Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
De houthandel en zagerij van August Vandevelde ('Gust van Tist Mantus') was naast de zagerij van 'Jef van Woil' en deze van 'Ture Peeters' een van de drie Tildonkse zagerijen. De drie zagerijfamilies waren met mekaar verwant, 'Tist Mantus' was de stamvader. Deze zagerij is de enige die tot vandaag overgebleven is. Ze werd nadien uitgebaat door zijn zoon Raymond en tegenwoordig door kleinzonen Luc en Guy.
-> bijdrage nr. 222 (11/2/07), Portret: Tist Mantus.
Bij Jerome Bisschop, oftewel 'Jerom van Rikkes'. Toen Terbankstraat, later Kruineikestraat. Jerome was bij zijn tijd; de telefoon was in 1950 immers nog niet echt ingeburgerd en niet alle handelaars hadden er een in huis.
Bij Jules Vanmeerbeek, alias 'Juul de schoemoker'. Naderhand verhuisde Jules naar de nieuwbouw in de Lipsestraat en baatte daar een schoen- en kruidenierswinkel uit (naast de winkel in verf, behangpapier, schoolgerief en droogkuis van schilder Wollebrants).
Men kon eenvoudigweg niet leven op de uitbating van een winkeltje; steeds werd een nevenberoep uitgeoefend.
Bij Louis Wouters, oftewel 'Lewieke de glozemoker'. In de Lipsestraat, rechtover het landgoed van Devolder (Groenkasteel). Hij werd opgevolgd door zijn zoon René die verderop in de Lipsestraat, naar Herent toe, verhuisde.
De steen met het jaartal 1888 zit ingemetseld in de kapel O.-L.-V.-Onbevlekt (Lipsestraat). Het is het jaar waarin deze neogotische kapel werd opgetrokken. Pastoor Vandepoel schreef in 1899 dat op deze plaats een oudere kapel zou gestaan hebben die toegewijd was aan Sint-Rochus, doch daar vonden we nergens sporen van terug. Momenteel wordt de kapel gerestaureerd, een initiatief van de kerkfabriek van Tildonk dat ruim gesteund wordt door de bevolking en waar we met deze blog, hoe kan het ook anders, honderd procent achter staan. Chapeau voor je inzet Fred!
De plechtige heropening van de 'nieuwe' kapel is voorzien op zaterdag 27 oktober 2007.
11 correcte antwoorden ontvangen. De Lottocijfers waren opnieuw aan de lage kant (5+9+10+17+18+25+39 = 123). Met 125 zat Risjaar De Cuber het dichtst bij het totaalcijfer en wint daarmee de bon, goed voor 2 streekbiertjes in de Maritime. Santé Risjaar!
Meedoen met de tweewekelijkse fotovraag is gemakkelijk (en gokken mag), bovendien heb je een reële winstkans. En zeg nou zelf, wat is er heerlijker dan eens een terrasje te doen op de historische site van het geklasseerde en gerestaureerde sas en sashuis te Tildonk, met een gratis degustatie er bovenop als het even kan!
Opgave 40 -> zie rechterkolom.
Zoals steeds zijn er 2 streekbiertjes te winnen, geschonken door en in de Maritime!
Dit keer geen multiple choisevraag.
We hebben één van de warmhouders van TILDONK 900 een beetje 'gephotoshopt'. Aan jullie om te raden wie het petje draagt. Zijn voornaam, al dan niet fonetisch geschreven, volstaat.
Zagerij Joseph Bisschop, in Tildonk beter gekend als 'Jef van Woil'. Jef was een kopman van de 'varkens'. De zagerij werd later uitgebaat door zijn zoon Armand en was gelegen op het uiterste puntje van de Sussenhoek, tegen de vaartdijk aan.
-> in bijdrage nr. 24 (8/1/2006) 'Vlaamse kermis in den hof van den doktoor', zie je hem tussen zijn kompanen op het podium staan.
'Cafe Sport - bij Leenke', bevond zich schuin over de ingang van de kerk, naast café Coppi. 'Leenke' (officieel Maria Vanderveken) was getrouwd met voeger en volksfiguur Philemon Goeseels ('de Floere').
'Groot gemak van betaling en stipte geheimhouding'... en dat bij de aanschaf van een radio! Het zegt iets over de (on)bereikbaarheid van de luxe-goederen toen voor de gewone man, alsook dat men beschaamd was om hiervoor geld te moeten lenen.
Café Congo, bij Julien Vanden Abeele en Germaine Lens (voordien bij Jef Lens). De Congo kende nadien nog verschillende uitbaters, met als bekendsten het echtpaar Gustaaf Hermans ('Staf van de Congo') - Fany Buyens, die later in het huis ernaast zijn gaan wonen.
-> bijdrage nr. 83 (19/4/2006) 'Schoon volk in de Congo'
Bij Joseph Swiggers ('Jef de vlomoker'). Jef verkocht fietsen en bromfietsen en herstelde ze uiteraard. Op dit adres is vandaag de dag nog steeds de fietshandel gevestigd van familielid Jos Swiggers.
Bakker Jules Engelborghs, alias 'Juul van Warreke'. Jules begon zijn bakkerij eerst in de huizenrij naast het land van Xaveer Peeters (waarop later de wijk Klein Eikeblok kwam), nadien er tegenover, naast de kapel. Er waren toen drie bakkers actief in Tildonk: 'Juul van Warreke', De Nil en 'Bère van Kapperke' (Van den houdt). Voor de jonge blogbezoekers: het brood werd toen nog veelal bij de mensen aan huis bezorgd.
't Es gebakke! Programmabrochure van een kluchtige non-stop revue door Toneelkring HOGER OP in 1950, ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan.
Ook in cyberspace gaat men wel eens op vakantie, al dan niet virtueel... Bij Tilloenk vruger is dat niet anders, doch we laten onze bezoekers niet zo maar in de steek. Vanaf vandaag tot halverwege augustus zal je zelfs dagelijks een portie 'oud Tildonk' op je bord ontvangen! En op 22 juli komt er opnieuw een fotovraag. 't Zit allemaal geprogrammeerd in de pc. Wie had, pakweg in 1950, kunnen dromen dat zo'n zaken ooit mogelijk waren, simpelweg van achter je bureautje!!
De korte bijdragen van de volgende weken draag ik speciaal op aan al diegenen die om een of andere reden niet op vakantie gaan. Aan al de anderen: bon voyage!
HOGER OP
In 1950 bestond de Toneelkring 'Hoger Op' 25 jaar. De toneelkring was ontstaan in 1925 in de schoot van de Verenigde Vrienden (of de 'varkens'). Tijdens een huldiging werden enkele leden in de bloemetjes gezet: Gustaaf Verbiest, 9 jaar toneelspeler plus 16 jaar toneelleider, Irène Pardon, Frans Van den Broeck en Jules Evers, 25 jaar toneelspelers. Op oudejaarsavond 1950 en op zondag 7 januari 1951 bracht de kring de non-stop revue: ''t Es gebakke!' op de planken ten voordele van fanfaremaatschappij 'De Verenigde Vrienden'. Eén van de stukjes droeg de titel 'Leve Tildonk Kermis!', er kwamen figuranten in voor als Juul Duif, Tist de Geit, Mil van 't Verken, Tille Stop, Jeanke Stop en Mil Gazet. Blijkbaar had men daarbij duchtig tussen de Tildonkse bijnamen gegraaid.
Een programmabrochure werd gedrukt met sponsoring van de toenmalige Tildonkse handelaars. Om evidente redenen adverteerde niet elke zaak in deze brochure; nogal wat aanhangers van de tegenpartij (de 'beren') ontbreken bijvoorbeeld. Ondanks deze hiaten vond ik het leuk om jullie deze kleine annoncekes te kunnen aanbieden. Voor mij herleven hierbij alvast mijn prilste jeugdjaren. Waar zijn ze gebleven, al die kleine winkeltjes en café's...
De muziekmeester van de fanfare de Verenigde Vrienden was Eduard Engelborghs ('Waar van Jommeke') die in de Eikestraat in Winksele-Delle woonde, doch afkomstig was van Tildonk (Mortelstraat)*.
Volgende muziekstukken werden gespeeld:
Parchutisten Marche van P. Leemans Een paar Vrienden (valse) van J. Martin Het eerste Juweel (fantaisie) van G. Gadenne De Paradijsvogel (polka) van Aug. Eenhaes
De spelers en zangers waren:
Gustaaf Verbiest, Pierre Marrant, Irène Pardon, Em. Caillie, Jules Evers ('Juul van den Dries'), Jean Van den Bergh, Cecile De Ruyter ('Cecil van de meulder'), Gaston Pinnoy ('Gastonke de sleger'), Jeannette Vandamme ('Jeanet van Proemme'), Jeanne Van Horenbeek, Willy Jacobs, Leopold Van der Linden ('Polle van Poot' ?), Jean Fillet ('Jakke Fillet'), Jacqueline Van den Abeele, Louis Gordts ('Coppi'), Emiel Wauters, August Engelborghs, Frans Van den Broeck ('den debber'), Karel De Ruyter ('de meulder'), Arnold Lens ('Nolle Lens'), Leonard Hermans ('Leonaar den biesteiker')
De stukjes:
1ste bedrijf
Radio Reportage Komt zien, 't gaat wel Zilverdraad tussen goud (zang: Irène Pardon) De Luchtverkeers Agent Naar de Brusselse Tentoonstelling van 1935 Den dag dat ik trouwde Dichter en Boer Noordzeestrand (zang: Cecile De Ruyter) De Dans ontspand Vlaamse dans Hollandse Vollendammer Rasba Legende uit het Weener woud
Doek
2de bedrijf
Bij de muur van 't oude kerkhof Bille Ritsky Jan Piot soldaat Ik heb een spijker in mijn schoen (zang: Irène Pardon en Em. Caillie) Je bent met goud niet te betalen (zang: Cecile De Ruyter) Nooit! Nooit! Mijn Souvenir Plezante Jan (zang: Irène Pardon en Em. Caillie)
Doek - Poos
3de bedrijf
Leve Tildonk Kermis! 's Morgens 's Avonds * We hebben ook de bijnamen bijgevoegd, tenminste van die personen waarvan we hem kennen. Aanvullen/verbeteren mag uiteraard. Biersteker Leonard Hermans (Wakkerzeel) noemden we bij ons thuis ook 'de Sleutel' naar de brouwerij uit Betekom waarvan hij depothouder was.
Nog tot maandag 3 september kan je deelnemen
aan de 25e zoektocht van
de Landelijke Gilde.
In het kader van Tildonk 900 werden een aantal links ingebouwd naar de
monumenten van Tildonk.
De schiftingsvraag bevindt zich aan de KBC bank in Tildonk.
Formulieren
(4) zijn te verkrijgen bij:
René
Wouters, Fred Timmermans,Christian
Gillard, André Engelborghs, Paul Uytterhoeven, Eddy Dhaenens,Peter Van Beek,
Kris Haest, Fernand Janssens, KBC
Bank en Fortis.
Uitslagavond: zaterdag 8 september vanaf
19u30.
Met familie of vrienden een aangename
zoektocht beleven: meedoen is de
boodschap.
283) 1976, VIERING 10 OUDSTE INWONERS - EEN IMPRESSIE
Dat speciale jaar 1976
1976 was het laatste jaar dat de zelfstandige gemeente Tildonk bestond. Leuk was de fusie niet voor de kleine gemeenten, doch men liet zich hier niet kennen en zou in schoonheid eindigen! Op initiatief van de toenmalige Kultuurraad werden dat jaar allerlei festiviteiten ingericht die bij de ouderen onder ons nog steeds tot de verbeelding spreken.
Tildonk werd uitgeroepen tot Bloemendorp, de Tildonkse reuzen kregen een nieuw leven, grootse Fusiespelen grepen plaats met deelnemende ploegen uit de verschillende toekomstige deelgemeenten van Groot-Haacht, zoals men de nieuwe fusiegemeente toen nog noemde. Bloemenbals werden ingericht, enz... Een schitterend vuurwerk op de vaartdijk met de toenmalige Europese kampioen der vuurwerkmakers, Hendrickx uit Antwerpen, sloot het feestjaar af in aanwezigheid van een paar duizend bezoekers.
Maar tussenin hadden ook nog kleinere manifestaties plaats, zoals hier op de foto: de viering van Tildonks tien oudste inwoners. Verenigd rond laureaat Jef Laeremans herkennen we op deze foto, op de voorgrond: Maurice Laeremans, Linda Laeremans (e. René Vandenschrieck), zr. ?, ?, pastoor Emiel Van Hoof, Germaine (Mèneke) en Georgette Engelborghs. Achter de tafel zittend: Jef Laeremans; staand op het achterplan: Maurice Vandenheuvel, André Van den houdt, Miel Pittevils, Jan Gordts, Luc Roeckx, ?, ?, Marc Sunt (?). Zittend aan de tweede tafel: ...
282) 1970, toen er sprake was om van de vaart een autostrade te maken...
Foto genomen van aan de brug te Tildonk in de richting van Leuven (1952). Je ziet het niet goed op de foto, maar de dijken waren toen meer dan brokkelig, en dat werd er tijdens de volgende twintig jaren niet beter op!
Gelezen in De Haechtenaar van 24 januari 1970:
Vaart Leuven-Mechelen aan de staat
Nadat over de overdracht van de vaart van Leuven naar de Dijle, eigendom van de stad Leuven, reeds vroeger was onderhandeld, werd thans uiteindelijk een overeenkomst bereikt met de staat. Ingevolge deze overeenkomst wordt het Leuvense kanaal in de toekomst eigendom van de staat. Dit betekent voor de stad Leuven dat ze een jaarlijks deficiet van ruim 5 miljoen uit de begroting zal kunnen schrappen. Eerst had Leuven getracht de vaart te verkopen aan de staat, maar daar beet Brussel niet in. Er zijn reeds stemmen die opgaan om van de vaart een snelweg te maken voor auto's. Doch dat is wel sneller gedacht dan gedaan. Vooraf en voor alles moet echter gedacht worden om de industrie, die zich ontwikkeld heeft langsheen de vaart, te beschermen. Want deze industrie is er gekomen omwille van de vaart. Wij menen dat een bijzondere kommissie met zeer bevoegde kennis, zal moeten aangesteld worden alvorens enig definitief oordeel te vellen. En - blijft de vaart - dan dient deze heel wat meer zorgen te krijgen dan voorheen het geval was.
KEN JE DORP (oplossing opgave 38) Het was moeilijk deze keer, de meeste deelnemers hebben dan ook gegokt blijkbaar. Met 't Verbrand Hof werd in de 19de eeuw de Dormaelhoeve aangeduid. Op het plannetje zie je enerzijds de Caubergstraat die zich omheen het pachthof buigt en anderzijds de veldweg rechts die langs de grote vijver richting Wakkerzeel leidt. In de schets herken je het langshuis (met de stal voor het melkvee) en de L-vormige grote schuur (met potstal). Deze eeuwenoude hoeve was eertijds het centrum van de heerlijkheid Lauwendries en werd bewoond door generaties pachters van de familie Gordts (17de-19de E.). Rond 1850 betrok de familie Persoons de Dormaelhoeve en het verhaal gaat dat ze op de hoeve hun eerste melkontromers bouwden. In 1838 zou er een grote brand doorheen de hoeve gewoed hebben: 'grote bollen vuur raasden tijdens een onweer door de stal', aldus Leopold Verbelen, die dit nog hoorde vertellen van zijn moeder Maria-Francisca Persoons (°1870). In 1844 overleed Guilielmus Gordts 'woonende op 't Verbrand Hof'. Enkele jaren na de brandramp verhuisde de pachtersfamilie Gordts naar de kleinere Vijfeikenhoeve in de gelijknamige Vijfeikenstraat. In 1899 vermeldde pastoor Vandepoel de pachthoven alhier waaronder de 'Verbrande Hoef, nu bewoond door Joannes Persoons' alsook de 'Vijf-eiken-hoef, afgebrand en kleiner opgebouwd, nu bewoond door de weduwe Edw. Gordts'. Van de brand van deze laatste hoeve hebben we verder geen weet, maar we menen dat deze ooit belangrijke Tildonkse pachtersfamilie de twee hoevebranden niet te boven kwam en aldus op het achterplan verdween...
13 antwoorden, slechts 3 juist! Bovendien vielen de Lottocijfers deze keer extrem laag uit (5+6+9+11+21+35+12 = 99). Met 144 zat An Vandenheuvel het dichtst bij het totaalcijfer. Zij kan aldus voor de tweede keer op rij gratis degusteren in de Maritime. Proficiat An! Meedoen met de tweewekelijkse fotovraag is makkelijk (en gokken mag), bovendien heb je een reële winstkans. En zeg nou zelf, wat is er heerlijker dan eens een terrasje te doen op de historische site van het geklasseerde en gerestaureerde sas en sashuis te Tildonk, met een gratis degustatie er bovenop als het even kan!
Opgave 39 -> zie rechterkolom.
Ook nu weer zijn er 2 streekbiertjes te winnen, geschonken door de Maritime!
Op de foto zie je een jaartal in steen (1888). Simpele vraag: op welk bouwwerk tref je het aan?
Deze foto stond indertijd afgedrukt in De Haechtenaar, mét de namen van de leerlingen erbij (verz. Jozef Buelens-Ergo). Herkent u er uw moeder, grootmoeder, groottante... op? Indien iemand de orginele foto nog zou bezitten mag die altijd een mailtje sturen. We bouwen immers verder aan het Tildonks fotoarchief.
FOTOARCHIEF TILDONK
Zo'n goede 30 jaar geleden zijn we gestart met het bijeenbrengen van oude foto's over Tildonk. De originelen werden toen fotografisch gereproduceerd, geen goedkope affaire! Op die wijze stelden we een eerste archief samen, goed voor ca. 1000 foto's. Deze foto's werden vergroot tot formaat 13x18 cm en 18x24 cm en waren aldus uitstekend geschikt om tentoon te stellen, hetgeen een aantal keren gebeurd is. Tegenwoordig kan alles digitaal waardoor de kostprijs een minieme factor is geworden. De uitgave vorig jaar van het boek 'Tilloenk vruger' gaf nieuwe impulsen om dit fotoarchief uit te breiden. Momenteel bevat het 1800 à 2000 afbeeldingen.
U mag altijd eens een seintje geven om uw oude fotoalbum te komen bekijken. Zeer gezocht zijn foto's van de vroegere winkels, café's, bakkerijen, interieurfoto's, uitoefening van ambacht, maar ook foto's van de vroegere huizen, klasfoto's, oude familiefoto's ... kortom alles wat mee een beeld schetst over het vroegere Tildonk. Geselecteerde foto's worden ingescand. U ontvangt de originelen onmiddellijk terug, daar maken we telkens een erezaak van.
Langs onze kant zullen we er alles aan doen dat dit waardevolle archief (een fotogeheugen van Tildonk) voor het nageslacht bewaard blijft.
Jan Gordts
Van den Broeck, Van Gorp, Gordts, Pletinckx, Van den Houdt, Mommaerts, Mertens, Magits, Van de Venne, Sunt, Van Linthout, Van Horenbeeck, Van Aerschot, Mariën, Marien, Goovaerts, Ergo, Moelants, De Coster, Meulemans, Roeckx, Lemmens, Joly, Stevens, Corbeels, Wolfs, Engelborghs, Wauters, Sterckx, Van der Linden, Van Aken, De Bie, Op de Beeck
En nu de ultieme test. Kent u ze nog, de 10 geboden?
1. Bovenal bemin één God. 2. Zweer niet ijdel, vloek noch spot. 3. Heilig steeds de dag des Heren. 4. Vader, moeder zult gij eren. 5. Dood niet, geef geen ergernis. 6. Doe nooit wat onkuisheid is. 7. Vlucht het stelen en bedriegen. 8. Ook de achterklap en 't liegen. 9. Wees steeds kuis in uw gemoed. 10. En begeer nooit iemands goed.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk