Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Café 'In den Abri', bij Meulemans-Verlinden (foto ca. 1955).
Deze 'Mena'-café was gelegen aan Hambos-station, op de hoek van de toenmalige Klein-Terbankstraat (Kapelleweg) en de IJzerenwegstraat. In de tuin werd net voor de laatste oorlog een (gecamoufleerde) bunker of abri opgericht. Een passende naam voor het café was aldus snel gevonden... Het café verdween, huis en abri bestaan nog steeds. Op de foto poseren (L-R): Jeanne Meulemans, Christiane De Haes, ?, Yvonne Delbeque, Florentine Meulemans.
Vlak naast het gemeentehuis bevond zich café 'Coppi', uitgebaat door Louis Gordts en Clara Cornelis. De naam van het café verwees naar 'Il Campionissimo' Fausto Coppi (1919-1960), wielerheld in de jaren '40-'50. Louis Gordts had zijn lievelingsduif naar deze kampioen genoemd en omdat hij er steeds 'Coppi' naar riep werd dit meteen ook zijn eigen bijnaam*. Café 'Coppi' was een 'varkens'-café. Er werd 'Bets' getapt van de brouwerij De Sleutel uit Betekom. Leonard Hermans uit Wakkerzeel was er biersteker. Op de foto herkennen we (L-R): Louis Gordts (Coppi), Jeanine Gordts, Clara Cornelis, David Verhoogen, Angeline Evers, Hubert Evers, Jean-Paul Janssens, Jan Fillet (?), Jan-Baptist Evers (Tist van den Dries), Paul Gordts, Gustaaf Verbiest, Roger Praet, Raymond Roeckx.
Café 'Fürsthuis'*, oftewel bij Hanssens (foto ca. 1960).
In tegenstelling tot de café-zaal 'Victoria' betrof het hier een etablissement dat afhankelijk was van één bepaalde brouwerij, in dit geval brouwerij Het Sas uit Boortmeerbeek. Meer nog, hier was een depot gevestigd van waaruit de bieren en limonades naar de klanten werden uitgevoerd. Je merkt het aan de reclamepanelen: 'Speciale' en 'Perfect' waren biermerken en 'Regina' was het limonademerk van Het Sas. Later kwam daar 'Sinalco' bij. De brouwerij Het Sas werd opgericht vóór 1905 en werd in 1974 overgenomen door de Leuvense brouwerij Artois. Café 'Fürsthuis' was gelegen in de Kruineikestraat, op de grens met Wespelaar. Het huis bestaat nog steeds.
*'Fürst' was de naam van een edelbier van de brouwerij Het Sas.
Café-zaal 'Victoria', het lokaal van
de 'beren'; in Tildonk beter gekend als 'bij Pië van Laa' (foto ca. 1960).
'Bij H. Vanhorenbeek' lezen we op het uithangbord boven de voordeur*. Café en zaal waren gelegen in de Dorpsstraat, op de
plaats waar nu de praktijk van tandarts Swusten gevestigd is. Het was een vrije
café, dus niet afhankelijk van een of andere brouwerij. Daarom komen we op de
voorgevel reclameplaten tegen van zowat al de toenmalige brouwerijen uit
de streek: de brouwerij van Haecht, de brouwerij van Velthem, de brouwerij
Mena (Rotselaar), de brouwerij Het Sas (Kampenhout), de brouwerij Van
Roost - Jack-Op (Werchter). Nieuw waren de borden van frisdrankgigant
Coca-Cola, in de naoorlogse jaren bezig aan een niet te stuiten opmars...
* Herman Van Horenbeek was getrouwd met Malvine Heyneman en had de ganse
handel (café-zaal en kolenzaak) overgenomen van zijn vader Petrus Van
Horenbeek. Deze laatste was in Tildonk enkel gekend als Pië van Laa.
Het café noemde vroeger 'In den Anker'. In de strijd tussen 'varkens' en
'beren' maakten de politieke tegenstrevers er 'In den Anker, bij
Pië de kanker' van. (> kankeraar)
KWB TILDONK - VRIJDAG 14 MAART 2008 - ZAAL FAMILIA 20.00U
ONGEWENSTE GASTEN IN DE TUIN
Wanneer de bomen en bloemen een maand vóór zijn op het schema wegens een warm voorjaar, dan duiken helaas ook de eerste onkruiden op. KWB geeft je alvast een eerste aanzet tot het bekomen van een mooie, onkruidvrije tuin. Ecologie staat ook hier voorop. Al te vaak gebruiken we pesticiden tegen slakken, bladluizen, kevers, enz.
