xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> België is gekend voor zijn stelsel van sociaal overleg. We kennen een institutioneel stelsel van onderhandelingen op verschillende niveaus tussen de sociale partners, die dan moeten resulteren in het sluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's). De paritaire comités werden dan weer opgericht om CAO's te onderhandelen in elke activiteitensector. De resultaten hebben zowel betrekking op de arbeidsvoorwaarden als op het loon en het beheer van de sociale vrede. Wij behoren tot de sector stoffering en houtbewerking (Paritair Comité 126).
Een belangrijke schakel in het sociaal overleg binnen een onderneming zijn de ondernemingsraad (OR) en het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (afgekort Comité PB of CPBW). Deze inspraakorganen in de onderneming zijn paritaire organen samengesteld uit enerzijds het ondernemingshoofd en zijn vertegenwoordigers en anderzijds de werknemersvertegenwoordigers van de onderneming. Het ondernemingshoofd wijst de leden van zijn afvaardiging aan onder het leidinggevend personeel, terwijl de leden van de werknemersafvaardiging verkozen worden door de werknemers zelf en voorgedragen worden door de representatieve werknemers.
Sociale verkiezingen verlopen om de vier jaar volgens heel strikte procedures die vastgelegd zijn in wetten, koninklijke besluiten, omzendbrieven,... Dit jaar zijn er tussen 5 en 18 mei opnieuw sociale verkiezingen gepland voor de oprichting en de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk. Naar verwachting worden deze georganiseerd in ongeveer 5814 ondernemingen (privaat en vzw) en hiervoor hebben 70 489 kandidaten bij de comités preventie en 55 205 kandidaten bij de ondernemingsraden zich bereid verklaard om het op te nemen voor zowat 1 204 063 betrokken werknemers.
Er moet een ondernemingsraad worden opgericht in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 100 werknemers tewerkstellen en een comité voor preventie en bescherming op het werk opgericht of vernieuwd worden in alle ondernemingen die gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstellen. Voor Unilin met ruim 200 werknemers kiezen we dus beide organen.
De kandidaten worden voorgedragen op verschillende lijsten die variëren naargelang het betrokken orgaan. Voor het comité voor preventie en bescherming op het werk worden de kandidaten voorgedragen op drie lijsten: de werklieden, de bedienden en de jeugdige werknemers (voorzover de onderneming op de dag van de verkiezingen ten minste 25 werknemers tewerkstelt die jonger dan 25 jaar zullen zijn op de dag van de verkiezingen).
De representatieve werknemersorganisaties (ACV, ABVV, ACLVB) moeten er in de mate van het mogelijke voor zorgen dat de werknemers en de verschillende secties van de onderneming op hun kandidatenlijst(en) vertegenwoordigd zijn en moeten erover waken dat de werknemers en de werkneemsters op hun kandidatenlijst(en) vertegenwoordigd zijn in verhouding tot hun respectievelijk belang in elke categorie van werknemers waarvan kandidatenlijsten neergelegd worden.
http://www.werk.belgie.be/erkenningenDefault.aspx?id=12188
http://www.travailleursages.be/socialeverkiezingen.aspx
|