De laatste weken drongen de werkgeversorganisaties er herhaaldelijk op aan om het systeem van de tijdelijke werkloosheid uit te breiden naar bedienden. ACV-LBC is al langer bereid om daarover te praten. Volgens het ACV kan het debat rond de tijdelijke werkloosheid niet losgekoppeld worden van het debat over het gemeenschappelijke statuut arbeiders en bedienden.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden, tussen hand- en hoofdarbeid is volkomen achterhaald omwille van de technologie, de andere organisatie van de arbeid en vooral omwille van de discriminatie. Het is bovendien ongrondwettelijk en het Grondwettelijk Hof stelde al in 1993 dat het onderscheid op termijn diende weggewerkt te worden. Ook de Europese regelgeving spreekt zich hier uit tegen de discriminatie tussen arbeiders en bedienden. In 2001 stelde het IPA (InterProfessioneel Akkoord) voor om binnen de 6 jaar tot een algemene oplossing te komen. Het ACV ging toen onmiddellijk aan de slag en formuleerde na een ruime interne consultatie reeds in 2003 een algemeen standpunt waar arbeiders- en bediendenorganisaties mee akkoord waren.
Binnen het ACV gelooft men niet meer in het werken met stapjes, de afschaffing van een carensdag bijvoorbeeld. Het verleden heeft bewezen dat hoe meer stapjes we zetten, hoe minder het mogelijk wordt tot een volledig evenwicht en tot een volledige oplossing te komen. Het ACV wil snel werk maken van een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden en legde daar vorige maand nog 7 concrete voorstellen op tafel.
Voor het ACV gaat het om zeven dossiers, die samen een oplossing moeten krijgen, dit betekent een gezamenlijk oplossingskader.
- Het begin van de arbeidersovereenkomst, de proeftijd
Voorstel : in functie van benodigde leertijd minimum 1 maand en max 6 maanden met mogelijke opzet van minimum 7 dagen voor werkgever en helft voor werknemer.
Voorstel : geen voorschot meer maar reëel berekend loon
Voorstel: Het enkel vakantiegeld wordt op basis van alle loonbstanddelen (incl. ploegenarbeid, overuren en eindejaarspremie) betaald door werkgever, dubbel vakantiegeld wordt uitbetaald door vankantiekassen. Solidariteitsbijdrage (nu alleen bij arbeiders) afschaffen
Voorstel : Eenzelfde regeling voor alle werknemers. Geen carensdag meer en werkgever betaalt tot dag 30 het nettoloon en verhaalt 60 % van het begrensd brutoloon op het RIZIV.
Voorstel: Vormingsrecht, verplichting om alternatieven te zoeken vooraleer tot ontslag over te gaan, ruimere definitie van collectief ontslag, uitbreiding van loopbaanbegeleiding,
Voorstel: systeem tijdelijke werkloosheid uitbreiden tot alle werknemers met uitsluiting van de sociale Maribelsectoren. Garanties tegen oneigenlijk gebruik door strengere controle en syndicale inspraak.behoud van netto-inkomen, gelijkstelling voor jaarlijkse vakantie
Voorstel: Eenvoudige regeling van opzegtermijn gekoppeld aan anciënniteit (en niet loon). Regel is 1 maand termijn per begonnen dienstjaar, minimum 3 maand na proeftijd. Bij opzeg door werknemer wordt dan maximum de helft van die termijn genomen met een maximum van 3 maanden.
|