|
Lycopeen is een kleurstof die zetelt in watermeloenen, rozebottels, papajavruchten, tomaten en boerenkool. Deze kleurstof van genoemde vruchten en groentesoort wordt in de voedingsindustrie gebruikt voor het kleuren van b.v. diverse soepen en wordt op de verpakking van een bepaald product aangegeven met het E-nummer: E160d. Wetenschappelijk was men er ook allang achter dat lycopeen als anti-oxidant ook heel goed werkt tegen een geïrriteerde huid b.v. door zonnenbrand, ook voor gezichtsrimpels is het een ideaal middel. Men zou de stof toe kunnen voegen aan allerlei huidcrèmes en misschien gebeurt dat ook wel. Ik ken vrouwen die dit anders doen en zich een gezichtsmasker geven door hun gelaat in te smeren met tomatenpuree. Hetzelfde doen ze na een zonnebad, waarna ze de hele huid ermee indeppen. Om mooi te zijn en te blijven moet je er wat voor over hebben! Aan de universiteit van het Engelse Portmouth is men nog weer een stapje vooruit gekomen en heeft men ontdekt dat lycopeen de bloedtoevoer naar kankercellen afremt en hele goede resultaten had men geboekt bij het terugdringen van prostaatkanker. De onderzoekers hebben tevens gemerkt dat gekneusde, gekookte en bewerkte vruchten, vooral van de tomaat, hierbij een beter resultaat geven dan rauwe vruchten of groenten. Het is nooit verkeerd om veel rauwe vruchten te eten, want hierdoor krijg je ook heel veel lycopeen binnen en buiten dat zitten in alle vruchten heel veel vitamine A,B en C, wat sowieso al een prima gezondheidsstaat garandeert. Zeker is dat lycopeen bij de mens het huidverouderingsproces afremt en als alles klopt wat daar in Porthmouth onderzocht is, zijn we toch weer een stapje verder gekomen om volksvijand nummer 1 te bestrijden en in de toekomst mogelijk te weren.
|