Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Ongedwongen en ongecompliceerd, het leven zoals het vroeger was... Een eendagsbezoek van geburen uit de Sussenhoek aan Merksplas. En of er plezier gemaakt werd!
L>R: Eduard Van Roost (met accordeon), Christiane Poffé, Jeannette Van Damme, Berthe Poffé, Rachel Van Damme.
Geen mollen dus, maar de voorbereiding van de PLANTACTIE 1 MILJOEN BOMEN-BOS. Volgende donderdag belooft het er een drukte van jewelste te worden wanneer de vele klassen hun boompje komen planten. Lees meer over de actie op:
29/10/09 - Plantactie 1 Miljoen Bomen-bos Faber Castell
Roger de groene ridder is een echte natuurliefhebber en wil dan ook graag dat kinderen veel leren over de natuur en ecologie. Daarom zette hij een leuke wedstrijd op poten. Om deel te nemen plant je met de klas een virtuele boom op www.degroeneridder.be en ga je 4 groeitaakjes uitvoeren die ervoor zullen zorgen dat de virtuele boom groeit. Voor elke volgroeide boom maak je kans op tal van prijzen zoals schoolgerief voor heel de klas! Hoe meer virtuele bomen volgroeid zijn hoe meer echte bomen Roger zal planten! Kom op 29 oktober naar Tildonk (Haacht) en plant je eigen boom in het bos van Roger. Het belooft een fijne dag te worden! Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt!!
Dinsdag overleed Jef Nys, die vereeuwigd zal worden
als de geestelijke vader van stripheld Jommeke. In het Journaal werd op
een originele, en enigzins verdoken manier een eerbetoon gebracht aan
de overleden striptekenaar. Toeval of niet, maar uitgerekend dinsdagavond presenteerde
nieuwsanker Freek Braeckman het Journaal met een wit hemdje én een
blauwe debardeur. En laat dat nu net de alombekende outfit van het manneke met het strooien dakske zijn...
Op schoolreis met de lagere jongensschool van Tildonk, halverwege de jaren '50. De moeders gingen toen ook mee op reis. Wie weet waar en wanneer deze foto genomen werd?
We menen er toch een aantal deelnemers op te herkennen. Een poging: - bovenste twee rijen: Madeleine Pues, Arthur Stroobants (de hoofdonderwijzer), Gust Verbiest (?), Marie Van Dessel (?), Celine Jacobs, Danny Stroobants, André Vansteenbeeck - onderste twee rijen: Remi Vandevenne, André Van den houdt (?), Jos Laurens (?), Paul Decoster (?), Jozef Janssens, Louis Weckx, Mathieu Vanmeerbeek, Paul Bosmans...
(foto: Angele Weckx)
Wens je de foto in hogere resolutie ontvangen om hem beter te bestuderen? Stuur een mailtje...
We ontvingen volgende aanvullingen van Emiel Van den houdt, een trouwe respondent!
Fons Willems + Jos Willens (van den Tammer), Raymond Piot (van Paules Maes), Gust Piot (Piot, Sussenhoek), Willy Vercammen. Vermits Celine Jacobs op de foto staat moet vast en zeker zoon Paul van Dessel er op staan, maar waar? Als Van der Mosen klopt dan zou er ook een Mil Van der Mosen moeten opstaan of Theo. Jaartal zou schooljaar 1952-'53 kunnen zijn: het waren studiejaren 5, 6 en 7 + zittenblijvers. Waarschijnlijk een uitstap naar de 'Watervallen van COO'. Dat was in die jaren het geval: het ene jaar naar zee, het andere jaar naar de Ardennen.
Het ziet er naar uit dat de zogenaamde Mexicaanse griep ons wel degelijk ernstig in haar greep krijgt (vergelijk daartoe even de cijfers van 3 mei met die van 22 oktober 2009).
Het aantal mensen met Mexicaanse griep in Europese Unie is tot 49 gestegen.
Belga 22 oktober 2009
De Mexicaanse griep is aan een stevige opmars bezig in ons land. De afgelopen maand is het aantal nieuwe besmettingen elke week verdubbeld. Dat zegt griepcommissaris Marc van Ranst. Vorige week waren er 15.000 nieuwe gevallen van het A/H1N1-virus in België, een verdubbeling tegenover een week eerder. Volgens de ramingen van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid bevinden we ons nu in een eerste epidemische fase. Het aantal personen dat besmet is met de A/H1N1-griep blijft echter relatief klein en de epidemie heeft momenteel geen significante impact op de bevolking. Volgens Van Ranst kan het aantal nieuwe besmettingen deze week oplopen tot 30.000. "Maar," zo zegt hij, "de inspanningen die we in de beginperiode van de uitbraak hebben geleverd, lonen. We hebben door onze maatregelen tijd gewonnen en we hebben nu een goede kans om met de vaccins in die eerste golf toch nog een impact te hebben voor de overgrote meerderheid van de bevolking." Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 35.771 personen een besmetting op. Vijf personen overleden aan complicaties van de griep.
Ook nu weer kijken we uit naar de activiteiten van het komend weekend. En vergeet niet: op 24 en 25 oktober vindt in Vlaanderen de Dag van de Trage Wegplaats. Gedurende dit weekend zetten verschillende verenigingen in gans Vlaanderen organisaties op touw die gebruikmaken van de zogenaamde trage wegen, wandelwegjes en fietspaden, waar geen gemotoriseerd vervoer is toegelaten. Gemeente Haacht ondersteunt de actie en heeft onlangs een 'Trage Wegen fiets- en wandelkaart' uitgebracht. Deze is te koop op het gemeentehuis voor 1,5. Verder is er een werkgroep opgericht die de trage wegen in de gemeente terug onder de aandacht wil brengen. Wie hieraan wil meewerken neme contact op met Ferre Pauwels van de Cultuurdienst.
Zaterdag 24 oktober: * FCVV Tildonk (jeugdwerking) komt langs voor haar jaarlijkse Taartenslag. De levering ten huize van de bestelde taarten en pizza's heeft plaats op zaterdag 31 oktober.
Zondag 25 oktober * KLJ-Tildonk speelnamiddag van 14.00 tot 17.00 u., (aan het rode poortje in de Kruineikestraat naast nr.6). Iedereen van 6 tot 16 jaar is welkom.
Hallo beste
ouders, eventjes bij fietsenmaker Swiggers in de Lipsestraat binnenspringen en je er een
paar oude fietswielen aanschaffen, vervolgens naar de Postweg bij ATC Van den houdt voor geschikte konijnendraad, een half uurtje huisvlijt, en
uw langoren verblijven vanaf nu in een luxe buitenverblijf. Je hebt er
natuurlijk vooraf voor gezorgd om een mals grasveldje aan te
leggen...
Rode
Kruisafdeling Haacht start binnenkort terug met cursussen EHBO. De lessen gaan
door op maandag en vrijdag telkens van 19u tot 22u in de Rodekruislokalen
, Walstraat 56 te Werchter.
Elke
cursus bestaat uit 2 delen: deel 1= cursus eerste hulp (4 lessen + examen), deel
2= cursus helper (4 lessen + examen). Deelname aan deel 2 is slechts mogelijk
voor wie reeds een basiseerstehulpverlening (deel 1) heeft gevolgd. Men moet
niet noodzakelijk de twee delen onmiddellijk na mekaar
volgen.
Om
te grote groepen te vermijden vragen wij dat u zich op voorhand inschrijft.
Inlichtingen en inschrijving kan via mail: vorming@haacht.rodekruis.be of
telefonisch op nr. 0474 86 80 67 bij Laurens Storms. Bij inschrijving van deel 1
betaalt u 15 voor het oefenboek.
Startdata
herfst 2009: deel 1 start op maandag 16 november; deel 2 op vrijdag 4
december
Startdata
winter 2010: deel 1 start op maandag 18 januari; deel 2 op vrijdag 5
februari
712) Van Tildonkse Boerengilde naar Landelijke Gilde (4)
In 1986 was de Tildonkse Landelijke Gilde 'bij de tijd' en richtte een computercursus in voor haar leden. De 'personal computer' was toen nog voor de meesten onder ons een onbekend (en gevreesd) machien dat alleen met moeizame 'DOS'-instructies aan de praat gebracht kon worden...
