De directie stelt voor om zowel de eindejaarspremiedagen als de arbeidsduurverminderingsdagen te spreiden over het jaar. Ze wil ook wat doen aan de overuren. 1. De arbeidsduurverminderingsdagen wil ze spreiden door één arbeidsduurverminderingsdag per maand te laten opnemen, behalve juli, augustus en december. 2. De eindejaarspremiedagen wil ze spreiden in blokken per trimester. Arbeiders onder 50 jaar kunnen dan maximum 16 dagen spreiden over vier trimesters. Op die manier gaat het om vier dagen per trimester. Voor arbeiders boven vijftig jaar gaat het om vijf dagen per trimester, of 20 dagen in totaal. 3. Verder wil de directie de overuren uitbetalen die niet binnen drie maanden opgenomen zijn, en wannneer ze boven 65 uren uitkomen.
Wat zijn onze antwoorden geweest?
1. Wij hebben geantwoord dat er voor ons een band moet zijn tussen spreiding van vrije dagen, en het verhogen van het aantal vaste contracten. Wanneer de directie de pieken en dalen in de opname van vrije dagen wil verminderen, is het logisch dat ook de pieken en dalen van tijdelijken en interims moeten verminderen, ten voordele van vaste contracten. 2. Voor de zomerperiode daarentegen moet het een gewoonte zijn dat (liefst tijdelijke) arbeiders aangeworven worden om de zomervakantie te helpen opvangen. 3. We hebben ook gevraagd het door de vorige directie voorgestelde premiestelsel nieuw leven in te blazen, waarbij aaneengesloten verlof buiten de zomerperiode beloond wordt. 4. Als er spreiding komt van vrije dagen, moet het steeds mogelijk blijven vrije dagen vroeger op te nemen. Vrije dagen uit een latere periode moeten toegevoegd kunnen worden aan dagen van een vorige periode. 5. In ieder geval moeten individuele uitzonderingen mogelijk blijven, mits goedkeuring door de ploegleiding.
In het kader van deze vijf zaken, willen alle arbeidersvakbonden praten over een betere spreiding van vrije dagen over het jaar, maar dan wel op een andere manier dan voorgesteld door de directie. Voor ons is het belangrijk dat arbeidsduurverminderingsdagen wél in de zomerperiode kunnen opgenomen worden, zodat arbeiders betaalde dagen kunnen inplannen in hun (hoofd)verlof. Verder kan voor ons niemand verplicht worden overuren te laten uitbetalen. We hebben enkele voorstellen in die richting gedaan, waarover de directie zich zal beraden. We hebben dan nogmaals herhaald dat voor ons voorstellen enkel zinnig zijn in het kader van de vijf bovengenoemde zaken.
We hebben ook gevraagd om nu reeds een nota uit te sturen met daarin de aanvraagformulieren voor de eindejaarspremiedagen voor 2012, met een verlengde aanvraagperiode van minstens een maand, zodat arbeiders hun aanvragen kunnen indienen (of als arbeiders dat verkiezen, daarmee nog wat kunnen wachten tot er meer duidelijkheid is gekomen over de toepassingsmodaliteiten).
Bespreking over respect voor overleg en bestaande regels
De voorbije weken zijn we opnieuw getuige geweest van een directie die noch het overleg, noch bestaande regels respecteert.
Om maar een aantal voorbeelden te noemen: 1. De directie neemt "beslissingen" over de wakers-portiers, zonder een kans te geven rekening te kunnen houden met een wettelijk verplicht advies vanwege de ondernemingsraad. We hebben zelf bijzondere ondernemingsraden moeten aanvragen. En wanneer er dan een directievoorstel op tafel ligt, krijgen de wakers-portiers een deadline om hun keuze bekend te maken, nog voor er enig advies vanwege de ondernemingsraad is aanhoord, laat staan in rekening is gebracht. 2. Op de logerij wil men de datum van invoering van 9 functies vervroegen, terwijl overeengekomen was de test te laten lopen tot het eind van het jaar. Ook andere zaken dreigen éénzijdig en in stilte ingevoerd te worden, zonder overleg. 3. Bij de besprekingen van de functiebeschrijvingen, laat de directie horen dat het voor haar geen vanzelfsprekendheid is om de betaling met terugwerkende kracht te doen, terwijl dit een regel én praktijk is die tientallen jaren oud is. 4. Hetzelfde kan gezegd worden om loondalingen te vermijden bij een herweging: deze regel is ook tientallen jaren oud, en werd ook tientallen jaren toegepast. Ook deze regel wordt ondergraven in de eerste denkpiste van de directie. 5. Het veel te lang aanslepende probleem van de aanvraag van eindejaarspremiedagen. Iets wat pas vandaag een voorlopige ontknoping heeft gekregen, twee weken na de normale afsluitdatum van de aanvragen... Dus dit punt mag je wel schrappen, maar dan niet zonder eerst te weten hoe veel te lang dit aangesleept heeft.
De directie zegt wel dat ze het gesprek wil blijven voeren, en vindt het goed dat dit gesprek heeft kunnen plaatsvinden. Ze wijst op de moeilijke economische context, die volgens haar snelle ingrepen noodzakelijk maakt. Ze vraagt zich af of regels van tientallen jaren geleden nog wel aangepast zijn aan de tijd.
Wij vinden dat opnieuw de loontrekkers kop van jut zijn. We willen een oplossing voor het kernprobleem: respect voor regels en overleg. We willen niet dat de directie de houding aanneemt van een gesprek als een mededeling die we moeten slikken. Overleg is integendeel dialoog, waarbij de directie ook dient te luisteren naar de inbreng van de arbeiders via de vakbonden. Verder hebben we gezegd dat regels van tientallen jaar oud, omdat die hun nut hebben bewezen en nog steeds perfect toepasbaar zijn, niet in vraag mogen worden gesteld.
