Bernard Clerfayt, die is toegevoegd aan minister van Financiën Didier Reynders, in de Kamer aangekondigd. Volgens de berekeningen van Reynders zijn in totaal 285.000 personen betrokken. De fiscale impact bedraagt 85.000 euro per fiscaal aanslagjaar. Die automatische terugbetaling was een vraag van de vakbonden ACV en ABVV. Ze reageerden daarmee op een arrest van het Grondwettelijk Hof.
Dat hof oordeelde dat de verschillende behandeling van werklozen die getrouwd zijn of wettelijk samenwonen enerzijds en werklozen die feitelijk samenwonen anderzijds een schending is van het gelijkheidsbeginsel. Een en ander is het gevolg van de belastinghervorming die de eerste paarsgroene regering-Verhofstadt doorvoerde en waardoor het voor belastingbetalers niet meer uitmaakt of ze getrouwd zijn dan wel wettelijk samenwonen. Die regering had blijkbaar geen oog voor de minderbedeelde landgenoten en hield de werklozen buiten die regeling. Het gevolg was dat werklozen die getrouwd zijn of wettelijk samenwonen doorgaans meer belasting betaalden dan werklozen die feitelijk samenwonen.
Zij zullen als gevolg daarvan de te veel betaalde belasting van de fiscus kunnen terugvorderen. Dat zou kunnen over een periode van vijf jaar. Sommige werkloze paren zouden tot 3.000 euro per jaar of 15.000 euro in totaal kunnen terugvorderen. Volgens Clerfayt zal de administratie de regularisatie voor de jaren vóór 2009 opstarten. De vakbonden hadden ook gevraagd dat de discriminatie uit de wet zou worden gehaald. Ook dat zal gebeuren. Volgens Clerfayt zal de wet worden aangepast.
|