In kader van de sociale dialoog werden we door de Heer Guy Van Steertegem op de hoogte gebracht van deze problematiek. Als vakbonden ( ACV BIE Bouw Industrie Energie, Algemene Centrale en ACLVB) hebben wij geen moment getwijfeld om onze medewerking te verlenen aan deze actie om op vrijdag 29 oktober de productie stil te leggen tussen 11 en 12 u., en dit om volgende redenen :
* Onze houtverwerkende nijverheid heeft in de laatste decennia rake klappen gekregen en zag duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan.
* De globalisering heeft de arbeidsintensieve sectoren zoals de meubelindustrie van West naar Oost verplaatst.
Dit heeft ook gevolgen voor de deelsector van de spaanplatenindustrie die oorspronkelijk een toeleveringsindustrie was.
Nieuwe investeringen, vooral in Oost-Duitsland, volgden de vlucht naar het Oosten, de export van ruwe spaanderplaten daalde aanzienlijk. Onze sector heeft zich moeten aanpassen. Onder ander als toeleverancier voor de bouwnijverheid maar vooral door zelf producten met meer toegevoegde waarde te ontwikkelen waar quick-step een uitstekend voorbeeld van is.
Deze deelsector heeft de tewerkstelling in de regio mee op peil gehouden, meer zelfs de tewerkstelling groeide terwijl de meubelindustrie het veel moeilijker had. We zitten volop in een innovatieproces waar begrippen als duurzaam ondernemen belangrijk zijn. Deze sector is al sinds jaar en dag een schoolvoorbeeld van zorgzaam omgaan met onze grondstoffen.
Als vakbonden zijn wij eveneens begaan met het milieu. De groene industrie rukt op en we moeten een deel van de markt inpalmen, onze tewerkstelling kan er maar wel bij varen. Ook wij erkennen dat alternatieve energiebronnen moeten aangeboord worden. Maar wat nu overhaast en met een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidszin gebeurt tart de verbeelding. Een beleid die geen rekening houdt met de perverse neveneffecten inzake tewerkstelling is die naam niet waardig.
Wie twijfelt eraan dat de miljardeninvesteringen in WKK met winstperspectieven voorrang krijgt als zoals nu blijkt dat het aanbod aan grondstoffen onvoldoende is. De sterkste, bovendien ook nog eens gesubsidieerd, wint het. Zo simpel is het maar het netto resultaat aan arbeidsplaatsen wordt negatief en geen klein beetje. Er werken in de nieuwe WKK (warmtekrachtkoppeling) (A&S) van de spanogroep, hier een beetje verderop, 26 mensen en in de oude fabriek en dat mag je dan nog ook eens letterlijk nemen 320 werknemers, beter kan ik het niet illustreren.
De tewerkstelling primeert , de houtsector biedt 25 keer meer werkgelegendheid door het verwerken van 1 ton hout dan de energiesector door de verbranding van dezelfde ton hout.
Als wij het EU- beleid inzake klimaatveranderingen onder de loupe nemen, waarbij de visie duidelijk gefocust is om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen, dan zal zich dat weerspiegelen in een toegenomen vraag naar houtprodukten en terug meer tewerkstelling creëren voor deze sector (werken met natuurlijke producten is hoedanook minder vervuilend dan zelf nieuwe materialen te ontwikkelen zoals kunststoffen). Laat er ons dan ook voor zorgen dat Europa aan deze vraag kan voldoen door de grondstof te gebruiken voor deze doeleinden (voor houtsector ipv. WKK).
Vanthourenhout Stefaan (Federaal secretaris ACV BIE)
28-10-2010, 23:06 geschreven door acv 
|