We kunnen niet zeggen dat deze vergadering direct tastbare resultaten opgebracht heeft.
De directie heeft wel gezegd dat ze het advies van de ondernemingsraad van 28 november (en december) ernstig zal nemen i.v.m. de wakers-portiers, en dat de vraag aan de portiers om hun mening te geven moet aanzien worden als nuttige informatie mocht dit voorstel realiteit worden. Verder heeft ze beloofd onze grieven ernstig te nemen en hierover na te denken.
Geen woorden, maar daden! Enkel op die manier maakt de directie haar intentie tot overleg en respect voor regels geloofwaardig...
Gesprekken over vermijden van loondaling en terugwerkende kracht
Vandaag zijn de eerste besprekingen geweest in verband met drie zaken: - Het vermijden van loondalingen bij de weging van loongroepen - Een eventuele spreiding in de tijd van functieloonsverhogingen - Terugwerkende kracht van verhoogde loongroepen.
De directie noemde het een gedachtewisseling en nog geen onderhandeling. Ze hebben bepaalde denkpistes gelanceerd, die echt niet bepaald uitblonken van respect voor bestaande regels. Dat belooft nog als ze zo voortdoen!
Ze hebben toegezegd dat ze hun voorstellen schriftelijk zullen doorsturen.
We hebben maandag een vergadering met de directeur gepland, om aan te klagen dat het niet kan dat ze onderhandelingen willen starten op basis van voorstellen die onder de bestaande regels zouden liggen.
Hoe gaat het nu verder met de functiebeschrijvingen?
Er zijn vier stappen om de hele procedure te doorlopen.
1. De opmaak en goedkeuring van de functiebeschrijvingen zelf. Deze fase was vorig jaar reeds begonnen, maar is ongeveer acht maanden onderbroken geweest door het vertrek van de verantwoordelijke in november vorig jaar. Ondertussen is deze fase afgewerkt, en hebben we ons principieel mondeling akkoord gegeven aan alle behandelde functiebeschrijvingen van Balen. Er zijn een aantal functies niet behandeld, omdat ze nog niet stabiel zijn (bijvoorbeeld op de logerij), of zelfs nog niet ingevoerd werden (bijvoorbeeld de eerste peller van de hallen).
Op 16/11 is er nog een bijeenkomst om de teksten redactioneel na te kijken.
2. Besprekingen over loonbehoud en betaling met terugwerkende kracht. We hebben enkel ons mondeling akkoord gegeven, omdat we eerst duidelijke en gedateerde afspraken willen voor loonbehoud en terugwerkende kracht. Pas wanneer er een akkoord is, zullen we de functiebeschrijvingen ook daadwerkelijk ondertekenen.
Op donderdag 10/11 starten de besprekingen over loonbehoud en terugwerkende kracht
3. Weging van de functies. Van zo gauw de functiebeschrijvingen ondertekend zijn, worden ze doorgegeven aan een externe wegingscommissie. Deze commissie is samengesteld uit patronale en vakbondsspecialisten. Zij zullen de functies onderzoeken, bedrijfsbezoeken afleggen, waarna de functies worden gewogen. Daardoor zal elke gewogen functie in een functieklasse terechtkomen. Er zijn elf functieklassen. Een functieklasse mag niet verward worden met een loonklasse. Functieklassen bepalen enkel de onderlinge rangschikking van functies, niet hun loon. Ze vormen wel de basis voor de loonbesprekingen.
Er is nog geen datum voor de start van deze fase, gezien we pas fase twee zullen beginnen.
4. Loongroepbepaling van de functies Nadat de externe commissie een rapport opgemaakt en doorgestuurd heeft met de rangschikking van de functies in functieklassen, starten besprekingen om loongroepen te verbinden aan de verschillende functies. Omdat er vooral nieuwe functies zijn, is dit geen gemakkelijke zaak. Gelukkig zijn er ook een groep functies die niet veranderd zijn. Zij zullen dienen als een soort van meter om niet veranderde functies zoveel mogelijk in hetzelfde loon te doen belanden. Maar ook dat is niet evident, want de weegmethode zelf is ook veranderd vergeleken met vroeger. Je mag gerust aannemen dat deze fase de moeilijkste van de vier zal worden...
Ook voor deze fase is er nog geen startdatum, omdat de tweede fase nu opstart.
Feest- en brugdagen De directie heeft ons voorstel aanvaard. Er zullen dus vijf brugdagen zijn voor de dagploeg, inbegrepen Kerst- en Oudejaarsavond 2012.
Waakdienst
De directie wil met 17 man starten op 1 januari 2012. Voor de drie arbeiders van Overpelt zoekt ze een oplossing.
Als vakbonden hebben we ons niet akkoord verklaard met zulke werkwijze. Op de Bijzondere Ondernemingsraad van 18/10 heeft de directie een organisatievoorstel gedaan. Op basis daarvan moet het juiste effectief berekend worden. Volgens ons komen we dan meteen aan een oplossing voor alle betrokkenen.
In de namiddag was er opnieuw een Bijzondere Ondernemingsraad. Op deze bijeenkomst kregen we een andere organisatie van de waakdienst te zien dan degene die meegedeeld werd op 18/10. Het verschil ligt in het weekend, waar in het tweede plan maar twee functies voorzien worden (in het eerste plan drie) voor de vroege en namiddagploeg in het weekend. Maar ook dan komen we helemaal niet toe met 17 man.
De directie wacht ons advies in op een volgende Ondernemingsraad. Die zullen ze krijgen
Goslar platen
De directie zegt in verband met schade aan anodes, dat veel wijst in de richting van het hoge chloorgehalte. Dat zou corrosie veroorzaken. Bedoeling is om met behulp van verschillende middelen dit chloorgehalte weer te doen dalen. Een andere oorzaak kan liggen bij de stroomdichtheid.
Prestaties
De maand september was een goede maand voor de Roosterij. De omsmelting van Overpelt bleef onder de verwachtingen. Wat de warmterecuperatie betreft, deze zou half 2012 in bedrijf moeten zijn.
Eerste peller hallen
De vacature hangt uit. De functie zal ingevoerd worden van zo gauw kandidaten zich hebben aangediend.
Transport per binnenschip
De plannen zijn nog teveel in een ontwikkelingsfase, maar het zou kunnen dat ermee gestart wordt einde 2012 of in 2013. Eventuele organisatorische gevolgen zijn nog niet geweten.
Aanwezigheidsbeleid
We hebben een negatief advies gegeven aan het voorstel van de directie om thuis voor de controledokter beschikbaar te zijn op bepaalde uren, of om naar het kabinet van de controledokter te gaan. We zijn voorstander om het bestaande systeem te behouden.
Aandelen
De directie deelt mee dat ze zoals vorig jaar, de beloofde aandelen cash zal uitbetalen. Het aantal te betalen aandelen verhoogt van 50 naar 60. De betaling zal in november of december gebeuren.
Maaltijdcheques
Er zijn problemen geweest met de maaltijdcheques in het verleden. Eén van de zaken die voor moeilijkheden zorgen, is het feit dat het moment van afhouding met een maand vertraging gebeurt. Dit zal in december van 2011 veranderen. Dan zullen éénmalig twee afhoudingen gebeuren: één van de maand november (volgens het oud systeem met één maand vertraging) en één van de maand december (volgens het nieuw systeem van inhouding van bijdragen, voor de bestelling geplaatst wordt). Vanaf januari is er dan opnieuw één afhouding, voor de maaltijdcheques besteld zullen worden.
Vacature badman Overpelt
We zijn absoluut niet akkoord met de intentie van de directie om de badman van Overpelt niet intern te vervangen. Dat is een sociale tewerkstelling die behouden werd in Claudia. En we willen dat absoluut zo houden, in Overpelt, maar ook in Balen.
De directie zal de besprekingen van Claudia nachecken.
Vandaag is er een bijzondere ondermeningsraad geweest. De directie heeft toelichting gegeven over de besparingen die ze wil doorvoeren vanaf 2012.
Haar doel is om de uitgaven in de personeelskosten en de andere kosten in het totaal met 15 % te verminderen. Dit past in het kader van een besparingsplan voor alle smelters wereldwijd. Elke smelter moet haar kosten terugbrengen tot het niveau van 2009. Omdat Balen in 2009 grotendeels stillag, moet Balen/Overpelt 15% besparen om terug naar het niveau van 2010 te kunnen komen.
Gisteren maandag 10/10 is er een kaderbijeenkomst geweest, waarin de grote krijtlijnen werden uitgezet van deze besparingen. Het doel van het bedrijf is om 7,5 miljoen te besparen, waarvan 2 miljoen op personeel (interims inbegrepen), en 5,5 miljoen op andere kosten (bijvoorbeeld onderaannemingen). Dat komt neer op een besparing in personeelskosten van 5 %, en van andere kosten tussen 10 % (productie en onderhoud) en 30 % (hulpdiensten). Voor de directie is wel het eindcijfer van 15 % of 7,5 miljoen het belangrijkst.
De aanvragen voor investeringen gebeuren op drie bedragniveaus, waarbij het mogelijk is dat het uiteindelijke niveau van investeringen lager zal uitvallen dan eerst ingediend. Nieuwe investeringsprojecten zullen een terugverdientijd moeten hebben van hoogstens één jaar, wat betekent dat de opbrengst op jaarbasis (twaalfmaandbasis) hoger is dan de investeringskost zelf.
We hebben gevraagd om voorbeelden te geven van besparingsmaatregelen zoals de directie die ziet. Daarop hebben ze een reeks van mogelijkheden gegeven. Voor personeelskosten gaat het bijvoorbeeld om het verminderen van het aantal interims, het verlagen van het rekruteringsbudget, het verminderen van het aantal overuren, het verlagen van het ziekteverzuim. Wat andere kosten betreft, halen ze punten aan zoals het verminderen van onderaannemingen, het verminderen van voorstudies ten behoeve van investeringen, verlaging van sponsoring.
Op de energierekening kan moeilijk bespaard worden, gezien de stijgende prijzen en taksen. We hebben gevraagd of de timing van de investering in warmterecuperatie ongewijzigd blijft. De directie antwoordt dat de warmterecuperatie wel onverminderd doorgaat. Deze zou eind 2012 in orde moeten zijn. De projecten rond windenergie en een hoogrendementscentrale blijven in onderzoek. Deze projecten worden immers toch niet gefinancierd met eigen investeringen.
Verder blijft de directie lobbyen om energietaksen te verminderen en compensaties te krijgen voor betaalde CO2 emissierechten. Veel regeringen zijn in deze context van overheidsbesparingen begrijpelijk niet happig op het toekennen van compensaties. We hebben gevraagd of het bedrijf ook aanstuurt op grenstaksen op importproducten die niet of onvoldoende milieurespectvol geproduceerd werden. Op die manier wordt een eventueel concurrentienadeel ten aanzien van weinig milieugerichte buitenlandse producenten geneutraliseerd, zonder de overheidsbudgetten te ondergraven. De directie houdt het bij compensaties voor de CO2 emissierechten...
Omzetting eindejaarspremiedagen
We hebben ook gevraagd om de documenten rond te sturen voor de aanvraag van eindejaarspremiedagen. We hebben hierbij gesteld dat we er niet mee gediend zijn dat het systeem wordt ondergraven, want de eindejaarspremiedagen zijn een wezenlijk onderdeel van de harmonisatie waaraan niet geraakt mag worden.
De directie is verontwaardigd dat we spreken over ondergraving. Ze wil wel een eenduidige communicatie doen naar de arbeiders. Ze wil hen vragen om zo min mogelijk dagen op te nemen, maar ze wil niet raken aan het recht zelf. Ze belooft dit snel op te nemen met de personeelsdienst.
Vandaag hebben we een bijeenkomst gehad met de personeelsdirectie en Jan Van Driel. Daarin kondigen ze aan dat ze maatregelen willen nemen naar de eindejaarsperiode toe, omwille van de vele dagen die overal nog opgenomen moeten worden. Bovendien willen ze allerlei regelingen hierover afspreken, om in de toekomst gelijkaardige problemen zoals dit jaar te voorkomen.
Hieronder sommen we hun voorstellen op:
1. De CVA en H uren van voor 1 oktober 2010 komen na 31 december 2011 te vervallen. 2. Overuren moeten opgenomen worden binnen 3 maanden. Zoniet betalen ze binnen wettelijke grenzen (een deel van) de overuren uit. 3. Meeruren moeten strikt opgenomen worden en binnen de grenzen van -7,5 en +15 gehouden worden. De teamleiders moeten overeenkomen met de arbeiders om één dag meeruren per cyclus van vier weken in te plannen. 4. De directie wil de mogelijkheden van een kostenneutraal vijfploegensysteem onderzoeken (33,6 uren per week). 5. Eindejaarspremiedagen die niet opgenomen geraken worden uitbetaald. 6. De betaalde arbeidsduurverminderingsdagen (vroeger Q-dagen) moeten gespreid worden over het jaar, namelijk één per maand, behalve juli, augustus en december. 7. Als anciënniteitdagen niet opgenomen kunnen worden, worden ze ook uitbetaald. 8. De directie vraagt het aantal eindejaarspremiedagen in de toekomst te verminderen. Minstens wil ze de opname ervan georganiseerd spreiden in de loop van het jaar, en/of koppelen aan o.a. het aantal meer- en overuren in de tellers. 9. Feestdagen moeten opgenomen worden binnen 6 weken.
Na een schorsing hebben we hen volgende reacties gegeven:
We hebben voorgesteld om zaken die nog dit najaar geregeld moeten worden, nu te bespreken, terwijl zaken die vanaf volgend jaar toepasbaar zouden kunnen zijn, tijdens een volgende bijeenkomst te bespreken. De directie heeft hiermee ingestemd.
1. Voor ons moet een arbeider wiens CVA-uren van voor 1 oktober 2010 wegvallen, de kans hebben dit in twijfel te trekken en ongedaan te maken, wanneer hij kan aantonen dat hij wel dagen wilde opnemen, maar ze niet kreeg wegens o.a. tekort aan volk. Verder gaat het enkel over de CVA-uren van voor 1 oktober 2010, en dus niet over de meeruren die sindsdien opgebouwd werden (ongeveer 122 u tegen eind december 2012). 2. Overuren wordt verschoven naar een volgende vergadering. 3. Meeruren: we zijn akkoord met dit punt, want dit was al afgesproken. 4. Vijf ploegen wordt later besproken. We hebben wel gezegd dat dit voor de arbeiders ook kostenneutraal (zonder loonverlies) moet zijn. 5. Eindejaarspremiedagen omzetten in geld kan voor ons, mits akkoord van de betrokken arbeider. Dit mag wel geen gewoonte worden, want aangevraagde eindejaarspremiedagen moeten opgenomen kunnen worden. 6. Betaalde arbeidsduurverminderingsdagen worden behandeld in een volgende bijeenkomst. 7. Anciënniteitdagen zijn voor ons niet vatbaar voor uitbetaling. Dat is een CAO-overeenkomst waarbij het gaat om anciënniteitgebonden arbeidsduurvermindering met loonbehoud. 8. De discussie over de organisatie van de eindejaarpremiedagen is een onderwerp voor een volgende bijeenkomst. 9. Feestdagen opnemen binnen 6 weken gaat juist het tegenovergestelde effect hebben van wat de directie beoogt. Als 1 en 11 november 2011 opgenomen moeten worden binnen de zes weken, dan zijn de uiterste opnamedata van hun compensatiedagen achtereenvolgens 13 en 23 december 2011. In de huidige regeling zijn ze overdraagbaar tot eind februari 2012.
We hebben hen gezegd dat het hoofdprobleem is dat ze zelf voldoende volk moeten voorzien, om ervoor te zorgen dat arbeiders dagen kunnen aanvragen én opnemen. Het zou al te gek zijn interims of tijdelijken af te danken, om dan af te komen dat betaalde dagen van de overblijvers niet opgenomen kunnen worden.
Er is nog geen datum voor een volgende bijeenkomst.
Van zo gauw we meer weten, brengen we jullie op de hoogte.
Volgens de directie lopen de doelstellingen van veiligheid en milieu nog steeds goed, hoewel er toch een aantal zware incidenten zijn. De productie ligt daarentegen achter op het schema. De directie vindt ook dat er teveel interims zijn.
Wij hebben gevraagd om meer interims een tijdelijk contract te geven. We hebben dringend een bijeenkomst Syndicale Delegatie gevraagd.
Budgetten 2011 en 2012
De directie waarschuwt dat de kosten veel te sterk stijgen. Zo dreigt de eenheidskost boven het plan uit te komen. Ze onderzoekt ideeën om iets te doen aan de kostenstructuur. Ze beweert dat de interne personeelskosten, interims inbegrepen, nu hoger liggen dan in 2008. Met de aankomende economische storm wil ze maatregelen nemen. De directie vraagt of we bereid zijn een gesprek zonder heilige huisjes te willen voeren om dit probleem aan te pakken (bijvoorbeeld rond de arbeidsduur). Zo onderzoekt ze aanvragen tijdskrediet met (wettelijk) uitstel toe te kennen.
We hebben gevraagd of zij een gesprek zonder hun heilige huisjes willen voeren. We hebben aangehaald dat nachtwerk en het continu ploegenwerk belastend zijn voor de arbeiders, waardoor ziekteafwezigheden bevorderd worden. In plaats van arbeidsduurverlenging, is er eerder arbeidsduurverkorting nodig. Bovendien stellen we voor om onderaannemingswerk weer door eigen mensen te laten doen, gezien de soms erg hoge kostprijs van onderaannemers.
Er komt een Bijzondere Ondernemingsraad over deze onderwerpen.
Evaluatie logerij
Volgens de productieleiding is de situatie op de logerij te ver gegaan. Door verlof en ziekte is er soms zelfs met minder dan 9 man gedraaid. Dat bewijst volgens haar dat het mogelijk is om met 9 man te draaien. Voor haar is de voorlopige conclusie dan ook dat het mogelijk is om met 9 man te draaien. De test wordt vervolgd.
We hebben gevraagd of ze niets negatiefs hebben gemerkt. Zo is de vraag niet misplaatst waarom er zoveel zieken zijn. Verder zijn er wel degelijk allerlei storingen en problemen geweest.
Poortcontroles
De poortcontroles zijn begonnen, maar het is voor de directie te vroeg om een evaluatie te doen, daar er nog niet veel controles gebeurd zijn.
Ziekteafwezigheden
De directie stelt voor om de ziekencontroles anders te organiseren. Ze stelt voor dat de zieke thuis beschikbaar is voor controle op de eerste en tweede dag tussen 12 en 18 u. Als alternatief stelt ze voor om de zieke naar de controledokter te laten gaan (met kilometervergoeding).
We hebben geantwoord dat we hun voorstel zullen onderzoeken. Ondertussen blijft de oude procedure bestaan (enkel controle thuis). De controledokter kan dus niet eisen dat een zieke naar zijn kabinet komt.
Sociaal Fonds
De uitkeringen van het Sociaal Fonds blijven bestaan, waarbij de almabon opgebruteerd wordt uitbetaald. Ook Overpelt zal dit systeem invoeren. Tegelijk kan iemand die uitzonderlijk serieus in de problemen zit, steun vragen via de personeelsdienst (zoals vroeger reeds in Overpelt).
Feest- en brugdagen 2012
We hebben een voorstel gedaan voor Balen en Overpelt. Daarbij zijn er vijf brugdagen voor de dagploeg voorzien. Dit hoge aantal is het gevolg van het feit dat Kerst- en Nieuwjaarsavond 2012 op een maandag vallen.
De directie zal ons voorstel onderzoeken.
Overdekte parking
We hebben gevraagd om het overdekken van de parking terug te overwegen, gezien er soms klachten zijn over schade aan autos.
De directie antwoordt dat er geen uitstoot geweest is. Bovendien wil ze de procesvoering verbeteren, waardoor er geen uitstoot ontstaat. Ten slotte stelt ze dat een overdekte parking een veel te hoge kostprijs heeft.
Sociale verkiezingen
Er wordt een verzoening gepland i.v.m. de komende sociale verkiezingen. De directie wil stappen zetten naar één fabriek Balen/ Overpelt. Wij willen respect voor de eigenheid van beide verschillende bedrijven.
Functiebeschrijvingen
De bespreking van de functiebeschrijvingen vordert redelijk snel in Balen. De directie deelt mee dat ze geen betaling met terugwerkende kracht wil voorzien. We hebben erg verontwaardigd gereageerd, en blijven erbij dat de directie bestaande regels moet respecteren, ook over betaling met terugwerkende kracht. Ze vraagt ons aan te tonen dat dit een regel is.
Gisteren op het veiligheidscomité: directie heeft gezegd éénzijdig veiligheidspremie af te willen schaffen
Op 19/09 deelde de directie op het veiligheidscomité mee dat ze de veiligheidspremie wil afschaffen. Dit was het antwoord op onze vraag om de veiligheidspremie weer in te voeren, nadat ze gedurende enkele jaren onterecht (en achterbaks) niet meer betaald was door de vorige directie.
De huidige directie is wel bereid om een compensatie te geven voor de gemiste veiligheidspremies van de voorbije jaren. Iedereen krijgt de keuze tussen een herstelkit voor in de auto, en een jas.
Wij hebben echter gezegd dat we niet enkel een compensatie willen voor de voorbije jaren, maar dat een bestaand recht niet afgeschaft kan worden. We hebben gezegd dat er een syndicale bijeenkomst Balen/Overpelt hierover moet bijeenkomen. Dit zal ook gebeuren.
Nog meer dan het behoud van deze premie, is het ons te doen een signaal te geven aan de directie dat het niet kan dat ze éénzijdig bestaande rechten gewoonweg afschaft. We gaan nog moeilijke discussies tegemoet, waaronder over de functiebeschrijvingen, het vermijden van loonverlies, verloning met terugwerkende kracht, en zo verder...
Moet je naar het cabinet van een controledokter gaan?
Controle gebeurt volgens de huidige procedure alleen aan huis
We hebben vernomen dat er aan leidinggevenden en controleartsen een richtlijn zou gegeven zijn, waarbij een zieke werknemer, bij afwezigheid bij een eerste controlepoging door de controlearts, naar het cabinet van de controlearts zou moeten gaan. Er zouden zelfs financiële sancties verbonden zijn aan het niet opzoeken van de controledokter op diens cabinet.
Dit is echter in tegenspraak met de regels die al tientallen jaren gelden op het bedrijf. De controlearts dient zijn controle steeds te doen ten huize van de zieke. Dat geldt ook voor een tweede bezoek. Als de controlearts de zieke niet thuisvindt, moet hij een bericht achterlaten voor een tweede bezoek, zodat de zieke thuis kan gecontroleerd worden.
Hier volgt de regeling in dit verband, zoals het afgesproken werd op de ondernemingsraad van 10 juni 1982 (punt 10): "Vermits de kontrole aan huis geschiedt, kan het gebeuren dat de werknemer afwezig is; in een dergelijk geval zal de kontrole-arts een dokument achterlaten, waarop hij datum en uur van een volgend bezoek aankondigt, in principe 's anderendaags. Dit laatste zou echter niet moeten toegelaten zijn voor werknemers die, volgens medisch getuigschrift, het huis niet mogen verlaten."