Ongewenste gasten uit de tuin houden is ook mogelijk zonder pesticiden. Je zal merken dat je tuin veel aantrekkelijker wordt voor tal van dieren en ook veel boeiender.
Wat kan je verwachten? - ecologie als basis van beheer - wat is onkruid: vermijden van ongewenste kruidgroei, plagen en ziekten - milieuvriendelijke methoden - een overzicht van de meest voorkomende lastige kruiden en dieren en wat je er kan tegen beginnen.
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1932? Een antwoord vonden we
in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
7/5/1932 Te koop: Schoone VEERS, 10 liter melk gevende, goed voor de weide, bij August JANSSENS, Thildonck.
7/5/1932 Gemeente Thildonck De Herberg "Onder den Toren" te Thildonck, vroeger gehouden door Jules DE NEF, zal van heden af uitgebaat worden door Frans PLETINCKX. Liefhebbers van lekkere dranken, brengt een bezoek aan onze inrichting.
7/5/1932 Melkronde over te nemen. Goede broodwinning, best geschikt voor landbouwer met melkbeesten. Zich te begeven bij Jules STERCKX, achter het Sas - Thildonck.
14/5/1932 Te koop: 2 MEUTTENS, 13 maanden oud, bij Jan VAN DE GOOR, Sussenhoek, achter 't Sas, Thildonck.
14/5/1932 LANGE KAR met band van 11, de wielen zoo goed als nieuw, te koop bij Louis BISSCHOP, Sussenhoek, achter het Sas, Thildonck.
21/5/1932 Goede sterke EZEL, bij de weduwe A. ENGELBORGHS, Mortelstraat 216, Thildonck.
18/06/1932 Uit ter hand te koop: Onder Thildonck, aan den steenweg op Herent, SCHOONEN EIGENDOM, bestaande uit: VILLA met aanhoorigheden, prachtigen boomgaard met ongeveer 1100 fruitboomen in volle opbrengst, boschje en kiekenkweekerij, gansch afgesloten, groot ongeveer 3 hectaren. Centrale verwarming. Elektrische verlichting. Seffens beschikbaar. Alle dagen te bezichtigen mits schriftelijke toelating van den Notaris Ignace Maes, Wespelaer, Dorp 56 - Tel. Haecht 44.
25/6/1932 KAREZEL met getuig, alles in besten staat, bij Frans VERHAEGEN, Mortelstraat 203, Thildonck.
2/7/1932 Beste dubbele PONEY, 2 volle VEERZEN en 2 groote VEERZEN, te koop bij J. STERCKX, Thildonck, achter 't Sas.
9/7/1932 Een paar WIELEN, dienstig voor beerbak of bakkar, band van 7 centimet, bij Jos. BISSCHOP, houthandelaar, Thildonck-Sas.
9/7/1932 Huis te huren: Bijzonder geschikt voor beenhouwer, doch dienstig voor allen handel, in het dorp te Thildonck. Te bevragen bij de weduwe Aug. Verbist, Dorp, Thildonck
9/7/1932 Ongeveer 7 aren beste TARWE te koop, staande aan het oud huis van Bet MAGITS, kloostermuur te Thildonck. Alsook een EIKEN RAAM met glas en pomp. Te bevragen bij de weduwe Aug. VERBIST, Dorp - Thildonck.
9/7/1932 Eene plaats van ONDERWIJZER is open bij de Gemeenteschool van Thildonck. Minimum jaarwedde. Aan te vragen voor 12 Juli 1932 bij 't Schepencollege dier gemeente. 9/7/1932 PIKKER wordt gevraagd voor den oogst, aan den prijs van den dag. Zich aanbieden bij Eduard GOOSSENS, Thildonck.
9/7/1932 Huis te huren of te koop: Aanstonds bewoonbaar HUIS met HOF, voorplaats, slaapkamer, keuken, stal, WC en waterput, varkenskot; boven: zolder en kamer, alles goed verlicht met electriciteit. Zich aanbieden bij Louis CROON, Sport-Café, Wijgmael-Brug. Het huis staat op den Sussenhoek te Thildonck, achter het Sas.
16/7/1932 Te koop: Beste Fransche EZEL bij Jules PIOT, Postweg, Thildonck.
30/7/1932 Botervat PERSOONS, 90 liters, onlangs nieuw, te koop bij Xavier PEETERS, Kasteeltje, Thildonck.
