Het leven zoals het is: een nieuw verhaal over het Weense labo, de Weense lidl, de Weense badmintonners en een tas.
Gisteren werd ik voor de eerste maal ondergedompeld in het Weense laboleven. Het labo is onderverdeeld in verschillende labo'tjes, waarin ik nog steeds niet altijd m'n weg terugvind (en dat is niet omdat ik geen oriëntatievermogen heb, maar gewoon omdat het er zo veel zijn en ze bovendien gek gestructureerd zijn). Ze zijn hier enorm gespecialiseerd in moleculaire biologie, vraag hen iets en ze hebben 't. Hoogstwaarschijnlijk nog in veelvoud ook. Elke nieuwe labogenoot dient een "Freshmen checklist" te vervolledigen: over elk toestel wordt uitleg gegeven door de meter of peter. Een dubbele taak dus voor mij: de checklist afwerken én op zoek gaan naar de juiste meter of peter. "Who is Kitti?" "The small Vietnamese guy". Ok, op zoek dus naar een kleine Vietnamees. Gevonden. "You must be Kitti". "No, Kitti is the other Vietnamese guy". Een paar uur later was ik wat kennis rijker, zowel over de toestellen, over de Vietnamezen, als over de andere meters en peters.
Niet ver van de universiteit bevindt zich een "Hofer", de Weense Lidl. Daar vond ik kaarsjes, om dat vieze ziekenhuislicht in m'n kamer zoveel mogelijk te kunnen doven. In een andere winkel lag het geschenkpapier in reclame. Daar heb ik behangpapier van gemaakt om de kale muur met plekken te verbergen. 't Is hier al wat aangenamer (foto's volgen als ik ze hier gepost krijg), al zwijg ik best (en dat doe ik dan ook) over de keuken :).
Badminton kennen ze in Wenen ook. Maar hoe goed? Ik vond een club op internet die niet te ver lag, en ging er gisteren naartoe. Drie badmintonveldjes op de vijfde ondergrondse verdieping van een megagrote school. Leuke mensen, de ene al wat beter dan de andere, waarbij die andere dan ook dacht dat ik op internationaal niveau speelde. Zo'n dinsdagavonden zijn zeker voor herhaling vatbaar!
Vandaag gaf ik een presentatie met het antwoord op de vraag "Who's that new person in our lab?". Toen ik ze gisteren aankondigde (gebeurtenissen worden meegedeeld op een A4-tje op de WC-deuren) had ik "Tot morgen" geschreven, nietsvermoedend dat ze daar in 't Duits "You will be death tomorrow" van zouden kunnen maken. Enfin, er was toch volk tijdens de presentatie, en 'k had het misverstand verwerkt in een grapje. Ze zijn hier trouwens echt zot van onze chocolade. De pralines die ik meehad werden allemaal verorberd in minder dan twee uur. Na de presentatie leerde ik van Clara een aantal technieken die ik de komende maanden veel ga gebruiken.
Uit de labokeuken leende ik daarstraks, en zo geraak ik zeker nog "fully equipped", een bord, pan, pot en tas. Zo kon ik koken vanavond, en kon ik genieten van een tasje thee (de thee had ik al lang gevonden in de Lidl, maar de zoektocht naar een tas verliep moeizamer). Alles is hier zo anders in de winkels, o.a. het fruit trekt op niet veel en een worstliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken.
Dit weekend ga ik Wenen verkennen. 's Avonds is daar te weinig tijd voor want ik zit veel te ver van het centrum. Zaterdag is er een verjaardagsfeestje van iemand van 't labo. 'k Heb ze wel nog nooit gezien, maar ik ben ook uitgenodigd. Zouden de Weense feestjes even goed zijn als die van ons? Misschien leer ik wel walsen, of jodelen..
"Still standing" dus :). Hou jullie goed, ik doe dat ook. Bedankt voor de reacties en de mailtjes. Enorm leuk om te lezen!
Tsjoekballers, goed gedaan, ook al moesten jullie nipt het onderspit delven tegen bier, toch proficiat! Let's go for de tweede plaats!
Vanmorgen bevond ik me nog tussen allemaal zakenlui met gesofisticeerde gsm's en stoere valiezen. Nu zit ik in een piepklein kamertje, te wachten op een skypetelefoontje. Ik ben nog maar één dagje in Wenen en heb jullie al veel te vertellen. Ideaal dus voor een eerste postje.
Waar je in de aankomsthal van Zaventem een zeldzaam iemand met een naambordje opmerkt, is dat in Wenen net andersom. In de Weense luchthavenkrioelt het van de naambordjes en moet je niet op zoek gaan naar éen naambordje, maar naar het naambordje met jouw naam op. Ik trof er een Karolien-bordje aan, met daarachter een heel sympathieke Italiaanse doctoraatsstudente.
We reisden eerst naar m'n kot om die 20 kg baggage (voor één keer was het niet "Oh nee, maar 20 kg", maar wel "Oef, maar 20 kg) af te zetten. "Oh, what a terrible room", was haar indruk toen ik de kamerdeur opende. De mijne was identiek, alleen was ik iets meer bescheiden.. Soit, dat waren zorgen voor later.
Op weg naar de universiteit dan. Ik word een trouwe fan van het openbaar vervoer. Te voet ligt de universiteit net ietsje te ver, en fietsen heb ik hier nog niemand zien doen. Het interieur van het universiteitsgebouw leek op dat van een ziekenhuis. Maar na de rondleiding dien ik hier sowieso een extra bijvoeglijk naamwoord zoals fantastisch bij te plaatsen: supersjieke bureau's, verschillende labo's met een fermentatiegedeelte, een centrifugekamer, 3 verschillende frigo's,.. In 't labo praten zeverschillende talen door elkaar, gaande van Engels tot Italiaans en Vietnamees. En gek genoeg geen Duits. Hier zit ik nu met m'n Duits woordenboekje en m'n handleiding "Hoe leer ik Duits in 6 weken". Nog een paar korte anekdotes die ik jullie niet wil onthouden (ik zou al zoveel meer kunnen vertellen, maar da's allemaal voor een andere keer): * Ze werken hier op sloefen in 't labo. Iedereen doet z'n schoenen uit en zet die in een speciaal daarvoor voorzien kastje. * "Karolien" is moeilijk uit te spreken, daarom heb ik er maar "Karo" van gemaakt. Maar ook dat vierletterwoord wordt niet altijd voorzien van de juiste klemtoon. Grappig! * 'k Heb al loopmaatjes gevonden (oa de prof himself), maar Ine, er gaat ongetwijfeld niets boven onze middagloopjes in de Heverleese bossen.. * 'k Heb al een bestelling Kriek moeten noteren ("Oh, you're coming from Belgium. Belgium! Beer! Kriek!" En daar stopte de kennis van deze man over België). * Ze kunnen nog steeds niet geloven dat wij een echte "bakkerij" hebben in 't labo en dat daar echt cakes en koekjes en brood gebakken wordt om mee te experimenteren.
Het kot valt dus iets minder goed mee.Ik geef het hier gauw eens een grondige poetsbeurt en 'k moetdit kamertje ook nog wat personaliseren. Van de keuken kan je alleen maar zeggen dat het een keuken is omdat er een frigo aanwezig is. En die frigo bevat dan nog meer levende schimmelculturen dan eetbare dingen (Annelies, cfr mijn kot twee jaar geleden. Of Tinne en Karl, cfr de status van de frigo in ons huis toen wij erin trokken. Iedereen, ik ben zoiets duidelijk dus al gewoon!).Ik moet dus improviseren, en maakte vanavond een bord van keukenrol en spijsde m'n uitzet met een 24-delig (wel van een Lidl-achtig merk) bestek omdat ik een mes nodig had om m'n boterhammen te smeren. Een goei tasje koffie 's morgens ga ik wel missen. Maar daar vind ik nog wel iets op.
Morgen ga ik samenzitten met de mensen en de prof waar ik mee ga samenwerken. 's Avonds ga ik een badmintonclub zoeken, want 't is toch niet alles om een hele avond in dit kamertje te vertoeven. En als ik hier dan tóch nog eens vertoef, dan voorzie ik jullie van nieuw leesvoer over mijn belevenissen.
Enorm hard bedankt voor alle lieve berichtjes gisteren en vandaag. Dat deed deugd! Heel veel lieve groetjes en tot gauw, Karolien
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!