We hebben dit aangekaart bij de directie. Ze zal contact opnemen met Mensura, het bedrijf dat instaat voor de controleartsen, om hen op de hoogte te brengen van de bestaande afspraken. Tegelijk wil ze dit punt bespreken op de volgende ondernemingsraad. We houden jullie uiteraard op de hoogte!
Mocht iemand geconfronteerd worden met het niet naleven van deze afpraken, neem dan contact met ons op. We hebben iedereen ook een informatieblad gegeven wat de procedure is bij controle van een controlearts. Je kan dat bericht, samen met dit bericht, ook laten zien aan de controlearts als hij fout geïnformeerd blijkt (bijvoorbeeld i.v.m. een bezoek aan zijn cabinet, of wanneer hij of zij zegt dat je moet gaan werken,...).
Wanneer valt de beslissing over de verlenging van contracten?
In de zinkhallen zijn er reeds beslissingen gevallen:
- Eén arbeider zal een vast contract krijgen. - Het is de bedoeling om vijf interimarbeiders een tijdelijk contract te geven tot half maart 2012. - Ook de andere tijdelijken krijgen een verlenging tot half maart 2012. - De andere interimarbeiders kunnen minstens blijven tot het einde van het jaar. Enkele interims zullen waarschijnlijk na dit jaar niet verlengd worden. - Eén tijdelijke arbeider wordt niet verlengd.
Bovendien komen er nog twee arbeiders bij, om de opleidingen mogelijk te maken, evenals de opname van de massa vrije dagen en uren die nog opgenomen kunnen en zelfs moeten worden. Eén van die twee arbeiders zou komen vanuit de roosterij.
We hebben wel gezegd dat voor ons meer interimarbeiders een tijdelijk contract moeten krijgen.
Voor de logerij en de roosterij zouden de beslissingen eerstdaags vallen.
We hebben gevraagd iets te doen aan de toestand in de D ploeg van de roosterij, waar er zeer veel interims zijn.
De directie wil terug starten met controle op het ziekteverzuim. Daarom hier een opsomming en opfrissing van de afspraken die opgevolgd moeten worden.
Bij ziekte:
- Je dient de portier zo snel mogelijk (zeker voor het einde van de post) op de hoogte te brengen.
- Verder bezorg je binnen 2 dagen (postdatum bij verzending) het medische attest Nyrstar (dit kan langs de post of de portier).
Controlearts:
- De werkgever heeft het recht om controle te laten uitvoeren door erkende artsen (niet door de bedrijfsgeneesheer).
- De controlearts dient zich te legitimeren en zich beleefd te gedragen t.o.v. de zieke.
- Wanneer de werknemer de woning mag verlaten, en hij niet thuis is dan laat de controlearts een bericht achter wanneer hij zich terug aanmeldt.
De bevindingen van de controlearts worden door hem vermeld op een speciaal formulier (in drievoud) waarvan 1 kopie bestemd is voor de werknemer. De werknemer is niet verplicht om dit formulier te ondertekenen.
Er kunnen zichtwee gevallen voordoen:
a.De controlerende arts bevestigt het advies van de behandelende arts. In dit geval wordt het advies van de behandelende arts gevolgd.
b.Er is geen overeenstemming:
de controlearts dient zich dan zelf in verbinding te stellen met de behandelende arts. Indien er geen overeenstemming kan bereikt worden is er een scheidsrechtelijke procedure mogelijk .
De werknemer valt volledig buiten deze procedures (hij is immers medisch onbevoegd).
De controlearts kan enkel vaststellen, en geen enkele verplichting opleggen aan de werknemer.
Indien een controlearts zich niet houdt aan de afspraken breng ons dan op de hoogte zodat we misbruiken kunnen aankaarten bij de directie.
Dit project heeft vertraging opgelopen (bij de engineering onderaannemer).
Energieopwekking in Balen en Overpelt
Er zijn nog geen concrete projecten voor een gemeenschappelijk energieproject met andere bedrijven. Wel loopt het windmolenproject voor een tiental bijkomende windmolens gestaag verder. Ook wordt een windmolenproject voor Overpelt onderzocht, terwijl de biomassacentrale verder uitgewerkt wordt. Verder is Nyrstar uit Blue Sky gestopt, o.a. wegens onzekere perspectieven i.v.m. kernenergie.
Wat de warmterecuperatie betreft, is dit project duurder geworden dan eerst gedacht. Zürich onderzoekt de aanvraag.
Evaluatie verlofperiode
We hebben gesteld dat de verlofperiode dit jaar een ramp is geweest, omdat er te weinig interims gepland waren.
De directie wil de vakantie zo veel mogelijk spreiden over het jaar. Ze vraagt zich af of de huidige mogelijkheden van verlof niet overdadig zijn. Ze wil gesprekken met de vakbond hierover voeren.
We hebben geantwoord dat er volk te kort is, en dat er niet gesnoeid kan worden in rechten en afspraken i.v.m. allerlei soorten verlofdagen.
Poortcontroles
De directie wil starten met de uitgangcontrole op 1 september.
We hebben geantwoord dat we de poortcontroles nauw zullen opvolgen.
We zullen vooral volgende punten opvolgen:
-Respect voor de privacy: geen fouillering; en de arbeider toont en opent zijn tas, ofwel aan de poort, ofwel discreet in een lokaal.
-Geen wachtrijen bij controles: slechts één controle gelijktijdig.
-Evenveel controles bij arbeiders, bedienden én kaders.
-Ook maatregelen tegen intelligente diefstallen (die niet langs de poort gaan).
Bedrijfsrestaurant
De directie wil geen systeem met een betaalkaart met korting.
Ziekteafwezigheden
- De directie is begonnen met het aanwezigheidsbeleid. Er zijn SMTs (Sociaal Medische Teams) in de afdelingen opgericht, er zijn medische controles gestart, ziekteafwezigheden worden gerapporteerd en opgevolgd.
- We hebben geantwoord dat voor ons de ziektemelding moet blijven gebeuren via de portier. De directie heeft de sociale inspectie gecontacteerd, en deze heeft bevestigd dat de procedure ziektemelding niet eenzijdig kan gewijzigd worden. De directie zal een bemiddeling van deze dienst vragen.
- De directie stelt dat ze gewaarborgd loon kan intrekken, wanneer werknemers zich niet houden aan de ziektemeldingprocedure. Ze wil echter geen heksenjacht openen.
Evaluatie roosterij
De directie onderzoekt wat het bedrijf anders zal moeten doen. Er wordt ook onderzocht of de stilstand van 2009 negatief ingewerkt heeft op de installaties. Tegelijk zal de invloed van grondstoffen nagegaan worden.
Voorzieningen smiskes
Een aantal werken zijn reeds uitgevoerd. Een aantal toestellen zijn ondertussen binnengekomen, maar er moeten nog bepaalde aansluitingswerken doorgevoerd worden. Daarna kunnen ook enkele toestellen van de smis verhuisd worden.
Weekdienst elektromechanische stielmannen
Vanaf 21 januari 2012 wil de directie de weekdienst verplichten voor alle elektromechanische stielmannen, zoals dit reeds het geval is voor alle andere secties. Er zijn signalen gekomen uit de weekdienst dat de huidige weekdienst te zwaar geworden is. In een verplichte weekdienst zou het ritme verlagen van 1 op 5 naar 1 op 13 weken.
We hebben gesteld dat we dit met de mensen zullen bespreken, en eventueel met een alternatief zullen afkomen.
Ten slotte stelt de directie dat ze op de roosterij de huidige onderhoudschef meewerkende eerste man zal worden, terwijl een ingenieur de rol van onderhoudschef zal overnemen.
Sociaal Fonds
De directie is akkoord om de voordelen netto te blijven garanderen. Almabonnen voor langdurige zieken wil ze opbruteren naar 40 (netto 20). De operatievergoeding blijft een nettobedrag, betaald via de loonbrief.
Heftrucks
Er zullen in Balen en Overpelt 30 heftrucks voorzien worden (43 nu). We hebben hen gezegd dat bepaalde werken een eigen heftruck nodig hebben.
Welke dagen moeten tegen wanneer opgenomen worden?
Vele arbeiders hebben de vraag gesteld welke dagen tegen wanneer gepland en opgenomen moeten worden. Om je te helpen de dagen waar je recht op hebt ook op te nemen, maken we hieronder een overzicht van de verschillende soorten dagen (en uren).
We raden je aan deze betaalde dagen zo snel mogelijk op te nemen!
Betaalde anciënniteitdagen (vroegere I dagen)
Deze moeten opgenomen zijn voor of op 31/12/2011.
We raden je aan deze betaalde dagen zo snel mogelijk op te nemen!
Betaalde feestdagen (vroegere W dagen)
De nog te compenseren betaalde feestdagen die begin september nog in de tellers staan, moeten ten laatste voor 01/10/2011 worden opgenomen.
Indien betaalde feestdagen van november en december 2011 gecompenseerd moeten worden, moeten deze ten laatste voor 01/03/2012 worden opgenomen.
Betaalde verlofdagen (vroegere T dagen)
Deze dagen moeten opgenomen zijn voor of op 31/12/2011.
Eindejaarspremiedagen (vroegere L of J dagen)
Deze dagen moeten opgenomen worden voor of op 30/11/2011.
Betaalde premie-uren
Deze moeten opgenomen zijn voor of op 31/12/2011. Anders vervallen deze uren
Compensatie betaalde overuren (vroegere X uren)
Deze uren zijn overdraagbaar naar 2012.
Onbetaalde meeruren (vroegere H of CVA uren)
Voor de dagploeg (inbegrepen niet-continu ploegenarbeiders, zoals bijvoorbeeld de hamonarbeiders van de hallen) moeten deze opgenomen zijn voor of op 31/12/2011. Anders vervallen deze uren!
Voor de continu ploegenarbeiders zijn de uren boven de 122 uren overdraagbaar naar 2012. De grenzen van -7,5 en +15 uren blijven gelden. De uren boven 121,875 u moeten opgenomen zijn voor of op 31/12/2011, anders vervallen deze uren boven 121,875 u (niet degene die onder de 121,875 u liggen)
Het principe is dat de CVA- en H-uren van voor 01/10/2010, die mee opgenomen waren in de nieuwe teller meeruren, opgemaakt moeten zijn tegen eind 2011. De nieuwe meeruren sinds 01/10/2010 zullen 121,875 uren (afgerond 122 uren) bedragen tegen eind 2011 (stand van de teller nieuwe meeruren in december 2011). Deze nieuwe meeruren gelden enkel voor de continu ploegenwerkers (de zogenaamde feestdagwerkers).
JE BENT STEEDS WELKOM MET JE VRAGEN EN OPMERKINGEN
Tijdens de voorbije weken zijn meerdere afdelingen geconfronteerd geweest met tekorten aan volk. Verschillende keren hebben de arbeiders en de vakbonden hun leiding hierover bevraagd.
Het voorlopig resultaat is dat er enkele arbeiders aangeworven werden en worden op de roosterij (morgen komt iemand ter versterking van de B-ploeg). Ook op de logerij worden vier arbeiders aangeworven in de loop van volgende week. In de hallen werden in het begin van het verlof twee arbeiders aangeworven, en de leiding onderzoekt nu of ook daar extra volk benodigd is.
