Inhoud blog
  • 29 maart 2009
  • 22 maart 2009
  • 18 maart 2009
  • 8 maart 2009
  • 1 maart 2009
    Laatste commentaren
  • optieker (decamps)
        op 1 maart 2009
  • Duitse les (Decamps A.)
        op 21 januari 2009
  • Lukt het of lukt het niet? (Decamps A.)
        op 21 januari 2009
  • Hellooooo (Kim Melotte)
        op The first day
  • Te druk? (Decamps A.)
        op The first day
  • Te druk? (Decamps A.)
        op The first day
  • De start viel dus mee (Decamps A.)
        op The first day
  • De start viel dus mee (Decamps A.)
        op The first day
  • Heeeey (Kelly)
        op The first day
  • veel succes! (Bram)
        op The first day
  • hey Karo (Jade)
        op The first day
  • Karolien in Wenen

    22-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 maart 2009

    Hey!

    Exact twee weken voor mijn Belgische landsgrensoverschrijding voorzie ik u van een vierdaags verhaaltje. In blogtermen is dit de voorlaatste keer dat ik u kan verhalen wat Wenen te bieden heeft.

     

    Is het omdat de kleerkast van de Wener meer winterkledij te bieden heeft, of omdat de zon haar warmte niet evenredig kan verdelen. Feit is dat ik in bijna ieder mailtje geconfronteerd werd met de heersende temperatuurverschillen tussen België en Wenen. Geen groter contrast dan dat van donderdag: een Belgische intrede van de lente, terwijl ik hier bedolven werd onder hevige sneeuwbuien. Momenteel heeft de zon ook de geografische ligging van Wenen ontdekt, maar is ze nog (veel te) gierig met haar warmte-afgave.

     

    Donderdag startte ik mijn tweede fermentatie. Ditmaal zou ik een thermostabiele enzymvariant fermenteren, in een iets kleinere fermentor met een inhoud van 30 liter. Ventieltje open hier, op het knopje drukken daar. Zalig! De fermentatieheilige had geen bezwaar tegen een start op donderdag zodat de opstart prima verliep. Vrijdag was de fermentorinhoud nog levenloos, doch uit de eerste fermentatie leerde ik dat dit verre van een reden is om te panikeren.

     

    ´s Avonds ging ik met Ines (een Italiaanse doctoraatsstudente) naar de film. De Oostenrijkers “overspreken” hun films in het Duits, maar Wenen was zo gastvrij een cinema op te richten voor “inwijkelingen” zoals wij. De originele filmversie, zonder Duitse ondertitelingen, werd ons gepresenteerd in een gezellig zaaltje. De film was van een low-level-niveau, maar echt zalig ter ontspanning en ons bovendien beiden op het lijf geschreven (“Confessions of a shopaholic”).

     

    Gisteren nam ik een staaltje van de fermentor om 7 u. Ik verwachtte al wat meer activiteit, maar vond niets. 0,00.. Units. Niets! Met “ ’t Zijn trage groeiers” stelde ik mezelf gerust. Dat zou de fermentatie-expert immers ook zeggen. Enkele stalen later had ik rond 16 u echter nog steeds geen activiteit. Ik nam een volgend staaltje, kleurde het zoals in lang geleden microbiologiepractica en legde het onder de microscoop. De ronde E. coli bolletjes zagen er goed uit, de lange filamenten leken verdacht veel op een ongewenste fungus. Had ik een infectie in “mijn” fermentor?

     

    Ik besloot toch nog even af te wachten en deed een (winkel)wandelingetje in ´t stad. Nadien ging ik hoopvol terug naar ‘t labo, nam een nieuw staal en zag dat de activiteit nog steeds abnormaal veel te veel nullen vertoonde. Zou de toestand nog verbeteren? “Een nee heb je, een ja kan je krijgen.” Dus gaf ik nog niet op en ging ik vanmorgen vroeg opnieuw naar ´t labo. Misschien was E. coli sterker dan de fungus? Misschien was de fungus wel dood door de onaangename pH? Misschien? Ik nam een staal en vond 600 U in de hele fermentor! Niemand zag de vreugdedans, maar hij was er wel.

     

    Nu zou het de kunst zijn de fermentatie te stoppen op het juiste moment, ofte op het punt van hoogste enzymactiviteit met het hoogste aantal Units. Dit aantal steeg echter zeer langzaam en om 15 u had ik nog steeds maar 1600 Units in de hele fermentor. Ik moedigde de cellen aan, want vandaag was mijn allerlaatste fermentatiedag. Morgenvroeg moest de fermentor absoluut leeg zijn. Na een nieuwe staalname om 19 u zag ik dat het goed was en ook uit schrik voor een activiteitsdaling of een fungusopstoot opende ik het ventiel onderaan de fermentor. Het gevoel dat door je heen gaat wanneer dat geelbruinkleurig, naar zweetvoeten stinkend medium uit de fermentor stroomt, is onbeschrijflijk.

     

    Nadien begon het centrifugeer- en opkuiswerk. Men had gelijk toen men zei dat fermenteren een zware job is. Maar dat je die lege pot achteraf kan vullen met biomassa, maakt alles goed! Jammer dat dit mijn laatste fermentatie was, de fermentatie-expert-titel sprak me wel aan.

    Morgen begin ik met de opzuivering van mijn geproduceerde enzymen. En zo komt het moment waarop ik het zuivere enzym in handen heb, steeds dichterbij..

     

    Exact twee weken voor mijn Belgische landsgrensoverschrijding voorzag ik jullie van een vierdaags verhaaltje. In blogtermen was dit de voorlaatste keer dat ik u kon verhalen wat Wenen te bieden heeft, maar bovendien ook de voorlaatste keer dat ik alles wat onder andere Belgische verjaardagsfeestjes, het Leuvense labo en badmintontornooien te bieden hebben, moest missen.

     

    Lieve groetjes en tot gauw,

    Karolien

    22-03-2009 om 23:50 geschreven door Karolien  


    18-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 maart 2009

    Hoi!

     

    Tradities zijn er om (al dan niet op vraag) van afgeweken te worden. Aldus vertrouw ik u op deze woensdag het recept toe van een perfecte symfonie met werk en ontspanning, beiden met “intensief” als adjectief, als belangrijkste ingrediënten.

     

    Fermentatie. Hét woord. Dé belevenis. De voorbereidingen leverden een prima aanloop voor een vroege start op maandag. De finishstreep, tienduizenden Units (ofte veel enzym), zou in het allerallergunstigste geval op woensdag aan de horizon verschijnen. De fermentatieheilige vond maandag echter niet zo’n geschikte startdag en voorzag de start van allerlei duivelse tegenslagen. Een onverklaarbare onderdruk bij een druktest zorgde ervoor dat de fermentor, gevuld met 52 liter keurig afgewogen medium, plots volliep met water. De aanloop naar de start werd gestopt en opnieuw werd de balans voor een tijdje ingepalmd voor een nieuwe 52 liter medium – aanmaak. Enkele uren van vullen, vastschroeven en testjes later werd de fermentor gesteriliseerd. De volgende tegenslag bevond zich in een verstopte luchtfilter waardoor de fermentor niet belucht kon worden, wat een absolute vereiste is voor de celgroei. Wachten was de enige oplossing. Wachten, wachten en wachten, urenlang. De inoculatie werd uitgesteld maar werd op een gegeven moment kritiek omwille van een te sterke groei van de precultuur. De maandagse inoculatie werd afgelast, het zondagse werk diende maandagavond laat herhaald te worden.  De fermentatieheilige had zijn doel bereikt, geen start op maandag.

     

    Op dinsdag wachtten we tot de precultuur voldoende gegroeid was en inoculeerden we zonder problemen -want dat mag ook al eens-. Op woensdagmorgen nam ik een staaltje van de fermentorinhoud en vond daarin een (te) pover aantal enzymunits. “ ’t Zijn trage groeiers”, was het geruststellende antwoord van de fermentatie-expert. Enkele stalen later viel hij nog steeds in herhaling. Het bovenstaand allerallergunstigste geval werd geminimaliseerd tot een gunstig geval met een finishlijn op donderdag.

     

    Zelfs ’s nachts hield het fermentatieproces me bezig. Een dronken iemand die dacht dat mijn kamer de zijne was, bonkte als een gek op mijn deur omdat zijn sleutel niet in het slot paste. De optie dat het iemand van het labo was om te zeggen dat ik dringend moest komen omdat de fermentatie het hoogste opbrengstpunt bereikt had, ging de dronkemansoptie vooraf. Enkele fermentatiedromen en –nachtmerries later was ik zo benieuwd dat ik –veel te vroeg- naar het labo ging. Een staalname bevestigde mijn vermoeden in cijfers: ’t ging de goede kant uit, echter zeer langzaam. Het hoger beschreven gunstig geval werd alweer gereduceerd tot een gewenst geval met een finishlijn op 20u. Zo zou ik net op tijd de luchthaven kunnen bereiken. ’s Namiddags nam ik ’t één achter ’t ander staal en zag het Unitsaantal stijgen. Het streefdoel was 40000 à 50000 Units, doch om 17u moest de fermentatie noodgedwongen stopgezet worden omdat de pH alarmerend begon te stijgen als gevolg van cellysis. Ik schat het aantal Units op zo’n 25000 en aan het aantal nullen ziet u ook wel dat dat veel is.

     

    Na deze stopzetting kon de race tegen de tijd beginnen. Ik moest 52 liter centrifugeren. Potten vullen, balanceren, afdrogen, centrifuge instellen, opstarten, wachten, supernatant afgieten, residu uit de pot krabben. En opnieuw en opnieuw en opnieuw. Om geen tijd te verliezen deed ik alles al lopend. De tijd vloog voorbij, waardoor ik niet om 19u, niet om 20u, maar om 20u30 net klaar was om richting luchthaven te snellen. Ik miste daarbij nog net een trein en moest nog eens 20 minuten wachten. Maar de beloning was groot. Niet alleen was dit het omschakelpunt werk – ontspanning, bovendien zou ik in deze ontspanningsperiode dit Wenen ook aan Kristof laten zien.

     

    Uiteraard leidde ik hem in in het Weense winkelparadijs. We kozen ook een schilderij uit het Albertinamuseum, al was het net iets te groot om te verbergen in mijn handtas. We verkenden hogere oorden zoals Grinzing en Kahlenberg, gingen eten met labomensen, genoten van het uitzicht vanuit de Donautoren en deden nog zoveel meer.

    Hoofdletters leggen expressief een nadruk op een woord en een uitroepteken achter een zin maakt deze nog schreeuwender. Zoals in “Wenen is FANTASTISCH!”. Beiden zijn echter onvoldoende om mijn weekendervaring visueel in een zin vast te leggen. Daarvoor zijn ook verhalen, foto’s en herinneringen nodig. De samenvatting kreeg u nu, de details volgen later.

     

    Aangezien de fermentorbaas me geen fermentor meer gunt vanaf volgende week, begin ik morgen aan een nieuwe fermentatie. Het weekend breng ik dus al biddend en fermenterend door in het labo. De leuke herinneringen, de fijne vooruitzichten en het nog steeds geldend motto “Hoe meer enzym, hoe beter” indachtig, doe ik dat zelfs met een glimlach.

     

    Indien ik me terug op de traditionele route begeef, hebt u nog twee blogverhaaltjes te goed. Het derde zou immers beginnen met “België is fantastisch”, en dat weet u ongetwijfeld al.

     

    Dikke zoen,

    Karolien











    18-03-2009 om 21:00 geschreven door Karolien  



    Archief per week
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs