Op
de boerderij is het heel druk, ik start om 9 uur en normaal gezien
mag ik om 11u30 stoppen, maar er zijn in de ochtend ontzettend veel
eieren en dus werk ik wat langer door tot rond 12 u à 12u30. Ik heb
het zo druk met in deze tijd alle eieren van de jonge kippen te rapen
en te kuisen dat ik niet kan helpen bij de oudere kippen, in
tegendeel soms komt Aladji mij ook een beetje helpen. Tegen de middag
heb ik al een 1200 à 1300 eieren verwerkt, tijdens mijn pauze doet
Aladji nog een ronde, ik doe dan de rest in de namiddag. Per dag
hebben we nu een 1850 eieren, best wel de moeite als je er mee
rekening houd dat we elk ei , één voor één ook nog moeten
afkuisen. Dit is het resultaat van 2 dagen werk.

In
de namiddagen is het iets rustiger op de boerderij, alhoewel er is
altijd wel iets te doen, de drinkbakken helpen wassen en vullen van
de oude kippen, helpen met eten geven, Ik doe ook wat werkjes die mij
niet gevraagd worden, de vloer vegen, de bassins om de voeten af te
vegen verversen, als je je ogen de kost geeft zie je wel wat werkjes
om te doen.

Nu
en dan kan ik in de namiddag en paar minuutjes pauze nemen en wat
uitblazen en afkoelen in de schaduw in de moestuin. Soms komen Aladji
en Francoise erbij zitten, ze hebben me al duizend maal uitvoerig
bedankt voor mijn vele hulp, ze gaan mij missen als ik weg ben, ik ga
hen ook missen dat is zeker. Ze hopen oprecht dat ze ooit nog eens
zulke vrijwilliger als mij gaan krijgen. Ik probeer hen uit te leggen
dat het normaal is dat ik hen help, dat ik veel werk, ik ben naar
hier gekomen om te werken dus doe ik dat ook, ik zet mij in – ik
werk alsof het voor mezelf is, ik weet wat werken is, wat werken op
een boerderij of tuinbouwbedrijf is heb er ervaring in. En toch
vinden ze dit bijzonder zeggen ze me dat niet iedereen is zoals ik,
als jij er bent zijn we gerust – we zijn op ons gemak – we weten
dat jij ondertussen weet wat je moet doen, zonder woorden doe ik mijn
werk, we zijn een team geworden. Ik begrijp wel dat niet iedereen
werkt zoals ik, zonder te stoefen over mezelf, ik heb deze
opmerkingen al nog gehoord, vorig jaar kreeg ik ook deze reactie in
Ghana, ook hier in de school zeggen ze hetzelfde. Tja, kan ik dit
uitleggen, niet echt, misschien een beetje. Een mogelijks verschil
met de anderen is mijn leeftijd, ik heb al ervaring met werken, en
het ligt ook in mijn aard als ik voor iets ga, iets doe, zet ik me
geen 100% in maar 200 %. (de Duitse vrijwilligsters zegden op een
bepaald moment, jij hebt meer energie dan wij 2 samen). Het zit
misschien ook wel in de natuur van de Belgen en zeker in de natuur
van de West-Vlamingen we zijn werkers, stille noeste werkers, we
zeggen niet veel maar we werken naarstig voort. Een mogelijks ander
verschil is dat ik er heel bewust voor gekozen heb om hier te komen
werken, vrijwilligers uit sommige andere landen krijgen geld van de
overheid om dit werk te doen, als je er zelf voor betaalt (ja ik heb
betaald om hier te komen werken) is dit een heel bewuste keuze en ga
je er dan ook ten volle voor. Het doet wel goed om deze oprechte
waardering en dankbaarheid te horen, dat is één van de redenen
waarom ik het doe.
Ik
help niet alleen fysiek maar probeer ook wat tips te geven om zaken
te verbeteren, wanneer ik merk dat er op bepaalde plaatsen in het
kippenhok veel gebroken en vuile eieren zijn, geef ik dat door, we
kijken dan of we iets kunnen veranderen om dit te vermijden. Zo
hebben we ook de ruimte voor de zieke kippen aangepast, een hoger net
er rond want ze ontsnapten vaak en probeerden dan de eieren die ik
aan het kuisen was te pakken.

De
moestuin die ziet er heel goed uit, ze zaaien wat plantjes en zijn
deze momenteel aan het uitplanten in de bedden. De sla groeit heel
goed, mede dankzij de kippenmest die ze krijgen.



Deze
week zijn er terug dames bezig met het maken van bloem van manioc, ze
schillen de manioc, waarna ze deze dan wat persen, drogen in een oven
in de grond en zeven, een heel karwei om te doen, maar blijkbaar
levert het wel wat geld op en het zorgt voor extra werkgelegenheid
voor de locale bevolking van het dorp. Dit is één van de zaken die
ik echt waardeer op deze boerderij, ze proberen er alles uit te
halen, gebruiken alle ruimte en mogelijkheden.

Ik
kan niet zo veel vertellen over de boerderij, het is allemaal al
gezegd, misschien kan ik mijn dag verloop eens neerpennen. 's morgens
om 8 uur krijg ik mijn ontbijt, ik moet niet zelf koken, in mijn
gastgezin hebben ze een werksters die kookt, poets en allerlei zaken
doet. Het ontbijt bestaat uit koffie (oploskoffie), brood met choco
en nu en dan krijg ik er een omelet bij. Heel vaak krijg ik wat fruit
of eieren mee van de boerderij, een omelet van de eigen kippen smaakt
lekker.

Om
9 uur begin ik te werken, ik werk tot mijn werk gedaan is, rond 12 u
à 12u30. Het is hier bloedheet en immens vochtig, dus zweten doe je
hier constant, als ik 's middags thuiskom zijn mijn kleren kletsnat
van het zweet (soms kan ik ze letterlijk uitwringen), dus een douche
is nodig, ik hang mijn kleren dan buiten om te drogen zodat ik ze in
de namiddag terug kan aandoen. Het ondergoed mag niet buiten gehangen
worden, dus in mijn kamer hangt er ook altijd wel iets te drogen, je
moet hier per dag minstens 3 keer veranderen van ondergoed omdat het
kletsnat is van het zweten. Na het eten neem ik een korte siësta,
met deze temperaturen is het wel nodig, het is vermoeiend.
Om
3 uur begin ik terug te werken tot 5 uur. Het eerste dat ik doe als
ik thuis kom is nog eens een douche nemen, ja hier heb je wel een
3-tal douches per dag nodig. Na mijn douche kuis ik mijn badkamer
wat, de douche is niet afgesloten dus alles is nat, met de borstel
veeg ik mijn kamer, ik wil niet dat iemand anders dit moet doen, ik
vind het normaal dat ik deze zelf proper hou. 's avonds voor het
eten, geniet ik soms van een biertje terwijl ik de bedrijvigheid op
straat gadesla, ik geniet van de ondergaande zon op het dakterras …
We
eten rond 19 uur à 20 uur, en daarna heb ik nog wat tijd om op mijn
gemak te zijn, soms gaan we met de andere vrijwilligers nog iets
drinken of ik geniet van het warme zalige afrikaanse leven op mijn
dakterras. Ik geniet met een fris biertje, dat haal ik in de cafe
recht over mijn huis, ik drink het op mijn dakterras daar is het wat
rustiger, in de cafe staat de muziek nogal luid, op mijn dakterras
kan ik ook van de muziek genieten. Hier is het toegelaten dat je een
biertje koopt om dit mee naar huis te nemen, de volgende dag breng ik
dan het leeggoed terug, ondertussen kennen ze me daar al. Het gebeurt
regelmatig dat ze geen klein geld hebben om terug te geven, omdat ze
me kennen en vertrouwen kan ik dan de 100 of 200 FCFA de volgende dag
geven, of zeg ik geef me dan morgen het geld terug. Het leven hier is
zo eenvoudig en ò zo zalig, wat zal ik het missen. Als ik 's avonds
op mijn gemakt op het dakterras zit, staar ik naar de mooie
sterrenhemel, denk na over mijn voorbije sabbattijd en begin nu ook
echt wel te beseffen dat deze bijna voorbij is, echt voorbij, ik zal
terug moeten gaan werken.
's
avonds op mijn dakterras met mijn biertjes heb ik genoeg tijd om over
de toekomst na te denken, meer en meer besef ik dat ik me hier echt
wel thuis voel (hier = Afrika), ik waardeer het eenvoudige leven
hier, ik voel met hier goed – op mijn gemak gewaardeerd
geaccepteerd …. Ik voel me hier echt wel gelukkig … het zal
waarschijnlijk niemand verwonderen als ik zeg dat ik zeker nog
terugkeer naar Afrika, waar – wanneer – hoe – om wat te doen,
daar ben ik nog niet helemaal aan uit, er broeien wat ideeën –
dromen in mijn hoofd.


|