Veerle in Benin
Inhoud blog
  • één maand terug in België - EN WAT NU
  • 22 - 23 december
  • 21 december
  • 20 december
  • 17 - 19 december


    11 weken als vrijwilliger helpen op een boerderij in Benin
    14-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 oktober
    Vandaag heb ik de hele dag gewerkt op de boerderij “grâce à dieu” bij de dieren. Er is ook een moestuin en nog een afzonderlijk deel met de legkippen.
    Ik start met het wassen van de drinkbakken van de konijnen en vul deze daarna met vers water. Ondertussen is Akim bezig met het wassen van de drinkbakken van de andere dieren. Wanneer ik klaar ben help ik hem met het vullen van de drinkbakken, best wel een hele karwei, uit een ton halen we met een emmer water en deze dragen we dan naar de drinkbakken om te vullen. Ik zie de geiten uit de emmer drinken en hoor Akim vloeken, om besmetting tegen te gaan mag dit water nu niet meer gebruikt worden als drinkwater voor de andere dieren, dus weggieten en een nieuwe vullen. Best wel interessant te zien en te horen hoe ze hier op bepaalde details letten en er alles aan doen om de dieren optimaal te behandelen.

    Het is nog geen middag dus kan er nog een ander karweitje bij, ik vraag wat ik nog kan doen, straks gaan we het konijnen verblijf kuisen, eerst moet Akim nog wat kleine werkjes doen. Ik ben hier om te werken en niet om op mijn gat te zitten, dus begin ik alvast met het kuisen, konijnen keutels opvegen met een Afrikaanse borstel, niet de leukste bezigheid maar het hoort bij het dagelijkse werk op de boerderij. Hij is aangenaam verrast dat ik al zoveel gekuist heb en samen doen we de rest. Voor en na is toch een groot verschil.


    Samen met Charlotte gaan we terug naar ons huis voor de lunch, het was haar laatste werkdag en daarom willen ze haar een cadeau geven als dank voor het werk : een karton kippeneieren, 3 doosjes kwartel eitjes en …. Een konijn, dit moet nog geslacht worden dus wordt het wachten.
    Met het konijn en de eieren nemen we de Zim, met 2 en de bagage achter op de moto, we komen heelhuids aan, de eieren zijn nog geen omelet.
    En wat we niet verwacht hadden, onze gast-mama zegt, de kwarteleieren zal ik goed inpakken en het konijn zal ik al braden zodat je dit mee kan nemen naar België in je valies. Of dit toegestaan is laten we in het midden, maar in ieder geval zal het wel smaken.
    In de namiddag werk ik opnieuw bij de konijnen, en ja ik zie een lege kooi…. Hoef niet uit te leggen waar het konijn naar toe is.
    Het water wordt in de namiddag ook ververst, ik zie in één van de kooien een nieuw baby konijn en in een andere kooi zie ik een dood konijntje. Leven en dood hoort bij de konijnenkweek. Dagelijks sterven er wel een paar konijntje, dit is niet uit gebrek aan goede verzorging, zeker niet, het is gewoon zo, niet alle kleintjes overleven. Akim legt me uit dat één van de dode konijnen ziek was bij de geboorte, de achterpoten waren verlamd en dan heeft het geen kans op overleven, ook zijn broertje staat hetzelfde lot te wachten. Blijkbaar was het vrouwtjes konijn wat te klein of te jong voor het mannetjes konijn. Dus volgende keer worden ze niet meer samen gezet.
    Het wordt hier een les biologie…
    Ik bespaar jullie de foto van het dode konijn…
    Pas geboren konijnen zijn naakt en hebben nog geen pels.


    Etenstijd voor de konijnen, we gaan de moestuin in om onkruid te trekken voor de konijnen, het moet wel het juiste zijn, welke plant het is weet ik niet, maar het lukt me wel om de juiste te helpen plukken.
    Ondertussen vraagt Akim honderd uit over het leven in Europa en komen de klassieke vragen, heb je kinderen – ben je getrouwd…. En telkens moet ik proberen uit te leggen waarom ik op beide zaken neen antwoord. Niet trouwen en geen kinderen hebben is hier heel raar, ze kunnen dat niet begrijpen.
    Naast de planten krijgen de konijnen vandaag ook nog wat korrels als bijvoeding.
    Een dag hard werken vliegt voorbij.
    S ‘avonds eten we frieten van zoete aardappel met salade kwarteleitjes en …. een stukje konijn… eerlijk het heeft me gesmaakt, verser kan niet, s ‘ochtends heb ik het nog water gegeven en s ‘avonds ligt het op mijn bord.
    Misschien klinkt dit wat luguber, maar de meesten onder jullie eten wel een stukje vlees, en ja daarvoor moet er een dier geslacht worden.
    Boven de deur van de eetkamer hangt passend de Belgische vlag.

    Ik heb voor mijn gastgezin wat cadeautje mee, Brugse kant, een portemonnee van Brugge, een flesje Brugse Zot, wat pralines en koekjes, een strip….
    Ze zijn er heel tevreden mee en samen drinken we de Brugse Zot op.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs