De gewapende, para-militaire Royal Irish Constabulary (RIC) was de voornaamste politiemacht in Ierland vanaf het begin van de 19e eeuw
tot de verdeling van Ierland en de Ierse onafhankelijkheid na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog in 1922.
In Dublin was de ongewapende Dublin Metropolitan Police verantwoordelijk voor de ordehandhaving.
Ook Derry en Belfast hadden een eigen politiemacht maar deze werden later als speciale divisies opgenomen in de RIC.
Naar schatting 75% van de RIC bestond uit katholieken, de overige 25% werd gevormd door de verschillende denominaties Protestanten
Na de Ierse onafhankelijkheid werd de Royal Irish Constabulary ontbonden en vervangen door de Garda SĆochĆ”na in Ierland en Royal Ulster Constabulary in Noord-Ierland.
De Koninklijke Luchtmacht is een Nederlands krijgsmachtdeel, naast de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee.
Sinds september 2005 is de Koninklijke Luchtmacht geen zelfstandige organisatie met een eigen bevelhebber meer.
Het operationele deel van de luchtmacht is opgegaan in het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) en met het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK)
en het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) als deel van de Nederlandse krijgsmacht direct onder de Commandant der Strijdkrachten geplaatst.
De overige onderdelen van de luchtmacht zijn samengevoegd met soortgelijke onderdelen van marine en landmacht in diverse ondersteunende defensieorganisaties.
De taken van de Koninklijke Luchtmacht zijn:
het leveren van wereldwijde slagkracht vanuit de lucht;
het verkrijgen en behouden van luchtoverwicht met de beschikbare wapensystemen;
het creƫren van vrijheid van handelen te land en ter zee door middel van operaties vanuit de lucht;
het uitvoeren van luchtverkenningsoperaties;
het uitvoeren van internationale crisisbeheersing en humanitaire operaties;
bijdragen aan het behoud van de internationale rechtsorde door te dreigen met inzet of zo nodig door daadwerkelijke inzet.
De wapenspreuk van de Koninklijke Luchtmacht is: "Parvus numero, magnus merito" (Klein in aantal, groot in daden).
Het motto van het Commando Luchtstrijdkrachten is: "Waakzaam en Trefzeker".
Kepie van de Canadese Regionale Niagara Politiedienst
De Niagara regionale politiedienst (NHP's) biedt politiƫle diensten in verband met de Regionale gemeente van Niagara in de Canadese provincie Ontario.
Nationale hervormingsprogramma's werd opgericht op 1 januari 1971 en is de oudste regionale politie dienst in Ontario.
Haar hoofdkantoor is gevestigd in St. Catharines.
De nationale hervormingsprogramma's biedt alle algemene politionele taken in de regio, met inbegrip van de patrouille van de gemeentelijke en regionale wegen en waterwegen binnen de regio,
met inbegrip van het Welland Canal, de Niagara rivier en meren Ontario en Erie.
Patrouilles van provinciale snelwegen in de regio, zoals de Queen Elizabeth manier, worden afgehandeld door de Provinciale politie van Ontario,
terwijl de patrouillediensten op Niagara Commissie Parken worden afgehandeld door de Niagara parken politiedienst.
De nationale hervormingsprogramma's zijn gemandateerd om alle grote misdaden in de regio, met inbegrip van degenen die zich op de provinciale snelwegen of op NPC eigenschap voordoen, te onderzoeken.
Hertfordshire Constabulary is de territoriale politiemacht verantwoordelijk voor het toezicht op het Engelse graafschap Hertfordshire in Engeland.
Haar hoofdkwartier is gevestigd in Welwyn Garden City.
De eenheid wordt geleid door Chief Constable Andy Bliss en haar arbeidskrachten bestaat uit meer dan 3900 politiefunctionarissen en personeel,
ondersteund door meer dan 410 'special constables'
De Constabulary werd opgericht in 1841, onder de County Politiewet, vijf jaar nadat de Hertford Borough politie en St Albans Borough politie had gevormd.
In 1889 fuseerde de politiemacht van Hertford plaats (borough) in Hertfordshire.
De eerste Constables waren mannen van de werkende klasse die op het niveau van een agrarische arbeider werden betaald.
Een werkdag van tien uur was de norm en maaltijdpauzes werden niet toegestaan. Op de persoonlijke levenssfeer van officieren waren er ook strikte beperkingen.
Bijvoorbeeld, officieren konden naar verluidt hun huizen niet verlaten zonder toestemming en konden alleen uitgaan met hun vrouwen zo lang als ze niet afwezig waren voor meer dan twee uur en er iemand was thuis om berichten op te vangen.
St Albans Constabulary bleef tot 1947, eerst onafhankelijk en vervolgens geabsorbeerd door de Hertfordshire Constabulary.
Tot slot, het was in 2000 dat de toevoeging van Hertsmere en Broxbourne werd overgedragen aan de Metropolitan Police.
In 2006 werden voorstellen gemaakt door Charles Clarke, de toenmalige Minister van binnenlandse zaken, die de eenheid graag had samengevoegd met deze van Bedfordshire en Essex om te komen tot een nieuwe strategische politiemacht.
Maar in juli 2006, gaf de toenmalige Minister-president Tony Blair aan dat politiemachtfusies niet gedwongen konden worden door de centrale overheid.
Echter, met de economische recessie begin 2008 begon de eenheid toch samen te werken met naburige politiediensten. Eerst samen met Bedfordshire politie en vervolgens met Cambridgeshire Constabulary in een strategische alliantie.
De drie gezamenlijke eenheden bonden de strijd aan tegen terrorisme en zware misdaad misdaad, waren uitgerust met honden, vuurwapens, SOCO, er was een wegenpolitie, operatie Planning, ICT en professionele normen.
Lokale politie wordt beheerd onder leiding van een Chief Superintendent. De provincie is onderverdeeld in 10 Gemeenschappen (CSP's) elk onder leiding van een hoofdinspecteur : Watford, Three Rivers, Dacorum, Welwyn en Hatfield, St Albans, Hertsmere, Oost-
Lokale Crime Unit: Team van Detectives met een opdracht die betrekking hebben op inbraken.
De lokale politie wordt aangevuld met een array van gespecialiseerde eenheden, waarvan sommige samengewerken met Bedfordshire en Cambridgeshire.
Deze omvatten:
Gewapende politie eenheid: werken over de drie provincies met het verstrekken van Gewapende reactie voertuigen, bemand met officieren met toegelaten vuurwapens om te helpen bij de reactie op potentieel gevaarlijke incidenten zoals die met betrekking tot vuurwapens en messen. De eenheid voorziet ook in de mogelijkheid van een officier 'Specialist vuurwapens' voor het redden van een gijzelaar en voor zijn persoonlijke bescherming.
Hond eenheid: een eenheid met en 24/7 politiehond-dienstverlening voor het bijhouden, zoeken en openbare orde taken. De eenheid heeft ook mogelijkheden voorzien voor het zoeken naar explosieven en drugs.
Road politie eenheid: voornamelijk voor ernstige incidenten op de snelweg en ander wegennet.
Major Crime Unit: een samenwerkende eenheid, belast met het onderzoek van vreemdelingen, zaken van verkrachting, moord en ontvoeringen.
Force communicatie kamer: is verantwoordelijk voor het nemen van nood- en niet-dringende oproepen via Call Handling. De FCR ontvangt een gemiddelde van 3000 oproepen en behandelt meer dan 1.000 incidenten elke dag.
Opmerkelijke grote incidenten en onderzoeken waarin Hertfordshire Constabulary geregisseerd of betrokken zijn geweest :
Die heeft betrekking op Wales hoofdstad, Cardiff, evenals Bridgend, Merthyr Tydfil, Swansea, en de westerse Zuid-Wales valleien,
en is het de grootste politiedienst in Wales in termen van bevolking, en de zevende grootste in het Verenigd Koninkrijk.
South Wales politie heeft 2.862 beƫdigd officieren in dienst. Er is een verwachte recrutering voor PC's in het najaar van 2014.
In de afgelopen jaren zijn geen 'special constables' meer aangesteld. De ongeveer 100 bestaande krachten blijven op post, maar er is een nieuwe werving voor specials in juni 2014.
Er is ongeveer 1.631 ondersteunend personeel werkzaam bij deze politie-eenheid. Hun rollen variëren van oproep handlers, misdaadbestrijding en misdaad-scène-onderzoekers.
De politiedienst werd gevormd als Zuid-Wales Constabulary (de naam is gewijzigd in 1996) op 1 juni 1969 door de samenvoeging van de voormalige Glamorgan Constabulary, Cardiff City Police, Swansea Borough politie en Merthyr Tydfil Borough
politie. In 1974, met de reorganisatie van de lokale overheid, werd de kracht uitgebreid tot Mid Glamorgan, South Glamorgan en West Glamorgan.
Vandaag heeft het betrekking tot de belangrijkste gebieden van Bridgend, Cardiff, Merthyr Tydfil, Neath Port Talbot, Rhondda Cynon Taff, Swansea en de Vale of Glamorgan Ā het grootste deel van het oude graafschap Glamorgan.
Onder de voorstellen van de Minister van binnenlandse zaken op 6 februari 2006, werd de eenheid samengevoegd met North Wales politie, Gwent politie en Dyfed-Powys politie,
In het Zwitserse kanton GenĆØve is de gemeentelijke politie een orgaan van de Nationale politie en aanwezig in 16 gemeenten.
Het is samengesteld uit gekwalificeerde officieren die zijn ingehuurd door de Commons en zijn bemand door de delegatie van bepaalde kantonnale politiemensen met bevoegdheden en federale voorschriften inzake wegverkeer.
De Oslo politie in Noorwegen is het grootste politie district met meer dan 2 300 werknemers.
1.700 daarvan zijn politieagenten, daarbij tellen we 140 politie advocaten en 500 civiele werknemers.
Het district omvat 454 km² en bedient de 590 041 inwoners (april 2010).
Het Oslo politie District heeft verschillende taken met nationale karakter.
Het Oslo District heeft vijf politiebureaus die toezicht houdt op politietaken in de Gemeenschap, met inbegrip van de taken van de ordehandhaving, preventieve verkeerscontroles.
Het politie District heeft ook speciale onderdelen voor het onderzoek naar ernstige vormen van criminaliteit.
Een onderzoek wordt formeel geleid door politie advocaten, die tot het District Attorney's Office behoort.
Ernstige druggevallen en gevallen voor onderzoek door de politie-afdeling voor de georganiseerde misdaad, moord en zaken betreffende seksuele misdrijven en huiselijk geweld, maar ook ernstige vormen van economische criminaliteit.
Die worden dan weer onderzocht door de financiƫle en ecologische misdaad sectie.
Sectie Verkeer heeft bijzondere expertise-bevoegdheid in strafzaken met betrekking tot het hoofdstadverkeer over land en over water.
Het speciale management is gelegen in de politie huis in GrĆønlandsleiret 44 in Oslo, Noorwegen.
Gemeentepolitie was de naam voor een politieorganisatie die zowel in Belgiƫ als in Nederland bestond.
In beide landen is ze ondertussen afgeschaft en opgegaan in nieuwe structuren, respectievelijk de lokale politie (in Belgiƫ in 2001) en de regiopolitie (in Nederland in 1993).
Op 1 januari 2013 zijn op hun beurt de regiokorpsen weer opgegaan in de Nationale federale politie.
In Belgiƫ kon elke gemeente of stad op basis van de gemeentewet zijn eigen gemeentepolitie organiseren.
Na de fusie van Belgische gemeenten in 1977 bleven er 589 gemeenten over en dus ook evenveel korpsen gemeentepolitie.
In 1995 besliste de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken om het Belgische grondgebied in te delen in Interpolitiezones.
Politiebaret van het Koninklijk Militaire Politiekorps in Maleisiƫ
De Kor Polis Tentera DiRaja is de tak van de militaire politie van de Maleisische leger.
Aangeduid als de "Redcaps" zoals hun Britse tegenhanger of meer de volksmond, bekend als "MPs", de Kor Polis Tentera DiRaja houden discipline binnen de gelederen van het leger en zorgen voor veiligheid bij Maleisische legerinstallaties.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Malaya in een precaire situatie.
De civiele politie lag in duigen en de 2 bataljons van het Maleis Regiment ontmanteld door de Japanners toen Singapore viel in 1942 en niet werd hervormd tot 1948.
Toen Britse troepen werden gezonden naar Malaya aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, speelden militaire politie -eenheden van het Indische leger een belangrijke rol in het bijstaan van de civiele autoriteiten bij de handhaving van vrede en orde in
Malaya. Op 4 December 1950, tijdens de eerste jaren van de Maleise Emergency, werden 9 Maleisische Regiment soldaten uitgekozen om een Maleis Regiment militaire politie sectie te vormen en kregen Provost taken binnen het regiment.
Ze waren gestationeerd op Kem Segenting in Port Dickson.
Op 12 November 1953 werd het Maleisische Regiment militaire politie overgedragen aan de administratie van de Britse Koninklijke militaire politie en aan Taiping, Perak, een militair politie bedrijf, onder het commando van kapitein Thomas Michael
Dillon-White. Naast het uitvoeren van Proost taken, stond de militaire politie bedrijfs-civiele autoriteiten bij bij het houden van openbare orde.
Het militaire politie bedrijf verplaatste zich naar Kuala Lumpur op 29 maart 1957 en onderging een naamsverandering naar de Federale Militaire Politie.
En in juli 1957 werd het bedrijf verhuisd naar Kem Imphal in Kuala Lumpur.
Met de vorming van Maleisiƫ heette de eenheid het Maleisische Militaire Politiekorps. Het korps kreeg de titel Koninklijke "DiRaja" op 7 juni 1997, door Tuanku Jaafar Tunku Abdul Rahman, dan Yang di-Pertuan Agong, voortaan rekening houdend met de
titel DiRaja in haar naam.
De Wira Merah (Red Heroes) is een populaire motorfiets acrobatische stunt en demonstratie-team van de Kor Polis Tentera DiRaja, beroemd om hun show.
Het team werd gevormd in 1963 aan Kem Imphal in Kuala Lumpur om weer te geven welke uitzonderlijke rijvaardigheden ze in petto hadden en demonsteerden op de Militaire Taptoe tijdens de vieringen van de Nationale dag van 1963.
Het team werd opgericht door Pegawai Waran ik Sabdin Othman en Pegawai Waran ik Ungku Hakim Ungku Mohamad en gebruikte 350cc BSA motorfietsen.
De militaire shows werden opgeschort tussen 1964 en 1966 als gevolg van de Indonesische confrontatie, maar werden hervat in 1967, toen het team Wira Merah werd geactiveerd onder het commando van Leftenan Muda Clifford Doper voor een weergave op
de 10de viering van de nationale dag in Stadion Merdeka, Kuala Lumpur.
Het team heeft 40 leden en demonstreerd wereldwijd ongeveer 48 keer per jaar, een stuntshow van telkens 30 tot 40 minuten lang.
De Evel Knievel-gestileerde sprong is het hoogtepunt van de show Wira Merah , met een sprong over menselijke of andere obstakels.
Het springrecord is 18 Proton Iswara auto's.
Het team gebruikt momenteel een totaal van 29 motorfietsen, met inbegrip van 12 Moto Guzzis, 6 BSA, 5 Modenas Jaguh, 2 Trial fietsen, 2 Aprilias en 2 Suzukis.
De CRS is een civiel korps (in tegenstelling tot de Gendarmes, die zijn militairen), opgeleid in anti-opstand en antiriot technieken.
De CRS hadden hun eerste serieuze actie bij de bestrijding van de 1947-opstand in Frankrijk.
Communistische sympathisanten waren zeer aanwezig onder hun rangen (wat hun geschiedenis verklaart van betrokkenheid in het Franse verzet).
De Franse communistische partij (PCF) speelde de rol van de oppositie aan de naoorlogse regeringen.
Op 12 November 1947 was er een demonstratie in Marseille opgeroepen door de Unie CGT en het PCF ; de CRS (een meerderheid van wie waren communisten op het moment),
weigerde om op te treden tegen hen. Na dit incident werden de CRS ontbonden en in 1952 gereorganiseerd om communistische invloed onder hun rangen te vermijden.
De twee Franse oproerbeheersing troepen, (de CRS en de Gendarmerie mobiele) worden vaak verward met elkaar, omdat hun missies vergelijkbaar zijn, maar ze kunnen worden onderscheiden door uniform.
Het uniform van de CRS is blauw (meestal donker blauw); het uniform van de Gendarmerie mobiles is zwart.
De CRS dragen een grote rode CRS patch, de rijkswachters hebben gestileerde granaten in hun logo.
In januari 2009, voerde de Franse staat een toenadering uit van de politie en de gendarmerie.
Terwijl dit beleid nog ver van een volledige fusie valt, zou dit althans voor nu leiden tot meer delen van missies en minder geruzie en onderscheid tussen CRS en mobiele rijkswachters in de toekomst.
De politie is het Agentschap van de federale rechtshandhaving in Rusland, die onder het Ministerie van binnenlandse zaken valt.
Het werd opgericht in 2011 ter vervanging van de militsiya (militie), de voormalige politiedienst.
De politie werkt volgens de wet op de politie, goedgekeurd door de Federale vergadering en vervolgens tot wet ondertekend op 7 februari 2011 door de Voorzitter van de Russische Federatie Dmitri Medvedev.
De politie in Sint-Petersburg werd opgericht op 7 juni 1718 door een decreet van Peter de Grote.
Anton de Vieira werd benoemd tot de eerste algemene Polizmeister.
De Senaat opgericht op 19 januari 1722 benoemde de Moskou politie.
Het 'detective departement' werd opgericht in 1866 onder toezicht van de afdeling van de politie van de MVD en in 1907 in Moskou, Kiev, Riga, Odessa, Tiflis, Bakoe en Rostov aan de Don.
Andere districten werden gecontroleerd door landelijke politie of rijkswacht eenheden.
De 3.500 sterke politiemacht van Sint-Petersburg betekende de belangrijkste oppositie voor de herrieschoppers die de eerste uitbraak van de Februarirevolutie markeerden.
De politie was het belangrijkste doelwit van de revolutionairen en enkele werden gedood.
De politie van het Russische Rijk werd ontbonden op 10 maart 1917 en op 17 April werd door de Voorlopige regering de Volksrepubliek militie (Militsiya) opgericht als nieuwe wetshandhaving.
Hervorming van de Russische politie
De hervorming van de Russische politie is een voortdurende inspanning waartoe voormalig President Dmitry Medvedev de efficiƫntie van Ruslands politiediensten wilde verbeteren, de corruptie aan te pakken en het publieke imago van de rechtshandhaving
op de blinken.
Op 7 februari 2011, werden wijzigingen aangebracht in de wetten op de politie, het Wetboek van strafrecht en het Wetboek van strafvordering.
De amendementen traden in werking op 1 maart 2011. Deze wijzigingen bepalen een personeel verlaging van 20% in de rechtshandhaving, een nieuwe benaming van Russische wethandhavers van "militsiya" (militie) naar "politsiya" (politie), aanzienlijke
stijgingen in lonen, centralisatie van financiering en diverse andere wijzigingen.
Ongeveer 217 miljard roebel ($7 miljard) werden van de federale begroting voor de financiering van de hervorming toegewezen.
Het Korps Rijkspolitie was van 1945 tot 1993 een onderdeel van de Nederlandse politie dat politietaken uitvoerde in gemeenten die geen eigen Gemeentepolitie hadden.
Het korps stond onder de bestuurlijke leiding van de minister van Justitie en was vooral te vinden in de kleinere gemeentes.
Het korps was ingedeeld in 23 (later 17) districten, met per district elk eigen specialistische afdelingen.
Daarnaast waren er ook de landelijk opererende diensten zoals de Algemene Verkeersdienst Rijkspolitie, Dienst Luchtvaart etc.
Het korps kan worden gezien als een voortzetting van de rijksveldwacht, de gemeenteveldwacht en de marechaussee van voor 1940.
Het Korps Rijkspolitie werd afgeschaft met het in werking treden van de Politiewet van 1993.
In 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog, was het een behoorlijke chaos in Nederland. Veel huizen waren gebombardeerd en de politie bestond eigenlijk niet meer,
want in de ogen van de bevolking waren bijna alle politiemensen fout geweest in de oorlog.
Het land moest weer op orde gemaakt worden en er moest een dienst komen, die de openbare orde weer ging herstellen en controleren.
Op 8 november 1945 werd het Staatsbesluit genomen, dat de Gemeentepolitie in aangewezen gemeenten werkte en dat in het overige deel van het land een Korps Rijkspolitie moest worden opgericht.
Zo werd de Nederlandse politie van na de oorlog geboren. Deze bestond dus uit de gemeentepolitie en het Korps Rijkspolitie.
De slogan van het Korps Rijkspolitie was 'Plichtsgetrouw en steeds paraat'.
In eerste instantie werden 65 gemeenten aangewezen voor de gemeentepolitie, in de loop der jaren kwamen er nog eens 62 gemeenten bij.
De gemeentepolitie opereerde vooral in gemeenten met meer dan 25.000 inwoners, de rijkspolitie meer in de kleinere steden en dorpen.
De bestuurlijke leiding van het Korps Rijkspolitie lag bij de minister van Justitie, de leiding van de Gemeentepolitie lag bij de minister van Binnenlandse zaken.
Er ontstond een grote run op een baan bij het Korps Rijkspolitie. Na de oorlog had iedereen wel zin in een vaste baan die ook nog eens aardig en afwisselend was.
Binnen korte tijd was er een Korps Rijkspolitie van duizenden mensen.
Daarmee kwamen ook de problemen, want die mensen moesten natuurlijk wel herkenbaar aangekleed worden met een uniform en wapenuitrusting.
Aan alles was een tekort en het duurde tot de jaren zestig dat een en ander bij de politie weer goed begon te lopen.
Rond de jaren zeventig ontstond een groot tekort aan politiemensen. Alle mensen die direct na de oorlog in groten getale waren aangesteld, gingen met pensioen.
De opleidingsscholen kwamen weer tjokvol te zitten en het korps verjongde behoorlijk.
In april 1993 werd de Nederlandse politie gereorganiseerd. De rijkspolitie werd daarbij opgeheven.
Het politiewerk in de gemeenten zonder gemeentepolitie werd overgedragen aan de nieuw opgerichte regiokorpsen en andere taken gingen naar het Korps Landelijke Politiediensten.
De taak: ĀZorgen voor een daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en hulp verlenen aan hen die deze behoevenĀ komt rechtstreeks uit de oude politiewet en beschreef eigenlijk letterlijk de hoofdtaak van elke agent van de rijkspolitie.
De opleidingen vonden plaats op de rijkspolitiescholen, eerst in Arnhem en later Apeldoorn, Horn (Limburg) en Harlingen (Friesland), en duurden een jaar.
Dit jaar bestond uit veel en hard leren opdat een afgestudeerde wachtmeester goed op de praktijk voorbereid werd ingezet.
Er werd meteen op gehamerd dat een rijkspolitieman allround diende te zijn en mentaal op zijn taak moest zijn ingesteld, een flinke portie wetskennis diende te hebben en goed diende te weten hoe de politie organisatie werkte.
Aan de hand van de praktijk werd geleerd hoe er moest worden gehandeld bij misdrijven, burenruzies, verkeersproblemen, ongevallen, overvallen, invallen, wanneer en hoe er met wapens werd omgegaan en EHBO werd toegepast.
Dat hield meteen ook in dat fysiek veel van de aspirant wachtmeesters gevergd werd; veel sport maakte dan ook deel uit van de opleiding.
Dit waren de op de rijkspolitieschool te leren vakken:
Persoonlijkheidsvorming;
Maatschappelijke vorming;
Staatsinrichting;
Politieorganisatie;
Strafrecht;
Strafvordering;
Opsporingsleer;
Praktisch optreden;
Verkeer;
Bijzondere Wetten (Jacht, vogels, warenwet, Drank- en horeca, Opium enz);
Opmaken van Processen-Verbaal en rapporten;
Nederlandse taal;
Schieten;
Exercitie;
Wapenleer;
Eerste Hulp Bij Ongelukken;
Lichamelijke Opvoeding met nadruk op zwemmen, atletiek, boksen en judo
Algemene Verkeersdienst.
Dit zijn de bewakers van de autosnelwegen in het hele land.
Bij deze bewaking waren cruciale rollen toebedeeld aan het berichtencentrum en aan de alarmcentrale in Driebergen van waaruit de RP-wachtmeesters naar ongevallen, files of misdrijven werden gestuurd.
Met de opvallende reflecterend oranje-witte Porsches en op hun BMW motoren werkten zij mee om kettingbotsingen te voorkomen, gaven ze snel eerste hulp, voerden controles uit en spoorden technische gebreken op.
Er was ook een speciale ongevallendienst, die steeds vaker moest uitrukken. Het motto van de AVD door de jaren heen was steeds: 'beter voorkomen dan genezen'
Op de Verkeersschool 'De Varenkamp' in Bilthoven kreeg iedere aankomende verkeersman een gedegen opleiding.
Enkele vakken: een voortgezette cursus motoren, autorijden, slip- en bochtentechniek; verkeerswetgeving, optreden bij ongevallen, fotografie.
Voor de TPW-bemanning was er nog een aparte autotechnische vakopleiding.
De recherchegroep.
De groep waarop bij moord of brand, diefstal of vermissing, inbraak, uitbraak of vervalsing, altijd landelijk een beroep op werd gedaan.
De recherchegroep had een documentatiesysteem waarin allerlei daderprofielen waren opgenomen. Ook onderhield men nauw contact met nationale en internationale politie instanties.
De tactische recherche hield zich dus bezig met opsporingswerk.
De technische recherche daarentegen was ingespeeld op vastleggen van sporen op bv. wapens en brandkasten, identificatie van vingerafdrukken en het opsporen van 'stille getuigen'.
Alle aankomende rechercheurs van Rijks- ĆØn Gemeentepolitie kregen de opleiding aan de Rechercheschool in Wolfheze. Het studieprogramma omvatte o.a de vakken: juridisch strafrecht en strafvordering, criminele tactiek, opsporingsleer, criminalistiek en gerechtelijke geneeskunde
Rijkspolitie te Water
Dit zijn de toezichthouders van de RP op de scheepvaart over al het Nederlandse vaarwater, Rijn, Maas, Waal en IJssel, maar ook op de Friese meren en de Zeeuwse wateren.
RP te water trad op bij misdrijven en aanvaringen, signaleerde technische mankementen en verrichten in het algemeen de politiedienst te water.
Voor veel Nederlandse en Europese binnenschippers was de RP te water een graag geziene collega.
Over het algemeen bezaten degenen die bij deze dienst waren geplaatst een ruime algemene ervaring op de binnenvaart.
Bereden groepen.
Deze dienst bestond uit zo'n 66 ruiters (6 groepen van 11 mensen) en opereerde slechts in enkele districten.
RP-mannen te paard surveilleerden in bossen, duinen en op het strand. Ook hielpen zij bij sportevenementen, festiviteiten e.d.
Tevens begeleidden ze op Prinsjesdag de gouden koets.
Dienst Luchtvaart
De beveiliger van de luchthavens. Rechercheurs surveilleerden daar en controleerden tevens op het bezit van verboden wapens, explosieven, drugs enz.
De vliegdienst hield vrijwel zonder onderbreking 2 CessnaĀs en later 2 helikopters van het type BO-105 in de lucht, voornamelijk boven de snelwegen.
In samenwerking met de AVD werd het snelverkeer nauwlettend in de gaten gehouden en vanuit de lucht kreeg het berichtencentrum de meldingen door, waarna de AVD kon ingrijpen.
Met behulp van luchtfotografie bereikte de Dienst Luchtvaart opmerkelijke resultaten bij het registreren en reconstrueren van misdrijven van velerlei aard.
Parketgroep.
De RP had speciale parketgroepen die dienst deden in de rechtszaal en zorgden voor transport van gevangenen en het uitbrengen van dagvaardingen.
Mobiele Eenheid (ME).
Iedere RP man maakte wel eens deel uit van een Mobiele Eenheid. Een ME groep kon nodig zijn om rellen en opstootjes te beteugelen.
Het spreekt vanzelf dat men hiervoor ook weer een aparte opleiding en uitrusting kreeg.
Dienst Persoonsbeveiliging (DPRP).
De Dienst Persoonsbeveiliging Rijkspolitie de bewakers van de Democratie.
Speciaal opgeleide beveiligers in kostuum belast met de beveiliging van Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders, m.n.mininsters, en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders bijvoorbeeld de ambassadeurs van Israƫl en de Verenigde Staten.
Ook tijdens het Pastoraal bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in mei 1985 was de DPRP van de partij.
De Dienst Persoonsbeveiliging werd samengevoegd met de Veiligheidsdienst Koninklijk Huis (VDKH) en het VIP-team van gemeentepolitie Den Haag,
wat na de reorganisatie in 1993 de Dienst Koninklijk en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) is geworden.
Korte geschiedenis van de ontwikkeling van het Nederlandse Politieuniform
Geschiedenis en ontwikkeling van het politie-uniform in beeld
De politiezorg wordt van de late middeleeuwen tot aan de Franse inval van 1795 bekleed door de baljuw (ook drost of drossaard genoemd), schout en schoutsdienaren of rakkers.
Schutterijen (burgermilities) treden op bij grote rellen en bewaken 's nachts de stadspoorten.
Pas in 1880 gaat de gewone politie nachtdiensten draaien en verdwijnen de schutters.
Van 1795 tot 1806 was er het ministerie voor inwendige politie en justitie waar de ordehandhaving onder viel.
In 1808 komt er een per gemeente een hoofdofficier die de openbare orde moet handhaven. In de grote steden wordt de hoofdofficer bijgestaan door een inspecteur.
De Franse bezetter richt ook de Koninklijke Gendarmerie op.
Tussen 1810 en 1813 was Nederland ingelijfd bij Frankrijk. Er kwam een police municipale met commissarissen, inspecteurs en agenten van politie.
Buiten de steden kwam er een police rurale met forestiers en gardes-champetres.
Bovendien is er een landelijke police generale.
In 1813 zijn de Fransen verjaagd. De politieorganisatie verandert niet veel.
Wel wordt de Koninklijke Marechaussee opgericht in 1814.
De politie en nachtwacht in 1844
Vanaf 1851 is er de Gemeentepolitie met de burgemeester als gezagsdrager en de Gemeenteveldwacht.
In 1852 komt de Rijkspolitie.
1858 het Korps Rijksveldwacht versterkt de gelederen met 700 man, landelijk verdeeld in negen districten met 130 brigades.
De gemeentepolitie in 1865
Een agent in 1890
De Rijksrecherche ziet het licht in 1897.
Rond 1900 onstaan de gespecialiseerde afdelingen als bereden politie, hondenbrigade, karabiniers, kinder- en zedenpolitie en vreemdelingenpolitie.
In 1919 komt er een spoorwegrecherche.
Dit uniform werd ingevoerd in 1914
In 1918 was er al een rijwielsurveillant van de politie
In 1920 droegen sommige agenten intimiderende helmen die deden denken aan het Duitse Keizerrijk
Een geheel korps Rijksveldwachters in 1938
Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog bleven aanvankelijk alleen de Gemeentepolitie en de Marechaussee bestaan, maar die werden later door de nazi's samengevoegd in een Staatspolitie.
Er komt ook een ondersteunende dienst: de Landwacht Nederland. De term Jan Hagel verwijst naar hun jachtgeweren.
Een Nederlandse politieman tijdens de Duitse bezetting van 1940-45
Na de bevrijding volgde in 1945 het Politiebesluit en in 1957 de Politiewet.
Er komt weer een Gemeentepolitie en een Korps Rijkspolitie.
De veldwachters verdwijnen definitief.
Agenten in 1946
Wel komt er in 1972 een Veldpolitie, een vrijwillig korps van onbetaalde opsporingsassistenten die overigens wel een vuurwapen mogen dragen.
Ook zijn er sinds 1959 vrijwilligers bij de Reservepolitie.
In 1974 komt er een Rijksrecherche, die toezicht houdt op de twee politieorganisaties en strafrechtelijke onderzoeken naar politiemensen uitvoert.
Ook komt er in dat jaar een Postale Recherche die toezicht houdt op het goed verlopen van de postverwerking door staatsbedrijf PTT en zoekt naar verboden spullen in de post zoals drugs en vuurwapens.
Het andere belangrijkste Agentschap is de militaire Gendarmerie, met primaire bevoegdheid in kleinere steden en plattelandsgebieden en grensregio's.
De nationale politie valt onder de bevoegdheid van het ministerie van binnenlandse zaken en heeft ongeveer 145,699 medewerkers (in April 2008).
De nationale politie werkt meestal in grote steden en gemeenten.
het voert veiligheidsoperaties uit (patrouilles, luchtverkeersleiding, identiteitscontroles)
het voert strafrechterlijke onderzoeken onder de bestellingen en toezicht van de magistraten van de rechterlijke macht.
De EU onderhoudt specifieke diensten ("gerechtelijke politie") voor strafrechtelijke onderzoeken.
De huidige directeur is Claude Baland, die ook vroeger had gediend als intelligentie directeur van de DGSE en lid van de DST.
De nationale politie is onderverdeeld in drie korpsen, in de terminologie van de Franse civiele dienst, in oplopende volgorde van anciƫnniteit:
De Corps de maƮtrise et d'application (autoriteit en handhaving) overeenkomtig met constables en sergeanten in een Britse-stijl civiele politiemacht.
Grote
Brigadier-Chef-kok
Brigadier
Gardien de la Poste (bewaarder van de vrede)
Gardien de la paix stagiaire (bewaarder van de vrede, stagiair ") 1ste jaar na school.
De Corps de commandement et d'encadrement (opdracht en beheer) overeenkomt met ongeveer vergelijkbaar met de lagere rangen in het leger,
of rangen voor inspecteur in een Britse stijl civiele politiemacht. Deze rangen waren voorheen bekend als inspecteurs detectives of als geüniformeerdeagenten , hoewel CRS officieren altijd de huidige rangen gebruikt.
Commandant (voorheen Commandant of Inspecteur divisionnaire)
Capitaine (voorheen Officer de la Poste belangrijkste of Inspecteur belangrijkste)
Luitenant (voorheen Officier de la Poste of Inspecteur)
Luitenant stagiair
Luitenant student
De Corps de conceptie et de richting (conceptie en richting) overeenkomt met ongeveer vergelijkbaar met de hogere rangen in het leger of rangen van superintendent en chief officers in een Britse stijl civiele politiemacht.
Ploegleider des diensten actifs (Directeur van de actieve Services)
Alle de rangen-insignia kunnen worden gedragen op de schouders of op de borst. In de laatste worden ze vierkant-vormige.
Vóór 1995 bestonden twee civiele korpsen ("Inspecteurs" en "Enquêteurs") waarin heimelijke officieren de opleiding kregen en het gezag om onderzoeken te verrichten.
Het dichtstbijzijnde Anglo-Amerikaanse equivalent is de detective.
Deze drukker is nog steeds gevestigd te Haarlem, onder de huidige naam J.E.S.P.
De afbeelding laat een rij motoren zien (minstens 20) die een erewacht vormen voor de herkozen president Ubico.
Op zich een unieke zegel, het is de enige met een opgestelde erewacht en tevens de oudste motorzegel met agenten.
Deze taak volbracht het korps Policia Nacional Motorizada. In goed Hollands vertaald, gemotoriseerde nationale politie.
Dit is te vergelijken met onze huidige K.L.P.D. Ook Frankrijk heeft zijn Police Nationale, dit blijkt uit een zegel van 1976.
En waarschijnlijk wel meer landen.
Gendarmerie
Te vertalen als Rijkswacht (B) of Marechaussee (NL), dus een gendarme is een politiesoldaat.
Volgens van Dale. In onze lage landen hebben ze overwegend een civiele taak: veel landen kennen de Militaire Politie.
Misschien vallen hieronder ook de D.D.R. met een zegel uit 1970, dit ter 'ere' van 25 jaar Vopo (Volkspolitie).
Of Venezuela met een zegel en een velletje uit 1987, ter ere van 50 jaar nationale garde.
Gendarmes komen (met motor) ook voor op de zegel van Frankrijk uit 1970, en van Oostenrijk uit 1974.
Echt militaristische gendarmes zijn afgebeeld op de zegels van Tsjaad uit 1965 en van Kameroen, de zegel uitgegeven in 1966.
Politie- c.q. verkeersdag
Landen die hun (motor)agenten eren voor de (on)dankbare taken die zij moeten uitoefenen zijn er ook.
Een heel leuk zegel is van Egypte uit 1972, dat vele taken afbeeldt.
De zegel van Israƫl uit 1977 behoort ook tot de toppers.
Iran beeldt op een zegel uit 1976 alleen een rijdende motoragent af, wel een heel mooie.
Oman daarentegen doet het wat magertjes met oom agent (op de motor) op een zegel uit 1983.
Zegels ter herinnering aan de verkeersdag met daarop de motoragent zijn ook weinig uitgegeven.
Een leuke is van Libiƫ uit 1983, stilistisch een mooie zegel, 2 motoragenten die met volle verlichting op je afkomen.
Jordaniƫ doet het met de zegel uit 1977 anders.
Waarheidsgetrouw weergegeven met verkeersborden, een verkeerslicht en motoragent.
Verschil moet er zijn, dus rukt men in Koeweit - de zegel in 2 waarden uit 1969 - in colonne (minstens 8 motoren) uit.
Veel motoragenten om verkeerveiligheid te garanderen?
De laatste zegel in dit rijtje komt uit de republiek van China, bij ons beter bekend als Taiwan.
In 1988 uitgegeven beeldt deze zegel weinig uit.
Begeleiding
Tot de diverse taken van de politie behoort ook het escorteren van staatshoofden, grote of gevaarlijke transporten en begeleiding van andere soorten van vervoer.
Daarbij worden meestal motoragenten ingezet. Vooral de flexibiliteit wordt goed benut, snel laverend door het verkeer, uiterst wendbaar en daardoor vlug ter plaatse op knelpunten.
Leuk is de zegel van Guernsey uit 1980. Hier wordt een transport begeleid dat vermoedelijk van grote omvang is voor dit eiland.
Gambia gaf in 1979 een zegel met daarop 5 motoragenten.
Deze zegel ter ere van 14 jaar onafhankelijkheid, doet vermoeden dat de president een eretour aan het maken was met motorescorte.
Het velletje met een zegel van $2 dat Turks & Caicos Island uitgaf in 1994 hoort ook in dit rijtje.
Niet op de zegel, maar op het velletje wordt de beroemde Ticker Tape Parade afgebeeld, waar anders dan in New York.
Uiteraard met escorte van motoragenten.
Jubilea
Dat moet gevierd worden, is een stelling die je blijkbaar over de hele wereld tegenkomt.
Als postadministratie geef je dan zegels uit.
Neem nu Venezuela, daar werd in 1986 een zegel uitgegeven omdat de stadspolitie (toen) 17 jaar geleden was opgericht. het zal wel bijzonder geweest zijn om zoiets te gedenken.
Interessanter wordt het bij Brunei, de zegel uit 1996 beeldt de taken uit van 75 jaar koninklijke politie.
Chili doet het iets minder, de in 1977 uitgegeven zegel herdenkt 50 jaar politie.
Een eeuwfeest (100 jaar) is veel natuurlijker om te gedenken. Jamaica in 1967, Bermuda in 1979, Botswana in 1985, New Zeeland in 1986 en Papua New Guinea in 1988.
India doet er nog een schepje bovenop, 125 jaar politie werd in 1986 herdacht met een zegel.
We zijn er nog niet, Gibraltar met een zegel uit 1980 heeft dan al 150 jaar politie.
Evenals Spanje dat een zegel in 1994 uitgaf.
De absolute kampioen is Malta, deze zegel uit 1984 eert de politie met het 170 jarig bestaan op dit eiland.
170 jaar terug waren er nog geen motoren (1814), maar wel politie.
Dat geldt voor meerdere landen, toch leuk voor de verzamelaar om een agent met motor (of is het motoragent) af te beelden.
Diversen
1983 was het Wereld Communicatie Jaar.
Reden voor Antigua & Barbuda om dit op zegels af te beelden.
De Seychellen gaven in 1988 een zegel uit met motorrijdende agenten, dit ter ere van de eerste verjaardag van de 'Defence Forces Day'.
Het woord defence is hier geschreven met een Amerikaanse c, in het engels is defense met een s.
Toch blijft het opmerkelijk om bij een 1 jarig bestaan een zegel uit te geven.
Opmerkelijk is ook de zegel van Thailand uit 1992.
Deze is uitgegeven ter ere van 100 jaar ministerie van binnenlandse zaken.
Afgebeeld vele taken die onder het beleid van dit departement horen, waaronder dus ook (motor) politie. 5 van deze zegels komen in een postzegelboekje voor, zoals Thailand veel zegels in boekjes uitgeeft.
20 jaar onafhankelijkheid en 10 jaar republiek was voor Sierra Leone een reden om een zegel uit te geven in 1992.
In het midden van de zegel staat een (straat) agent het verkeer te regelen, met op de voorgrond een motorrijdende politieman.
Hoezo een motoragent? Gezien zijn kledij met het typische uiterlijk hiervan.
Ander kenmerk is de motor, het voorspatbord heeft naar onder doorlopende zijschilden. Zulke spatborden werden alleen op motoren aan de politie geleverd.
In Europa kom je deze ook tegen, het betreft dan ex-politiemotoren die verkocht zijn, of waar de agent nog mee rijdt.
Als laatste de zegel van Tunesiƫ uit 1978. Reden van uitgifte was de 6de regionale Afrikaanse conferentie van Interpol, afkorting van Internationale Politie Org.
De eigenlijke naam is C.I.P.C., deze afkorting staat voor Commission Internationale de Police Criminelle, en is opgericht in 1923 te Wenen, Oostenrijk.
De zegel beeldt een gehelmd hoofd af.
Komt de vraag of het gaat om een motorzegel - of verband hiermee - of een stylistische weergave van de vele taken die het politiekorps kent.
Als bijzegel past deze (en sommige andere) mijns inziens in de verzameling.
De Koninklijke Marechaussee is een gendarmeriekorps, een politiekorps met militaire status.
De marechaussees zijn zowel militair als politieman of -vrouw.
De marechaussee is in Nederland en wereldwijd veelzijdig inzetbaar voor veiligheid, juist als het erop aankomt.
Zij wordt ingezet op plaatsen van strategisch belang. Van luchthavens tot paleizen in Nederland.
Van de buitengrenzen van Europa tot oorlogs- en crisisgebieden.
Ook treedt de marechaussee op als politie voor Defensie.
Oproerpolitie is een type politie dat bestaat uit agenten die getraind, georganiseerd en uitgerust zijn of ingezet worden om menigten, betogingen of rellen te confronteren.
Oproerpolitie kan normale politie zijn die in bepaalde omstandigheden de rol van oproerpolitie aanneemt of er kunnen aparte eenheden bestaan die binnen of naast de gewone politiemacht bestaan.
De oproerpolitie kan in verscheidene situaties worden ingezet voor verscheidene doeleinden.
Zij kan zoals de naam al suggereert ingezet worden om oproeren of rellen in bedwang te houden, om menigten in bedwang te houden of uiteen te drijven,
om de openbare orde te handhaven of criminaliteit te ontmoedigen, om mensen of eigendommen te beschermen
en ook om te dienen als politiek repressiemiddel door demonstraties te breken en tegenstand of burgerlijke ongehoorzaamheid te onderdrukken.
In Nederland heet dat de Mobiele Eenheid (ME)
Dit is een eenheid van de Nederlandse politie waarvan de primaire taak het voorkomen of bestrijden van verstoring van de openbare orde is en wordt ook wel oproerpolitie genoemd.
De ME bestaat uit politieagenten die dit naast hun dagelijkse politiewerk doen. Echter, zij hebben hiervoor een aanvullende opleiding genoten, en niet iedere politieagent wordt toegelaten tot de opleiding voor ME'er.
De Mobiele Eenheid is gestructureerd in pelotons bestaande uit 45 politiemensen.
Binnen de organisatie bestaan ook enkele gespecialiseerde eenheden zoals de Aanhoudingseenheid (AE) en de Brand- en Traangaseenheid (BraTra).
Ook de Beredenen (politie te paard) en Hondengeleiders van de politie hebben een taak binnen de ME.
Verdwenen namen voor Mobiele Eenheid zijn: Karabijnbrigade (Amsterdam), 'Assistentie-Brigade' (Den Haag), 'Brigade Harde Bijstand' (ook Den Haag) of 'Stormbrigade' (in de schrijvende pers).
Het ontstaan van de Mobiele Eenheid is terug te voeren op het Jordaanoproer van 1934. Omdat de relletjes tijdens de crisisjaren 'te groot' werden voor de Gemeentepolitie Amsterdam,
werden daarnaast ook een detachement van de politietroepen (een inmiddels afgeschaft onderdeel van de Koninklijke Landmacht) en een detachement van de Marechaussee ingezet.
Men vond echter dat de politie in eerste instantie door wat 'harder' op te treden de orde weer moest kunnen herstellen.
Hiertoe werden op verzoek van de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie H.J. Versteeg door kapitein Van Moorsel (politietroepen) leden van de gemeentepolitie getraind in het zogenaamd grootschalig gezamenlijk optreden.
De Karabijnbrigade was geboren.
De vooroorlogse brigade heeft bestaan van 1935 tot 1941.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de organisatie weer ingevoerd, nu echter als Mitrailleur Karabijnbrigade (omdat deze was uitgerust met de stengun, een mitrailleurkarabijn).
Dit werd vanwege het agressieve karakter echter snel weer veranderd en de karabijn werd geherintroduceerd.
De Watersnood van 1953 gaf een verdere aanzet tot de ontwikkeling van de Mobiele Eenheid.
De karabijn werd vervangen door een lange wapenstok en de taakstelling van de ME werd breder.
Pas in de jaren 60 verscheen de ME in het straatbeeld.
De krakersrellen in de jaren 70 en 80 zorgden voor een snelle ontwikkeling en professionalisering van de Mobiele Eenheid.
Om bij de ME te kunnen gaan werken moet een agent minimaal 3 jaar politie-ervaring hebben.
Er dient een opleiding van vier weken te worden gevolgd.
Regie voor Maritiem Transport was een Belgisch staatsbedrijf dat veerdiensten onderhield tussen Oostende en Dover.
De purser is de leidinggevende van de stewards of stewardessen op lijnvliegtuigen. De purser staat in rang onder de gezagvoerder en first officer van de vlucht.
De purser is verantwoordelijk voor de vliegveiligheid, klanttevredenheid, en een goede werksfeer aan boord.
Hij/zij onderhoudt het contact met de grondafhandelingsdiensten en de cockpitbemanning.
Met het omroepsysteem begroet de purser de passagiers en legt de veiligheidsvoorschriften uit, terwijl de stewards en stewardessen de veiligheidsdemonstratie laten zien.
In de laatste jaren van het bestaan wijzigde RMT haar route van Dover naar Ramsgate, een lijn die tot 18 april 2013 werd geƫxploiteerd door de inmiddels failliete rederij Transeuropa Ferries.
Op 28 februari 1997 kwam er een einde aan het bestaan van dit staatsbedrijf, na een periode van ruim 150 jaar.
Als reactie op de aankondiging van de Kanaaltunnel bestelde RMT een tweetal snelle Boeing 929 draagvleugelboten om de concurrentie met de snellere autotreinen aan te kunnen gaan.
De laatst aangeschafte veerboot was de Prins Filip. Deze kostte 100 miljoen Amerikaanse dollar en had een tonnenmaat van 28.828 BRT.
In 1997 hield de RMT op te bestaan. In eerste instantie werd de lijndienst op Ramsgate overgenomen door Sally Lines en een jaar later door Transeuropa Ferries (TEF).
TEF begon als pure vracht-veerdienst: er werden geen personenauto's of voetpassagiers vervoerd, maar een jaar later schafte TEF ook de passagiersschepen van RMT aan en sindsdien onderhoudt ze een reguliere veerdienst tussen Oostende en Ramsgate.
De schepen Prins Filip (hernoemd tot MS Ostend Spirit) en de Prins Albert (hernoemd tot MV Eurovoyager) zijn oorspronkelijk van de RMT en varen anno 2010 op het traject Oostende-Ramsgate voor TEF.
De ferry "Prins Filip is nu in handen van LD Lines uit Le Havre.
Nu is hij uitgeleend aan een joint-venture tussen LD lines en DFDS Seaways om een nieuwe lijn uit te baten tussen Calais en Dover.
Hij is nu genaamd "Calais Seaways". Het schip vaart nu op regelmatige lijn tussen beide havens.
De andere schepen van de Regie voor Martiem Transport " Prins Albert", Princess Marie-Christine en de "Princess Astrid" zijn ondertussen al tot schroot herleid.
De prins Albert heeft nog geruime tijd een lijndienst onderhouden tussen Griekse eilanden.
De princess Marie Christine heeft ook nog gevaren voor de TEF en is nadien doorverkocht.
De Medische component van Defensie is een onderdeel van de Belgische strijdkrachten en staat in het organigram naast de Luchtcomponent, Landcomponent en Marinecomponent.
De taak van de Medische component is het medisch ondersteunen van operaties (bijvoorbeeld eerste lijnshulp), het ondersteunen in kader van vorming en trainining (bijvoorbeeld scholing) en hulp bieden aan de Natie (bijvoorbeeld brandwondencentrum).
Het kenteken van de medische component is de esculaap (herautenstaf met kronkelende slang) getooid in een krans van eik en laurier.
Het kenteken werd toegekend en beschreven in het Koninklijk besluit van 6 juni 1847.
De esculaap of aesculaap is een oud Grieks symbool geassocieerd met de Griekse halfgod Asclepius, astrologie en met medicijnen en genezing.
Deze halfgod kreeg les in de geneeskunde van de centaur Cheiron.
De esculaap bestaat uit een slang die zich rond een staf draait, niet te verwarren met het symbool van Hermes, de caduceus, die een met twee slangen omwonden staf in handen houdt.
De slang staat in de esculaap symbool voor de genezing, omdat dit dier zijn huid kan afwerpen, hetgeen staat voor herboren worden en genezing, maar ook door zijn beet de dood kan brengen.
De esculaap wordt bijvoorbeeld gebruikt in het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie, maar wordt ook in Nederland (steeds minder) door artsen gebruikt als sticker op de voorruit van hun auto.
De twee symbolen werden ook geassocieerd met astrologie.
Asclepius was zo bekwaam in de medische kunst dat van hem gezegd werd dat hij zijn patiƫnten mee terugbracht uit de dood.
Hiervoor werd hij gestraft en in de hemel geplaatst als het sterrenbeeld Slangendrager.
De originele vlag van de medische component wordt in het commandocentrum bewaard en werd bepaald in het Koninklijk Besluit nr 8555 van 24 oktober 1961.
De Medische component bestaat uit 8 eenheden. Namelijk :
Commando Medische Component(COMOPSMED) te Evere
Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) te Neder-over-Heembeek
Competentiecentrum Medische Component (CC Med) te Gent
1ste Element voor Medische Interventie (1 EMI) te Lombardsijde
2de Element voor Medische Interventie (2 EMI) te Leopoldsburg
3de Element voor Medische Interventie (3 EMI) te Marche-en-Famenne
4de Element voor Medische Interventie (4 EMI) te Peutie
5de Element voor Medische Interventie (5 EMI) te Nijvel
Deze gewapende, para-militaire Royal Irish Constabulary (RIC) was de voornaamste politiemacht in Ierland vanaf het begin van de 19e eeuw tot de verdeling van Ierland en de Ierse onafhankelijkheid na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog in 1922.
In Dublin was de ongewapende Dublin Metropolitan Police verantwoordelijk voor de ordehandhaving.
Ook Derry en Belfast hadden een eigen politiemacht maar deze werden later als speciale divisies opgenomen in de RIC.
Naar schatting 75% van de RIC bestond uit katholieken, de overige 25% werd gevormd door de verschillende denominaties Protestanten.
Na de Ierse onafhankelijkheid werd de Royal Irish Constabulary ontbonden en vervangen door de Garda SĆochĆ”na in Ierland en Royal Ulster Constabulary in Noord-Ierland.
Mooie kepie, uniformjas en overjas van de voormalige Belgische veldwachter (Walloniƫ)
In Belgiƫ waren er 2 categorieƫn van politiediensten binnen de gemeentelijke politie.
Het ging enerzijds om de stedelijke (of gemeentelijke) politie, en anderzijds, in de kleinere gemeenten, de landelijke politie, bestaande uit veldwachters.
Graden en bevoegdheden :
Laagste graad: veldwachter
Tussengraad: aangestelde veldwachter. Had standaard de bevoegdheid van OGP (Officier van Gerechtelijke Politie)
Hoogste graad: Hoofdveldwachter. Was zowel OGP als OBP (Officier van Bestuurlijke Politie)
Voor de gemeenten met een zeer kleine bevolking (heden ten dage nog 5 in Belgiƫ) was er de 'Enige veldwachter', die dezelfde bevoegdheden had als de Hoofdveldwachter, doch op zichzelf aangewezen was voor alle politiewerk.
In België werd de veldwachter ook, in het Frans 'garde champêtre' genoemd. Dit werd in Vlaanderen verbasterd tot sjampetter of champetter.