30/7/1932 200 kilos beste Russische KLAVERZAAD (rooden top) eigen gewin, ook in kleine hoeveelheden, te bekomen, bij Jan VAN DEN ACKER, Dorp, Thildonck.
13/8/1932 Te koop: Een MEUTEN, 8 maanden oud, bij Gust ONS, Thildonck.
27/8/1932 Te koop: Schoone VEERS, 1 jaar oud, bij L. CALUWAERTS, Woeringstraat, Thildonck.
27/9/1932 WASCHMACHIEN met of zonder motor (10 jaar waarborg) VELOS mark "Lovania" (2 jaar waarborg). Prosper DE COSTER, Kruineykestraat 16, Brug, Thildonck.
10/9/1932 Schoenhandel "IN DEN ROODEN BOT" Isidoor VER ELST, Dorp, Wespelaer. Zelfde Huis: Aug. VER ELST, Thildonck.
8/10/1932 Te koop: Schoone VEERS, grijs met wit, 7 maanden oud, bij Frans PARDON, Vijfeikenstraat, Thildonck.
15/10/1932 Opening van een IJZERWINKEL, Bidée Gebroeders, Thildonck-Dorp. Aannemers van afsluiting in draad en grillen. Te bekomen: alle soorten van ijzerwaren en verlakte waren, stoven, witloofbuizen en al wat den ijzerhandel betreft. Zeer matige prijzen - Verzorgd werk en spoedige bediening. Agentschap der landbouwmachienen "Melotte".
15/10/1932 12 aren beste WITLOOF te koop bij Jan VAN DE GOOR - Thildonck-Sas.
22/10/1932 BOUWERS: Uit ter hand te koop: 2 schoone schouwen met spiegels, 2 eiken tafels, 2 zetels (eik), 1 club-feauteul. Alles als nieuw, bij M. DEVOLDER, "Vert Castel", Lipsestraat, Thildonck.
11/11/1932 Verloting van een VELO van den renner Hendrik STERCKX, Thildonck. De Velo is gewonnen door Serie D nr. 30 door Jean Soleil, Mechelen.
19/11/1932 Te koop: Schoone VEERS, 1 jaar oud, alsook een STIER van 5 maanden, bij Jozef VALCKENAERS, Hambosch, Thildonck.
17/12/1932 Aan de inwoners van Wespelaer en Thildonck. De ondergeteekende maakt bekend aan de inwoners van Wespelaer en Thildonck dat hij vanaf Maandag 19 December melk zal thuisbezorgen van de melkerij Hermans van Haecht, alsook botermelk, boter, eieren en kaas, alles van eerste kwaliteit. Door goede en regelmatige bediening hoop ik de gunst van iedereen te winnen. ORGELT Eduard, bijgenaamd "Warre van den Bik", Thildonck.
Wat
zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1932? Een antwoord vonden we in
de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
1/1/1932 Te koop: Een beste WERKEZEL, bij Jean VAN HORENBEECK, Thildonck.
23/1/1932 Te koop: Groote Fransche EZEL, goed voor alle werk, braaf en stil, bij Jan-Baptist GORDTS, Berthrodestraat, Thildonck.
23/1/1932 Te koop: 2 Schoone volle VEERZEN, in de laatste maand, bij Hubert WINNEPENNINCKX, Mortelstraat 205, Thildonck.
23/1/1932 Te koop: Schoon volle VEERS, in de laatste maand, bij Jef VALCKENAERS, Hambosch, Thildonck.
6/2/1932 Te koop: Volle KOE, van 't tweede kalf in de laatste maand, bij Ed. GOESEELS, Thildonck.
6/2/1932 WASCHMACHIENEN - ELEKTRICITEIT De Koningin der Waschmachienen, die alle andere marken overtreft Algemeen Agent voor de omstreken: Frans DE BECKER, Elektrieker-Mekanieker, Thildonck-Dorp. Agenten worden gevraagd in alle gemeenten. Hij gelast zich met alles wat elektriciteit betreft: Radio, Licht, Kracht, Bellen, Motoren en alle elektrieke Apparaten. Al de prijzen zijn buiten concurrentie.
6/2/1932 Gemeente Thildonck Tentoonstelling van den breekmolen "Monopol", de droom der landbouwers en veefokkers, op Zondag 7 Februari 1932 van 9 tot 12 uur bij Louis VAN KRIEKEN. Proefnemingen zullen met den breekmolen gedaan worden en iedereen zal zich kunnen overtuigen dat hij niet te overtreffen en van overgroot nut is. Geen enkel landbouwer mag nalaten de proefnemingen bij te wonen.
De droom der landbouwers, De Nieuwe Universeele Breekmolen "MONOPOL" B.O.P. wordt in den handel gebracht door "S.A. Belge d'Outil Pneumatique" Haren-Brussel. Vervangt op de hoeve 10 machienen. Maalt alles in éénmaal, zooals: haver, rogge, tarwe, stroo en al wat graan en veevoeder betreft. Prijzen van af 1200 fr. Inlichtingen bij den Agent: M. Constant SUNT, Brug-Thildonck.
6/2/1932 Tweedag-Kuikens, Witte en Rosse Leghorns. Van af Maart te bekomen van kloeke vrijloopende hennen, met hoog legvermogen. De eiers worden gebroed in machienen voorzien van een ventilateur, welke gedurende het broeden versche lucht aan de eieren voert. Gouden en Witten Leghorn 2,75 fr per stuk. Mechelsche Koekoek 4,00 fr per stuk. - Lage prijzen - Bestellingen op voorhand, bij J. ALBERT, nevens het Klooster, Thildonck.
6/2/1932 2 SCHAAFBANKEN te koop bij August WELTENS, Woeringstraat, Thildonck.
6/2/1932 Zaadhandel Hollandia, L.J. De Jongh, Klapdorp 68, Antwerpen. Hofzaden, Bloemzaden, Graszaden, Beetzaden,... Agent Hever en omgeving: Fr. Verschueren, Schiplaeken. Ook te bekomen bij: Frans MARIEN, Thildonck.
6/2/1932 Afslag op MEUBELEN, MATRASSEN, ENGELSCHE BEDDEN, enz. Komt zien naar onze uitstalling. Altijd in magazijn: Groote keus aan voordeelige prijzen van eiken en gewone Meubelen, Spiegels, Kinderbedden met gezondheids-ressorts, ijzeren Bedden, Stoelen, Kerkstoelen, Matrassen in windhaar, kapok en in floconwol, katoenen en wollen Sargiën, gewatteerde Bedspreien, Tijken, Tafeltapijten in toile-cirée, alle benoodigdheden voor ressorts en al wat de Meubelmakerij betreft. Al de meubelen zijn gemaakt van goed en droog hout. Specialiteit van Bedressorts, opgedaan met gegalvaniseerde stalen kettingen in plaats van met koorden. Ook te bekomen: Verwen en Vernissen. Huis van Vertrouwen: J. ALBERT-BISSCHOP, Meubelmaker en Winkelier, nevens het Klooster, Thildonck.
13/2/1932 Te koop: Beste volle VEERS, in de laatste maand, bij Eduard VAN KRIECKINGHEN, Hambosch, Thildonck.
20/2/1932 SCHOENMAKERIJ ! Frans VAN HORENBEECK, Thildonck-Dorp, 136. Maakt het geacht publiek bekend dat hij zich gelast met het maken van alle soorten schoenen en ook met reparatiën. Zeer voordelige prijzen. - Eerste kwaliteit leder.
20/2/1932 Te koop: Bij verkleining, beste WERKEZEL, 7 jaar oud, met kar, steunen en getuig, bij Eduard DEMETS, Brug-Thildonck.
20/2/1932 Te koop: Een KAMION, dragende 1500 kilos, bij Jozef FILLET, Lipsestraat, Thildonck.
20/2/1932 Te koop: Schoone volle VEERS, bij de weduwe STROOBANTS, Vaartdijk, Thildonck.
27/2/1932 Te koop: Zware volle KOE, in de laatste 14 dagen, bij Jos. VALCKENAERS, Hambosch, Thildonck.
5/3/1932 Te koop: Schoone VEERS, 1 jaar oud, bij L. NACKAERTS, Sas, Thildonck.
5/3/1932 Beesten in de weide. Wie verlangt beesten in de weide te zetten van M. Van Horick, achter 't Sas te Thildonck, wende zich tot M. Francis ARTOOS, schepene, Thildonck.
12/3/1932 Jules DE BECKER, Lipsestraat 237, Thildonck. Aannemer van gebouwen en alle schrijnwerkerij. Rolluiken (Volets) in allen aard. Door zijne matige prijzen, sterk en verzorgd werk, beveelt hij zich in de gunst van eenieder.
12/3/1932 2 Schoone volle SCHAPEN, in de laatste 14 dagen, te koop bij Louis VANDEN HOUDT, Vaartdijk, Thildonck.
26/3/1932 Te koop: Jonge VEERS, 9 maand oud, bij Jozef VERDONCK, Lipsestraat, Thildonck. Volle GEIT, den 9 April den tijd om.
26/3/1932 Te koop: Schoone VEERS, 11 maanden oud, bij Louis BOEDTS, Brug, Thildonck.
2/4/1932 HOND VERLOREN. Witte Foks, zwart en ros geteekend aan den kop. Terug te bezorgen tegen goede belooning, bij M. Alfons PERSOONS, Thildonck.
2/4/1932 Te koop: Volle KOE in de zevende maand van 't derde kalf, gevende nog 6 liter melk, bij Alfons VAN REYDT, Thildonck.
2/4/1932 Te koop: Schoone volle VEERS, in de laatste maand, bij Hubert WINNEPENNINCKX, Mortelstraat 205, Thildonck.
16/4/1932 Te koop: 2 Schoone VEERZEN, 1 jaar oud, bij Gustaaf MASSANT, nabij de Brug, Thildonck.
23/4/1932 16 jonge Poeljen Minorca in vollen leg, alsook kiekendraad, te koop bij Jules BONTINCK, Beeckstraat 1, Thildonck.
23/4/1932 R.S. STOKVIS Radio - Agent voor Thildonck en Omstreken: Frans DE BECKER, Mekanieker-Elektrieker, Thildonck.
30/4/1932 Te koop: Schoone volle VEERS, dicht bij 't kalven, bij August WELTENS, Dorp, Thildonck.
30/4/1932 Te koop: Schoone VEERS, 1 jaar oud, bij J. PAEPS, bijgenaamd Profeet, Thildonck.
30/4/1932 Hotel "Ste URSULE", Thildonck, vraagt MEISJE voor het Zomerseizoen. Goed voorkomen - Goed loon en veel drinkgeld. Zich aanbieden aan bovengemeld adres.
Deze foto werd 43 jaar geleden genomen tijdens de derby S.K. Delle - FCVVT. Tildonk veroverde toen te Delle de felbegeerde twee punten.
Via André Van Aerschot kwamen we in het bezit van een gedeelte (Tildonk) van het uitgebreid archief van de onlangs overleden streekreporter Jan Van Goethem (°6/7/1921, +17/1/2008). Jan verzorgde gedurende bijna veertig jaar voor de krant 'Het Laatste Nieuws' en voor het regionaal weekblad 'De Haechtenaar' de verslaggeving van de gebeurtenissen in de streek, met bijzondere aandacht voor het voetbal en het wielrennen. Een keure uit de vele krantenknipsels van die periode zal je in de toekomst af en toe zien opduiken in deze blog.
Op 21 juni verschijnt er een uniek boek van Jozef Hamels uit Winksele-Delle dat uitgegeven wordt door HAGOK:
WIELERPARELS UIT DE REGIO HAACHT
Uniek omdat niet minder dan 46 streekrenners, van vroeger en nu, er uitvoerig in beschreven worden. Van Poeske Scherens tot Sven Nys... Eveneens komt het vroeger zo bekende Wielercriterium van Rijmenam aan bod en wordt er een hoofdstukje gewijd aan de bekende sportdirecteur Florent Van Vaerenbergh uit Herent.
Doch ook enkele Tildonkenaren komen er in voor! Met name Maurice Croon, Frans De Wolf (den Bojé), Lucien Hoobergs en Florent Moerenhout.
Het boek, 21 x 29,7 cm, telt 160 pagina's en 160 zwart-witfoto's! De geplastificeerde harde kaft is in 4-kleurendruk (zie foto) en er wordt gedrukt op zwaar papier (150 gram). De voorintekenprijs (tot 1 mei) bedraagt slechts 16 (+ evt. 4 verzendingskosten). Vanaf 1 mei bedraagt de prijs 20 (+ evt. 4 ).
Deze kleine advertentie verscheen in een brochure uit 1955 ter gelegenheid van de Gildefeesten van de Sint-Sebastiaansgilde van Wespelaar die toen haar 500-jarig bestaan vierde. Kan iemand van jullie me vertellen wie deze A. Janssens uit de Ambachtstraat was? Betreft het soms Albert (Bèreke) Janssens die in de brouwerij van Haacht werkte?
Onderstaand oud doodsprentje (1858!) kwam ons onlangs onder ogen (1). Uiteraard waren we benieuwd hoe we de persoon in kwestie in het Tildonks plaatje konden doen passen. Een poging...
Petrus (junior) Schuermans werd op 23 januari 1768 geboren te Tildonk als zoon van pachter Peeter (senior) Schuermans en van Petronella Rassaerts, dochter van oud-schepen Aert Rassaerts. Peeter sr. zetelde tussen 1761 en 1777 in het Tildonkse schepencollege en baatte de Bertrodehoeve uit, een landbouwbedrijf dat 39 bunder(2) groot was en dat toen eigendom was van burggraaf Schotte. Bij een belastingsaangifte van 1785 werd achter de naam van pachter Schuermans een bedrijfsexploitatie met niet minder dan 10 paarden vermeld(3), hetgeen ons een idee geeft van de belangrijkheid van de Bertrodehoeve.
Het gezin Schuermans telde 13 kinderen. Een oudere broer van Peeter jr. was priester Arnoldus Schuermans (°16 oktober 1761), eerst onderpastoor en later pastoor van het Groot-Begijnhof te Leuven. Hij bleef Tildonk evenwel toegewijd en lag met de Tildonkse pastoor Lambertz aan de basis van het klooster te Tildonk (1818) alsmede de latere Congregatie der Ursulinen van Tildonk(4). Peeter jr. Schuermans huwde met Anna-Maria Dekeyzer en week blijkbaar uit naar Kampenhout, vanwaar ook zijn vader afkomstig was. Hij overleed te Kampenhout op 13 mei 1858 in de gezegende leeftijd van negentig jaar.
(1) Met dank aan Jean-Marie Verhulst. (2) Omgerekend ca. 50 hectare. (3) Troch A., Het graafschap Tildonk onder de familie de Lalaing, onuitgegeven lic.verhandeling KU Leuven, 1977, 159-160. (4) Gordts J., Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster, HOGT 19 (2004) 158-174. Zie blogbijdrage nr. 217 dd. 3/2/2007.
Doodsprentje van Peeter Schuermans (1768-1858), geboren op de Tildonkse Bertrodehoeve
De tijden waren turbulent! Peeter Schuermans heeft tijdens zijn lange leven de Oostenrijkse, Franse en Hollandse overheersing meegemaakt, maar ook het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de nieuwe staat België. Hij ondervond de grote veranderingen met hun impact op het dagelijkse leven die de revolutionaire overstap van het Ancien Régime naar de Moderne Tijd had teweeggebracht
De Bertrodehoeve, in de tweede helft van de 18de eeuw uitgebaat door de familie Schuermans.
Bethlehem. De aloude priorij te Oosterhem-Herent werd opgericht in 1407.
In 1900 bouwden de Gasthuiszusters van Sint-Pieter te Leuven te Bethlehem een ziekenhuis (de Sint-Jozefkliniek). Na de splitsing van de Leuvense universiteit werd het complex omgevormd tot het huidig rust- en verzorgingstehuis voor bejaarden.
Van de vele streekbrouwerijen heeft alleen de brouwerij van Haacht standgehouden. En hoe! We laten even biergigant Artois-Interbrew buiten beschouwing.
In 1898 werd in de melkerij van Haacht het eerste bier gebrouwen. De bestaande 'Melkerij van Haecht' werd meteen omgedoopt tot 'Brouwerij en Melkerij van Haecht'. De melkerij verdween, de brouwerij groeide mettertijd uit tot de derde grootste van het land.
De bouw van een nieuwe kerk in het gehucht Winksele-Delle verliep helemaal niet van een leien dakje. Kort na de aanvang der werken in 1914 brak de oorlog uit. Het duurde nog tot in 1936 vooraleer er voldoende fondsen gevonden waren om een heel wat kleinere kerk dan vooropgezet was te bouwen.
Centraal de kasseiweg en links en rechts van deze de 'zomerwegen'. Deze onverharde stroken werden in de zomerperiode zoveel mogelijk bereden teneinde de kassei te sparen!
Op de achtergrond het 17de-18de eeuwse langhuis dat steeds de functie van herberg uitoefende (heden café 't Schuurke). Rechts ervan, verscholen achter de huizenrij, bevond zich de oude Wakkerzeelse tiendenschuur.
Casino: een luxueuze speelhal waar bezoekers kunnen gokken op spelen als roulette. Zo lezen we in Wikipedia. Deze wat groot uitgevallen naam werd de Wijgmaalse feestzaal van de fabriek Debecker-Remy toebedeeld.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk