|
Vandaag las ik op Internet dat in de eigen merk varkensworstjes van een van de grote supers in Groot Brittannië hepatitis E bacteriën gevonden waren. Bekend is dat in vlees allerlei bacteriën kunnen schuilen, maar ook is bekend dat door voldoende verhitting, braden, koken etc. deze bacteriën vernietigd worden en men dit vlees dan gewoon op tafel kan serveren. Schadelijk bacteriën kunnen in alle voedingswaren optreden bv. door onhygiënische behandeling, met vuile vingers overal aanzitten, wassen met vuil water, productie of verwerkingsmachines die niet schoon zijn. Zaaks is het dat mensen die in de voedingsmiddelenindustrie of in supers werkzaam zijn alles met schone handen aanpakken, waarbij hygiëne zoals het wassen van handen primair is. We hadden het over niet goed verhit vlees. Een groot risico loop je door bv. na het draaien van gehaktballetjes zo'n rauw balletje in je mond te stoppen. Bewerkte vleeswaren zoals leverworst en patés zijn voor mensen die veel chronische kwalen onder de leden hebben ook riskant om te eten en wat men zeker beter niet kan eten is kort verhit biefstuk waar het bloed nog uitstroomt. Persoonlijk vind ik dit het lekkerst en meerdere liefhebbers zijn daar voorstander van, maar voor de gezondheid is het beter deze toch wat langer te verhitten. Van het eten van rauw vlees kan men door de aanwezigheid van hepatitis E-bacteriën en niet goed verhit vlees een leverontsteking oplopen c/q een leververgroting en de boosdoener is meestal onvoldoende verhit varkensvlees. De ziekteverschijnselen bij hepatitis E zijn verminderde eetlust, soms een heftige buikpijn en ook zijn er mensen die te maken krijgen met een fikse jeuk. Mensen die al ziektes onder de leden hebben, worden er helemaal echt beroerd van, kunnen zelfs koortsig worden en niet uitgesloten is dat deze aandoening net iets teveel van het goede was en men daardoor het tijdelijke voor het eeuwige gaat wisselen. Nu we in Nederland pas de eieraffaire achter de rug hebben is het niet vreemd dat al die buitenlanders die etenswaren van ons betrekken dit in optima forma controleren en niet vreemd is dat juist de Tesco in Engeland bij ons en ook bij hun Duitse leveranciers aan de bel trekken over die geleverde varkensworstjes en rauwe ham die barstensvol bacteriën zaten. Vermeld zij dat alleen in Nederland jaarlijks 150 tot 200.000 gevallen van hepatitis E, veelal gepaard gaande met geelzucht, zich voortdoen. Zo heel alarmerend is het niet, want meestal gaat dit allemaal bij mensen die goed gezond zijn al vlug weer over en de meeste mensen voelen en merken het zelfs niet. Zoals vermeld dienen mensen met een verstoord afweersysteem zich wel in acht te nemen en goed opletten wat ze eten; Eveneens gezonde mensen, maar die kunnen met hun prima afweersysteem wel tegen een stootje!
|