Wij hebben gevraagd om ervoor te zorgen dat alle arbeiders hun vrije dagen in de komende maanden kunnen opnemen. Omdat aanwervingen in dat kader betekenen dat arbeiders voor een langere periode hier moeten zijn, hebben we ook een omzetting van interimcontracten naar tijdelijke contracten gevraagd. De directie onderzoekt dit punt, en zal tegen ten laatste half september duidelijkheid verschaffen hierover. Minstens twee omzettingen van interim naar tijdelijke contracten werd reeds toegezegd, maar wie dat zal worden, zal ook pas tegen ten laatste 15 september geweten zijn.
Opgepast! Wat gebeurt er met de meeruren op het einde van het jaar?
Mensen van de personeelsdienst hebben leidinggevenden van de diensten op de hoogte gebracht hoe er omgesprongen dient te worden met de meeruren die arbeiders nog staan hebben. Ze hebben ook aangegeven dat op het einde van het jaar bekeken zal worden wat er moet gebeuren met arbeiders die een zeer hoog saldo meeruren hebben.
We merken dat bepaalde mensen deze informatie op verschillende manieren interpreteren. Daarom hieronder wat meer uitleg.
Wat zijn nu de afspraken i.v.m. de meeruren?
1. De meeruren (zowel de vroegere CVA uren voor de ploegenmannen, als de vroegere H uren voor de dagmannen) die op 30/09/2010 nog opgebouwd waren, moeten opgemaakt zijn voor 31/12/2011. Degene die toch nog overblijven, zullen verdwijnen, tenzij er een akkoord komt op het einde van het jaar om uitzonderlijke problemen tegemoet te komen. Zo kan het niet dat problemen van onderbezetting ertoe leiden dat mensen hun uren moeten afgeven, terwijl ze er wel recht op hebben!
Dit wil ook zeggen dat de meeruren die na die datum opgebouwd zijn, niet kunnen verdwijnen. Er zijn wel grenzen te respecteren, van -7,5 en +15 uren wat bij onderbezetting geen gemakkelijke zaak is!
2. Voor de dagarbeiders en ploegenarbeiders in het vijfdagensysteem (met overuren op zaterdag en zondag) betekent dit: alle meeruren moeten opgenomen zijn tegen 31/12/2011. Er werden immers geen nieuwe meeruren na 30/09/2010 opgebouwd. Alle opbouw zit in Q dagen (betaalde dagen arbeidsduurvermindering) of overuren.
3. Voor de andere ploegenarbeiders arbeiders betekent dit: alle meeruren boven 121,875 uren op 31/12/2011 moeten opgenomen zijn. De nieuwe meeruren vallen onder de gewone regel van -7,5 en +15. Opnieuw, indien er geen problemen van onderbezetting zijn
Tegen 31/12/2011 zijn er 121,875 nieuwe meeruren. Dit eigenaardige cijfer is de som van 24,375 meeruren (voor oktober, november en december 2010), en van 97,5 meeruren (voor het hele jaar 2011, inbegrepen de nog op te laden meeruren tot en met december 2011).
Wat te doen?
Neem je dagen meeruren op: je hebt er recht op, en het maakt dat jonge arbeiders de kans hebben om hier te werken. Vermijd dat er nog meeruren van voor 30/09/2010 blijven staan tegen 31/12/2011!
Als je geen toestemming krijgt voor de aangevraagde dagen waarop je recht hebt, kan dit wijzen op personeelsgebrek. Laat dat dan aan ons weten.
normenpremie hallen en personeelsbezetting logerij
Normenpremie hallen
De rechthebbende arbeiders op de afkooppremie voor de normenpemie hebben een voorschot ontvangen met de afrekening van juli. Dit gaat over een voorlopige regeling, omdat er nog geen definitieve regeling afgesproken is.
- Wie is rechthebbende arbeider? Het zijn arbeiders van de zinkhallen die in dienst waren voor 1 oktober 2010.
- Hoeveel hebben de rechthebbende arbeiders getrokken? Arbeiders zijn voorlopig ingedeeld in vier groepen: 1. Degenen die altijd normenpremie hadden 2. De (andere) arbeiders uit de vier ploegen 3. De mannen van de hamonploeg/ anodegieterij 4. Enkele arbeiders die nooit normenpremie trokken Elk van de vier groepen heeft een voorlopig percentage van de halfjaarlijkkse afkooppremie bekomen (groep 1: 100 %, groep 2: 65 %, groep 3: 10 %, groep 4, niets). Deze percentages zijn niet definitief. Ze houden ook (nog) geen rekening met bijvoorbeeld de eerste peller, reserveteamleider of -controleur, anodegieterij, ex-vaste peller en nieuwe peller,...Verder werd bij de berekening rekening gehouden met je eigen aantal eindejaarspremiedagen, en je statuut als voltijds of deeltijds tewerkgestelde.
- Waar kan je jouw premie vinden op je loonbriefje? Deze premie wordt als "brutopremie" betaald, zonder een naam die naar de normenpremie verwijst. Dat kan later nog veranderen.
- Wanneer wordt de volgende premie betaald? Bij de afrekening van januari 2012 wordt de volgende premie betaald. Dan zal de premie berekend worden voor een duurtijd van dertien maanden (01/01/2011 tot en met 31/01/2012). Van dit bedrag wordt het voorschot van de afrekening van juli 2011 afgetrokken. Nadien wordt de premie halfjaarlijks betaald. Deze premie wordt aangepast aan index- en procentuele loonsverhogingen.
Personeelsbezetting logerij
De proef om met 9 + 1 man te werken is gestart, maar dan wel onder een heel slecht gesternte. Door een te krappe bezetting van de ploegen doen er zich in verschillende ploegen heel wat problemen voor, waardoor niet altijd tien man aanwezig is. We hebben vanaf vorige week herhaaldelijk gevraagd om iets te doen aan de ploegbezetting. Vandaag onderzoekt de afdelingsleiding onze vraag. We houden jullie op den hoogte!