In 1978 neemt de Landelijke Gilde deel aan de acties van het Jaar van het Dorp (een reactie op de fusies van de landelijke gemeenten; de eigenheid van de dorpen moest bewaard blijven). Dit weerspiegelt zich ook in de bestuurssamenstelling: het overwicht van de land- en tuinbouwers is verdwenen - dit is ook de weergave van de evolutie die in de ganse samenleving in Vlaanderen is terug te vinden. De werking wordt algemener, met behoud van enkele blijvende activiteiten, bvb. het teerfeest of feestvergadering. Bestuur 1978: Maurice Paeps (voorzitter), Marc Vandevenne (ondervoorzitter), E.H. Wim De Winter (proost), André Uytterhoeven (secretaris), Albert Uytterhoeven, Leopold Uytterhoeven, Kamiel Booten, Marcel Michiels, Florent Coeckaerts, Emiel Pittevils, Pierre Van Hal, Fred Timmermans, Frans Vanbedts, Paul Mertens, John Kwaspen (bestuursleden).
Vanaf 1980 is pastoor Jozef Ooms proost van de vereniging. In 1984 hebben nieuwe bestuursverkiezingen plaats: Leopold Uytterhoeven (voorzitter), Kamiel Booten en René Wouters (ondervoorzitters), E.H. Jozef Ooms (proost), André Uytterhoeven (secretaris-penningmeester), Marc Vandevenne, Paul Mertens, Maurice Vandenheuvel, Emiel Pittevils, Jan Thijs, Fred Timmermans, Jean Bisschop, François Blauwens, Roger Colin en Albert Uytterhoeven (bestuursleden). Het vierde huishoudelijk reglement en de statuten worden goedgekeurd.
De werking van de Landelijke Gilde moet een nieuwe draai vinden met het bestuur van 1991: René Wouters (voorzitter), Jozef Pijpen en Jan Thijs (ondervoorzitters), E.H. Jozef Ooms (proost), Fred Timmermans (secretaris-verslaggever), André Uytterhoeven (secretaris-penningmeester), Maurice Vandenheuvel, François Blauwens, Christian Gillard, Jacques Broos (bestuursleden).
Ondertussen staan een aantal jongere krachten klaar om het bestuur bij een volgende samenstelling te vervoegen...
* 'Tilloenk vruger en sewaureg' in het Zuid-Afrikaans? *
Om onze (toch wel talrijke) anderstalige blogbezoekers te plezieren hebben we een vertaaloptie toegevoegd >> knop bovenaan de linkerkolom.
Zo krijgen ze de huidige webpagina vertaald in hun eigen taal, simpelweg door deze aan te duiden in het balkje. De vertaling gebeurt automatisch door de computer, hetgeen er wel aan te zien is...
Doch, de essentie van de artikels kom je er als anderstalige echter wel door te weten.
Wil je voor de fun 'Tilloenk vruger en sewaureg' eens in het Zuid-Afrikaans lezen op je scherm? Geen probleem. Probeer het maar eens uit!
De techniek staat voor niks; de vooruitgang blijft ons verbazen...
Wie met Lucas zaait, 't jaar daarop met genoegen maait!
Lucas was volgens de traditie een Griekse heiden en van beroep arts en schilder. Na zijn bekering werd hij omstreeks het jaar 50 de metgezel van de apostel Paulus. Hij zou de auteur zijn van zowel het Lucas-evangelie als de Handelingen der Apostelen. Er bestaat weinig historische informatie over Sint Lucas. Volgens een overlevering zou hij op hoge leeftijd een natuurlijke dood zijn gestorven. Zoals de overige evangelisten kreeg hij in de christelijke kunst een zinnebeeld. Het zijne is een stier.
Geschiedenis Veltemse middeleeuwse pastoor op internet
SCHERPENHEUVEL-ZICHEM/HERENT - De universiteitsbibliotheek van de
universiteit van Leiden zet alle bladen van het handschrift van de
middeleeuwse geschiedschrijver Lodewijk van Velthem (1270-1326) op
internet. Van Velthem, die werkte in Zichem en als pastoor in
Veltem-Beisem probeerde de wereldgeschiedenis toegankelijk te maken
voor het gewone volk, door Latijnse geschriften op een eenvoudige
manier te vertalen. Hij baseerde zich daarvoor op het werk van zijn
tijdgenoot Jacob Van Maerlant. Ook was hij een dichter die onder meer
verantwoordelijk wordt geacht voor verhalen over de mythische koning
Arthur. Gelijktijdig met de lancering van het handschrift online
verschijnt een boek over Lodewijk Van Velthem en zijn werk.
Afbeelding: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. Hs. 129 A 10, fol. 201r, het begin van de proloog op Arturs doet (De dood van koning Arthur) in de Lancelotcompilatie van Lodewijk van Velthem, tekst en handschrift beide vervaardigd rond 1325 in het thans Belgische deel van het hertogdom Brabant (bladmaat 287 x 199 mm).
Lodewijk van Velthem / Lodewijc(k) van Velthem, (ca. 1260-na 1317) was een Brabantse geestelijke en schrijver. Zowel zijn geboortedatum en geboorteplaats als zijn sterfdatum en plaats van overlijden zijn onbekend. De oudste (auto)biografische gegevens vertellen ons dat Lodewijk in de winter van 1293-1294 in het gevolg van hertog Jan I van Brabant in Parijs verbleef. Als geestelijke maakte hij carrière in Brabant. In 1304 was hij werkzaam in Zichem bij Diest en in 1312 was hij pastoor voor het leven in Veltem-Beisem bij Leuven. Zijn oudste (bewaard gebleven) literaire werk is de voortzetting van de Spiegel historiael (1284-1288) van Jacob van Maerlant. Deze wereldgeschiedenis voorzag hij van een slot in 1316. In 1326 voltooide hij de Merlijn-continuatie, het derde, ontbrekende boek en vervolg op Jacob van Maerlants Historie vanden Grale en Boek van Merlijne, die Jacob van Maerlant in de jaren '60 van de dertiende eeuw (tegen zijn zin en daarom onafgemaakt?) schreef in opdracht van Albrecht van Voorne ( 1287), burggraaf van Zeeland. Velthems naam is ook te verbinden aan de Lancelot-compilatie, maar over zijn precieze rol bij de totstandkoming van dit boek, waarvan het tweede deel bewaard bleef als handschrift KB Den Haag 129 A 10, bestaat (nog) grote onduidelijkheid. (wikipedia)
711) Van Tildonkse Boerengilde naar Landelijke Gilde (3)
Inhaling van pastoor Van Hoof (15 februari 1959), wagen van de Tildonkse Boerengilde. L>R: Leopold Uytterhoeven, ..., Leon Vandevenne, Victor Van Rillaer, ...
In het jaar van Expo '58 is het bestuur als volgt samengesteld: Leopold Verbelen (voorzitter), Maurice Paeps (ondervoorzitter), E.H. Van Hoof (proost vanaf 1959), Juul Van Langendonck (secretaris), Emmanuel Vandevenne, René Janssens, Raymond Bisschop, Albert Uytterhoeven, Leopold Uytterhoeven, Victor Van Rillaer.
In het jaar 1961 viert de Boerinnengilde, ondertussen K.V.LV., haar 35-jarig bestaan.
In 1963 wordt het bestuur opnieuw gewijzigd: Victor Van Rillaer (voorzitter), Maurice Paeps (ondervoorzitter), E.H. Van Hoof (proost), Albert Uytterhoeven (secretaris), René Janssens, Leopold Uytterhoeven, Georges Laeremans, Jean Vanden Bergh, Leon Vandevenne, Leopold Verbelen.
In 1972 wordt de werking van de Boerengilde opgesplitst in enerzijds de BEDRIJFSGILDE, die zich in de eerste plaats met de beroepsvorming en de belangenverdediging bezig houdt; anderzijds de LANDELIJKE GILDE, die zich tot de ganse landelijke bevolking richt.
En op 1 december 1973 wordt met enkele jaren vertraging het 75-jarig bestaan gevierd. Waarschijnlijk heeft men zich toen verkeerdelijk gebaseerd op de stichtingsdatum van de Raiffeisenkas (1898). Het vernieuwd bestuur ziet er in 1973 als volgt uit: Maurice Paeps (voorzitter), Marc Vandevenne (ondervoorzitter), E.H. Van Hoof (proost), André Uytterhoeven (secretaris), René Janssens, Georges Laeremans, Albert Uytterhoeven, Leopold Uytterhoeven.
Op 17 juni 1975 wordt een 3de huishoudelijk reglement goedgekeurd. Enkele bestuursleden komen bij of vallen af in de periode 1973-1978. (vervolgt)
Om de
twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse
voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn
Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we
enige feedback van de lezer.
Zie je ook graag een van je voorouders of
verwanten verschijnen in Den Tilloenksen
almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Arthur Peeters, Victorine Vandevelde, Varkens, Jozef Bisschop, Oplinter, 1950
Ook nu weer kijken we uit naar de activiteiten van de komende dagen.
Vrijdag 16 oktober: * KWB richt een kennismakingsavond in: 'Reizen met Govaka' (fietsvakanties). Zaal Famiia 20.00 u.
Zondag 18 oktober: * FCVV Tildonk- FC Oplinter in het Gaston Pinnoystadium (7de Liniestraat), om 15.00 u. * KLJ-Tildonk speelnamiddag van 14.00 tot 17.00 u., (aan het rode poortje in de Kruineikestraat naast nr.6). Iedereen van 6 tot 16 jaar is welkom.
Dinsdag 20 oktober: * KVLV-Vrouwen met vaart: Bloemschikken in zaal Familia 19.30 u.
709) Van Tildonkse Boerengilde naar Landelijke Gilde (2)
Het landelijk leven te Tildonk in 1940. Erwtenplukkers in het Bertrodeveld. L>R: Sidonie Vandenbroeck, Mon Gellens, Michel en Marcel Cypers, Marie Van Horenbeeck, Florent Cypers.
In 1939 is er een nieuw bestuur met volgende leden: Arthur Vandevelde (voorzitter), onderpastoor Simons (proost en secretaris), Frans Artoos, Edward Evers, Edward Piot, Alfons Andries en Leopold Verbelen (bestuursleden).
In 1944 bestaat het bestuur uit volgende leden: Arthur Vandevelde (voorzitter), E.H. Van Craen (proost en secretaris), Frans Artoos, August Bisschop, Leopold Uytterhoeven en Juul Van Langendonck. De Tweede Wereldoorlog maakt de werking weer moeilijker omdat men met de bezettende macht rekening moest houden. Het aantal leden bedroeg in 1944: 53 en in 1945: 60.
In 1947 herneemt het leven in de gilde met het bestuur Leopold Verbelen (voorzitter), Frans Artoos (ondervoorzitter), E.H. Van Craen (proost), Frans Vandevelde (secretaris), Egide Thijs, Emmanuel Vandevenne, Maurice Paeps, Raymond Bisschop, Juul Van Langendonck en Leopold Uytterhoeven (die ook zaakvoerder is vanaf 1949). Het tweede huishoudelijk reglement werd op 23 april 1945 goedgekeurd.
De evolutie in land- en tuinbouw gaat vanaf nu zeer snel: toenemende mechanisatie, uitstoot van arbeidskrachten, nieuwe en verbeterde teeltmethoden en technieken, schaalvergroting van de bedrijven, nieuwe teelten...
In 1951 is volgend bestuur actief: Leopold Verbelen (voorzitter), Maurice Paeps (ondervoorzitter), E.H. Lornoy (proost), Jozef Hamels (secretaris), Frans Vandevelde, Egide Thijs, Emmanuel Vandevenne, Raymond Bisschop, Juul Van Langendonck en Leopold Uytterhoeven.
Deze week kreeg iedereen in Tildonk Kerk & Leven in zijn brievenbus. Zoals je kan vaststellen heeft dit blad nog weinig gemeen met het parochieblad van vroegere jaren. De plaatselijke pagina's zijn steeds een interessante bron voor het nieuws van de parochie. Zo halen we er regelmatig wat van onze mosterd voor deze blog.
"Voor de nieuwkomers: als je een abonnement neemt vóór 1 november, krijg je in de maand december van dit jaar het weekblad gratis", lezen we op de eerste pagina.
Kerknet, 10/04/09
Kerk & Leven, het meest gelezen blad van Vlaanderen kreeg een nieuwe lay-out. De artikels worden korter en vlotter leesbaar. Hoofdredacteur Toon Osaer noemt zijn weekblad een uniek product. 536 lokale en vijf regionale edities, goed voor een toch niet te onderschatten 375.000 abonnees. Iedere week zijn er in Vlaanderen 3.000 vrijwilligers zoet met het schrijven en verwerken van teksten. Tel daar ook nog eens de mensen bij die abonnementen werven, en je zit aan 10.000 mensen. We werken dus erg fijnmazig. Het buitenland benijdt ons daarvoor. De Duitsers wilden ons nadoen, maar ze hebben het daar nooit van de grond gekregen.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk