Als het wat kouder is kan een ovenschotel ontzettend verwarmend zijn. Elke familie heeft wel zijn recept voor een stoofschotel, bij ons thuis is papa
s potje gevuld met een laag puree, tomaten, gehakt, nog wat puree en een beetje kaas. Bij anderen worden de tomaten vervangen door boerenkool of prei. Ook ik heb zon lekker vege potje voor jullie ontworpen In de vegetarische keuken wordt er natuurlijk geen gehakt gebruikt, vandaar mijn alternatieve versie.
½ kop quinoa
6 aardappelen
1,5 koppen water
1 th kruidenzout
1 el olie
½ th nootmuskaat
4 koppen gekookte limabonen (of andere)
2 grote uien, goed fijn gesneden
2 el spaghettikruiden
6 grote el bloem
witte kool, boerenkool, chinese kool naar keuze, voldoende om de ovenschotel 1 laag goed dubbel te bedekken
2 el paneermeel
1. Schil de aardappelen, doe ze in kleine stukjes + kook ze samen met de quinoa + zout 10
in de snelkookpan, breng nadien op smaak met olie en nootmuskaat, pureer, indien te vochtig nog even laten uitkoken met open deksel
2. pureer de limabonen met een pureestamper, voeg de bloem toe, roer goed
3. bak in een grote pan de uien met veel olie, als de uien glazig zijn voeg dan de limabonen, en de spaghettikruiden toe, bak tot het een beetje droger wordt (= onze gehaktvulling)
4. blancheer de kool tot ze een beetje zacht is
5. maak je potje: een laag puree, een laag kool, een laag gehaktvulling, een dun laagje puree, werk af met een beetje paneermeel (+ ev. een beetje kaas, we gaan es zeuren) 6. zet nog een 20
In de winkel kan je deze lekkernij ook vinden, maar dit recept is zeer eenvoudig en hemels lekker. Stop de balletjes tussen een pitabroodje met een lekkere saus of serveer ze met wat rijst en een lekkere salade.
250 g gedroogde kikkererwten
2 uien
2 teentjes knoflook
½ bosje peterselie of andere tuinkruiden bv. pijpajuin, bieslook
3 koffielepels van:
- gemalen korianderzaad
- gemalen komijnzaad
8 el bloem (of kikkererwtenmeel )
1 afgestreken kl kruidenzout
1. kikkererwten een nacht op voorhand laten weken (+ ev. een stukje kombu)
2. mix / blender / hak de kikkererwten + ui + knoflook + peterselie fijn + kruiden + zout
Vroeger dachten wij ook niet dat dit nodig was, maar het maakt een verschil ! Het is niet elke dag moeten denken bij het openen van de frigo. Wat gaan we vandaag eens eten? Het zorgt er ook voor dat je op voorhand de boodschappen in huis hebt en niet onnodig de deur uit moet.
2. Kook voor 2 of 3 maal
Enkele voorbeelden - je portie aardappelen verdubbelen. Dag 1 gekookt, dag 2 gebakken of puree, gratin dauphinois,..
- rijst dubbel: dag één met een stoofpotje, dag 2 in de pan gewokt met groenten en noten - bonen: kook voor 3 maal en vries in - maak je sausen bv. spaghettisaus of je stoofpot bv. konijnenboontjes voor 3x en vries in voor een volgende keer
3. Ga eens eten bij een ander !!!
4. Maak een maaltijdsoep
Alles bij elkaar kappen bv. linzen, groentes en rijst, water erbij goed laten pruttelen en aan tafel !!!
5. Gezonde eenvoudige desserts
Wij zijn zoetemondjes. Een dessert na een hoofdmaaltijd hoort er gewoon bij. Belangrijk is wel dat deze geen superveel tijd in beslag neemt. Enkele supersimpele desserts: gestoofde appel met wat kaneel in microgolf, een portie nootjes en gedroogde vruchten, popcorn (zelfgemaakt), wortelpudding, sojapudding,...
6. Kook een snelkookpan
Om aardappelen, soep, bonen snel gaat te krijgen gaat niks boven een snelkookpan.
7. Kook tegelijkertijd voor verschillende dingen
Bv. kook een grote portie wortelen, gebruik dit als groente bij het eten + rest = voor soep en om wortelpreparé te maken
8. Gooi niks weg, maar verwerk tot broodbeleg
restjes groente met wat mayonaise, een beetje stoofpot, een groentecurry zijn ideaal als broodbelegje !!
9. Wok around the clock tonight
Groente fijnsnijden wokken, blik bonen + couscous of reeds gekookte rijst erbij, lekker sausje uit een doosje of sojaroom met fijne kruiden, aan tafel !
10. Zet alles klaar de avond voordien. Van zodra je thuiskomt, kan je er dan meteen aan beginnen.
En nog eentje om het af te leren (ik kan het niet laten)
11. Haal de avond ervoor uit wat moet ontdooien
Als je op het moment zelf nog de boontjes uit de diepvries moet halen, dan duurt het langer voor ze ontdooit zijn en verbruik je ook meer energie
In de vegetarische keuken kan je gebruik maken van peulvruchten. Hieronder verstaan we linzen, bonen, kikkererwten. Deze hebben op zich niet veel smaak en moet je dus wat oppeppen met lekkere kruiden of een heerlijke saus. Hoe in je gezin te gebruiken ? Peulvruchten vragen veel werk, wordt er gezegd, ja en neen...
Linzen: ik koop enkel de snelkooklinzen (20') Deze hoef je niet op voorhand te weken en kan je meteen in een stoofpotje toevoegen zonder apart te koken bv. zie vege spaghettisaus. Linzen zijn erg gezond omdat ze langzaam verteren en rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, magnesium, fosfor, plantaardige eiwitten en ijzer. Een aantal linzensoorten is ook rijk aan antioxidanten. Ze bevatten vier keer zoveel vezels als bruine rijst, ze zijn dus ook goed voor de werking van onze darmpjes.
Bonen: je hebt witte bonen, nierbonen, adukibonen, bruine bonen, flageolets,... Nu ja voor mij smaken die allemaal gelijk... Als je jezelf het gemakkelijk wil maken kan je in de supermarkt een blik gekookte witte of rode bonen kopen. Gewoon bij je gerecht kappen en klaar is kees. Niet moeilijk, hé. Als je ze graag zelf kookt, zet ze dan een nacht op voorhand te week en kook ze in de stoomkoker met veel water gedurende 1 uur. Ik kook meestal een portie of 3 tegelijkertijd en vries ze dan in.
Kikkererwten: Mijn favoriet onder de peulvruchten, alleen al de naam vind ik super en de beet is mjam. Ook onze oudste zoon is er zot van ! Deze kan je ook in blik koken of een nachtje weken en dan in de stoomkoker koken. Er bestaat ook kikkererwtenmeel, dit zijn gemalen kikkererwten, hiermee kan je falafalballetjes maken of burgers. Ook voor hartige kleine pannenkoekjes gaat dit meel prima.
1 groot blik of 2 kleine blikjes tomatenconcentraat
2 el spaghettikruiden (of mengeling van oregano, basilicum, marjoraan, knoflook,uipoeder )
Vleesvervanger naar keuze: linzen (snelkook 15), sojabrokken, cashewnoten,quorn,
1.Snijd alle groenten in fijne stukjes
2.Stoof de ui en wortelen in 2 el olie tot glazig, voeg dan overige groenten toe + linzen of sojabrokken, laat even stoven, voeg dan de tomatenconcentraat bij, kruiden en ½ blik water, laat 20 pruttelen.Zorg dat de linzen en sojabrokken goed onder water staan dat ze goed kunnen garen.
3.Serveer met een overheerlijke pasta
4.Strooi over de pasta en saus wat kaas of wat gistvlokken (voor de vegans , verkrijgbaar in de natuurwinkel)
2 courgettes 1 bakje champignons 150 g cashewnoten 1 brikje sojaroom 1 dl sojamelk 0,5 dl witte wijn of sherry 1/2 blokje groentebouillon 80 g gemalen kaas of veganistische smeltkaas type Cheezly nootmuskaat peper 1 teentje knoflook of 1/4 kl lookpoeder 1 bosje peterselie
Stoof de courgettes en champignons tot ze zacht zijn in wat olie met de knoflook, voeg dan de noten en andere ingrediënten toe, bind in met wat maïzena. Breng op smaak met peper, nootmuskaat. Serveer met een bladerdeeggebakje of bij een portie heerlijke basmatirijst. Strooi er wat verse peterselie op. Heerlijk eenvoudig vege !!!
Ik ben zot van de Indische keuken met al hun overheerlijke curry's. Deze versie is nog wat chiquer, maar daarom niet veel meer werk. Je kan de curry dus ook zonder crumble eten met een heerlijke portie basmatirijst !
1 bokaal gekookte kikkererwten
¼ kop Gedroogde abrikozen
2 koppen Allerlei groenten in kleine stukjes (wortelen, courgette, aardappel, zoete patat, ui,...)
3 el kerriepoeder
2 el olie
1 klein blikje Tomatenpuree
1 kop groentebouillon of water + ½ blokje groentebouillon
2 el citroensap of 2 el azijn
Ev. Beetje gembersap
1OO g feta of geitenkaas of vegankaas
2 el oregano
1 el citroenschil of geutje citroensap
50 g polenta
30 g corn flakes
60 g boter
peper en zout
1. In wokpan kerriepoeder met 2 el olie kort laten geuren
2. Dan Groente + abrikozen + tomatenpuree + groentebouillon, deksel erop laten pruttelen tot groentjes zacht zijn, dan citroensap, kikkererwten, gembersap even laten meepruttelen
3. Maak ondertussen de rumble door alle ingrediënten met je handen te verkruimelen
4. Doe het kikkererwtenmengsel in een ovenschaal, laat 15 op 200°C de crumble een mooi kleurtje krijgen
deze supereenvoudige pizza heeft een polentabodem. In elk warenhuis is er polenta te koop, kijk wel naar de bereidingstijd mijn schoonbroer had er die in 3 minuten klaar is. Ik echter heb op dit moment de 30' in huis. Zoek dus voor je gemak !
2 koppen polenta klaar maken volgens de verpakking + voeg 1/2 blokje groentebouillon bij (normaal dubbele hoeveelheid water en laten koken)
strijk de nog warme polenta uit in een ronde taartvorm
beleg met de groente en vleesvervangers naar keuze
enkele ideetjes
schijftjes courgette / champignong / gekruimelde (gerookte) tofu schijfjes tomaat / paprika / witte bonen uit blik schijfjes zoete aardappel / uiringen / quornblokjes met tomaat restjes gekookte groenten kunnen natuurlijk ook ...
als je klaar bent, giet je een beetje olie over de groentjes en dek je tenslotte af met wat geraspte of gekruimelde (veganistische) koe- of geitenkaas strooi er nog wat spaghettikruiden of marjolijn of oregano of basilicum bij (alles samen mag ook)
laat je creativiteit los, maak er samen met de kinderen een meesterwerk van en dan stop je je meesterwerk in de oven voor ongeveer 20' tot de groentjes gaar zijn en de kaas gesmolten.
Je kan de polentabodem ook de avond ervoor maken met eventueel al het beleg erop en dan gewoon de dag zelf in de oven.
Haal de pizza uit de oven en snijd in spiesjes zoals een gewone pizza. Hij is iets minder stevig dan een normale pizza, dus best wel met vork en mes opeten. (Tenzij je gekruimel en gesmos niet erg vindt natuurlijk)
en dan zingen we luidkeels: Pizza pronto, lai la laila
deze overheerlijke kruimeldeegbodem maak je best een dag op voorhand, zo kan hij hard worden en is hij makkelijker te rollen (ofwel de truc met de diepvries natuurlijk ) Deze ingrediënten zijn voor een kleine taartbodem.
100 g amandelmeel 75 g rijstmeel 75 g vanillepuddingpoeder 75 g honing of 100 g stroop 100 g boter
goed mengen, 1 nacht rusten, uitrollen
indien zonder vulling: 20' bakken op 175°C indien met vulling: 30'-40' bakken op 175°C