|
Vroeger waren de onderzoeksmethoden nog niet zo intensief als tegenwoordig; toch kwamen er minder voedselvergiftigingen of besmettingen voor dan hedentendage. Een heleboel bacteriën die vroeger door verhitting vernietigd werden zijn resistent geworden: d.w..z. dat ze ongevoelig geworden zijn voor de meeste antibiotica. Zelfs bij intensief koken van deze voedingsmiddelen, bakken of braden kan het zo wezen dat deze ESBL-bacteriën (Extended-Spectrum-Bèta-Lactamase kiemen) niet vernietigd worden. Er is weliswaar een paardenmiddel voorhanden die bij besmette patiënten nog uitkomst biedt en dat middel heet carbapenem, maar niet altijd gezegd is dat dit middel bij elke patiënt, die deze bacterie in zijn darmen gekregen heeft en vaak doodziek is, helpt; er is in veel gevallen geen uitkomst meer! De bacterie kan zitten in kippenvlees, maar ook in rund-en varkensvlees en zelfs in groenten. Ook in monsters van rivierwater en bodemmonsters heeft men deze bacterie aangetroffen. Men streeft bij veel gezondheidsinstellingen ernaar om een verbod op voedsel die met de resistente ESBL-bacterie besmet is. Er is goede apparatuur voorhanden om binnen de kortste keren deze bacterie op te sporen. Elke vleesverwerkende slachterij of voedingsmiddelenfabriek beschikt over een laboratorium om besmetting vast te stellen, maar hierna vervolgt dit vlees en al die groenten een hele lange weg en wat kan er onderweg allemaal niet gebeuren? Als huisvrouw of huisman sta je machteloos. Wat u wel moet doen is alles grondig wassen en met bakken en braden de uiterste hygiène in acht nemen. Zorg dat uw handen schoon zijn en alles wat je kookt of bakt moet goed gaar zijn. Debet aan al die kwalen zijn ook die megastallen van vee en die superbatterijen van leg-en mestkippen, waar dit gen dat binnen het menselijk of dierlijk darmstelsel gevaarlijke enzymen produceert in hoge mate aanwezig kan zijn. We leven vandaag in een tijd waarbij de commercie het wint van de gezondheidstoestand van de burger die met dit alles voortdurend geconfronteerd wordt. ESBL-besmettingen zijn overdraagbaar door lichaamscontact, adem, speeksel, ontlasting, aangekoekte voedselresten etc. en kunnen zich ruimtelijk verspreiden.
|